De nieuwste versie van de Macbook Pro heeft hetzelfde retina-scherm en hetzelfde uiterlijk, maar een krachtigere processor en meer werkgeheugen voor hetzelfde geld. Hoe pakken die verbeteringen uit?

Apple introduceerde de term 'retina' in 2010 bij de presentatie van de iPhone 4. De zelfbedachte term beschrijft een scherm met vier keer zoveel pixels op hetzelfde schermformaat dan wat tot dan toe gebruikelijk was.

Begin 2012 kreeg ook de iPad zo'n scherm en later dat jaar verscheen een dunnere Macbook Pro, zonder cd-drive maar met zo'n retina-scherm. Bij het 13 inch-model heeft dat scherm een resolutie van 2560 x 1600 pixels, de 15 inch heeft 2880 x 1800 pixels.

Dat scherm was twee jaar geleden al de grootste troef van de Macbook Pro, en dat is nog steeds zo. Anders dan Microsoft heeft Apple zijn besturingssysteem OS X erg geschikt gemaakt voor schermen met een erg hoge resolutie. Letters, afbeeldingen, vensters en apps worden even groot weergegeven als op niet-retina-schermen, maar dan vier keer zo scherp.

Windows heeft sinds versie 8.1 ook een soortgelijke functie, maar die werkt nog niet zo vlekkeloos als OS X op een Macbook Pro retina. Windows heeft soms nog moeite met het correct schalen van dingen, waardoor letters en vensters bijvoorbeeld kleiner uitvallen dan de bedoeling is.

Ondanks dat er nu veel Windows-laptops verkrijgbaar zijn met een scherm met een even hoge of hogere resolutie dan Apples retina, heeft Apple daar toch de voorsprong.

Slanke behuizing

In de twee jaar tijd dat de Macbook Pro met retina-scherm op de markt is, is aan het uiterlijk niks veranderd. We zijn gewend van Apple dat het bedrijf het uiterlijk van zijn haast spartaanse computers steeds strakker en minimalistischer maakt. Er zouden eigenlijk maar twee dingen kunnen veranderen aan de huidige Macbook Pro: de dikte en het materiaal.

Niet dat de Macbook Pro met zijn 1,8 centimeter een dikkerdje is; hij is ongeveer even dik als de 1,7 centimeter van de Macbook Air op zijn dikste punt. En ook het materiaal is bepaald niet aan vervanging toe. De behuizing is uit één stuk aluminium geslepen, wat een mooi en stevig resultaat oplevert.

Voor de rest is de Macbook Pro niet meer dan een vleesgeworden schematische omschrijving van een laptop: een scherm, toetsenbord en trackpad in één jasje. Maar de voering van dat jasje is er bij deze Macbook Pro flink op vooruit gegaan. Het standaard 13 inch-model heeft nu met een 2,6 GHz Intel Core i5-processor, uitbreidbaar tot 3,0-GHz dual-core Intel Core i7. Bovendien bedraagt het standaard werkgeheugen van het 13 inch model nu 8 gigabyte, een prettige maar eigenlijk ook broodnodige verhoging.

Prestaties

Voor onze review gebruikten we het 13 inch-instapmodel met 2,6-GHz dualcore Intel Core i5-processor en 8 GB RAM. Dat model kost standaard 1.329 euro, in lijn met laptops met een vergelijkbaar hoge schermresolutie. 

Apple heeft ook een 15 inch-model met quadcore Intel Core i7-processor, standaard 16 GB RAM en de keuze tot een NVIDIA GeForce GT 750M-videokaart. De meeste modellen Macbook hebben echter een Intel Iris Pro grafische processor. Die blijkt in de meeste gevallen ruim voldoende: alleen bij grafisch zware software als 3d-programma's, montage-software en games schiet de Iris Pro tekort.

OS X presteert soepel op de grafische chip. Geen beweging of animatie van het systeem hapert ook maar een moment en het bekijken van video gaat snel en soepel. Daarbij is de laptop ook bijzonder stil. Dat heeft deels te maken met de aluminium behuizing, die als één grote koelplaat werkt, maar ook wanneer de ventilator aanslaat, is die bijna niet hoorbaar. Dat komt omdat die anders dan veel andere ventilatoren asymmetrisch geplaatste bladen heeft, en daardoor een minder monotoon gezoem geeft.

Sowieso is zelfs het instapmodel van deze Macbook Pro erg rap. De 2,6-GHz dualcore Intel Core i5-processor presteert snel, met een Geekbench-score van 2856 (single core) en 5992 (multi core) is hij zo'n 7 tot 10 procent sneller dan de 13 inch Macbook Pro van vorig jaar.

Wel is het erg welkom dat het standaard werkgeheugen nu is verdubbeld naar 8 GB. Daardoor kun je merkbaar meer programma's open hebben staan en er vlug tussen wisselen. Net als de Macbook Air heeft deze Pro standaard SSD-opslag, dat vele malen sneller presteert dan een traditionele harde schijf.

Accuduur

In batterijduur kan de Macbook Pro zich ook meten met de Macbook Air, met zijn theoretische twaalf uur nog steeds de gouden standaard op de laptopmarkt. Voor deze Macbook Pro belooft Apple een accuduur van maximaal 9 uur. In onze test haalde de Macbook Pro 488 minuten op één acculading. Daarbij laten we een video draaien op driekwart van de schermhelderheid. Dit model hield dat dus iets meer dan 8 uur uit.

Realistischer is een test waarbij ik de laptop gebruik zoals ik normaal gesproken ook werk. Dat betekent dat er veel software open staat waar ik tussen wissel, en dat de schermhelderheid op maximaal staat. De uitslag was best verrassend: 306 minuten.

Dat is iets meer dan vijf uur, langer dan de Macbook Air van vorig jaar die het in een vergelijkbare test 275 minuten uithield. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat er veel variabelen zijn bij zo'n test, zoals de gebruikte software en de versie van OS X. Zeker is dat de Macbook Pro zelfs onder belasting een sterke batterijduur heeft.

Scherm

Het retina-scherm van de Macbook Pro is niet alleen haarscherp, maar levert ook een uitstekende kleurreproductie. Met een helderheid van 341 cd/m2 (candela per vierkante meter, de lichtsterkte) presteert de Macbook Pro bovengemiddeld goed.

Ook het contrast is zeker voor een lcd-scherm dik in orde, en de kleurreproductie is erg natuurgetrouw. Zo ogen donkere kleuren echt donker terwijl kleur vol en fel van het scherm spat.

Conclusie

Dit alles maakt van de Macbook Pro een snelle, slanke, betrouwbare en compromisloze laptop. Door zijn platte ontwerp is de Macbook erg draagbaar, en het toetsenbord dat Apple levert is nog altijd één van de prettigste die je voor een laptop kan krijgen. Dat geldt ook voor het grote, glazen trackpad.

Het grootste nadeel van het strakke ontwerp is dat je niets meer aan de laptop kan upgraden of veranderen. Processor, harde schijf, werkgeheugen: het zit allemaal aan het moederbord gesoldeerd. Dat is eigenlijk het enige waar je bij de aanschaf van deze Macbook Pro op hoeft te letten.

  • Uitstekend scherm
  • Snelle prestaties
  • Sterke batterijduur
  • Slanke behuizing
  • Achteraf niet meer aan te passen

BEOORDELING