Samsung presenteerde woensdag twee nieuwe telefoons. De Galaxy Note 4 is de nieuwste phablet van het bedrijf, die de Note-reeks op traditionele wijze voortzet. Interessanter is de gebogen Note Edge, maar die komt voorlopig niet naar Nederland.

Na de presentatie had NU.nl de mogelijkheid om beide toestellen kort uit te proberen.

De eerste indruk van de Galaxy Note 4 is dat er veel minder is veranderd dan Samsung in zijn presentatie leek te beloven. Het bedrijf sprak meermaals over een nieuwe designfilosofie, die zich uitte in de metalen randen die het toestel heeft gekregen.

Deze randen zijn inderdaad een verbetering ten opzichte van het vorige model, dat geheel van kunststof was gemaakt. Over het algemeen ziet het toestel er toch nog grotendeels hetzelfde uit als de Note 3.

Bekijk onze video-hands-on met de Note 4:

De achterkant is nog steeds gemaakt van nepleer, een materiaal dat er een beetje kitscherig uitziet maar dat wel lekker in de hand ligt en bovendien niet snel vies wordt of krast.

De rechte randen geven het toestel een iets strakker uiterlijk, al lijkt hij ook wat dikker dan zijn voorganger. Aan de bovenkant van het toestel heeft de rand een sierlijke ronding om ruimte te creëren voor de koptelefooningang.

Aan de zijkanten zitten de aan/uit- en volumeknoppen, die stevig aanvoelen en een glanzend randje hebben. Al met al is de Note 4 een mooie telefoon voor mensen die houden van grote toestellen.

Scherm

Want groot is de Note 4 nog altijd, met zijn scherm van 5,7 inch. Nieuw aan het scherm is ditmaal dat de resolutie is opgehoogd naar 2560 bij 1440 (qhd), waar het vorige toestel het nog moest doen met 1920 bij 1080 pixels (full hd).

Het verschil is niet goed te zien. Eerder merkten we al bij de LG G3, het eerste toestel met qhd-scherm, dat de resolutie niet duidelijk mooier is dan een full hd-scherm. Bij dat toestel zorgde de resolutie wel voor een beperkte accuduur. Het valt te hopen dat dat bij de Note 4 niet het geval is.

Ook de processor van de Note 4 is een tandje sneller geworden. Wat dat precies zal betekenen voor gamen en andere zware applicaties zal nog uit een uitgebreide test moeten blijken, maar de software op het toestel liep tijdens onze hands-on vloeiend. 

De redelijk zware Touchwiz-skin die Samsung over Android heen legt heeft in het verleden juist wel eens voor prestatieproblemen gezorgd, dus het gebrek aan haperingen is alvast een goed teken.

Software

De software van Samsung is verder niet erg veel veranderd sinds het redesign dat bij de Galaxy S5 werd geïntroduceerd. Wel is er nu een widget die apps suggereert op basis van de locatie van de gebruiker, net als de Android-skin Aviate van Yahoo.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je op je thuisscherm direct toegang krijgt tot Netflix, dat je onderweg nieuws-apps ziet en dat je op je werk zakelijke apps in beeld krijgt. De widget is een handige toevoeging die meer fabrikanten zouden mogen toevoegen.

Veel andere softwareveranderingen hebben van doen met de S Pen, de stylus die Samsung altijd bij zijn Note-toestellen levert. Net als bij voorgaande edities wordt de pen onder in het toestel geschoven en heeft deze een drukgevoelige knop die het mogelijk maakt om aantekeningen te maken op het scherm.

Volgens Samsung is de nauwkeurigheid van de S Pen flink verhoogd en tijdens onze test blijkt inderdaad dat deze goed herkent wanneer er meer of minder druk wordt gezet. Zo is het redelijk goed mogelijk om op het scherm te schrijven alsof je dat doet met een echte pen.

Ik vraag me wel eens af hoeveel mensen nou echt tekenen op hun scherm of handgeschreven notities maken op hun telefoon, maar een toevoeging die waarschijnlijk voor een breder publiek interessant zal zijn is de mogelijkheid om papieren notities of documenten met de camera te fotograferen, en met de S Pen te bewerken.

Tijdens de hands-on bleek met een foto van een informatiebord over de Note 4 dat dat behoorlijk goed werkt. Verschillende elementen van het bord - zoals teksten en plaatjes - werden herkend als losse elementen en konden vervolgens worden rondgeschoven en bewerkt. Het is ook mogelijk om met de pen notities over de foto te maken, bijvoorbeeld door teksten te onderstrepen of markeren.

Camera's

De camera's van de Note 4 hebben een lichte upgrade gekregen ten opzichte van de Note 3. De camera aan de achterkant beschikt nu over 16 megapixels, iets meer dan vorige keer. Vanwege het slechte licht in de testruimte viel nog niet goed te testen of dat veel invloed heeft op de fotokwaliteit.

Foto gemaakt met Note 4

Foto gemaakt met Note 4

Aan de voorkant zit een camera met een groothoeklens, die het mogelijk maakt om meer mensen op een selfie te krijgen. Dat is grappig bedacht, al leek de kwaliteit van de selfies tijdens een eerste test nog wel wat te wensen over te laten.

Selfie gemaakt met Note 4

Selfie gemaakt met Note 4

Opvallend is dat Samsung ditmaal niet weer een hele lading nieuwe camerafuncties uitstort over de kopers van de Note 4. Dat is een prima keuze, want het is verstandiger om te focussen op kwaliteit in plaats van op gimmicks als 'virtuele tours' en samensmeltingen van meerdere foto's.

De Samsung Galaxy Note 4 is geen enorme verandering ten opzichte van de Note 3, maar met een frisser design en verbeterde software zet Samsung wel een stap in de juiste richting. Het is te hopen dat het bedrijf deze weg blijft volgen.

Note Edge

Wel een grote verandering is de Note Edge, een gebogen variant van de Note 4 die gelijktijdig werd gepresenteerd. Dit toestel komt mogelijk helemaal niet naar Nederland (Samsung kon hier nog geen details over geven), maar zal in een beperkt aantal andere landen wel een heel nieuw design introduceren op de smartphonemarkt.

Aan de rechterzijkant van de Note Edge is het scherm namelijk gebogen, waardoor het beeld over de rand van de telefoon lijkt te glijden als een waterval. De buiging is dus anders dan in de eerdere Galaxy Round en LG G Flex.

De buiging lijkt in de Note Edge ook functioneler te zijn dan in die toestellen, want de software gaat anders om met het gebogen deel van het scherm en stelt enkele functies beschikbaar die de buiging nuttig moeten maken.

Bekijk onze video-hands-on met de Note Edge:

Standaard is een verticale lijst app-iconen te zien op het gebogen stuk. De rand doet dienst als de app-dock die normaal onder in het scherm te zien is op Android-toestellen en toont de favoriete apps van de gebruiker.

Door horizontaal te swipen is het echter mogelijk om andere balken op te roepen, die bijvoorbeeld het nieuws voorbij laten rollen als de balk onderin live-nieuwskanalen. Ook kun je er 'trending topics' van Twitter voorbij zien rollen of kun je je aandelen in de gaten houden. Daarnaast werkt het gebogen deel van het scherm als de notificatiebalk die Android normaal boven in beeld houdt.

Als je de camera gebruikt, dan verandert de rand in een simulatie van een fysieke sluiterknop. Je drukt nog steeds op de bovenkant van het toestel, maar op een digitale knop. Bij het bekijken van films blijft de rand zwart, maar kunnen hier wel notificaties verschijnen. Deze vallen dan niet over de film zelf heen.

Samsung brengt ook een hoesje uit voor de Note Edge. Deze bedekt het gebogen deel niet, waardoor de telefoon zelfs als de hoes gesloten is kan worden gebruikt om notificaties of nieuws te checken. De hoes was in de testruimte niet te vinden, dus dit viel nog niet te testen.

Zonder de hoes is het moeilijk te zeggen of de Edge van de Note Edge in het dagelijks leven praktisch zal zijn. Wel valt het design van het toestel enorm in het oog, op een goede manier. De Note Edge toont dat gebogen schermen kunnen zorgen voor creatieve nieuwe ontwerpen op de smartphonemarkt.

Een mogelijk probleem is dat rechtshandigen gemakkelijk met hun handpalm de rand aanraken, bijvoorbeeld als je probeert de linkerbovenhoek te bereiken met je duim. Nu zorgde dat soms nog voor ongewenste swipebewegingen op de Edge, maar kan een software-update er in de toekomst nog voor zorgen dat deze beter worden genegeerd.

Het is mogelijk dat de Note Edge uiteindelijk niet meer dan een gimmick blijkt te zijn. Dat hangt deels ook af van de creativiteit van ontwikkelaars, die zelf mogen gaan bedenken wat ze met de gebogen rand willen doen. Als zij leuke toepassingen bedenken voor de Edge, zou dit de Note-variant een interessant apparaat kunnen maken.