Op ontwikkelaarsconferentie Google I/O bleek dat het bedrijf vol inzet op het veroveren van nieuwe apparaten. De eerste stap is een eigen smartwatchsysteem, dat vanaf deze week verkrijgbaar is op de LG G Watch.

Als horloge is de G Watch niet erg indrukwekkend. Een vierkante zwarte kast die recht afloopt en om de pols wordt gebonden met een onopvallend grijs bandje.

De G Watch lijkt in feite een beetje op een verkleinde smartphone die je om je pols doet. Tijdens een testperiode van ongeveer twee weken kreeg ik er nauwelijks commentaar op - tenzij ik heel opzichtig over mijn pols liep te swipen - maar complimenten hoef je ook niet te verwachten.

Het horloge zit wel prettig. Met een gewicht van 63 gram is hij niet veel zwaarder dan een normaal horloge, al is het formaat wel een stuk groter dan mijn normale analoge uurwerk. Smaken verschillen, maar zeker voor vrouwen, die normaal veel kleinere horloges dragen, lijkt de G Watch me niet erg elegant.

Bekijk de videoreview:

Scherm

Er zitten geen knoppen op de G Watch. Alle besturingen geschieden via het touchscreen, dat 1,65 inch groot is. Met een resolutie van 280 bij 280 pixels is de resolutie niet erg hoog, maar het is voldoende voor een wearable.

De interface van Android Wear maakt gebruik van felle kleuren, maar als het horloge niet wordt gebruikt schakelt hij over op een zwart-wit-modus. Zo moet de accu worden bespaard.

Ik merkte dat ik het scherm graag op een hoge helderheid instelde, maar bij de schakeling naar zwart-wit gaat de helderheid toch altijd weer omlaag. Dat heeft als gevolg dat de klok in direct zonlicht niet meer te zien is, al is het kleurenscherm, wanneer je dat activeert, wel fel genoeg om in de zon te kunnen zien. Op een terras snel even naar je pols kijken heeft echter geen zin.

Met een aanraking activeer je het scherm en door de handpalm op het scherm te leggen schakel je weer over op de zwart-wit-modus. 

Het scherm van de G Watch in kleuren- en zwart-wit-modus

Op zich is dit slim bedacht, maar tijdens een avondje uitgaan blijkt wel dat de G Watch constant wordt geactiveerd (en gaat trillen) als mijn pols tegen iemand anders aan drukt. Dat gebeurt in een overvol café vlak na de overwinning van Nederland tegen Costa Rica zo'n 200 keer in een uur tijd. Gelukkig is de G Watch wel waterdicht en wist hij de bierregen te weerstaan.

De zwart-wit-constructie heeft als voordeel dat de accu van de G Watch redelijk lang meegaat. Aan het eind van de dag had ik over het algemeen nog net iets meer dan de helft van de accucapaciteit over. Met een beetje geluk kun je hem eens in de twee dagen opladen, al haal je dat bij intensief gebruik niet. 

Het opladen van de G Watch gebeurt met een magnetische dock, die ik op mijn nachtkastje plaatste. Zo leg je het horloge 's nachts naast je neer en is hij de volgende dag weer opgeladen. Het is niet ideaal dat je hem zo vaak moet opladen, zeker niet op vakantie of als je om een of andere reden niet thuis bent, maar de oplaadconstructie is op zich wel handig. Een normaal horloge leg je normaal gesproken elke nacht op dezelfde plek.

Android Wear

De G Watch staat of valt uiteindelijk bij de software. Android Wear blijkt een behoorlijke vooruitgang ten opzichte van eerder smartwatch-systemen, maar het is ook direct duidelijk dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

De kern van Android Wear is erg sterk. Je downloadt op je smartphone de app van Android Wear, verbindt met een paar klikken de G Watch aan je telefoon, en je kan aan de slag.

Android Wear laat de gebruiker uit twee belangrijke bronnen informatie consumeren. Wellicht het belangrijkste is het notificatiecentrum van de telefoon. Alles wat je binnen krijgt, van Whatssappjes tot e-mails en pushberichten van nieuwsapps, verschijnt direct ook op je horloge.

Ten tweede zijn de 'kaarten' uit de slimme assistent Google Now te zien, zodat je bijvoorbeeld het lokale weer kan raadplegen, of de vertrektijden van een dichtbijzijnde bushalte. Wie de dienst al gebruikt, zal weten dat er af en toe handige informatie te vinden is in Google Now. 

De assistent is op zijn slimst als je op vakantie gaat. Dan wordt bijvoorbeeld de boarding pass van je vlucht in Google Now getoond en krijg je informatie over lokale bezienswaardigheden op je bestemming.

Geen leercurve

Het is handig dat al deze informatie op je pols te zien is, en op de smartwatch is er nauwelijks een leercurve. Je swipet simpelweg omhoog en omlaag om notificaties en Google Now-kaarten te zien, en met een swipe naar rechts veeg je ze weg. Een swipe naar links toont eventueel extra informatie. Meer dan dat is er niet te zeggen.

Die simpliciteit is slim. Je hoeft eigenlijk nooit met je vinger priegelig te proberen om een bepaald deel van het scherm aan te raken. Je kan eigenlijk alles doen met swipes in een bepaalde richting of met een aanraking op het scherm, ongeacht op welk deel.

Met één swipe ga je van het huidige weer naar de voorspelling

Een aantal apps werken al heel behoorlijk met Android Wear. Cloudmagic - mijn favoriete e-mail-app - toont bijvoorbeeld hoe handig het kan zijn om even snel op je pols naar e-mails te kijken. Aan veel van de mail die ik voor mijn werk krijg kan ik direct zien dat het oninteressant is, en deze kan ik met één druk op de knop verwijderen of markeren als gelezen, zonder mijn telefoon te hoeven pakken.

Ook het plannen van routes en het bijhouden van je stappenaantal is de G Watch handig. Als je ergens heen wil navigeren, kun je stap voor stap de aanwijzingen op je pols te zien krijgen. De ingebouwde stappenteller is nauwkeurig en toont in een overzichtelijke grafiek hoe je het doet ten opzichte van eerdere dagen.

De stappenteller van de G Watch

Over het algemeen zijn er echter nog weinig apps die Android Wear ondersteunen. Op notificaties van die apps kan niet via de smartwatch gereageerd, al is er wel een knop op het horloge om de bijbehorende smartphone-app te openen. Vermoedelijk zal het aantal Android Wear-apps vrij snel groeien, maar mensen die de G Watch nu kopen moeten er wel rekening mee houden dat veel nog niet werkt.

Stembesturing

Voor ingewikkeldere functies vertrouwt Google met Android Wear op het gebruik van stembesturing. Dat blijkt een van de zwaktes van het systeem.

Nederlanders kunnen de stembesturing überhaupt nog niet volledig gebruiken, een feit dat overigens op sites die de G Watch verkopen totaal niet genoemd lijkt te worden. In het Engels accepteert Google Now stemcommando's die beginnen met "OK, Google". Daarna kun je bijvoorbeeld zeggen "navigate to…" of "take a note". De stemherkenning is doorgaans goed, al is bij lange zinnen vaak wel een woord of twee fout. 

Een herinnering, ingesteld via stembesturing

De OK Google-commando's werkt überhaupt nog niet als je taalinstelling op Nederlands staat. In dat geval kun je wel reageren op sms'jes met Nederlandse teksten of zoeken op Google, maar veel handige functies zijn niet beschikbaar.

Nederlandse gebruikers van de G Watch moeten dus kiezen: of je gaat voor alle functies, maar dan in het Engels. Dat betekent ten eerste dat je de taal genoeg machtig moet zijn om verstaan te worden door Google Now, maar het betekent ook dat je niet meer kan mailen of sms'en in het Nederlands. De smartwatch accepteert alleen berichten in het Engels.

Wie kiest voor Nederlands mist functies en moet veel meer doen met swipebewegingen door het menu. Wil je bijvoorbeeld een alarm instellen, dan moet je één keer op het scherm drukken, dan scrollen naar de alarm-functie, en dan scrollen naar de juiste tijd. In het Engels zeg je gewoon: "OK Google, set an alarm for 7 am."

Aan het eind van de zomer wordt het vermoedelijk mogelijk om Engelse stemcommando's te combineren met Nederlandse teksten. Ook dat is echter nog niet ideaal. "OK Google, remind me to was uit de machine halen at 6 o'clock" bekt toch nog niet heel lekker.

Bugs

Buiten de stembesturing zijn er nog wat missers in het systeem. Als je muziek speelt via Spotify of een podcast-app, wordt dit bijvoorbeeld op de smartwatch getoond, inclusief een knop om te pauzeren. Tenzij de apps expliciete Android Wear-ondersteuning hebben ingebouwd, werkt deze knop echter nog niet. Zo lijkt het dus alsof je Spotify kunt besturen vanaf je pols, maar is dat eigenlijk niet het geval.

Ook is het onhandig dat je niet kunt bepalen welke notificaties precies op je smartwatch verschijnen. Ik zou er graag voor zorgen dat alleen de belangrijkste dingen doorkomen op de G Watch, maar nu pompt Android alle meldingen door en kun je hier geen onderscheid in maken.

Specificaties

Schermgrootte 1,65 inch
Resolutie 280 x 280 pixels
Processor Snapdragon 400 (quadcore, 1,2 GHz)
Werkgeheugen 512 MB
Accu 400 mAh
Opslagruimte 4 GB
Formaat (kast) 37,9 x 46,5 x 9,95 mm
Gewicht 63 gram
Waterdicht Ja
Verbinding Bluetooth 4.0
Vereist Smarphone met Android 4.3+
Prijs 199 euro

Conclusie

Ik heb erg veel lol gehad met de G Watch, maar ik zou niemand aanraden om 199 hardverdiende euro's uit te geven aan het apparaat. Het is fijn dat ik seconden per keer bespaar als ik mijn telefoon niet uit mijn zak hoef te halen, maar het is nou ook weer niet zo'n revolutie dat je niet zonder kunt.

Bovendien is duidelijk dat Android Wear nog in de kinderschoenen staat. Met name op het gebied van stembesturing is nog veel mis voor Nederlandse gebruikers, maar ook de ondersteuning door apps kan nog veel uitgebreider.

De overzichtelijkheid en simpliciteit van Android Wear zijn redenen tot enthousiasme, omdat het systeem duidelijk veel potentie heeft. Ik kan me voorstellen dat er over een jaar of twee horloges op de markt komen die een stuk mooier zijn, die beschikken over extra sensoren om meer functies mogelijk te maken, en die een langere accuduur hebben. Op dat moment wordt Android Wear écht interessant.

De G Watch is momenteel vooral nog geschikt voor de echte gadgetfanaten. We vermoeden dat smartwatches met Android Wear over een paar jaar aantrekkelijker zullen zijn voor een breder publiek.

  • Simpel systeem
  • Werkt goed met notificaties en Google Now
  • Aardige accuduur
  • Bugs in systeem
  • Onvolledige stemherkenning
  • Beperkte app-ondersteuning
  • Scherm niet goed in zon

BEOORDELING