Samsung’s HU8500 is het nieuwe vlaggenschip voor 2014. De Zuid-Koreaanse gigant zet in op ultra hd-tv’s met gebogen lcd-schermen. LG heeft ook een gebogen oled-tv in het assortiment, maar van oled ziet Samsung voorlopig af. Dat maakt de 55 inch HU8500 overigens niet minder indrukwekkend.

De HU8500 is verkrijgbaar in 55 en 65 inch en maakt gebruikt van Samsung's allernieuwste technieken. Het bedrijf heeft wel goedkopere ultra hd tv's in huis, die niet gebogen zijn, maar die moeten het met een kwalitatief gezien minder goed paneel doen. De gebogen vorm en de beste panelen zijn dus voorbehouden aan de HU8500-tv's.

Uiterlijk

Ik moet nog steeds een beetje wennen aan gebogen televisieschermen. De kromming geeft de tv een futuristische look, maar rechte schermen vind ik er strakker uitzien. DE HU8500 heeft echter een hele strakke, industrieel vormgegeven voet, met eenzelfde curve als het scherm. Na een paar dagen was ik gewend aan de gekromde tv en mede door de hele dunne randen rondom het scherm, ziet de Samsung-tv er mooi uit.

Het scherm is juist door de kromming wel iets dikker, waardoor de tv ook wat meer ruimte in zal nemen als hij aan de muur wordt opgehangen. De vraag is natuurlijk of die kromming nou iets oplevert. Persoonlijk merk ik er amper iets van. Als ik meteen tussen een kromme en een platte tv schakel, is dat heel even wennen, maar vervolgens heb ik niet het idee dat ik iets mis of dat beelden er minder goed uitzien. Tot dezelfde conclusie kwam ik ook al bij de gebogen oled-tv van LG.

De kromming brengt bovendien ook nadelen met zich mee, zoals reflecties. Lampen of invallend zonlicht kunnen de tv dus parten spelen, meer dan bij een platte tv. Daarnaast vond ik ook de kijkhoek tegenvallen. Je moet redelijk recht tegenover de tv zitten, anders wordt het beeld minder contrast- en kleurrijk. Het 65 inch-model zou hier minder last van hebben, maar dat hebben we niet zelf kunnen testen.

Beeldkwaliteit

De HU8500 is een ultra hd-tv met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dat zijn vier keer zoveel pixels als een full hd-tv die over 1920 x 1080 pixels beschikt. Ultra hd-tv’s kunnen dus veel scherpere beelden weergeven.

De tv maakt naast de hoge resolutie gebruikt van een edge-lit lcd-paneel dat voorzien is van alle mogelijke trucjes die Samsung maar kon bedenken om het beeld er zo goed mogelijk uit te laten zien. De tv beschikt daardoor ook over een waslijst aan instelmogelijkheden, waar menig hoofd van zal gaan duizelen. 

Wie de juiste instellingen weet te vinden, krijgt verbluffend mooi beeld voorgeschoteld. Zo moet de kleurinstelling op Warm2 staan, terwijl Smart Led (die het beeld zwarter kan maken) op Low moet staan. Ook moet Cinema Black aan staan, zodat zwarte balken in films ook echt zwart zijn en blijven.

Volgens onze metingen kloppen de kleuren tot in perfectie, terwijl de zwartwaarden door local dimming bijna onmeetbaar zijn. Dat levert een heel erg hoog contrast op, waardoor ook donkere scènes nog over voldoende detail beschikken. Alleen oled levert nog mooier beeld op met betere zwartwaarden.

Het bekijken van 3d-content is ook een stuk beter op een ultra hd-tv. De HU8500 maakt gebruikt van actieve brillen, waardoor de volledige resolutie behouden wordt. Dat komt de diepte ten goede, mede dankzij die goede opschaaltechniek die de full hd-beelden omzet in ultra hd-resolutie. Omdat de brilletjes de beelden iets donkerder maken, wordt de helderheid in 3d-modus automatisch verhoogd. Dat gaat wel ten koste van local dimming waardoor het contrast afneemt. Gelukkig is dit eenvoudig aan te passen in de instellingen.

Ondanks de opmars van ultra hd op de tv-markt, loopt de techniek nog ver vooruit op de realiteit. Zo is er amper ultra hd-content. Veel hd-zenders zenden uit in 1920 x 1080 en voorlopig zal dat geen ultra hd worden. Films of series zijn ook niet of nauwelijks verkrijgbaar in ultra hd-kwaliteit.

Samsung heeft wel een udh-pakket met enkele films en zal in de nabije toekomst ultra hd-films tegen een prijs gaan streamen. Netflix zendt bovendien op dit moment House of Cards uit in ultra hd en later zullen er meer series volgen. Dat zet echter nog geen zoden aan de dijk, maar het gebrek aan ultra hd-content maakt ultra hd-tv’s niet bij voorbaat nutteloos. De HU8500 beschikt over speciale software, die full-hd content ‘opschaalt’ zodat alle 8 miljoen pixels gebruikt worden.

Desondanks werd ik niet weggeblazen door de ultra hd-resolutie. De 55 inch tv is eigenlijk te klein om echt te kunnen profiteren van de grote hoeveelheid pixels. Daar zijn onze ogen namelijk niet goed genoeg voor. Pas bij nog grotere formaten, van 65 of 85 inch kan ultra hd echt het verschil maken. In sommige scenes ziet ultra hd er overigens wel degelijk mooier uit en is er meer detail te zien op iemand zijn gezicht of wanneer er vanaf grote hoogte een stad wordt getoond.

SPECIFICATIES

Schermformaat 55 inch / 140 cm
Resolutie 3840x2160
Techniek led edge-lit
3d Ja, actief, 2 brillen meegeleverd
Aansluitingen Hdmi 2.0 (4x), scart (in en uit), composiet, component, geluid (optische-digitale ingang, analoge ingang, koptelefoonuitgang), ethernet, usb (3x)
Draadloze verbindingen Wifi
Afmetingen 767,6 x 1.233 x 307,9 mm
Prijs Vanaf 2800 euro

Extra's

De HU8500-serie beschikt over een krachtige quadcore-processor, die onder andere voor de opschaling naar ultra hd zorgt, maar waar ook apps mee gedraaid kunnen worden. Zoals te verwachten staan alle bekende en populaire apps op de televisie, ook al zijn ze ietwat moeilijk te vinden. Denk aan Netflix, Uitzending Gemist, Youtube maar ook RTL XL. Het navigeren door de menu’s verloopt dankzij de snelle processor erg soepel. Dankzij smart tv is het bovendien mogelijk om meerdere beelden tegelijk weer te geven. Je kan bijvoorbeeld het nieuws kijken terwijl er op een ander deel van het scherm een Youtube-filmpje wordt getoond. Dat is slechts een van de vele gimmicks die Samsung toevoegde en volgens mij nog de meest nuttige.

Afstandsbedieningen

Afstandsbedieningen
Afstandsbedieningen
Foto: Marc Rademaker

De televisie wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; een traditionele en een iets modernere variant. De nieuwe afstandsbediening kan gebruikt worden als aanwijzer. Dat maakt navigeren door de menu’s een stuk sneller en eenvoudiger, maar ook de invoer van cijfers en tekens gaat een stuk makkelijker. Daarnaast is het mogelijk om de tv via gebaren te besturen. De camera is goed genoeg om individuele vingers te herkennen. Zelf maakte ik hier amper gebruik van. Hetzelfde geldt voor stemcommando’s, die dan in het Engels gegeven moeten worden.

Geluid en aansluitingen

Bij een dure televisie ga ik er altijd vanuit dat iemand ook een fatsoenlijke stel speakers in huis heeft, maar dat is niet altijd het geval. Het geluid dat uit de HU8500 komt is echter geen aanrader om een goede film te kijken. Er komt wel redelijk geluid uit, zelfs wat bass, maar de kwaliteit is hoogstens afdoende om het nieuws of misschien een voetbalwedstrijd te kijken. De speakers zitten aan de onderkant en achterkant van de tv en zijn daardoor onzichtbaar.

Samsung Evolution-box

Samsung Evolution-box
Samsung Evolution-box
Foto: Marc Rademaker

De televisie heeft zelf geen aansluitingen, behalve dan voor de stroom en voor de speciale losse Evolution-tuner. In de zilveren doos zit de processor en er kan een ci+-module ingestoken worden en hier zitten uiteraard de nodige aansluitingen op, zoals een hdmi 2.0-poort, een netwerkpoort, een usb 3.0-poort en audio-poorten.

Het gebruik van een los kastje voor de aansluitingen is handig omdat alles dan makkelijk weggewerkt kan worden. Ook kan de Evolution-tuner worden vervangen als er nieuwe of betere standaarden zijn uitgekomen. Een mogelijk nadeel is vrij hoge inputlag als je een console op de televisie aansluit. In spelletjes reageert alles net even iets langzamer, waardoor je soms net te laat een tegenstander neerschiet of waardoor je in Fifa net te laat een pass geeft.

Conclusie

Samsung heeft hoog ingezet op gebogen tv’s en het bedrijf onderscheidt zich daar mee ten opzichte van bijvoorbeeld Sony, die zijn high-end ultra hd-modellen van een recht scherm voorziet. Ik ben alleen niet echt overtuigd van de gekromde schermen. De toegevoegde waarde lijkt klein te zijn, terwijl de kijkhoeken simpelweg tegenvallen. De gekromde tv en de mooie voet hebben wel een bepaalde mate van uiterlijke aantrekkingskracht.

Op de kromming na verbeterde Samsung zijn tv op veel punten ten opzichte van het ultra hd-model uit 2013. De opschaling van full hd-beelden ziet er nu erg goed uit, terwijl ultra hd-content helemaal subliem oogt. De kleuren wijken amper af van de perfecte waarden, terwijl de zwartwaarden ook erg goed zijn. Smart TV werkt ook fijn in combinatie met de nieuwe afstandsbediening. Wel had Samsung sommige functies best achterwege mogen laten, zoals de stem- of gebarenbesturing.

Tot slot moet ik even opmerken dat de HU8500-tv’s niet bepaald goedkoop zijn. Het 55-inch model heeft een adviesprijs van 3499 euro, maar is al te koop voor ongeveer 2800 tot 2900 euro. Dat is echter een stuk goedkoper dan de voorgaande modellen en voor dat geld krijg je dan ook nog een beter beeld. Wat dat betreft is de tv zijn prijs meer dan waard.

  • Ultra hd betaalbaarder
  • Sublieme beeldkwaliteit
  • Aantrekkelijk ontwerp
  • Tegenvallende kijkhoek
  • Kromming voegt weinig toe
  • Inputlag

BEOORDELING