Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
LG G3

LG G3: Qhd-resolutie maakt ook slachtoffers

LG zet met de G3 een bijzonder toestel neer met een qhd-scherm, een behuizing met metalen coating en een camera met infraroodlaser. Gimmicks of de moeite waard?
Door NU.nl/Colin van Hoek

Het Zuid-Koreaanse bedrijf is dit jaar de laatste van de grote vier die een nieuw Android-vlaggenschip uitbrengt. Sony, HTC en Samsung gingen LG al voor.

LG liet vorig jaar zien zich te willen en kunnen onderscheiden: de knoppen zaten op de achterkant van de telefoon en de randen rond het scherm waren ongekend dun. Dit jaar heeft ook de G3 genoeg om zich te onderscheiden.

Het scherm is met 5,5 inch groter dan de rest en de resolutie een stuk hoger. LG heeft niet zoals HTC voor een aluminium behuizing gekozen, maar werkt de kunststof achterkant af met een metalen coating. Tot slot is ook de camera, waarbij scherpgesteld wordt met een laser, bijzonder. Blijft LG overeind in al het Android-geweld?

Bekijk de videoreview:

Behuizing

Eén ding is zeker: De LG G3 valt op. Ons testexemplaar was uitgevoerd in de gouden kleur, maar ook in minder bijzondere kleuren is het toestel opvallend. Het scherm is groot, de randen rond het scherm dun en de achterkant mooi afgewerkt. Bovendien is het toestel zelf, ondanks de dunne randen, nog behoorlijk fors.

De G3 is flink groter dan de S5 en vergelijk met de HTC One M8 en Xperia Z2. Die toestellen hebben allemaal een kleiner scherm, dus de G3 is prima in verhouding maar blijft wel groot.

De achterkant is gemaakt van kunststof maar beschikt over een heel dun aluminium laagje. Dat zorgt ervoor dat de achterkant nog steeds verwijderbaar is en de telefoon draadloos kan worden opgeladen. Het geeft de G3 een mooi afgewerkte behuizing waar bovendien geen vingerafdrukken op blijven staan. Qua kwaliteitsgevoel zit de telefoon tussen de 'plasticky' Galaxy S5 en de degelijke HTC One M8.

De achterkant is licht gebold en ligt daardoor lekker in de hand, maar is wel wat glad. De rand naar het scherm is goed afgewerkt en de hele telefoon voelt naadloos en stevig aan.

LG G3

De knoppen zitten wederom aan de achterkant. Het heeft niet mijn voorkeur, maar er valt mee te leven. De knoppen zijn bovendien verbeterd. Door een licht reliëf zijn ze beter te vinden en ze zien er bovendien mooier uit. Door de knoppen op de achterzijde zijn de dunne randen mogelijk en dat geeft de G3 een indrukwekkend aanzien.

Scherm

De G3 heeft een bijzonder display. Naast het formaat van 5,5 inch is LG de eerste fabrikant die in een vlaggenschip kiest voor een qhd-resolutie. Dat betekent dat het scherm 2560 x 1440 pixels heeft, twee keer zoveel als een full hd-scherm waarover de S5, Z2 en M8 beschikken.

De eeuwige discussie is of de pixelrace hetzelfde is als de megapixelrace bij camera's: Heeft het nog wel zin? Als je heel dicht op het scherm zit kan opvallen dat teksten wat scherper zijn. Bij het dagelijks gebruik zag ik het verschil echter niet. Niet bij tekst en zeker niet bij beeld. De hogere resolutie is een indrukwekkende verkooptruc, maar zal in de praktijk weinig uithalen.

De rest van het scherm is gelukkig wel de moeite waard. De helderheid leidt niet onder de hogere resolutie en de kleurreproductie is bijzonder goed. Kleuren worden exact weergegeven zoals ze zijn. Jammer is dan weer dat het contrast iets minder goed is waardoor zwart niet pikzwart is en kleuren wat minder levendig overkomen.

Snelheid en software

De hoge resolutie heeft ook z'n nadelen. Zo is de telefoon in het dagelijks gebruik net iets minder snel dan de HTC One M8 en Galaxy S5 met dezelfde Snapdragon 801-processor. Deze chip moet meer pixels aansturen met dezelfde kracht en dat merk je soms.

Het is niet zo dat de telefoon daardoor direct langzaam is. LG heeft allerlei optimalisaties doorgevoerd om de vertraging te beperken of te laten verdwijnen. Toch zie je dat de software soms heel even blijft hangen en iets trager overkomt dan de razendsnelle HTC One M8. De G3 draait soepel, maar het kan beter. Als je echt grafisch zwaardere taken gaat uitvoeren zal de vertraging bovendien merkbaarder zijn.

De eigen softwarelaag die LG over Android heen gooit is positief aangepakt sinds de lancering van de G2. Het uiterlijk is wat platter zoals we dat van Android zelf en iOS 7 kennen en het gehele ontwerp is wat rustiger zoals we dit jaar bij andere fabrikanten ook al zagen. Icoontjes zijn veel beter op elkaar afgestemd en de software straalt consistentie uit.

Hoewel de softwarelaag niet heel zwaar is, voegt LG wel wat functionaliteiten toe zoals de mogelijkheid twee apps op één scherm te tonen, meldingen in pop-ups weer te geven en aantekeningen te maken met een vinger. Geen van de functies zijn wat mij betreft doorslaggevend of van groot belang.

Wel handig zijn de al bestaande functies die we in de G2 prezen: de mogelijkheid om een tweede account aan te maken dat beperkte toegang heeft en de mogelijkheid om het scherm uit slaapstand te halen door er twee keer op te tikken.

Camera

Naast de hoge resolutie is de G3 ook bijzonder vanwege zijn camera. Het 13 megapixel-model beschikt namelijk over een infraroodlaser waarmee wordt scherpgesteld. De laser, die niet als een laser te zien is, kan de afstand tot een object meten en zo beter en sneller scherpstellen. Vooral in het donker levert dat voordeel op. Waar concurrerende toestellen helemaal niet scherp kunnen stellen, lukt dat de G3 nog wel, hoewel met vertraging.

Bij dag- of kunstlicht stelt de telefoon ook zeer snel scherp en vaak automatisch op het juiste onderdeel.

Het uiteindelijke resultaat is indrukwekkend. De kleuren van de foto's zijn uitstekend en er worden veel details vastgelegd. De kwaliteit is vergelijkbaar met foto's gemaakt met de iPhone 5S en Galaxy S5 die beiden zeer indrukwekkende camera's hebben.

Het is ook mogelijk ultra hd-video's op te nemen.

Accuduur

De accuduur is na de prestaties het tweede slachtoffer van de hoge resolutie. In de standby-stand met het scherm uitgeschakeld, is de G3 erg zuinig. De grote 3000 mAh-accu geeft bovendien genoeg capaciteit. Zodra je het scherm aanzet keldert de accuduur echter hard.

Het hoge aantal pixels vraagt veel energie en hoewel LG beloofde dat je dat niet zou merken, is dat niet helemaal waar. In vergelijking met de belangrijkste Android-concurrenten moet LG het afleggen. Bij het bekijken van een video gaat de accu zo'n negen uur mee. Minder dan de S5, M8 of Z2.

Bij dagelijks gebruik waarbij naast de resolutie ook meer gevraagd wordt qua rekenkracht zie je een soortgelijk resultaat. De G3 was bij mij doorgaans na een werkdag al bijna leeg en moest 's avonds altijd aan de lader terwijl de concurrenten het iets langer uithouden met dezelfde processor.

Conclusie

Het enorm hoge aantal pixels voegt dus niet merkbaar iets toe en heeft wel nadelen. Dat het toestel daardoor geen aanrader is, is te kort door de bocht. De G3 had een betere accuduur kunnen hebben, maar hij is nog steeds niet belabberd en de prestaties zijn iets minder dan bij de One M8 en Galaxy S5 maar het toestel is nog steeds snel.

Het gaan dus om kleine stapjes terug die LG heeft geaccepteerd voor een hoge resolutie die nauwelijks te zien is maar in marketinguitingen indrukwekkend over komt. Tel daar het schitterende ontwerp met zeer dunne randen en de goede schermkwaliteit en camera bij op en je hebt een mooie toevoeging aan de high-end Android-toestellen van dit jaar.

Tot slot is de prijs nog het vermelden waard. Met een adviesprijs van 549 euro is het toestel namelijk een stuk lager geprijsd dan alle concurrenten.

Aanbevolen artikelen