Apple presenteerde dinsdagavond de Apple Watch. Het langverwachte slimme horloge heeft volgens het bedrijf een unieke manier van besturen en zou er beter uitzien dan concurrerende smartwatches. NU.nl probeerde het horloge alvast uit. 

De smartwatchmarkt is eigenlijk pas een jaar goed en wel op gang, maar er gaan al zo’n anderhalf jaar geruchten over de iWatch van Apple. Het horloge heeft overigens uiteindelijk niet die naam gekregen. De smartwatch heet Apple Watch en komt pas begin 2015 op de markt voor minstens 349 dollar.

Tim Cook gaf bij de presentatie aan dat Apple heel lang heeft gewerkt aan de Apple Watch. Het bedrijf wil net als bij de iPhone en Mac de gebruikersinterface van de productcategorie opnieuw uitvinden en de markt op z’n kop zetten. Gaat dat met de Apple Watch lukken?

Uiterlijk

Het ontwerp van de Apple Watch stond centraal. De eerste smartwatches van veel andere bedrijven hadden een 'geeky' uiterlijk en leken in de verste verte niet op een normaal horloge. Het ging alleen om de technologie, niet om het ontwerp. En dat terwijl een horloge een accessoire is en dus raakvlak heeft met de modewereld.

Apple pakt dat naar eigen zeggen anders aan, maar de Apple Watch is nog steeds een behoorlijk dik en technisch ogend apparaat. De verschillende bandjes zijn een stap vooruit, zeker de metalen band, maar het blijft onmiskenbaar een smartwatch en geen normaal horloge. De vraag is of je dat erg vindt.

De Apple Watch is verkrijgbaar in drie series: Apple Watch, Apple Watch Sport en Apple Watch Edition. De eerste is de basisversie van het klokje met een roestvrijstalen behuizing, de tweede is een sportversie van aluminium en de laatste heeft een 18-karaats gouden behuizing.

Deze verschillende materialen komen elk in twee kleuren uit en er zijn bovendien zes verschillende bandjes en twee formaten. In totaal komt dat neer op 72 verschillende modellen los van de kleur van de bandjes.

Apple heeft dus goed begrepen dat een horloge iets heel persoonlijks is en dat niet iedereen met hetzelfde product wil rondlopen. Bovendien is het voor mensen met een kleinere pols fijn dat er ook een kleinere Apple Watch wordt uitgebracht.

Schermformaten zijn nog onbekend maar de klokjes zullen verkrijgbaar zijn met een hoogte van 38 of 42 millimeter. Dat is een redelijk normaal formaat, in ieder geval voor mannenhorloges.

De Apple Watch voelde stevig en degelijk aan en ziet er goed afgewerkt uit zoals we ook bij iPhones en andere producten van Apple gewend zijn. De verfijning in het ontwerp, die Apple zelf belooft en waar menigeen op hoopte, ontbreekt echter. In combinatie met de metalen band oogt de smartwatch echt als één geheel, maar met andere bandjes blijft het vooral een smartphone in het klein en qua uiterlijk geen vervanger van het normale horloge.

Met het metalen bandje oogt de Apple Watch het meest als één geheel

Software

Tijdens de eerste test was voor journalisten alleen een versie beschikbaar met een standaard-demo erop. Ik kon daarop niets kiezen of selecteren. De Apple-medewerker had wel een werkend model om waar hij desgevraagd onderdelen op liet zien en ik zelf af en toe wat besturingen mocht uit proberen.

Apple heeft iOS voor de smartwatch helemaal aangepast. Dat betekent dat het thuisscherm geen nette gerangschikte app-icoontjes meer heeft. De Apple Watch heeft een thuisscherm met kleine bubbeltjes die kriskras over het scherm verspreid zijn.

Dat zorgt voor een enigszins chaotisch overzicht waar horizontaal, verticaal en diagonaal genavigeerd kan worden. Of dat went kon ik nu uiteraard nog niet testen, maar het is op het eerste gezicht onhandig en onoverzichtelijk.

De apps zelf zijn wel duidelijk met links- en rechtsonder twee softwareknoppen zoals bijvoorbeeld 'bellen' en 'sms'en' bij contacten. Bij een navigatieapp kan dat bijvoorbeeld 'route plannen' en 'locatie zoeken' zijn.

Deze functies worden met icoontjes weergegeven. iOS op de Apple Watch heeft  sowieso weinig tekst en draait vooral om kleine grafische knopjes. Dat is een welkome afwisseling van Android Wear, maar maakt het niet per definitie overzichtelijker. Je moet heel goed weten welke app achter welk icoontje schuilgaat en welk knopje voor welke functie staat. Ook dat is mogelijk een kwestie van gewenning.

Het is als gebruiker mogelijk het systeem en alle verschillende onderdelen naar hartenlust aan te passen. Er zijn verschillende klokinterfaces en indelingen van menu's en schermen beschikbaar.

Verder lijken veel functies in de aangepaste versie van iOS op die in Android Wear, het besturingssysteem van Google dat speciaal voor smartwatches is gemaakt. Je kan tegen de Apple Watch praten om berichten te dicteren, er worden notificaties op een soortgelijke manier getoond met popup-vensters en meldingen over bijvoorbeeld vluchttijden of een afspraak worden getoond op het moment dat ze relevant zijn.

De smartwatch wordt gekoppeld aan een iPhone (versie 5 of nieuwer) om dit mogelijk te maken.

Als onderscheidende functie laat Apple favoriete apps instellen die kunnen worden bekeken door van de onderkant van het scherm omhoog te slepen. Dat zorgt voor een snel en handig inzicht in bijvoorbeeld de agenda of berichten, waarbij het drukke thuisscherm vermeden wordt.

Overige toevoegingen zijn beperkt. Apple heeft een chatfunctie waarmee vrienden dingen naar elkaar kunnen tekenen. In de praktijk is het scherm daar te klein voor en is een berichtje tikken op een telefoon of met spraak een bericht dicteren eenvoudiger. Zelfs bellen met de Apple Watch via de microfoon en speaker is wellicht nog handiger.

Via de chatapp kan ook de hartslag van dat moment worden gedeeld. Ook dat lijkt mij in de praktijk slechts een gimmick.

Besturing

De besturing is het tweede onderdeel waar Apple grote stappen belooft in vergelijking met de concurrentie. Het bedrijf heeft goed nagedacht en stelt terecht dat het kleine touchscreen niet ideaal is voor de bediening. Ten eerste vanwege het formaat, maar ook omdat je met je vingers al gauw je eigen zicht blokkeert.

Veel van de besturing gaat dan ook via het draaiwiel of de kroon aan de zijkant. Het wieltje waarmee normaal de wijzers worden verzet dient als knop om te scrollen of in en uit te zoomen. Dat werkt goed, soepel en accuraat.

De knop is echter ook bedoeld om op te drukken en naar het thuisscherm te gaan. Op de versie van de Apple-medewerker ging dat nog wel eens mis en leek de knop niet altijd goed te reageren.

Onder de kroon zit een tweede fysieke knop die bedoeld is om contacten te openen om ze vervolgens te bellen of een berichtje te sturen. Overige functies heeft die knop helaas niet.

Uiteraard wordt soms nog steeds het touchscreen gebruikt. Bijvoorbeeld om een app te openen of een onderdeel te selecteren. Bovendien is het scherm drukgevoelig; het weet het verschil tussen een lichte aanraking en harder drukken. Dat wil zeggen dat je iets langer ingedrukt kan houden om een contextmenu te tonen, zoals dat in iPhones nu ook al werkt.

Sport en fitness

Apple zet met zijn horloge in op het gezonder maken van zijn gebruikers. De Apple Watch draait om fitness en gezondheid en stimuleert gebruikers aan de hand van eigen doelen meer te bewegen.

Dat gebeurt door activiteiten en de hartslag te meten. Dat laatste gaat via led-sensoren op de achterkant van het horloge. De exacte werking licht Apple niet toe en ik kon de hartslagmeting helaas nog niet testen.

Op het eerste gezicht werkt de meting net zo als bij smartwatches van bijvoorbeeld Samsung. We hebben de hartslagmeter in eerdere modellen van dat bedrijf al bekritiseerd, vooral omdat ze tijdens het bewegen niet of slecht werken. Of dat bij de Apple Watch ook zo is, is onduidelijk.

Een speciale app op het horloge geeft inzicht in de dagelijkse doelen. Heb je genoeg gelopen, gesport en gestaan? In één grafiek is te zien hoe je het die dag doet. Een uitgebreider historisch overzicht vind je op een gekoppelde iPhone.

Apple gaat zelf doelen suggereren en leert naar eigen zeggen van de gebruiker. Dat is iets wat in een uitgebreide review volgend jaar aan bod zal komen.

Tot slot is er een speciale Workout-app die een harlooprondje of andere sportsessie meet en tussendoor informatie geeft over op hoe ver je in je training bent. Ook worden beloningen voor trainingen en het behalen van doelen gegeven.

Op het eerste gezicht lijken al deze onderdelen vrij overzichtelijk. Uiteindelijk zal nog moeten blijken of ze ook goed werken.

Prestaties

Hoewel ik waarschijnlijk nog een zeer vroege versie van de Apple Watch zag, is dit wel het model dat Apple aan de wereld toont. De prestaties vielen tegen. Tijdens de demo haperde het horloge regelmatig bij het wisselen van apps of het aanklikken van menu's en leek het touchscreen niet altijd goed te reageren. Hopelijk lost Apple dat nog op.

Informatie over de specificaties, zoals werkgeheugen of de processor, ontbreken overigens nog. Ook heeft Apple nog niets bekendgemaakt over de accuduur die de smartwatch zou moeten halen.

De algemene prestaties van de Apple Watch zullen ook voor een groot deel afhankelijk zijn van spraakbesturing Siri, die nog steeds vooral gericht is op het Engels. Of dat voor de lancering gaat veranderen is niet bekend.

Voorlopige conclusie

Omdat er al anderhalf jaar berichten gaan over een horloge van Apple zijn de verwachtingen misschien te hoog. Ik had net als vele anderen iets heel anders verwacht dan wat Samsung, LG en Sony nu al doen. Tim Cook benadrukte die verwachting nog tijdens zijn introductie van de Apple Watch.

Toch is het horloge voorlopig veel van hetzelfde. Het draaiwieltje is nieuw en soms handig en het ontwerp is zeker met sommige bandjes een stapje vooruit. Een revolutie voor smartwatches is het nog niet en in de basis doet de Apple Watch hetzelfde als concurrerende smartwatches.

Het is nu aan Apple zelf en andere ontwikkelaars om de komende maanden voor de lancering te zorgen dat de Apple Watch qua functionaliteit onmisbaar wordt.

Ook dan zou de prijs nog roet in het eten kunnen gooien. Het goedkoopste model gaat 349 euro kosten. Dat zal de 38 millimeter basisversie zijn met een aluminium behuizing en kunststof bandje. De prijs van de 42 millimeter versie met een stalen klok en dito bandje ligt waarschijnlijk al snel op 500 euro; veel hoger dan bij concurrerende smartwatches.

Lees ook onze eerste indruk van de iPhone 6 en 6 Plus