Apple kan qua formaat dit jaar eindelijk meekomen met Android-concurrenten Samsung, HTC en Sony. Volgens het bedrijf is de iPhone 6, naast het formaat, de grootste verbetering in de geschiedenis van de iPhone. NU.nl nam het toestel onder de loep.

De iPhone 6 in deze review is aan ons ter beschikking gesteld door iPhoned.nl.

Om de twee jaar voert Apple traditiegetrouw een grote update uit aan de iPhone. Het jaar daarna wordt een kleinere verandering doorgevoerd. Zo was het een relatief kleine stap van de iPhone 4 naar de 4S en van de 5 naar de 5S.

De iPhone 6 moet dus weer een grote verandering inleiden en dat doet Apple onder meer door de behuizing aan te passen en alle onderdelen te verbeteren. Het is alleen nog de vraag of dit grote verbeteringen zijn.

Bekijk onze videoreview:
Bekijk onze videoreview:

Behuizing

De afgelopen jaren zijn we een strak ontwerp van de iPhone 4, 4S, 5 en 5S gewend. De randen tussen het scherm en de achterkant zijn plat en recht met scherpe en geslepen uiteinden. De iPhone 6 is juist afgerond. De behuizing is vanaf de achterzijde omgebogen naar het scherm toe waardoor er eigenlijk geen randen meer zijn.

Het scherm is bovendien aan de uiteinden licht gebogen waardoor hij bijna naadloos in de aluminium behuizing overloopt. De afwerking is subliem. Er zijn bijna geen randjes te voelen en alleen de knoppen steken iets uit.

De afgeronde randen en het naadloze ontwerp zorgen er overigens wel voor dat de iPhone 6 heel glad is en eenvoudig uit je handen glijd als je geen hoesje gebruikt.

De knoppen zijn qua ontwerp aangepast en liggen iets verzonken in de behuizing. De aan/uit-knop is van de rechterbovenkant van de iPhone 5S naar de rechterzijkant van de iPhone 6 gebracht om ervoor te zorgen dat de knop nog steeds goed te bereiken is ondanks het grotere formaat.

Op de achterkant is ook het een en ander veranderd. Ten eerste steekt de cameralens uit. De iPhone is met zijn 6,9 millimeter zo dun dat de cameramodule niet helemaal in de behuizing past. De uitstekende lens ziet er wat slordig uit, het is wachten op beschadigingen en de iPhone 6 ligt dus nooit helemaal plat op een tafel of bureau.

De kunststof strepen op de achterkant zijn de tweede verandering. Het zijn de opvolgers van de glazen randen op de achterzijde van de iPhone 5S helemaal boven- en onderaan. Deze onderdelen zijn bedoeld om signaal voor wifi en mobiele netwerken door te geven. Het nieuwe ontwerp lijkt wat op dat van de HTC One M8, maar daar is de uitwerking iets verfijnder. HTC gebruikt alleen horizontale strepen terwijl Apple ervoor kiest om de strepen ook over de hoeken van de iPhone 6 (zie foto) te laten doorlopen.

De HTC One M8 en iPhone 6

De HTC One M8 en iPhone 6
De HTC One M8 en iPhone 6
Foto: NU.nl/Joost Nederpelt

De grootste verandering is natuurlijk het formaat. De iPhone 6 een stuk groter dan zijn voorgangers. Met de forse randen onder en boven het scherm is de nieuwe iPhone bovendien ook relatief groot in vergelijking met concurrenten. Het toestel met een 4,7 inch-scherm is bijna even groot als de 5,1 inch Galaxy S5.

Scherm

Het grotere scherm is wel een zeer welkome verandering. Er zijn veel iPhone-gebruikers die waarde hechten aan hun 4 inch-scherm, maar het 4,7 inch-formaat went snel en het grotere scherm zorgt voor een fijnere ervaring bij het bekijken van video's, kan gewoonweg meer informatie laten zien in apps en maakt het lezen van langere teksten aangenamer.

De resolutie van de scherm van de iPhone 6 zijn natuurlijk ook opgeschroefd. Met 1334 x 750 pixels voor de iPhone 6 komt de pixeldichtheid uit op 326 pixels per inch, exact gelijk aan bij de iPhone 5S en wat lager dan bij de high-end toestellen van Samsung, Sony en HTC. Het verschil met bijvoorbeeld full hd Android-toestellen is bij tekst goed te zien en valt verder alleen op als je echt heel dicht op het scherm zit.

Helaas is het voorlopig nog zo dat veel apps niet geoptimaliseerd zijn voor de hogere resoluties waardoor ze dus gewoon een opgeblazen versie tonen. Over het algemeen werkt dat goed, maar sommige teksten worden er wat minder scherp van en het is dus (nog) niet zo dat je nu bijvoorbeeld meer artikelen ziet in de NU.nl-app.

De kwaliteit van het display is ook licht verbeterd. Het scherm in de iPhone 5S is nog steeds een van de beste op de smartphonemarkt, maar de iPhone 6 heeft een wat hogere helderheid, beter contrast en diepere zwartwaarden. Zwart is echt zwart en kleuren ogen fel en levendig.

De algemene kleurweergave is ook weer iets beter dan vorig jaar, maar het verschil is met het blote oog nauwelijks te zien. Daarnaast zijn de kijkhoeken van de iPhone 6 indrukwekkend, de kleuren en helderheid blijven vanuit extreme hoeken nog nagenoeg op hetzelfde niveau.

Prestaties

Net als elk jaar komt Apple weer met een nieuwe chip die het bedrijf zelf ontworpen heeft. De A8-processor wordt vergezeld door een M8-coprocessor die bewegingen energiezuinig bijhoudt en doorspeelt aan bijvoorbeeld hardloopapps de eigen gezondheidsapp van Apple zelf.

De iPhone-maker belooft dat de A8-chip, die 13 procent kleiner is dan de A7-variant, zeker 20 procent sneller is en qua grafische prestaties zelfs 50 procent beter zal presteren.

In de dagelijkse praktijk merk je dat de iPhone 6 heel snel is, nergens hapert en soepel draait. Dat is echter niets bijzonders. Er zijn weinig taken waarvoor je die extra rekenkracht nu nodig zou hebben. Ook voor de grafische processor geldt dit. Momenteel draaien alle zware games net zo soepel op de 5S als de 6, maar de nieuwste iPhone is weer even wat beter voorbereid op de toekomst en games die volgend jaar misschien uitkomen.

In de benchmarktests is de verbetering goed te zien. De iPhone 6 scoort in alle tests veel hoger dan zijn voorganger en dan de concurrenten. Bovendien valt na een week intensief gebruik op dat de iPhone 6 niet een keer warm is geworden wat bij eigenlijk alle andere toestellen wel gebeurt. Zelfs bij zware games of bij het wisselen tussen veel apps blijft de iPhone 6 koel.

Camera

Aan de camera in de iPhone 6 is weinig veranderd. Het is nog steeds een 8 megapixel-sensor met hetzelfde sensorformaat. Er is alleen een nieuwe chip voor het verwerken van beelden toegevoegd die sneller kan scherpstellen omdat het meer informatie uit pixels kan halen.

In de praktijk zijn de foto's door de nieuwe chip ook iets beter dan bij de iPhone 5S. Het grootste verschil is in het donker te zien waar de iPhone 6 wat minder last heeft van ruis. Ook zijn de kleuren over het algemeen, dus ook bij dag- en kunstlicht, iets natuurgetrouwer.

De verschillen zijn in de praktijk dus klein. Daarbij moet wel gezegd worden dat de iPhone 5S nog steeds een van de beste smartphonecamera's heeft. De iPhone 6 is dus nog een klein stapje beter en laat de concurrentie daardoor net achter zich.

De selfiecamera aan de voorzijde heeft een groter sensorformaat gekregen waardoor meer licht kan worden opgevangen. Dat zorgt bij kunstlicht vooral voor een natuurlijkere huidskleur en wat minder ruis dan bij de iPhone 5S.

Qua camerabesturing is er nog het een en ander veranderd door iOS 8. Zo is het mogelijk handmatig de belichting per foto in te stellen en zijn meer bewerkingsopties achteraf toegevoegd. Ook heeft Apple de mogelijkheid toegevoegd om langzamere slowmotionvideo's op te nemen met 240 beelden per seconden. Dat geeft leuke effecten, maar is vooral een gimmick. Panoramofoto's beschikken tot slot over meer pixels en dat zorgt voor meer details in de panorama's.

Accu

Apple belooft qua accuduur een grotere stap vooruit. De capaciteit neemt namelijk toe omdat de accu's zelf groter zijn. De resolutie is echter ook toegenomen en het scherm met een hogere helderheid zal, als je het scherm op de maximale stand gebruikt, ook meer energie gebruiken.

In de praktijk merkte ik toch verschil met de iPhone 5S. De iPhone 6 hield het doorgaans tot halverwege de avond wel uit en hangt daarmee net onder de best presterende Android-toestellen.

In onze videotest op 250 cd/m2  is een soortgelijke uitslag te zien waarbij de iPhone 6 het ruim twaalf uur uithoudt. Bij de iPhone 5S was dat nog ‘slechts’ tien uur.

iOS 8

De grootste verandering in het dagelijks gebruik komt eigenlijk van iOS 8. Deze versie van het besturingssysteem is ook beschikbaar voor oudere iPhones en brengt dus niets exclusiefs, maar zit vol belangrijke aanpassingen.

Zo kunnen app-ontwikkelaars eigen toetsenborden uitbrengen voor iOS, krijgen ze de mogelijkheid de camera-app aan te passen, zijn er widgets in het notificatiecentrum mogelijk en is iMessage flink verbeterd. Bovendien voegt iOS Health en Homekit toe waarmee de gebruiker zijn gezondheid kan bijhouden en slimme apparaten in huis kan besturen.

iOS 8 draait soepel op de iPhone 6, maar een uitgebreid overzicht van alle veranderingen en de gevolgen daarvan, kun je lezen in onze preview.

De iPhone 6 beschikt tot slot nog over een snellere wifi-chip die 802.11ac wifi-netwerken ondersteunt. Dat betekent dat op die netwerken een hogere snelheid kan worden behaald. Bovendien worden hogere snelheden (tot 150 Mbps) ondersteund over 4G-netwerken.

Ook is de nieuwe iPhone uitgerust met nfc (near field communication). Daarmee kunnen apparaten eenvoudig met elkaar communiceren. Nfc wordt in andere smartphones bijvoorbeeld gebruikt om speakers met een tik te koppelen, om met de ov-chipkaart in te checken, of om met een nieuwe bankpas contactloos te betalen.

Apple schermt nfc momenteel af voor gebruik door derden en gebruikt het alleen voor betaaldienst Apple Pay die alleen in de VS beschikbaar is.

Conclusie

De iPhone 6 is niet de grootste verandering in de iPhone tot nu toe. Het is wel de beste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt, iets dat ze normaal elk jaar roepen maar nu juist niet.

Het formaat en het ontwerp zijn wel grote veranderingen die bovendien goed uitpakken, maar de camera, het scherm, de prestaties en de accuduur zijn slechts licht verbeterd. Toch krijgt Apple het voor elkaar om daarmee een indrukwekkend toestel neer te zetten. De iPhone 6 heeft eigenlijk geen grote minpunten en daarmee troeft het de concurrentie af.

  • Indrukwekkend scherm
  • Geweldige camera
  • Naadloze afwerking
  • Groter scherm
  • Behalve ontwerp kleine stappen
  • Duur

BEOORDELING