De Lumia 930 is waarschijnlijk een van de laatste toestellen die Nokia zelfstandig ontwikkelde. De nieuwe high-end smartphone beschikt bovendien over het nieuwe Windows Phone 8.1. Tijd voor een test.

Microsoft rondde de overname van de telefoondivisie van Nokia onlangs af. Het is nog niet bekend wat Microsoft aan de Lumia-lijn zal gaan veranderen. Momenteel zijn vooral de goedkopere modellen zoals de Lumia 520 van ongeveer 100 euro populair.

High-end toestellen zijn om innovatie te tonen en de voorlopers aan te spreken echter heel belangrijk. De Lumia 930 is zo'n high-end toestel met een relatief lage prijs van 500 euro. Weet het bedrijf te overtuigen of moet Microsoft het roer gaan omgooien?

Bekijk de videoreview:

Behuizing

De afgelopen jaren heeft Nokia met twee dingen indruk gemaakt: De behuizing en de camera. Lumia's zijn vaak mooi ontwerpen, voelen stevig aan en onderscheiden zich.

Bij de Lumia 930 levert het bedrijf echter een beetje in. Nokia gebruikt nog steeds fijne high-end materialen. De matte polycarbonaat achterkant blijft en is stroef en voelt daarom fijn aan. Nokia voegt nu echter een aluminium rand toe tussen de verwijderbare achterkant en het glas aan de voorkant.

Die strip voelt stevig en degelijk aan, maar de knoppen juist niet. Ze bewegen iets te veel en zijn vreemd gepositioneerd. De aan/uit-knop zit in het midden van het toestel aan de rechterkant. Daardoor moet je met je duim een vreemde beweging maken om het scherm te activeren.

Bovendien wordt het ontwerp door de rand wat minder iconisch. Het gebruik van een aluminium(kleurige) rand kennen we al van de iPhone en telefoons van Samsung en Huawei.

De telefoon is nog steeds net zo rechthoekig als zijn voorgangers, maar heeft geen uniek op opvallend uiterlijk wat we wel gewend zijn. Bovendien is de achterkant niet meer gebogen zoals bij veel Lumia's het geval was waardoor de telefoon wat minder fijn vasthoudt.

De Lumia 930 met 9,8 millimeter en 167 gram vrij dik en zwaar.

Scherm

Nokia gebruikt in de 930 een amoled-scherm. Samsung doet dat ook al tijden, maar de meeste concurrenten gaan voor een lcd-scherm. Het voordeel van amoled is dat de schermen feller kunnen, de kleuren levendiger zijn en er minder energie wordt gebruikt.

Met de helderheid is dan ook niets mis. Zelfs in fel zonlicht is het scherm nog af te lezen. De automatische stand is wel een aanrader omdat de maximaal instelbare helderheid dan overschreden kan worden.

De witweergave is wel een stuk minder dan we gewend zijn van Nokia, maar kleuren worden dan juist weer zeer accuraat weergegeven en spetteren van het scherm.

Voordeel van amoled is ook dat de individuele pixels zichzelf kunnen uitschakelen waardoor zwart echt zwart is en het contrast dus toeneemt. Dat komt zeer goed uit de verf bij het kleurige uiterlijk van Windows Phone.

De resolutie van het 5 inch-scherm is 1080 x 1920 pixels en dat zorgt voor genoeg scherpte.

Prestaties en accu

Sinds enige tijd zijn processors van Qualcomm te vinden in Lumia-toestellen. De 930 draait op de bekende Snapdragon 800-chip die we vorig jaar in veel high-end Android-telefoons zagen en ook al eerder te vinden was in de Lumia 1520. Het voordeel van Windows Phone is dat het systeem soepeler draait op minder rekenkracht.

De relatief oude Snapdragon 800 is dan ook krachtig genoeg om Windows Phone aan te sturen. De visuele effecten van het systemen zorgen er echter soms wel voor dat de software voor je gevoel sneller kan zijn. Apps klappen weg of komen visueel vanaf de achtergrond omhoog waardoor het systeem net wat langzamer overkomt.

SPECIFICATIES

Scherm 5 inch amoled
Resolutie 1920 x 1080 pixels (full hd)
Afmetingen 137 x 71 x 9,8 millimeter
Gewicht 167 gram
Processor 2.2 GHz quadcore Snapdragon 800
Werkgeheugen 2 GB RAM
Opslagcapaciteit 32 GB (geen MicroSD)
Camera 20 megapixel
Accu 2420 mAh

De accuduur is als gevolg van de Snapdragon 800-chip ook uitstekend. Samen met een heel forse 2420 mAh-accu gaat de Lumia 930 met gemak een dag mee en kan je er zelfs anderhalve dag mee doen, ook als je video streamt, veel mail leest en op internet zit. Daarmee verslaat de 930 met gemak zijn Android-concurrenten.

Windows Phone 8.1

Zoals bij elke review van een Lumia-toestel blijft Windows Phone helaas nog steeds een nadeel. Er is een groep gebruikers die er erg blij mee is, maar Android en iOS zijn verder qua functionaliteit, app-aanbod en de kwaliteit van apps.

Wel zijn er in Windows Phone 8.1 belangrijke stappen gezet. Zo is er een notificatiecentrum toegevoegd waardoor meldingen niet alleen op de tegels van apps te zien zijn, maar ook in één overzicht door van boven naar beneden te slepen. Bovendien zijn daar een aantal instellingen snel te vinden.

Het notificatiecentrum geeft een overzicht van alle meldingen en belangrijke instellingen

Daarnaast zijn er wat visuele wijzigingen doorgevoerd, zo is het mogelijk een foto als achtergrond in te stellen. Met mooie afbeeldingen geeft dat in combinatie met de tegels in Windows Phone een mooi effect. Een andere belangrijke toevoeging is tot slot de swype-functionaliteit in het toetsenbord die in de praktijk erg goed werkt.

Het is mogelijk een foto als achtergrond in te stellen

Problemen

Er zijn echter nog steeds problemen. Zo is het app-overzicht onoverzichtelijk, zijn instellingen vaak verstopt en werken notificaties niet helemaal lekker. Whatsapp geeft bij installatie al een melding dat de app (nog) niet goed werk met Windows Phone 8.1 en dat wordt vooral duidelijk bij meldingen van groepsgesprekken.

Heb je 15 berichten gemist, zie je die in je notificatiecentrum terug. Klik je erop en lees je de 15 berichten in het gesprek, denkt Windows Phone dat je er pas 1 hebt gelezen. Je zal de melding dus nog 14 keer krijgen.

Ook de notificaties die worden weergegeven op de tegels zelf, door een cijfer naast het logo weer te geven, synchroniseren niet altijd goed. En de live-tegels die informatie over de app weergeven, updaten soms niet vaak genoeg.

Zo is er een heel handige sport-app in Windows Phone te vinden die zeer uitgebreid en nauwkeurig het aantal stappen en bewegingen bijhoudt. Ook zijn er in de app handige sporttips te vinden met onder meer trainingsschema's. De live-tegel van de applicatie toont het aantal gezette stappen, maar updatet dat maar heel af en toe waardoor het aantal vaak achterloopt.

Het app-aanbod ook blijft nog steeds beperkt. Instagram is alleen in bètaversie verkrijgbaar en de nieuwste games duiken niet direct op. Grote partijen als NS geven zelfs toe dat Windows Phone nog te klein is om interessant te worden.

De kwaliteit van de wel beschikbare apps laat bovendien soms te wensen over. Zo heeft Facebook niet de nieuwste functionaliteit en blijft ook NU.nl achter bij de iOS- en Android-versie.

Ondanks de gebreken is Windows Phone in vergelijking met een jaar  geleden op alle gebieden vooruitgegaan en beter te gebruiken. iOS en Android staan echter ook niet stil.

Camera

De camera is zoals we gewend zijn van Nokia uitstekend. De camera heeft een 20 megapixel-sensor met een diafragma van f/2.4 en een sensorformaat van 1/2.5. Deze module werd al in eerdere Lumia's gebruikt.

De sensor is vrij groot en er dus wordt er meer licht opgevangen. Dat merk je in donkere of slecht belichte situaties waarbij veel meer details worden vastgelegd. Ook bij tegenlicht of overbelichting, bijvoorbeeld als een groot stuk lucht wordt gefotografeerd, weet de Lumia 930 veel details vast te leggen.

Dankzij de optische beeldstabilisatie is scherpstellen bovendien geen probleem en de Nokia Camera-app maakt in de automatische stand goede afwegingen en laat gebruikers bovendien naar hartenlust instellingen aanpassen.

Het enige nadeel is dat de kleuren soms wat flets worden weergegeven in vergelijking met de iPhone 5S en Galaxy S5.

Conclusie

De Lumia 930 was een verrassing. Het ontwerp en de behuizing zijn niet zo uniek als we van Nokia gewend zijn. Het is op de kleur van ons reviewtoestel na een best saaie telefoon. Aan de andere kant viel Windows Phone 8.1 mee in vergelijking met de vorige versie. Toch blijft de software zijn problemen kennen.

Het toestel heeft verder een uitstekende accuduur, prima scherm en indrukwekkende camera, maar echte vernieuwingen zijn er in de 930 niet te vinden. De meeste onderdelen kennen we uit eerdere toestellen.

  • Mooi scherm
  • Goede camera
  • Indrukwekkende accuduur
  • Windows Phone blijft nog achter
  • Ontwerp minder onderscheidend

BEOORDELING