Met zijn ronde scherm is de Moto 360 met afstand de opvallendste smartwatch tot nu toe. Toch weet het apparaat de markt niet écht open te breken, want met de beperkte functionaliteit is het horloge de prijs van 249 euro niet waard.

Smartwatches zijn vreemde apparaten. Ze zijn afkomstig van gadgetmakers als Samsung, Sony en LG, maar moeten op je arm functioneren als sieraden. Elektronicafabrikanten gaan dus de concurrentie aan met de modewereld.

Vooralsnog hebben de Tag Heuers van deze wereld zich geen zorgen hoeven te maken. De eerste smartwatches hadden voornamelijk functionele ontwerpen die de catwalk niet hebben gehaald.

De Moto 360 is de eerste ronde smartwatch en gooide alleen daardoor al direct hoge ogen bij gadgetliefhebbers. Toen ontwikkelaars tijdens de Google I/O-conferentie in juni hoorden dat ze gratis een LG G Watch mee naar huis zouden krijgen, werd er beleefd geapplaudiseerd. Toen ze hoorden dat ze de Moto 360 kregen werd er gejoeld en gehighfived.

Bekijk de videoreview:

Behuizing

Opvallend is de Moto 360 dan ook zeker. Tijdens twee korte eerste indrukken op Google I/O en op techbeurs IFA in Berlijn vond ik de Moto 360 vooral groot. Mijn eigen horloge heeft een doorsnee van 32 mm, klein voor een mannenhorloge maar wat mij betreft prima voor mijn relatief kleine pols.

Met een diameter van 46 mm is de Moto 360 een behoorlijk stuk groter, en het horloge is ook nog eens twee keer zo dik als mijn analoge versie. Na een dikke week gebruik moet ik echter zeggen dat het formaat vrij snel wende. Het scherm krijgt door het grotere formaat goed de ruimte, zeker met de zeer beperkte randen eromheen.

De kast van het horloge is gemaakt van roestvrij staal, in metaalkleur of in het zwart. Aan de rechterkant zit een kroontje dat werkt als thuisknop: een druk op de knop brengt je altijd terug naar de klok.

Bij de Moto 360 zijn verschillende bandjes beschikbaar. Mijn reviewexemplaar had een bandje van zwart leer, dat lekker zit. Klein nadeel is de plastic gespsluiting, die een stuk goedkoper aanvoelt dan de rest van het horloge.

Ik vind de Moto 360 als geheel nog steeds niet écht een mooi horloge, al wende ik na verloop van tijd dus wel aan de joekel om mijn pols. De meningen lopen verder uiteen over de Moto 360: mijn vriendin vond hem lijken op "een goedkoop Kruidvat-horloge", terwijl ik op een feestje juist werd aangesproken door een wildvreemde die hem wél mooi vond.

Eén ding is duidelijk: voor een smartwatch moet je weer ouderwets naar de winkel om hem even om te doen voordat je overgaat tot een aankoop.

Android Wear

Net als de LG G Watch en Samsung Gear Live draait de Moto 360 op Android Wear. Over dat systeem was ik eerder al niet onverdeeld positief: het is een interessant experiment met het tonen van notificaties en relevante informatie, maar er waren op de G Watch nog veel bugs.

Android Wear kan worden gekoppeld aan alle Android-smartphones (versie 4.3 en hoger), waarna notificaties en kaarten uit Google Now automatisch worden doorgegeven aan de smartwatch.

Zo krijg je bijvoorbeeld altijd automatisch het weer te zien, en komen je sms'jes, Whatsapp-berichten en Facebook-meldingen door. Apps die Android Wear ondersteunen maken het ook mogelijk om direct op je pols te reageren, meestal door een bericht in te spreken.

Android Wear blijft ook een mooi ontworpen systeem. Zo mogelijk is Android Wear op een rond scherm nog iets aantrekkelijker, omdat veel designelementen ook rond zijn.

Motorola heeft ook een aantal mooie klokontwerpen meegeleverd. Je kan onder meer kiezen uit digitale versies van analoge wijzerplaten, maar er zijn ook modernere ontwerpen beschikbaar. Details van de klokken kunnen via een app van Motorola nog worden aangepast, en via Google Play zijn veel andere ontwerpen van ontwikkelaars beschikbaar.

Scherm

Het scherm van de Moto 360, van 320 pixels breed, is behoorlijk helder. Echt rond is het scherm niet, want aan de onderkant zit een recht stukje. Dat maakt ruimte voor een lichtsensor, waardoor de helderheid van de Moto 360 automatisch bijgesteld wordt.

Dat kan handig zijn, maar werkt nog niet snel genoeg. Als je het horloge onder een mouw hebt zitten en hem vervolgens tevoorschijn haalt, denkt de sensor dankzij de mouw dat het nog erg donker is en krijg je eerst een slecht leesbaar scherm.

Zo'n kleine vertraging klinkt niet als een enorm probleem, maar is bij een smartwatch misschien nog wel irritanter dan op een telefoon. Smartwatches zouden juist geschikt moeten zijn om heel snel berichten en meldingen te checken, zonder dat je je telefoon uit je zak hoeft te halen. Elke kleine vertraging maakt het aantrekkelijker om het horloge te negeren en alsnog in de broekzak te grijpen.

Prestaties

Daarom is het ook zo teleurstellend dat de Moto 360 te kampen heeft met prestatieproblemen. Motorola heeft om onduidelijke redenen gekozen voor een vier jaar oude Texas Instruments OMAP3630-processor, waar andere Android Wear-horloges gebruikmaken van de stuk nieuwere Snapdragon 400. De TI-chip zat in 2011 al in de Motoactv-smartwatch en werd in 2010 zelfs al gebruikt in de Droid 2-smartphone.

Het horloge hoeft niet veel te doen, dus echt krachtige hardware is niet nodig. (Android-horloges met een Snapdragon 400-processor gebruiken ook slechts een van de vier beschikbare rekenkernen). Toch is de TI-processor een maatje te klein voor de Moto 360. De animaties zien er vaak niet vloeiend uit en af en toe duurt het te lang voordat een aanraking wordt geregistreerd.

Stembesturing

Het grootste prestatieprobleem is dat de stembesturing - die wordt opgeroepen met het stemcommando "OK, Google" - niet direct werkt als het scherm van de smartwatch wordt geactiveerd. Je moet een seconde wachten en kan dan pas beginnen met praten; dat is nog zo'n kleine vertraging die voor irritatie zorgt.

De stembesturing is sowieso nog steeds nauwelijks bruikbaar voor Nederlandse gebruikers. Als je al je instellingen op Engels zet, dan werkt de stembesturing heel behoorlijk. Het is dan echter onmogelijk om met je stem te navigeren naar Nederlandse straatnamen, want die worden niet herkend.

Als je de smartwatch instelt op Nederlands werken de OK Google-stemcommando's niet meer, maar is het in veel gevallen mogelijk om functies via een onhandig instellingenmenu handmatig te benaderen. Je kan dan niet zeggen: "OK Google, herinner me eraan dat ik om 6 uur melk koop," maar je kan wel selecteren dat je een herinnering wilt instellen, om vervolgens "melk kopen om 6 uur" in te spreken.

Bij navigatie werkt dit vreemd genoeg niet, want als je die optie selecteert in het menu krijg je alleen enkele voorbeelden te zien. De enige manier om navigatie in het Nederlands werkend te krijgen is om op je telefoon de Google Maps-navigatie te starten. Deze verschijnt dan automatisch ook op je horloge, maar het hele nut van de smartwatch is daardoor weg.

Problemen

Zo zijn er nog meer kleine en grote problemen met Android Wear. Bij de verschijning van de LG G Watch in juli hoopte ik nog dat het ging om kinderziektes, maar drie maanden later lijkt er niet veel beweging in het besturingssysteem te zitten.

Dat is jammer, want soms werkt het systeem al wel erg goed. Het automatisch presenteren van weer en verkeer op je horloge is handig, en ik kijk veel liever even op mijn pols naar het onderwerp van een e-mail dan dat ik mijn smartphone helemaal tevoorschijn moet halen. 

Op momenten dat de stemherkenning wél werkt, is dit bovendien een nuttige toevoeging die het snel mogelijk maakt om snel een kort bericht naar iemand te versturen. Maar stemberichten worden nu veel te vaak verkeerd verstaan. 

Specificaties

Schermgrootte 1,56 inch
Resolutie 320 x 290 pixels
Processor TI OMAP3630
Werkgeheugen 512 MB
Opslagruimte 4 GB
Accu 320 mAh
Afmetingen 46 x 46 x 11,5 mm
Gewicht 49 gram
Waterdicht Ja, IP67
Prijs 249 euro

Hartslagmeter

De Moto 360 heeft aan de achterkant ook een hartslagmeter. Die werkt goed als je stilzit, maar kan niet worden gebruikt tijdens het bewegen. Je kan dus niet met de Moto 360 gaan hardlopen en constant je hartslag meten.

Sowieso kun je de Moto 360 niet los gebruiken tijdens het joggen; als je hem wilt gebruiken om gegevens bij te houden over je hardlooprondje dan moet je telefoon ook mee. Bij de Sony Smartwatch 3 en Samsung Gear S hoeft dit niet.

De Motorola-smartwatch meet tijdens je dag af en toe automatisch je hartslag. Vervolgens is te zien hoe vaak je actief bent, door een hartslag van minstens 92 slagen per minuut te halen. Hoe vaker zo'n hoge hartslag wordt gemeten, hoe gezonder je volgens de Moto 360 bent.

Die meetmethode is op zijn zachtst gezegd dubieus. Als je in rust een lagere hartslag hebt, wordt je door de app 'gestraft', want dan denkt hij dat je niet vaak genoeg actief bent. Als je hartslag bij het minste of geringste omhoog schiet denkt de app juist dat je extreem gezond bent.

Vroege reviews van de Moto 360 spraken over een belabberde accuduur van minder dan een dag. Een horloge is simpelweg geen horloge als hij voor het eind van de dag uitgaat, maar gelukkig lijkt Motorola dit probleem min of meer te hebben opgelost met een software-update.

Zelfs met de 'ambient screen'-modus ingeschakeld, zodat constant een klok wordt getoond als de smartwatch inactief is, gaat het horloge zeker een dag mee. De accuduur lijkt daarmee ongeveer gelijk aan die van LG's G Watch. Toch is het niet ideaal dat je horloge elke nacht aan de lader moet.

Motorola levert bij de Moto 360 een draadloos oplaaddock mee waar het horloge verticaal in kan worden geplaatst. Tijdens het opladen toont het horloge constant de klok op een hoge helderheid. Daarmee is hij 's nachts op je nachtkastje een soort digitale klokradio, maar dan zonder de radio. Een handige toevoeging.

Conclusie

De Moto 360 is een grote stap vooruit als het gaat om het industrieel design van smartwatches. De hele productcategorie is momenteel echter nog niet interessant voor de gemiddelde consument. 

Af en toe krijg je als gebruiker een glimp mee van de toekomst, waarin je horloge je spontaan en nauwkeurig zal helpen in je digitale leven. Die momenten zijn nu nog vrij zeldzaam, terwijl het gebruik van een smartwatch nog veel te vaak frustrerend is.

De Moto 360 weet hier geen verandering in te brengen. Google heeft nog genoeg werk aan de winkel met Android Wear en hardwaremakers moeten nog aan de bak om een betere accuduur, extra sensoren en verschillende ontwerpen aan te bieden.

Ondertussen kan ik niet aanraden om 249 euro uit te geven aan de Moto 360. Een smartwatch is voor korte tijd een leuke gimmick, maar ik stap volgende week weer over op mijn vertrouwde analoge horloge.

  • Mooiste smartwatch
  • Groot, rond scherm
  • Prestatieproblemen
  • Softwarefouten
  • Frustrerende gebruikservaring

BEOORDELING