Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
iOS 8

Preview: iOS 8 wordt handiger en minder gesloten

Apple komt in de herfst met een nieuwe versie van iOS en bracht deze week al een bètaversie uit. NUtech.nl bekijkt de eerste en belangrijkste veranderingen in iOS 8.  
Door NU.nl/Colin van Hoek

Inmiddels zijn er in totaal 800 miljoen iOS-apparaten verkocht en iOS 8 zal honderden miljoenen mensen gaan bereiken. De iPhone 6 zal hoogstwaarschijnlijk het eerste apparaat zijn dat uitgerust wordt met het nieuwe besturingssysteem.

Het mobiele besturingssysteem van Apple voor iPhones, iPads en de iPod Touch kreeg vorig jaar een flinke metamorfose. Het ontwerp ging flink op de schop en er werd onder meer een multitaskscherm en controlepaneel geïntroduceerd. De wijzigingen lijken dit jaar minder rigoureus, zeker qua ontwerp. NUtech.nl bekeek de eerste vernieuwingen.

Notificaties

De interactieve notificaties zijn een belangrijke en zichtbare wijziging in iOS 8. Je kan direct op een sms'je of agenda-uitnodiging antwoorden zonder de app waar je in zat te verlaten. Je klikt de notificatie zodra hij bovenin beeld verschijnt aan en krijgt bij een sms'je dan een klein schermpje om te typen. Bij een agenda-uitnodigingen verschijnen er twee knoppen met 'accepteren' of 'negeren'.

De notificaties zijn ook vanaf het vergrendelscherm te gebruiken zonder de telefoon te ontgrendelen. Het is dan door te slepen mogelijk een uitnodiging te accepteren.

xx

Links: Het notificatiecentrum met agenda-widget. Midden: Een notifcatie. Rechts: hoe gereageerd kan worden

Het notificatiecentrum zelf, op te roepen door van boven naar beneden te slepen, is ook veranderd. In iOS 7 waren er nog drie tabjes: Gemist, Vandaag en Berichtgeving. Alleen Vandaag en Berichtgeving zijn in iOS 8 nog over. Bovendien kunnen ontwikkelaars widgets maken voor in het notificatiecentrum. Deze widgets bestonden al voor bijvoorbeeld de agenda en beurskoersen.

Op dit moment zijn er nog geen widgets van derden omdat de ontwikkelaars pas sinds kort met iOS 8 aan de slag kunnen. Het kan echter handig zijn om via het notificatiecentrum altijd het laatste nieuws, de meest recente Whatsapp-gesprekken of een omrekenmodule voor valuta tot je beschikking te hebben. Whatsapp heeft al aangegeven naar de mogelijkheden te kijken.

Toetsenbord en iMessage

De iMessage-app krijgt relatief veel nieuwe functies voor vooral groepsgesprekken. Het is mogelijk een gesprek een titel te geven, mensen uit te nodigen nadat het gesprek is aangemaakt, zelf uit het gesprek te stappen op het door jou gewenste moment, meldingen op stil zetten en er is een overzicht met alle foto's en video's uit het groepsgesprek. Al deze functies zitten al in bepaalde mate in bijvoorbeeld Whatsapp. Toch zijn het handige, en eerlijk gezegd in sommige gevallen broodnodige, toevoegingen.

Verder is het mogelijk geluidsfragmenten via iMessage te versturen of foto's en video's slechts tijdelijk te delen. Dat laatste is vergelijkbaar met de populaire app Snapchat. Je kan de tijdslimiet zelf instellen. Tot slot is het mogelijk om je locatie te delen via iMessage, ook een functie die we al van Whatsapp kennen.

Het typen in onder meer iMessage moet in iOS 8 een stuk eenvoudiger verlopen. Het standaardtoetsenbord is namelijk vernieuwd en Apple gaat toetsenborden van derden toestaan. Apple noemt het eigen nieuwe toetsenbord Quicktype. Het leert van de gebruiker, een functie die al bestaat in andere apps en besturingssystemen. Wel nieuw is de mogelijkheid om het taalgebruik per app aan te passen.

Quicktype houdt bij welke woorden je in een app gebruikt en past daar de suggesties op aan. In een zakelijke mail-app zullen dus andere woordsuggesties verschijnen dan in Whatsapp. De tekstvoorspelling van het toetsenbord werkt helaas nog niet in het Nederlands.

Bij de lancering van iOS 8 in de herfst van dit jaar zullen ook andere toetsenborden beschikbaar zijn. Je kan die dan downloaden en als standaard instellen voor alle applicaties. Een grote verandering voor Apple die normaal alle basisfuncties in iOS voor zichzelf houdt. Grote partijen als Swype, Swiftkey en Fleksy hebben al aangegeven aan eigen iOS-toetsenborden te werken.

Foto-app en camera

iOS 8 heeft diverse nieuwe foto- en camerafuncties.  Een leuke toevoeging is Timelapse waarmee je een versneld filmpje kan maken. Je moet de iPhone dan ergens neerzetten en kan de activiteit die in een minuut is vastgelegd dan in ongeveer 5 seconden afspelen. Het is wel typisch een functie die je aan het begin fanatiek uitprobeert maar tijdens dagelijks gebruik weinig toevoegt.

Wel een handige toevoeging is de timer die Apple nu gebruikt. Dat betekent dat je bij groepsfoto's de iPhone neer kan zetten en drie of tien seconden de tijd hebt om voor de camera te gaan staan. Ook handig is dat je de belichting en focus nu los van elkaar kan instellen. Voorheen was het zo dat als je op een donker gedeelte van de foto klikt de belichting automatisch werd aangepast. Nu kan je op een donker of licht object scherpstellen en dan vervolgens door op en neer te slepen de belichting naar gelang aanpassen.

Na het nemen van een foto zijn er nog veel meer bewerkingsmogelijkheden. Naast de al aanwezige filters is het mogelijk om zeer gedetailleerd de belichting en kleuren te wijzigen. Je kan de belichting aanpassen door één balkje te verslepen of de foto bewerken door helderheid, contrast, belichting en schaduwen los in te stellen.

xx

Links: De uitgebreide instellingen bij een foto. Midden: De simpele instellingen. Rechts: Aanpassen helderheid

Foto's in de foto-app zijn nu ook doorzoekbaar op bijvoorbeeld locatie of tijd. Als je albums gebruikt kan je ook op de titel van die albums zoeken. iPad-gebruikers kunnen na de update naar iOS 8 ook panoramafoto's maken, dat was voorheen doorbehouden aan de iPhone.

Naast de mogelijkheid om eigen toetsenbord en widgets toe te voegen, maakt Apple ook de foto- en camera-app beschikbaar voor ontwikkelaars. Apps kunnen dan extra instellingen aan de camera toevoegen of in de foto-app zelf extra mogelijkheden inbouwen.

Healthkit en Homekit

Het nieuwe besturingssysteem van Apple geeft ook een blik in de toekomst. Apple introduceert twee nieuwe platformen voor gezondheid en slimme apparaten in huis. In Healthkit wordt informatie als de hartslag, bloeddruk en het aantal gezette stappen opgeslagen. Er bestaan nu al losse apps die dit meten of bijhouden, maar Apple bundelt de informatie nu. Mogelijk wijst dit op de komst van de iWatch later dit jaar die naar verluidt zeer gericht is op gezondheid.

Nu is de app namelijk nog vrij nutteloos. Weinig gebruikers zullen hun bloeddruk of hartslag meten met een apparaat gekoppeld aan hun iPhone. Je kan wel al zelf gegevens invullen zoals bloedgroep, bmi, hoogte en gewicht.

xx

Met Homekit kunnen gebruikers hun slimme lampen, sloten en thermostaten in huis aansturen. Dat kon natuurlijk allang via de app van een specifieke fabrikant, maar wederom bundelt Apple alle mogelijkheden in één systeem. Samsung heeft een soortgelijk systeem met de naam Smart Home. Of Apple zelf producten voor Homekit wil gaan maken of dat het nauwer gaat samenwerken met bijvoorbeeld partijen als Philips (voor slimme lampen) is nog niet bekend.

Homekit is nu beschikbaar voor ontwikkelaars om in hun eigen app te verwerken en zo alle beschikbare apparaten aan te sturen. Het is dus geen standaardapplicatie in iOS zelf.

App Store

Met wijzigingen aan de App Store voor ontwikkelaars geeft Apple nogmaals aan minder gesloten te zijn dan voorheen. Ontwikkelaars kunnen nu bijvoorbeeld een bètaprogramma starten waarbij gebruikers de app al kunnen testen voor hij daadwerkelijk verkrijgbaar is. Dat bestaat al langer voor onder meer Android.

Daarnaast krijgen ontwikkelaars toegang tot de vingerafdrukscanner Touch ID, mogen ze naast foto's ook video toevoegen aan hun app-omschrijving in de App Store en kunnen apps gebundeld worden. Bij een bundel betaalde apps zou korting kunnen worden gegeven.

Mail en iCloud

De standaard e-mailapplicatie in iOS neemt een aantal besturingen van de app Mailbox van Dropbox over. Het is nu mogelijk door te slepen mails te archiveren, markeren of te verwijderen; een handige toevoeging.

Bijlages die te groot zijn voor de ontvanger worden nu standaard geüpload naar iCloud en met een link aan de ontvanger aangeboden. Vergelijkbaar met hoe Wetransfer werkt.

Apple pusht iCloud bovendien nog verder in iOS 8. Zo kunnen mappen met foto's automatisch worden opgeslagen in iCloud en worden die mappen op andere gekoppelde iOS-apparaten getoond.

Safari en zoeken

De zoekfunctie in iOS, die wordt opgeroepen door vanaf het midden van het scherm omlaag te slepen, zoekt nu niet meer alleen naar apps op de iPhone of iPad maar geeft ook resultaten van het internet, iTunes, de App Store, agenda, mail en resultaten op basis van locatie.

Zoek ik op NU.nl, krijg ik de applicatie te zien evenals mijn contacten die bij NU.nl werken, mijn agenda-items van NU.nl en mailtjes met NU.nl erin. Onderaan kan je kiezen voor een zoekopdracht op het web of alleen op Wikipedia.

Bij de instellingen kan de zoekmachine van Safari worden gewijzigd van de al beschikbare keuzes (Google, Yahoo en Bing) naar DuckDuckGo, een privacyvriendelijke zoekmachine die geen gegevens van de gebruiker opslaat.

Overig

Er zijn ook tal van kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo is via het Instellingen-menu inzichtelijk hoeveel energie bepaalde apps en taken verbruiken. Bovendien kunnen gezinnen hun gekochte apps, foto's en agenda met elkaar delen. Ouders krijgen bovendien een notificatie als hun kind een app koopt en het is zelfs mogelijk om wel of geen goedkeuring te geven voor de aankoop.

xx

Het multitaskmenu met alle actieve apps, te openen door de thuisknop twee keer in te drukken, is uitgebreid met de meest recente gebruikte contacten. Bel je vaak met drie personen zijn die dus altijd daar te zien om direct een bericht naar hen te sturen of ze nog een keer te bellen.

Het wordt ook mogelijk voor apps om met elkaar te communiceren. Voorheen draaiden iOS-apps in hun eigen sandbox, een veilige en afgesloten omgeving. Daardoor kunnen apps niet met elkaar praten. Bijvoorbeeld het delen van een artikel van NU.nl op Facebook ging via iOS zelf. Nu kunnen apps zelf deelopties toevoegen of kan Safari bijvoorbeeld worden uitgebreid met een andere vertaalfunctie. Wederom een stap naar een iets opener iOS.

Ook de communicatie met OS X Yosemite, een nieuwe versie van het besturingssysteem voor Mac, verloopt nu soepeler. Het is mogelijk een oproep via een iPhone te tonen op een Macbook. De oproep kan zelfs beantwoord worden vanaf de laptop. Hetzelfde geldt voor sms-berichten. Bovendien gaat Airdrop werken tussen iOS en OS X. Daardoor kan je dus eenvoudig een bestand van een Macbook delen met een iPad.

Het is via Handoff zelfs mogelijk een nog niet afgemaakte mail of een pdf-bestand waaraan nog gewerkt moet worden te delen met een ander apparaat en er naadloos aan verder te werken. Handoff kan door ontwikkelaars ook in hun eigen app worden verwerkt.

Tot slot kan je aangeven welke apps wanneer de locatie van de telefoon mogen gebruiken. Je kan instellen of apps dit altijd, nooit of alleen als ze in gebruik zijn mogen. In potentie zorgt dit voor een lager energieverbruik en een betere controle over de privacy.

Voorlopige conclusie

Ik kan nog niets zeggen over de prestaties van iOS 8 omdat het nog zo'n vroege versie is. Bovendien zullen veel functionaliteiten later pas bekend worden gemaakt. Zo gaan er geruchten over de mogelijkheid op een iPad twee schermen naast elkaar te tonen en veranderingen aan Apple Maps, zoals het toevoegen van ov-informatie en een nieuw ontwerp.

Voor nu lijkt Apple vooral veel fucnties door te voeren die al in bepaalde mate bestaan in andere apps en besturingssystemen. De interactieve notificaties kennen we uit Android en dat geldt ook voor widgets, bètaprogramma's voor apps en de uitgebreide zoekfunctie. De veranderingen in iMessage en de mail-app lijken bovendien op functies uit Whatsapp en Mailbox.

Dat betekent niet direct dat Apple helemaal niet innovatief is. Het bedrijf onderscheidt zich met de manier waarop dingen worden doorgevoerd. De nieuwe notificaties werken erg fijn en de foto-app blijft intuïtief.

Bovendien bleek onlangs al dat Apple sommige toevoegingen nog niet genoemd heeft. Op het vergrendelscherm worden bijvoorbeeld applicaties getoond op basis van locatie. Dat zijn apps die de gebruikers geïnstalleerd heeft en die op dat moment handig zijn, maar ook apps die nog niet gedownload zijn zoals de applicatie van Starbucks als je in de buurt van een vestiging bent. Vergeet ook niet dat er voor de lancering nog nieuwe functionaliteiten toegevoegd zullen worden.

Toch is iOS 8 niet zo'n rigoureuze verandering als iOS 7, maar het belooft veel goeds voor de toekomst. De grootste verandering voor is namelijk de relatieve openheid die Apple doorvoert. Ontwikkelaars krijgen meer toegang en mogelijkheden. iOS 8 is nog niet zo open als Android, maar het is voor Apple een grote stap.

iOS 8 zal in de herfst beschikbaar zijn voor de iPhone 4s, 5, 5c en 5s, de iPad 2, iPad met retinascherm, iPad Air, iPad Mini en iPad Mini 2 en de vijfde generatie iPod Touch.

Aanbevolen artikelen