Review: Prijzige Galaxy Tab S met prachtig amoled-scherm

De afgelopen jaren heeft Samsung tal van tablets op de markt gebracht, vaak met enkel subtiele verschillen tussen elkaar. De Tab S lijkt op het eerste oog weer zo'n apparaat te zijn, maar schijn bedriegt.

Want hoewel de Tab S uiterlijk niet heel anders is dan voorgaande Samsung-tablets, is het scherm een heel ander beestje. Net als de high-end Galaxy-smartphones van Samsung gebruikt de Tab S een amoled-scherm, terwijl tablets normaal gesproken voorzien zijn van lcd-schermen.

Amoled of lcd: het klinkt misschien niet als een ontzettend belangrijk verschil, maar toch is het een aanzienlijke verbetering. 

Wij testten de 10,5 inch-versie van de Tab S, maar er is ook een kleinere variant van 8,4 inch. Beide tablets hebben een kunststof achterkant met kleine putjes erin. Deze is precies hetzelfde als op de achterkant van de Galaxy S5 te vinden is.

De Tab S valt verder vooral op door zijn beperkte gewicht en dunne randen om het scherm. Vergeleken met oudere modellen als de Tab Pro 10.1 of Note 10.1 is de tablet nauwelijks gegroeid, terwijl het scherm wel een tikkeltje groter is.

Bekijk de videoreview:

Dat scherm is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Als je schermkwaliteit niet erg belangrijk vindt, kun je de Tab S sowieso overslaan: dan is hij de meerprijs niet waard.

Wie haarscherp en nauwkeurig beeld belangrijk vindt, is bij de Tab S echter aan het juiste adres. De resolutie van 2560 bij 1600 pixels is hoog, maar de grootste stappen worden gemaakt op het gebied van kleur.

Een kleine technische uitleg om het voordeel van amoled-schermen te illustreren: lcd-schermen hebben pixels die zelf geen licht geven. Daarom zit er een verlichting achter het scherm, die helemaal aan of helemaal uit kan staan. 

Kijk je dus naar een beeld waar veel zwarte vlakken in zitten, dan moet de verlichting alsnog helemaal aan staan. Omdat er licht door de zwarte pixels stroomt, is het zwart eigenlijk donkergrijs. De nadelen van lcd-schermen zijn goed te zien als je ze in het donker gebruikt. Dan zie je zelfs bij donkere beelden dat er nog veel licht van het scherm af komt.

Oled en amoled-schermen werken anders. In deze displays geven de pixels zelf licht. Als je scherm dus half wit en half zwart is, dan staat de helft van de pixels aan, en de helft uit. Het zwart is dan echt zwart.

Kleuren

Naar boven

Amoled-schermen hebben ook een groter kleurbereik dan lcd-schermen. Samsung heeft besloten dit op een knullige manier te demonstreren: standaard staat een modus aan die de kleuren compleet oververzadigd maakt. 

Toen ik de Tour de France keek leek het Engelse heuvellandschap haast fluoriserend groen, terwijl de lucht in natuurdocumentaires absurd blauw was. Schermmetingen wijzen uit dat kleuren veel feller en spetterender worden getoond dan ze in werkelijkheid zouden moeten zijn.

In de bovenste rij de kleuren die de Tab S toont; de onderste rij toont de kleuren die eigenlijk zouden moeten worden getoond

Gelukkig is er een instelling die deze problemen oplost, als je tenminste behoefte hebt aan nauwkeurigere kleuren. In de stand 'basis', te vinden via de snelle instellingen, is de kleurweergave een van de beste die we ooit op tablets hebben gemeten. Alleen de iPad Air was nog iets beter, maar het contrast van dat scherm komt niet in de buurt van de Tab S.

Bijkomend voordeel van het amoled-scherm is het verminderde accuverbruik. De verlichting van een scherm is de grootste batterijslurper in tablets en smartphones, dus als de verlichting deels kan worden afgesloten, biedt dat een voordeel.

Hierbij moet wel weer worden opgemerkt dat de accuduur afhankelijk is van het soort beelden dat wordt getoond. Normaal gebruik ik voor accutests een animatiefilm die veel felle kleuren en heldere beelden bevat. Het afspelen van deze film hield de tablet zo'n 7,5 uur uit, ongeveer even lang als vergelijkbare Samsung-tablets zonder amoled-scherm.

Bij een test met een zwart-wit-film - het andere uiterste van het spectrum - hield de tablet het maar liefst 12 uur uit. Bij beelden van een gemiddelde helderheid ligt de accuduur vermoedelijk dus rond de 10 uur, een behoorlijke verbetering ten opzichte van veel eerdere Android-tablets.

Nadelen

Naar boven

Het scherm is dus mooi, maar er kleven ook nadelen aan de Tab S. Het is inmiddels bijna routine om het op te schrijven, maar de software van Samsung is nog steeds niet geweldig. Ondanks de behoorlijk goede specificaties haperde de tablet regelmatig.

Net als in voorgaande modellen zijn er allerlei functies aan boord die de meeste mensen niet zullen gebruiken, of die niet helemaal lekker werken. Multitasking is nog steeds niet geweldig, het eigen tijdschrift dat kan worden ingesteld is aardig bedacht maar lijkt meer naar de achtergrond te zijn geschoven, en de instellingen zijn zoals altijd warrig.

Wel leuk is dat Samsung steeds meer betaalde apps en abonnementen gratis weggeeft bij zijn tablets. Ook de Hancom Office-apps, die uitstekend zijn gekopieerd van Microsoft Office, zijn handig voor mensen die willen werken op de tablet.

Prestaties

Naar boven

De Tab S bevat een octacore Exynos-chip van Samsung zelf. Hoewel de prestaties van de chip over het algemeen goed zijn, zoals ook blijkt uit de benchmarktest Geekbench, vallen de grafische prestaties wat tegen. 

Je kunt nog prima gamen met de Tab S, maar in grafisch intensieve games presteert de recente Snapdragon 801-chip, onder meer aanwezig in de Sony Xperia Z2 Tablet, een stukje beter. De hoge resolutie van de Tab S draagt bij aan de grafische prestatieproblemen, want de extra pixels geven de chip extra werk.

De Tab S heeft dezelfde camera van 8 megapixels die al meermaals in eerder Samsung-tablets terechtkwam. Net als toen doet deze prima werk voor een tabletcamera. Het geluid komt uit twee speakers aan weerszijden van het scherm en is in orde.

Specificaties

Naar boven
Schermgrootte 10,5 inch
Resolutie 2560 x 1600 pixels
Besturingssysteem Android 4.4.2
Processor Exynos 5 (octacore, 1,9 en 1,3 GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Opslagruimte 16 of 32 GB
Camera's 8 en 2 megapixel
Afmetingen 247,3 x 177,3 x 6,6 mm
Gewicht 465 gram
MicroSD Ja, tot 128 GB
Accu 7900 mAh
Prijs 499 euro

Conclusie

Naar boven

De Galaxy Tab S onderscheidt zich met een bijzonder scherm. De amoled-techniek maakt een zichtbaar verschil ten opzichte van concurrenten met lcd-schermen. Tablet-kopers die veel geven om beeldkwaliteit, moeten de Tab S dus zeker overwegen.

De prijs blijft vooralsnog wel een obstakel. Voor de Tab S betaal je bijna 150 euro meer dan voor een Tab Pro 10.1, die qua specs verder nagenoeg gelijk is. Of dat verschil gerechtvaardigd is, zal iedereen voor zichzelf moeten beslissen. Wij vinden het prijsverschil nu nogal fors, maar normaal gesproken zakken de prijzen van Samsung-tablets vrij snel en zal de Tab S binnenkort dus betaalbaarder worden.

We hopen dat Samsung de amoled-technologie in de toekomst vaker in tablets verwerkt. Het bedrijf heeft de mogelijkheid om zich hier echt mee te onderscheiden, iets dat op de tabletmarkt niet makkelijk is. 

  • Prachtig scherm
  • Dun en licht
  • Goede specificaties
  • Lange accuduur
  • Prijzig
  • Software

BEOORDELING

Lees meer over:
Tip de redactie