Apple presenteerde dinsdag de langverwachte grotere iPhone 6 van 4,7 inch. Ook komt er een 5,5 inch iPhone 6 Plus. NU.nl kon de toestellen alvast onderwerpen aan een eerste test.

Al jaren vertellen iPhone-gebruikers mij dat Android-toestellen te groot zijn. De iPhone-gebruikers zouden nooit groter willen. Toch moeten ze daar nu aan geloven en dat is maar goed ook. Met een 4,7 inch-scherm kan een smartphone nog steeds vrij compact zijn en qua besturing en voor het bekijken van video en foto’s is zo’n groter scherm echt fijner.

Het grotere scherm is echter niet waar Apple op wil focussen. Het heeft naar eigen zeggen vooral een betere telefoon gemaakt met een nieuwe chip, wat kleine aanpassingen aan de camera, nieuwe functionaliteiten en een nieuw ontwerp. Onze eerste indruk.

Bekijk een video van de nieuwe iPhones:

Bekijk onze video van de nieuwe iPhones:
Bekijk onze video van de nieuwe iPhones:

Scherm en formaat

Apple mag de iPhone 6 dan vooral beter vinden en zich niet richten op het formaat, ik begin er wel mee. De groei van het scherm is wat mij betreft zeer welkom. Jammer is dat Apple traditioneel grote randen boven en onder het scherm heeft zitten vanwege bijvoorbeeld de thuisknop.

Die randen zorgen ervoor dat de iPhone 6 bijna net zo groot is als de HTC One M8 met een 5 inch-scherm en dat is al een zeer forse telefoon. LG en Samsung gebruiken bijvoorbeeld veel dunnere randen waardoor hun smartphones relatief kleiner zijn. Zo is de iPhone 6 Plus bijvoorbeeld groter dan de Galaxy Note 3 terwijl laatstgenoemde een groter scherm heeft.

Het scherm zelf is overigens niet alleen groter, maar ook daadwerkelijk beter. De helderheid is hoger en dat kon ik direct zien in een vergelijking met de iPhone 5S. Ook de witweergave is nog beter hoewel die bij de 5S al uitmuntend was. De kleurweergave lijkt gelijk te zijn gebleven, maar dat is zeker geen schande.

Tot slot is de resolutie nog verhoogd. De iPhone 5S met een 4 inch-scherm heeft 1136 x 640 pixels, bij de 4,7 inch iPhone 6 is dat 1334 x 750 pixels en bij de 5,5 inch iPhone 6 Plus 1920 x 1080 pixels.

Dat betekent dat de iPhone 6 dezelfde pixeldichtheid van 326 pixels per inch heeft als de iPhone 5S. Bij de iPhone 6 Plus komt de pixeldichtheid zelfs uit op 401 ppi. Daar merk je in de praktijk overigens weinig van. Al met al lijkt Apple op basis van deze eerste indruk zonder grote verbeteringen toch een van de beste smartphoneschermen van het moment in handen te hebben.

Behuizing

Het nieuwe ontwerp geeft de iPhone 6 en 6 Plus afgeronde randen en een nieuwe achterkant. Aan de voorkant is weinig veranderd hoewel de randen rond het scherm wat meer lijken te glimmen en het scherm minder verzonken in de behuizing ligt. Of er een andere coating of ander materiaal is gebruikt voor de voorkant kon nog niet worden bevestigd.

De achterkant is gemaakt van hetzelfde geborstelde aluminium, maar nu met dunne randen aan de boven en onderkant voor het doorgeven van signalen. Die randen lijken een beetje op die op de HTC One M8, maar lopen ook door naar de hoeken van de iPhone. Persoonlijk vind ik het wat slordig staan en heb ik de voorkeur voor het ontwerp van de 5S.

De afgeronde randen zorgen er wel voor dat de iPhone 6 lekkerder in de hand ligt dan de iPhone 5S met zijn vrij scherpe en geslepen randjes. Ook geeft de nieuwe afwerking de iPhone 6 echt een andere uitstraling en dat was tijd. Het ontwerp is eigenlijk sinds de iPhone 4 slechts mondjesmaat veranderd.

De nieuwe iPhones zijn bovendien dunner. De 4,7 inch-versie is 6,9 in plaats van 7,6 millimeter. De 5,5 inch-variant is 7,1 millimeter dik. Ook valt tijdens de eerste test direct op hoe licht de nieuwe iPhones zijn in vergelijking met de veel kleinere iPhone 5S. Nadeel van de dunnere behuizing: de cameralens steekt iets uit en dat is vragen om moeilijkheden met beschadigingen.

Apple heeft ook de knoppen opnieuw ontworpen. De volumeknoppen liggen meer verzonken in de zijkant en voelen stevig aan. De aan/uit-knop is van de bovenkant naar de zijkant verplaatst zodat hij nog steeds eenvoudig te bereiken is.

De 4,7 inch iPhone 6 is met mijn handen perfect te besturen en is qua formaat en plaatsing van de knoppen een schot in de roos. Bij de 5,5 inch-variant is dit uiteraard niet het geval. De iPhone 6 Plus is erg fors en moeilijk met één hand te bedienen; een oprechte phablet waar je heel bewust voor moet kiezen. Samsung laat met de Galaxy Note-serie al zien dat er zeker een markt is voor dit formaat.

Camera

De camera heeft een minimale upgrade gekregen. De sensor is niet groter geworden en beschikt nog steeds over 8 megapixel. Desondanks belooft Apple betere foto’s door een nieuwe sensor en processor.

In de eerste test was dit niet direct te controleren. De camera reageert goed en lijkt bij het slechte licht ook goede foto’s te maken. De camera in de iPhone 5S is nog steeds een van de beste verkrijgbaar in een smartphone dus dat is geen schokkende prestatie.

Verder heeft de 5,5 inch iPhone 6 Plus optische beeldstabilisatie in plaats van softwarematige beeldstabilisatie. Dat zou moeten zorgen voor minder beweging in foto’s die met een trillende hand zijn genomen. Dat kan vooral van pas komen bij slecht belichte situaties.

Het scherpstellen gaat volgens Apple ook sneller. In de praktijk merkte ik daar niet direct iets van. De iPhone 6 maakte niet merkbaar sneller foto’s dan de iPhone 5S, maar het was ook zeker niet langzaam. De al uitstekende camera van de 5S is dus nauwelijks veranderd en hoewel dat jammer is, is het voor de fotokwaliteit niet erg.

De camera aan de voorzijde heeft een grotere sensor die meer licht opvangt en beschikt net als bij de 5S over 1,2 megapixel. Selfies gemaakt met de iPhone 6 zijn inderdaad van betere kwaliteit dan bij de 5S. Zeker in de slecht belichte testruimte was meer detail in het gezicht te zien.

Software

De iPhone 6 en 6 Plus draaien op iOS 8 en hebben dus nieuwe functies zoals Homekit en Healthkit. Bovendien voegt iOS 8 een nieuwe Camera- en Berichten-app toe en worden toetsenborden van derden ondersteund. Meer over iOS 8, dat vanaf 17 september beschikbaar zal zijn op eerdere iPhones en iPads, lees je in onze preview.

De iPhone 6 Plus heeft echter nog één extra functionaliteit die alleen voor het 5,5 inch-model is weggelegd. iOS kan ook in landscapemodus (liggend) worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor apps, hoewel ontwikkelaars de stand wel zelf moeten ondersteunen.

Apple toont alvast de eigen apps zoals Weer en Kalender die in de liggende modus meer informatie tonen. In de agenda zie je bijvoorbeeld links de hele dag en rechts de afspraak van dat moment.

Prestaties

Uiteraard beschikt de iPhone 6 net als elke nieuwe iPhone over een verbeterde processor. De A8-chip volgt de A7 op en moet zorgen voor 20 procent betere prestaties in het algemeen en 50 procent betere grafische prestaties in het bijzonder.

Tijdens een eerste test is dat moeilijk te checken. Wat wel opviel is dat de 5,5 inch iPhone 6 Plus soms kleine vertraging leek te vertonen. De haperingen waren zeer beperkt en vielen nauwelijks op, maar bij het wisselen van de camera naar de fotostream of bij het gebruiken van het multitaskoverzicht leek de 6 Plus net iets langzamer.

iPhone 6

Scherm 4,7 inch
Resolutie 1334 x 750 pixels
Pixeldichtheid 326 ppi
Afmetingen 138,1 x 67 mm
Dikte 6,9 mm
Gewicht 129 gram
Camera's 8 (achter) en 1,2 (voor) megapixel
Processor Apple A8
Opslag 16/64/128 GB
Prijs Vanaf 699 euro

iPhone 6 Plus

Scherm 5,5 inch
Resolutie 1920 x 1080
Pixeldichtheid 401 ppi
Afmetingen 158,1 x 77,1 mm
Dikte 7,1 mm
Gewicht 172 gram
Camera's 8 (achter) en 1,2 (voor) megapixel
Processor Apple A8
Opslag 16/64/128 GB
Prijs Vanaf 799 euro

Dat zou kunnen komen door de hogere resolutie die aangestuurd moet worden, maar het zou ook om een eenmalig foutje kunnen gaan. Ik zal dit tijdens de latere review uitgebreid testen.

Verder lijkt iOS weer zeer soepel op de nieuwe iPhones te draaien. Ik heb naast de sporadisch lichte vertraging bij de iPhone 6 Plus geen gekke dingen kunnen opmerken.

Naast de A8 heeft de iPhone 6 ook een M8 co-processor die beweging bijhoudt. Zo’n co-processor zat ook al in de iPhone 5S en zorgt voor energiezuinige metingen door bijvoorbeeld hardloopapps. De M8 kan nu niet alleen zien of je loopt of in een auto zit, maar weet ook of je traploopt op welke hoogte je bent en of je rent of rustig loopt. Dit zal vooral van pas komen bij hardloopapps en veel andere smartphones ondersteunen soortgelijke statistieken al.

Voorlopige conclusie

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn hoe je het ook bekijkt een belangrijke en grote upgrade. Dat is het alleen al vanwege het formaat. Daar houdt het qua grote veranderingen ook wel op. De behuizing heeft een nieuw ontwerp dat direct opvalt, maar het scherm, de camera en de prestaties zijn slechts mondjesmaat verbeterd.

De iPhone 6 is dus een van de grootste veranderingen in jaren, maar toch een kleine upgrade. iOS 8 voegt wel veel toe, maar dat is niet uniek voor de nieuwe iPhone.

Lees ook onze eerste indruk van de Apple Watch