Apple was dit jaar het eerste internetbedrijf dat de stap naar de auto maakte, met iOS in the Car. Google volgt snel daarna met Android Auto, een vrij simpel besturingssysteem dat de auto het smartphonetijdperk in moet tillen.

De multimediasystemen in auto's zijn over het algemeen vrij belabberd. Het opzoeken van routes moet vaak met een onhandig draaiwieltje, de software is traag, en hoewel steeds meer auto's via bluetooth verbinding maken met smartphones, is de samenwerking met mobiele apparaten vaak niet erg uitgebreid.

Android Auto moet de auto op al deze punten verbeteren. Het systeem werkt met een touchscreen op het dashboard en zal dus erg herkenbaar zijn voor mensen die een tablet hebben.

Het besturingssysteem zelf zit eigenlijk niet in de auto, maar in de Android-smartphone van de bestuurder. De telefoon stuurt een beeld naar het scherm in de auto.

Aanpassingen

De weergave van Android op het autoscherm is behoorlijk aangepast, om de besturing overzichtelijk en veilig te maken, ook tijdens het rijden. Het thuisscherm van Android Auto werkt niet met app-iconen maar met kaarten, zoals we die kennen van de slimme assistent Google Now. Op de kaarten is standaard de actieve route en afspelende muziek te zien.

Het systeem is verder verdeeld in vier secties: navigatie, muziek, communicatie en apps. Deze afzonderlijke delen zijn bereikbaar via een balk onder in beeld.

De navigatie-modus toont een kaart uit Google Maps, waarop ook live het verkeer en bezienswaardigheden worden getoond. Het is mogelijk om favoriete locaties in te stellen en Google Maps geeft zelf suggesties voor locaties die de gebruiker interessant zou kunnen vinden.

Stem

Navigatie en alle andere Google-apps werken met een simpel menu aan de linkerkant van het scherm. Dit moet ook tijdens het rijden nog eenvoudig kunnen worden gebruikt op het touchscreen, al zijn de belangrijkste functies ook met de stem te gebruiken.

Spraakopdrachten worden in Android steeds belangrijker terwijl het systeem uitbreidt naar meer apparaten die geen toetsenbord hebben. Het is nog onduidelijk in welke mate de stemopdrachten ook in het Nederlands zullen werken. 

Autofabrikanten die hun voertuigen uitrusten met Android Auto kunnen ook knoppen aan het stuur toevoegen om het systeem te besturen. In de auto die werd gebruikt voor een demo zaten er knoppen op het stuur om het volume van de muziek te controleren, en een microfoonknop om een stemopdracht te beginnen.

Muziek en apps

In de muzieksectie van Android Auto is het momenteel mogelijk om muziek te luisteren via Google Play Music en een paar andere diensten. Vermoedelijk zullen grote muziekdiensten als Spotify, Deezer en Rdio allemaal hun Android-app aanpassen om ook in de auto te werken.

In de communicatiemodus kunnen mensen - weer door middel van stembesturing - worden opgebeld en kunnen sms-berichten worden ingesproken. Als de gebruiker een bericht ontvangt kan deze worden voorgelezen en verschijnt een kleurrijke notificatie boven in beeld, net als op Android-smartphones.

Ten slotte bevat Android Auto een ruimte voor aparte auto-apps. Tijdens de demo op Google I/O was hier nog geen werkende app te vinden, al had Google dit deel van het besturingssysteem al wel gevuld met enkele voorbeelden. Zo zou er bijvoorbeeld een wegenwacht-app beschikbaar kunnen zijn, die met één druk op de knop hulp kan inschakelen.

Applicaties moeten worden gecertificeerd voordat ze worden toegelaten, dus apps die te afleidend zijn tijdens het rijden zullen in de auto niet te vinden zijn.

Toekomst

Android Auto is vrij simpel. Auto's die de gebruiker toegang geven tot navigatie, muziek en telefoongesprekken bestaan al lang. Android Auto moet hier echter verbetering in brengen door het opzoeken van routes en muziek makkelijker en overzichtelijker te maken.

Bovendien biedt het systeem nog veel potentie voor toekomstige uitbreiding. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst ook Android Auto-schermen beschikbaar komen op de achterbank, zodat video's van een Android-telefoon of -tablet kunnen worden gestreamd. Verder zullen er ongetwijfeld ontwikkelaars zijn die op een slimme manier apps voor het systeem weten te bouwen om het veelzijdiger te maken.

Android Auto lijkt dus het begin te zijn van een langetermijnplan om het besturingssysteem van auto's te moderniseren. Voor een eerste poging lijkt Android Auto een hele behoorlijke oplossing.

Hands-on: Android TV maakt slimme televisie veelzijdiger