HTC focust zich met de nieuwe producten meer dan ooit op het maken van foto's. Het bedrijf maakt een eigen Gopro-achtige camera en brengt een telefoon uit met aan de voor- en achterkant een 13 megapixel-camera. NU.nl onderwierp de producten aan een eerste test.

Recamera

Het gaat de laatste kwartalen niet geweldig met HTC. Het bedrijf boekte een aantal kwartalen verlies en verkoopt geen enorme aantallen smartphones. Het heeft moeite te concurreren met Apple, Samsung en goedkopere Chinese fabrikanten.

Naast nieuwe telefoons heeft HTC nu besloten ook een eigen actiecamera uit te brengen. Volgens het bedrijf is het geen telefoonaccessoire, maar een op zichzelf staand product. NUtech.nl kon de Recamera alvast even kort uitproberen.

Behuizing

De Recamera heeft een bijzondere vormgeving waardoor het apparaatje lijkt op een periscoop. Het idee is dat je hem in je hand houdt en de lens dan net boven de vuist uitsteekt, zoals bij een periscoop en een onderzeeër.

De camera ligt comfortabel in de hand dankzij het geringe gewicht van 65,5 gram en houdt fijn vast door de ronde vorm. De behuizing is van kunststof gemaakt en voelt niet bijzonder stevig aan. Het apparaatje lijkt niet bestand tegen vallen of ruw gebruik, maar kan wel tegen stof en waterstralen. Hem echt onder water gebruiken kan alleen met een accessoire.

Hoewel de ronde behuizing dus eenvoudig vast te houden is, leek de periscoop iets te kort voor mijn handen terwijl die van redelijk gemiddeld formaat zijn. De buis komt niet tot aan de onderkant van mijn hand en mijn pink bungelde er net onder. Het voelde niet aan alsof ik er gerust een tijdje mee rond zou gaan lopen.

Besturing

De Recamera heeft eenvoudige besturing met twee knoppen. De grote knop op de bovenkant van het apparaat laat je foto's maken of door hem langer in te drukken een video opnemen. Met de knop aan de voorkant kan een slowmotionvideo worden gemaakt. Die knop is wel wat moeilijk te bereiken omdat je met je vinger om de lens heen moet buigen.

Handig is dat de camera automatisch aangaat als je hem oppakt en zichzelf uitschakelt als je hem op tafel zet of legt. Nadeel is dat er geen scherm aanwezig is op de Recamera om te zien wat je filmt of fotografeert. Concurrerende modellen van Gopro hebben dit ook niet. Gopro richt zijn camera's meer op extreme sporten waar de camera bijvoorbeeld op een helm wordt gemonteerd. Dan is het logisch van te voren te controleren wat er in beeld is en daarna op een mountainbike of surfboard te stappen.

De Recamera van HTC is gericht op normale consumenten die filmpjes willen maken van hun dagelijks leven, een concert of hun kinderen. Je moet dan altijd nog je smartphone pakken om via een speciale app te controleren of wat je wilt filmen wel in beeld is. Zeker in kleine ruimtes.

SPECIFICATIES

Afmetingen 96,7 x 26,5 millimeter
Gewicht 65,5 gram
Geheugencapaciteit 8 GB en microsd
Camera 16 megapixel CMOS
Sensorformaat 1/2.3 met groothoeklens (146 graden)
Videokwaliteit Full hd (30 fps) of hd (120 fps)
Accu 820 mAh

Cameralens

Wel kan je de gok wagen dat het onderwerp goed in beeld is vanwege de groothoeklens van 146 graden. Tijdens onze test bleek dat de Recamera echt veel vastlegt, ongeveer twee keer de breedte van een normale smartphonecamera.

Je moet wel goed opletten hoe hoog je de Recamera houdt om te zorgen dat je gefilmde personen niet onbedoeld onthoofdt.

Over de kwaliteit van de sensor is nog weinig te zeggen. Het model dat wij mochten testen had een nog niet definitieve lens waardoor de foto- en videokwaliteit afwijkt van het uiteindelijke resultaat. De Recamera zal beschikken over een 16 megapixel CMOS-sensor met een formaat van 1/2.3. Dat is in vergelijking met een compactcamera redelijk klein waardoor er in potentie minder licht wordt opgevangen.

Dat hebben we tijdens de eerste test nog niet kunnen controleren. Wat in de gemaakte foto's wel te zien was is dat het dynamisch bereik niet erg hoog leek waardoor details in donkere en lichte gedeeltes sneller wegvallen.

Wel past de sensor zich erg snel aan. Richt je hem op een donker gedeelte schakelt hij snel over zodat er meer details te zien zijn dan wanneer je hem op de lucht richt. Ook in combinatie met de smartphone blijkt dat er nauwelijks vertraging optreedt in het beeld dat de Recamera vastlegt en wat er op de smartphone wordt getoond. Dat is bij Gopro nog wel eens anders.

De video's die gemaakt werden met de camera toonden scherp beeld zonder haperingen en met soepele bewegingen.

Desire Eye

Naast de Recamera kondigde HTC woensdag ook nog een nieuwe telefoon aan. Het bedrijf heeft op dit moment twee smartphone-lijnen: De One-lijn en de Desire-lijn. Onder de naam One worden high-end toestellen uitgebracht met veelal een metalen behuizing. De Desire-serie richt zich op goedkopere toestellen gemaakt van kunststof.

Des te opvallender is het dat de Eye met high-end specificaties niet onder de One-lijn valt. NUtech.nl kon de bijzondere selfietelefoon alvast kort uitproberen.

Behuizing

De Eye borduurt voort op wat HTC met de voorgaande Desire-telefoons heeft neergezet. De behuizing is van stroef polycarbonaat gemaakt en komt uit in een combinatie van twee kleuren. De telefoon houdt prettig vast en voelt stevig aan. Het materiaal glimt niet en is ook niet glad waardoor het wat degelijker aanvoelt dan het kunststof gebruikt in sommige andere telefoons.

Dankzij het 5,2 inch-scherm en de grote randen onder en boven het scherm is het toestel wel vrij groot: nog net een stukje groter dan de al forse HTC One M8.

Aan de voorkant is een grote cameralens te zien die vergezeld wordt door een flitser. De rand tussen het scherm en de achterkant is in de uitvoering die in Nederland uit zal komen lichtblauw terwijl de rest van de telefoon donkerblauw is. 

HTC is er tot slot in geslaagd de behuizing waterdicht te maken met een speciale coating waardoor de micro usb-poort geen klepje meer nodig heeft zoals bijvoorbeeld bij toestellen van Sony.

Scherm en speakers

Het grote scherm heeft een full hd-resolutie waardoor letters en beelden scherp worden weergegeven. De kleuren lijken op het eerste gezicht goed en hetzelfde geldt voor de witweergave, hoewel dat met het blote oog moeilijk goed te meten is. Doorgaans is de schermkwaliteit bij de nieuwste toestellen van HTC echter dik in orde.

In een kleine streep boven en onder het scherm zijn de speakers verwerkt die dus net als bij de One M8 naar voren gericht zijn. Bovendien beschikt de Eye over de Boomsound-technologie van HTC. Het geluid is op het eerste gehoor dan ook luid en vol, maar net iets minder indrukwekkend dan bij de One M8.

Camera

Uniek aan de smartphone, die verder precies brengt wat andere high-end Android-telefoons het afgelopen jaar ook geboden hebben, is de selfiecamera. De sensor aan de achterkant beschikt over 13 megapixels en een diafragma van f/2.0 voor betere prestaties in het donker.

Die achterste camera is vrij standaard, maar opvallend is de sensor aan de voorzijde ook 13 megapixels en een diafragma van f/2.2 heeft.

De achterste camera presteerde bij de eerste test ruim voldoende, maar weinig bijzonder. In een directe vergelijking met de iPhone 6 (met een uitstekende camera) viel op dat de kleuren wat minder accuraat waren en de foto's iets te warm werden weergegeven.

De voorste camera heeft nagenoeg dezelfde resultaten, maar dat is dan juist weer heel bijzonder. De selfiecamera van de Eye legt opmerkelijk veel details vast en daar is de kleurweergave juist weer uitstekend als die vergeleken wordt met selfiecamera's uit andere smartphones. Ook de aanwezigheid van een dubbel flitser is een unieke toevoeging.

Camerasoftware

HTC heeft de Eye vanwege de bijzondere selfiecamera uitgerust met een aantal softwaretoevoegingen. Zo is er een photobooth-functie die vier selfies achter elkaar neemt en die samenvoegt in een collage. Je kan de timing van de selfies niet zelf kiezen en er zijn al tal van apps om collages te maken.

Daarnaast is het mogelijk tegelijkertijd de voorste en achterste camera te gebruiken en jezelf bij het maken van een foto in het beeld te plakken. De telefoon knipt je dan automatisch uit en plakt je op een zelf te kiezen plek op de andere foto. Dat automatisch uitknippen gaat zeer slecht en het is bij Samsung al langer mogelijk om iets soortgelijks te doen.

Wel handig zijn de functies die HTC toevoegt aan apps van derden zoals Hangouts en Skype waarmee gebruikers kunnen videobellen. In die apps komt dankzij een app van HTC een icoontje te staan die zorgt voor extra functies.

Het wordt mogelijk een gebruiker of zijn gezicht automatisch te laten volgen door de camera en het scherm kan eenvoudig gesplitst worden als twee mensen voor één camera zitten. Het toestel herkent dan automatisch de gezichten en zet ze in een apart scherm. De gezichtsherkenning van de Eye werkte tijdens onze eerste test vrijwel foutloos.

Prestaties, accu en software

De Eye beschikt over een Snapdragon 801-processor die in de meeste recente toptoestellen met Android wordt gebruikt. De processor zorgt voor voldoende rekenkracht en de Eye lijkt dan ook soepeltjes te draaien.

De echte prestaties zullen tijdens een uitgebreidere test onderzocht moeten worden, maar aangezien ook de software nagenoeg hetzelfde is als op de One M8 en die tevens dezelfde chip gebruikt, zal de Eye waarschijnlijk niet teleurstellen.

SPECIFICATIES

Scherm 5,2 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels (full hd)
Afmetingen 151,7 x 73,8 millimeter
Dikte 8,5 millimeter
Gewicht 154 gram
Processor Quadcore Snapdragon 801
Werkgeheugen 2 GB RAM
Opslagcapaciteit 16 GB en microsd
Waterdicht Ja tot IPX7
Camera's 2 x 13 megapixel
Accu 2400 mAh

Over de accuduur is nog weinig te zeggen. Het is alleen bekend dat de Eye een batterijcapaciteit van 2400 mAh heeft. Dat is wat minder krachtig dan de 2600 mAh-accu uit de M8 die een uitstekende accuduur heeft.

Voorlopige conclusie

De HTC Eye lijkt voor 499 euro een zeer degelijke telefoon met high-end specificaties. Bovendien heeft het toestel veel betere camera's dan de metalen One M8 met vergelijkbare specs. Eigenlijk is dit het toestel dat de One M8 had moeten zijn.

De selfiecamera presteert veel beter dan de camera's in de iPhone 6, Galaxy S5 of andere toptoestellen, maar qua softwaretoepassingen had HTC nog wat beter na mogen denken.