Apple bestormt dit jaar met de iPhone 6 Plus ook de phabletmarkt. Op het eerste gezicht is het gewoon een grote iPhone 6, maar er zijn wat verschillen.

Apple breidt de afgelopen tijd flink uit. Eerst was daar al de iPad Mini om ook consumenten die een kleine tablet willen te bereiken en vorig jaar was het de beurt aan de iPhone 5C waarmee Apple iets meer inzette op prijsbewuste consumenten.

Dit jaar hebben zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus een flink groter scherm dan de vorige iPhones waarbij Apple vooral met de 6 Plus een nieuwe markt aanboort. In onze review van de iPhone 6 kan je alles lezen over de bouwkwaliteit en het ontwerp van de telefoons. In deze review richten we ons vooral op de onderdelen die afwijken van het kleine broertje.

Bekijk onze videoreview:
Bekijk onze videoreview:

Behuizing

Het ontwerp van de iPhone 6 en 6 Plus is flink veranderd in vergelijking met de vorige generaties iPhones. In plaats van het rechte en strakke ontwerp is nu gekozen voor afgeronde randen tussen het scherm en de achterzijde. De achterkant buigt naar voren om en het scherm gaat met een lichte buiging over in de behuizing.

Dit zorgt voor een mooie afwerking en een telefoon die lekker in de hand ligt. Er zijn bijna geen naadjes en randen meer te voelen, maar de iPhone 6 Plus wordt er wel erg glad van. Omdat hij nauwelijks in je hand past glijdt hij nog gemakkelijker uit je hand dan bij de iPhone 6. Een hoesje is wellicht handig om te gebruiken.

Qua formaat is de 6 Plus een tegenvaller. Voor de mensen die echt graag een groot scherm willen zijn er opties in een kleinere behuizing. Door de forse randen die Apple boven en onder het scherm hanteert, is de iPhone 6 Plus relatief groot voor een 5,5 inch-scherm.

Qua behuizing is de grote iPhone zelfs groter dan de 5,7 inch Galaxy Note 4 en de Huawei Ascend Mate 7 met een 6 inch-scherm is nagenoeg even groot.

Scherm

De schermkwaliteit is vergelijkbaar met die van de iPhone 6. Dat wil zeggen: uitmuntend. De iPhone 6 is de topper van dit moment wat betreft smartphoneschermen en de 6 Plus zit daar maar net een klein beetje onder.

De maximale helderheid is net iets lager en de witweergave net iets minder goed. Ook wijken grijstinten wat eerder af van de werkelijkheid, maar het zijn allemaal minimale verschillen die met het blote oog nauwelijks waar te nemen zijn.

Apps schalen automatisch voor het grotere scherm dus applicaties die niet zijn aangepast nemen wel gewoon het hele display in beslag. Dat zorgt ervoor dat in veel apps teksten groter en onscherper zijn terwijl de resolutie met 1920 x 1080 pixels (401 pixels per inch) juist erg hoog is. In het iOS-systeem zijn alle beelden haarscherp, maar in niet aangepaste apps valt de scherpte wat tegen. Bovendien zie je in die apps niet meer informatie, maar wordt alle content gewoon groter.

Prestaties

Met een nieuwe A8-processor hebben de twee iPhones genoeg kracht aan boord om zware taken uit te voeren en grafisch indrukwekkende games af te spelen. Wel valt op dat de iPhone 6 Plus net iets trager is dan zijn kleine broertje. Wellicht komt dat doordat de processor meer pixels moet aansturen. In de benchmarktests scoort de 6 Plus uitmuntend, maar in de praktijk is de iPhone 6 dus net iets sneller.

Dat betekent overigens niet dat de iPhone 6 Plus haperingen vertoont. Bij het slepen door thuisschermen zal je bovendien helemaal niets merken, maar als je bijvoorbeeld de camera snel opent, een foto maakt en die direct wil bekijken in de fotogalerij doet de grotere iPhone daar net iets langer over.

Camera

De camera is het eerste onderdeel waar Apple zelf ook een verschil tussen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus benadrukt. Beide telefoons beschikken over 8 megapixels en hebben dezelfde sensor met hetzelfde formaat en dezelfde chip voor het verwerken van beelden. Het verschil zit hem in optische beeldstabilisatie. De iPhone 6 Plus beschikt wel over deze technologie, de iPhone 6 niet.

In de praktijk betekent dit dat je met de 6 Plus in het donker wat betere foto's kan maken omdat de sluitertijd langer open kan staan. Er wordt dan meer licht opgevangen terwijl eventuele bewegingen die zonder optische beeldstabilisatie zouden ontstaan worden gecorrigeerd. Dat resulteert in sommige gevallen in meer details als je inzoomt en in wat natuurlijkere kleuren waar de iPhone 6 alles soms iets lichter maakt dan de werkelijkheid.

Bij het maken van video's kan de beeldstabilisatie in de iPhone 6 Plus bovendien zorgen voor stabielere beelden tijdens het lopen of fietsen. In de praktijk kon ik weinig verschil ontdekken tussen filmpjes gemaakt met de beide modellen.

Tot slot kan je met zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus slowmotionvideo's maken met 240 in plaats van 120 beelden per seconde. Dat levert leuke filmpjes op, maar is geen echt belangrijke toevoeging.

Accuduur

De iPhone 6 Plus heeft naast een grotere accu ook een hogere resolutie. Meer pixels betekent over het algemeen een hoger energieverbruik en dus een mindere accuduur. Toch is de batterij in de iPhone 6 Plus van een dergelijke capaciteit dat de accuduur beter is dan bij de iPhone 6.

Bij dagelijks gebruik hield de 6 Plus het bij mij een paar uur langer uit, waardoor ik met gemak de hele dag met één acculading kon doen, terwijl ik mijn telefoon intensief gebruik. In onze videotest was het verschil met de iPhone 6 ook groot: De iPhone 6 Plus houdt het zo'n twee uur langer uit bij het afspelen van een video op 250 cd/m2 helderheid.

iOS 8

Ook qua software heeft Apple de iPhone 6 Plus wat wijzigingen gegeven. Zo is iOS in landscapemodus (liggend) te gebruiken (zie screenshot). Het gehele systeem draait dan mee. Bovendien zijn een aantal standaardapps van Apple ontworpen om beter gebruik te maken van het grotere scherm. De apps voor de agenda (screenshot), beurskoersen en e-mail geven in de liggende modus meer informatie of tonen links bijvoorbeeld de inbox en rechts een e-mail.

Apps in de liggende modus is niets nieuws en kon al op eerdere iPhones, Apple benadrukt wel dat ontwikkelaars hun apps zouden kunnen aanpassen voor het grotere scherm van de 6 Plus om zo een andere weergave te laten zien. Momenteel voegt het grotere scherm echter nog weinig toe omdat iOS er zelf ook weinig mee doet. Het blijft een rij met app-icoontjes.

Veel andere fabrikanten van phablets laten gebruikers bijvoorbeeld twee apps naast elkaar zetten of maken gebruik van pop-up-schermpjes. Op sommige telefoons is het zelfs mogelijk om een toetsenbord smaller weer te geven zodat het typen met twee duimen fijner is.

Linksboven: iOS 8 in landscape-modus | Linksonder: Agenda in landscape | Rechts: Modus om bij instellingen te kunnen

Typen op de iPhone 6 Plus is namelijk niet ideaal. Als je de telefoon rechtop houdt, gaat het prima, maar is het net wat minder comfortabel om toetsen in het midden aan te raken dan op de iPhone 6. Het is eigenlijk noodzakelijk twee handen te gebruiken.

In de liggende modus heeft Apple het toetsenbord aangepast. Er zijn dan meer toetsen voor bijvoorbeeld knippen, kopiëren, dikgedrukt maken en leestekens zichtbaar. Die toevoeging is fijn, maar in de liggende modus is het bijna onmogelijk om met je duimen de middelste toetsen aan te raken, dus weinig mensen zullen in deze modus gaan typen.

Tot slot laat Apple gebruikers de thuisknop twee keer zacht aanraken waardoor de gehele app naar beneden zakt en maar op de helft van het scherm wordt getoond (zie screenshot). Dan kan je makkelijker bij knoppen voor bijvoorbeeld instellingen die vaak bovenaan een app zitten. Dat twee keer drukken had ik na een week nog steeds niet goed onder de knie en ik gebruikte het in de praktijk nooit.

Conclusie

De afmetingen van de iPhone 6 Plus zijn voor het 5,5 inch-scherm wat fors en er zijn nog heel weinig apps die gebruikmaken van het grotere scherm. Ook iOS maakt maar mondjesmaat gebruik van de extra ruimte. Het toestel heeft echter wel een indrukwekkende afwerking, prachtig scherm, een van de beste smartphonecamera's tot nu toe en een uitstekende accuduur.

De verschillen met de iPhone 6 zijn klein terwijl de 6 Plus wel 100 euro duurder is. Voor wie veel waarde hecht aan het schermformaat is de iPhone 6 Plus ondanks de beperkte verschillen wel een goede optie. Houdt in gedachten dat er wel kleinere Android-phablets zijn met een even groot of groter scherm.

  • Mooi en groot scherm
  • Lange accuduur
  • Sublieme afwerking
  • Behuizing onnodig groot
  • iOS niet geoptimaliseerd voor groter scherm
  • Duur

BEOORDELING