Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Chrome OS

Chromebooks: Vier budgetlaptops vergeleken

Chromebooks zijn inmiddels niet nieuw meer. Bijna elke laptopfabrikant heeft er wel één op de markt in verschillende maten en prijsklassen. NUtech neemt er vier onder de loep.
Door NU.nl/Thomas Moerman

Chromebooks draaien op Chrome OS, het besturingssysteem van Google waarop alleen gewerkt kan worden in de browser, Chrome. Dat begint een steeds kleiner nadeel te worden: veel apps, zoals Spotify en Microsoft Office, zijn beschikbaar als webversie waardoor het installeren van programma’s vaak niet nodig is.

Daarnaast komen er ook steeds meer apps beschikbaar voor Chrome die weliswaar in Chrome draaien, maar openen in een apart venster en ook offline werken. De grens tussen de cloud en de computer zelf wordt steeds minder belangrijk.

Toch lever je met een Chromebook wat in. In plaats van voortreffelijke prestaties en mogelijkheden, lijken fabrikanten met Chromebooks klanten voor zich te willen winnen met een aantrekkelijke prijs en een relatief lange accuduur. Wij kijken of dat is gelukt bij vier Chromebooks die momenteel verkrijgbaar zijn in Nederland.

Acer 720p

De Acer 720p is een kleine, lichte Chromebook met een 11,6-inch scherm die erg makkelijk mee te nemen is. Bij het dragen in mijn schoudertas voelde ik de 1,35 kilo wegende laptop amper zitten. De 720p kost 349 euro.

De Chromebook van Acer is niet moeders mooiste. Het lijkt alsof de boven- en onderkant van de laptop op elkaar zijn gelegd, en wanneer je hem dichtklapt steekt er een lelijk ventilatierooster uit aan de achterkant. Wanneer je de laptop openklapt valt de dikke zwarte rand om het scherm op, die afsteekt tegen de witte zijkanten van de laptop.

Wel voelt de laptop stevig aan, en ook het toetsenbord en trackpad functioneren goed. Het toetsenbord is wat klein, maar dat is inherent aan de omvang van een laptop met zo’n klein scherm.  

Acer 720p

Touchscreen

Anders dan de Acer 720 (zonder p) beschikt deze Chromebook over een touchscreen. Dat lijkt een leuke toevoeging, maar na een paar dagen gebruik begon ik me steeds vaker af te vragen wat dat touchscreen daar eigenlijk doet.

Tijdens het typen of navigeren met de trackpad voelt het een beetje ongemakkelijk om met mijn hand van de onderkant van het toetsenbord te bewegen naar het scherm, om vervolgens weer terug naar het toetsenbord te bewegen wanneer ik iets moet intypen, want een virtueel toetsenbord ontbreekt. Bovendien is Chrome OS duidelijk niet gebouwd voor een touchscreen; het is bijvoorbeeld niet mogelijk te ‘pinchen’ of te swipen om bepaalde acties uit te voeren; het enige dat mogelijk is met het scherm is klikken scrollen. Maar dat gaat eigenlijk ook prima met de trackpad.

Het scherm zelf heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels; niet erg hoog, maar met zo’n klein scherm is dat niet onoverkombaar. Helaas is de beeldschermkwaliteit verder ook niet al te best. Kleuren worden niet mooi weergegeven, en dat wordt een stuk erger wanneer je vanuit een andere hoek kijkt.

Prestaties en accuduur

De kleine laptop van Acer presteerde prima voor wat het moet doen. Zonder al te veel moeite is het mogelijk om muziek te draaien op de webversie Spotify, films te kijken op Youtube en documenten te bewerken via, bijvoorbeeld, Google Drive. De benchmarktests ondersteunen dat beeld: de laptop doet niet onder voor andere goedkope laptops.

De accuduur van de 720p is geen uitblinker onder de Chromebooks, maar doet het desondanks erg goed.Bij het kijken van een hd-film ging de 720p net geen zes uur mee.

Conclusie

De 720p is een fijne laptop om op te werken, en is dankzij zijn gewicht en omvang erg draagzaam. Wat mij betreft is de 720p aardig goed voor wat ik in een Chromebook zoek; een laptopje dat je kunt meenemen in je tas, waarmee je eenvoudig op kunt werken zonder al te veel poespas en zonder zorgen over de accuduur. Daarbij moet meteen gezegd worden dat je geen hoge eisen moet stellen aan het beeldscherm.

Acer slaat de plank echter volledig mis met het touchscreen. Je kunt natuurlijk er voor kiezen om het gewoon niet te gebruiken, maar je betaalt er wel voor.

Score: 3 / 5

Samsung Chromebook 2, 13,3 inch

De 13,3 inch Chromebook 2 van Samsung is sinds mei verkrijgbaar, en heeft als eerste Chromebook (buiten de erg dure Pixel van Google zelf) een full hd-scherm. De buitenkant is gemaakt van gestikt nepleer. Persoonlijk vind ik dat erg lelijk, maar andere NUtech-redacteuren vinden het juist weer erg mooi; over smaak valt niet te twisten. Verder ziet de laptop er mooi uit.

De laptop heeft een adviesprijs van 399 euro, wat ik voor een laptop waar je alleen op kunt internetten aan de dure kant vind. Er is ook een goedkopere versie beschikbaar met een 11,6 inch-scherm, maar daar ontbreekt de full hd-resolutie.

De zijkanten zijn mooi afgewerkt en de behuizing is weliswaar van plastic maar voelt erg stevig aan.  De trackpad en het toetsenbord voelen goed aan; de toetsen voelen stevig aan tijdens het typen, de trackpad werkt vloeiend en is niet stroef.

Samsung Chromebook 2

Scherm

De Chromebook van Samsung weet in ieder geval te imponeren met de hoge resolutie. Het verschil met andere Chromebooks is duidelijk te zien, en wanneer je de schermen naast elkaar zet is het nog maar lastig om terug te schakelen naar een lagere resolutie. Gek nadeel: tekst en knoppen worden niet meegeschaald, waardoor websites soms wel erg klein worden weergegeven. De resolutie kan in de instellingen omlaag worden gehaald, maar daarmee wordt het full hd-scherm eigenlijk tekort gedaan. Na een dagje werken op de Chromebook was ik er bovendien wel aan gewend.

Net als bij eigenlijk alle Chromebooks is de kleurkwaliteit niet optimaal. Er hangt een flinke blauwe waas over het scherm. Desondanks is het scherm van Samsungs Chromebook 2 de beste van alle Chromebooks die momenteel beschikbaar zijn, en ik hoop dat het ook andere fabrikanten aanzet tot het verbeteren van hun schermen.

Prestaties

De Chromebook 2 heeft onder de motorkap een Exynos 5 Octa-processor, gemaakt door Samsung zelf. De laptop werkt prima bij het uitvoeren van simpele taken, en dat is waarschijnlijk ook waar een Chromebook voor gebruikt zal worden.

Wanneer ik meerdere dingen tegelijkertijd wil doen wordt de laptop echter traag. In mijn geval had ik de webversie van Spotify open, een aantal internettabs, Tweetdeck en Google Drive. Scrollen ging vervolgens wat schokkerig, het verwisselen naar een ander tabblad gaat soms met wat vertraging. De door ons uitgevoerde benchmarks bevestigen dit; de laptop van Samsung scoort wat lager dan de andere Chromebooks die we hebben getest. Dat kan te maken hebben met de hogere resolutie, die wat meer vraagt van deze laptop.

Net als andere Chromebooks doet Samsungs 13,3 inch-laptop het perfect wat betreft accuduur. Volgens Samsung moet de batterij bij normaal gebruik zo’n 8,5 uur meegaan. Bij het afspelen van een hd-film hielt de laptop het in ons geval zo’n 6 uur vol

Conclusie

De 13,3 inch-versie van Samsungs Chromebook 2 maakt indruk met zijn scherm. De batterij gaat lang mee, de laptop voelt stevig aan en ziet er niet goedkoop uit. Het is jammer dat de Chromebook inlevert op prestaties; wanneer je een hoop tegelijkertijd wil doen, gaat de laptop af en toe wat schokken. Als je niet iemand bent die vaak een hoop tabs tegelijkertijd open hebt staan en de nepleren bovenkant geen afknapper is, is deze Chromebook zeker een aanrader.

Score: 3 / 5

Toshiba Chromebook

Toshiba's Chromebook is een 13 inch-laptop die wat weg heeft van de Macbook Pro van dat formaat. Zo zijn de laptops beide ongeveer even dik en zwaar en is de Chromebook duidelijk gemodelleerd naar Apples laptop. De Chromebook kost bijvoorbeeld slechts 300 euro en kan alleen maar dromen van de afwerking van de Macbook Pro.

De laptop is gemaakt van plastic, dat op metaal moet lijken. Dat lukt niet helemaal, maar de laptop ziet er desondanks prima uit, zonder onnodige liflaf. Op het deksel prijkt alleen de naam Toshiba en het Chrome-logo. Met een gewicht van 1,5 kilogram is de laptop niet zwaar en een dikte van 2 centimeter is ook prima te noemen.

Toshiba Chromebook

Scherm

Het 13,3 inch-scherm is niet om over naar huis te schrijven. De Chromebook mag dan wel een goedkope laptop zijn, maar de verticale kijkhoek is zo slecht dat er maar onder één hoek naar het scherm gekeken kan worden.

Met name zwart ziet er grijs uit als je onder een niet-perfecte hoek naar het scherm kijkt. Lezen is daardoor niet erg prettig, maar ook bij films verlies je snel veel detail bij alles wat ook maar een beetje donker is. Kleuren zien er ook verwassen uit. Foto's komen daardoor op dit scherm niet goed uit de verf.

De resolutie van 1366x768 pixels is niet al te hoog, maar werkt aardig op het scherm van Toshiba. Hoger is natuurlijk beter, maar een prijs van 300 euro biedt weinig speelruimte. Er ligt verder een glasplaat over het scherm heen die niet heel erg spiegelt. De laptop is dus ook bij veel invallend licht goed te gebruiken, ook omdat de helderheid hoog genoeg gezet kan worden.

Prestaties

Omdat de laptop geen Windows of OSX draait, is het moeilijk om de prestaties te meten. Er zijn wel enkele browserbenchmarks, maar die worden vooral voor smartphones en tablets gebruikt. Uit Octane 2.0, een van de zwaardere benchmarks blijkt dat de Chromebook goed mee kan komen met veel duurdere laptops. De laptop draait ten allen tijde erg vlot en hebben we geen gestotter meegemaakt. De laptop start ook binnen enkele seconden op en is dan meteen klaar voor gebruik.

De accuduur van de laptop is uitstekend te noemen. De laptop hield het 465 minuten lang vol tijdens het afspelen van een videobestand.

Conclusie

De laptop van Toshiba is voor 300 euro lang niet slecht. We hebben duurdere laptops in onze handen gehad die minder stevig aanvoelden en lang niet zo snel waren.

Het scherm speelt de laptop echter parten. Je moet onder een perfecte hoek naar het scherm kijken of kleuren vervagen en details verdwijnen. We verwachten geen topscherm, maar de kijkhoeken zijn echt dramatisch, zoals de foto's aantonen.

Score: 3 / 5

HP 14

De HP 14, sinds eind 2013 op de markt, is beschikbaar in wit, rood en turquoise, en is met een 14 inch-scherm de grootste Chromebook die verkrijgbaar is. Met de afgeronde hoeken heeft de laptop wel wat weg van de ouderwetse, witte Macbooks. De laptop kost 329 euro.

Chromebooks zijn goedkoop en er wordt daarom vaak bezuinigd op het materiaal. De plastic behuizing van de HP 14 is ook niet ontzettend high-end, maar voelt relatief stevig aan. Ik heb de laptop niet laten vallen, maar heb desondanks het idee dat de HP 14 tegen een stootje kan; hij voelt stevig en goed in elkaar gezet.

Ook het toetsenbord en de trackpad werken naar behoren. De toetsen op het toetsenbord typen fijn, de trackpad voelt goed aan. Het scrollen met twee vingers op de trackpad werkt af en toe wat stroef. Bij het lezen van een lange tekst waar veel gescrolld moet worden is dat soms wat irritant.

HP 14

Scherm

Het scherm van de HP 14 is met zijn 14 inch een van de grotere Chromebooks op de markt. Een groot scherm kan fijn zijn, maar bij het gebruik van HP’s Chromebook vroeg ik me continu af of een groot scherm wel past bij een Chromebook. Het besturingssysteem is beperkt, wat de meeste gebruikers er waarschijnlijk van weerhoudt om het te gebruiken om lange films te kijken of games te spelen (voor zover die er zijn voor Chrome OS).

Een Chromebook lijkt optimaal als meeneemlaptop. Het grote scherm voelt daarom wat ongemakkelijk, en laptop zelf bovendien vrij groot vergeleken met andere Chromebooks. Met een gewicht van 1,85 kg weegt de HP 14 iets meer dan andere chromebooks, maar nog steeds niet echt zwaar te noemen.

De HP 14 is niet bepaald gezegend met een uitstekend beeldscherm. Het scherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels, dat met het grote 14 inch-scherm neerkomt op een krappe 112 pixels per inch. Ter vergelijking: de C720p van Acer heeft dezelfde resolutie, maar met een scherm van 11,6 inch. Het scherm van de HP 14 voelt wat opgeblazen vergeleken met kleinere displays met dezelfde resolutie. Ook de kleurenweergave is niet al te best, iets dat zeker opvalt wanneer je de laptop naast een high-end scherm zet.

Prestaties

De HP 14 maakt echter een hoop goed met zijn batterijduur, die prima is. Het afspelen van een hd-film hield de laptop ruim zeven uur vol. Het opstarten en afsluiten gebeurt, net als bij andere Chromebooks, binnen enkele seconden.

De laptop draait verder soepel, surfen op het internet verloopt zonder schokken. Dat komt waarschijnlijk ook doordat er niet te veel wordt gevraagd van een Chromebook; de enige software die draait is immers de webbrowser. De benchmarktests die we hebben uitgevoerd bevestigen dat de HP 14 prima presteert in vergelijking met andere Chromebooks.

Conclusie

De HP 14 is een redelijke Chromebook, maar het scherm lijkt te groot voor wat de gemiddelde gebruiker zou willen doen met een Chromebook; een kleinere, lichtere laptop zou mijn voorkeur hebben.

Bovendien presteert het scherm niet er niet naar. De kleuren zien er niet goed uit, de resolutie is te laag. Hoewel veel wordt goedgemaakt met de lange accuduur, is de HP 14 niet de beste Chromebook op de markt.

Score: 2 / 5

Eindoordeel

Het is duidelijk dat je bij het aanschaffen van een Chromebook niet alleen op het besturingssysteem inlevert, maar ook op het beeldscherm. Je kunt je afvragen of dat erg is: wil je een laptop waarop je alleen kunt internetten echt gebruiken om lange films te bekijken of foto's te bewerken? Alle Chromebooks starten binnen enkele seconden op, en alle Chromebooks hebben een accu die over het algemeen langer meegaat dan de meeste laptops. Wat dat betreft is er weinig dat mis kan gaan.

Op alle Chromebooks moet er ingeleverd worden op iets. De 720p van Acer vond ik zelf het fijnst om mee te werken door het handzame formaat. Het touchscreen is echter vrij nutteloos, maar je betaalt er wel voor. Ook het scherm is slecht.

HP heeft geprobeerd indruk te maken met een groter scherm, maar slaat wat mij betreft de plank compleet mis. Chromebooks zijn fijner wanneer ze makkelijk mee te nemen zijn. Bovendien is de resolutie echt te laag voor zo'n groot scherm. Het moet opgemerkt worden dat de HP 14 iets ouder is dan de rest, en misschien is de vergelijking daarom niet helemaal eerlijk.

De Samsung Chromebook 2 was met zijn hoge resolutie een verademing om naar te kijken vergeleken met andere Chromebooks, maar de laptop is met een krappe 400 euro vrij duur. Je kunt je afvragen of het in dat geval niet beter is om een 'normale' laptop aan te schaffen. Ook levert de laptop in op prestaties.

De Chromebook van Toshiba lijkt vooralsnog de meest 'middle of the road' van de vier. De laptop is goedkoop, presteert naar behoren, heeft een prima accuduur maar een slecht scherm. Ook zou ik de laptop prettiger vinden werken met een kleiner scherm.

Chrome OS biedt steeds meer mogelijkheden en begint meer en meer een serieus alternatief te worden voor normale laptops. Het blijft echter afwachten tot er een Chromebook op de markt komt die de perfecte balans weet te vinden tussen vorm, prestaties en prijs.


Lees meer over:

Chromebook

Aanbevolen artikelen