De afgelopen maanden kwamen de drie belangrijkste Android-telefoons van dit jaar uit: De Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en Sony Xperia Z2. Tijd voor een vergelijking.

Samsung is al jaren heer en meester op de smartphonemarkt. Het bedrijf heeft Nokia en Blackberry (samen met Apple) weten te onttronen en de rest blijft ver achter. Bedrijven als Sony, HTC en LG zijn echter wel bezig met een opmars. Bovendien komen er ook spelers uit onder meer China op (Lenovo, Xiaomi, Huawei).

Dat gevecht bevindt zich echter vooral in de achterhoede; op de middenklasse markt en bij low-end smartphones. Sony en HTC hebben echter ook zeer indrukwekkende vlaggenschepen waarmee ze dit jaar meer dan ooit de strijd aan gaan. Samsung blijft ondertussen zijn Galaxy S-smartphone verbeteren om de voorsprong te behouden. Wat is de huidige stand van zaken als we kijken naar de SamsungGalaxy S5, HTC One M8 en Sony Xperia Z2?

Bekijk ook onze losse reviews van de Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One M8

Behuizing

Het uiterlijk is het grootste verschil tussen de drie toestellen. Ten eerste is er de materiaalkeuze: Samsung gebruikt plastic, HTC aluminium en Sony vooral glas. De bouwkwaliteit van de One M8 en Xperia Z2 is duidelijker beter dan die van de Galaxy S5. De toestellen voelen steviger en beter afgewerkt aan. De S5 komt zelfs een beetje goedkoop over in vergelijking met zijn concurrenten.

De S5 heeft als voordeel dat de achterkant verwijderd kan worden waardoor bijvoorbeeld een kapotte accu vervangen zou kunnen worden. Door de stroeve achterkant ligt het toestel lekker in de hand. De S5 is bovendien - net als de Xperia Z2 - waterdicht en is de enige met een fysieke knop, daar zit tevens een vingerafdrukscanner in.

De Xperia Z2 heeft een voor- en achterkant van glas met een aluminium strip ertussen met daarin mooi weggewerkte klepjes. Het toestel is veel vierkanter met scherpe hoeken. Het ontwerp komt verfijnd over, maar is al tijden hetzelfde en de achterkant is kras- en vingerafdrukgevoelig.

De HTC One M8 heeft geen klepjes, is gemaakt van bijna één stuk aluminium en heeft een licht bollende achterkant die fijn in de hand ligt. Het toestel heeft twee grote speakers aan de voorkant die zorgen voor uitstekend geluid. Het toestel is zeer mooi afgewerkt, maar niet waterdicht.

Qua formaat ontlopen de toestellen elkaar niet heel veel, maar de S5 is het kleinst en lichtst met toch een 5,1 inch-scherm. De HTC One M8 (5 inch) en Sony Xperia Z2 (5,2 inch) zijn iets groter vanwege de forse randen boven en onder het scherm. Bovendien is de Z2 vierkant met haakse hoeken waardoor het toestel wat minder comfortabel in een broekzak past.

Conclusie: De HTC One M8 is de winnaar. Het ontwerp is dit jaar verder verfijnd en geperfectioneerd, ik ben nog niemand tegen gekomen die het geen mooie telefoon vindt. Sony volgt als tweede met een mooie behuizing, maar ook met een krasgevoelige achterkant en scherpe hoeken.

Winnaar: HTC One M8

Scherm

De schermen ontlopen elkaar dus niet veel qua formaat (5, 5,1 en 5,2 inch), maar er is wat betreft kwaliteit wel degelijk verschil. De Galaxy S5 (oled) heeft het helderste scherm, het hoogste contrast, maar ook de slechtste kleurweergave.

De Z2 en M8 hebben een lcd-scherm met natuurgetrouwere kleuren. Alle drie de telefoons hebben een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels die zorgt voor een scherp beeld.

Conclusie: Onder de streep zijn de drie schermen allemaal ruim voldoende en doen ze mee in de top. Bij HTC is de balans het beste. De helderheid is hoog, kleuren zeer natuurgetrouw en de witweergave is goed. De S5 doet het beter qua contrast, maar de kleuren wijken iets af. De Xperia Z2 is vergelijkbaar met de One M8 maar doet het overal nét iets minder.

Winnaar: HTC One M8

Prestaties

De toestellen hebben dezelfde processor: de Snapdragon 801. Qua prestaties ontlopen ze elkaar dus nauwelijks. In de benchmarkstests liggen de telefoons dicht bij elkaar en ook in de praktijk, bij dagelijkse handelingen én zware taken, presteren de drie smartphones ruim voldoende.

Alleen de Galaxy S5 heeft één opmerkelijk minpuntje. Door waarschijnlijk de zware softwarelaag Touchwiz blijft de S5 soms net even een seconde hangen bij het wisselen tussen apps of duurt het opstarten van de camera-app vanaf het vergrendelscherm zonder reden ineens erg lang. De Xperia Z2 en HTC One M8 haperen nergens en ontlopen elkaar op geen enkel vlak.

Conclusie: Een gelijkspel tussen HTC en Sony. Toch roep ik Sony uit tot winnaar vanwege de 3 GB aan werkgeheugen tegenover 2 GB voor de M8 en S5. Wellicht komt dat in de toekomst nog van pas.

Winnaar: Sony Xperia Z2

Software

De drie smartphones draaien op de nieuwste versie van Android (Kitkat) en een eigen softwarelaag van de betreffende fabrikant.

Samsung heeft Android zowel qua uiterlijk als functionaliteit het meest aangepast. Wel is er dit jaar veel verbeterd. Het design is iets platter (apps zijn grafischer vormgegeven, het ontwerp is rustiger en consistenter). Wel is Touchwiz zwaarder dan bij de concurrentie.

De S5 heeft ook de meeste extra functies. Zo zijn er onder meer de S Health-app voor het bijhouden van stappen, dieet en activiteiten, de downloadbooster om 4G en wifi te combineren voor snellere downloads en spraakbesturing S Voice.

HTC heeft een vrij rustige vormgeving die goed op elkaar aansluit. De enige noemenswaardige extra is Zoe waarmee videocompilaties van verschillende foto's worden gemaakt. De One M8 kan dat automatisch op basis van locatie en tijd of de gebruiker kan zelf foto's samenvoegen. Ook is het mogelijk meerdere foto's achter elkaar te maken en tegelijk een korte video te schieten.

Sony past vooral het uiterlijk van de muziek-, foto- en video-app aan en levert onder meer Playstation Mobile mee waarin Playstation Certified games voor mobiele apparaten kunnen worden gedownload. Het ontwerp van de software is echter iets minder consistent.

Conclusie: Geen van de extra functies bij de drie toestellen waren voor mij heel belangrijk, maar Samsung biedt de meeste opties. Het uiterlijk van Sense van HTC spreekt mij persoonlijk het meest aan. Een gelijkspel.

Winnaar: HTC One M8 en Galaxy S5

Accu

De M8 heeft een accu van 2600 mAh, terwijl dat bij de S5 2800 mAh en bij de Z2 zelfs 3200 mAh is. De drie concurrenten profiteren allemaal van de Snapdragon 801-chip die zorgt voor een langere accuduur. In combinatie met grotere accu’s en slimmere software gaan de telefoons veel langer mee dan hun voorgangers.

Conclusie: Zowel tijdens dagelijks gebruik als bij onze videotest, waarbij een film constant wordt herhaald op een vaste helderheid en met wifi en geluid ingeschakeld, houdt de Galaxy S5 het het langst uit, gevolgd door de One M8 en als laatste de Xperia Z2.

Winnaar: Galaxy S5

Camera

Op dit gebied is er een duidelijke verliezer, maar geen duidelijke winnaar. De HTC One M8 heeft een heel bijzondere, maar ook zeer tegenvallende camera. Door het gebruik van slechts 4,1 megapixels vallen details eerder weg en ook wijken de kleuren snel af van de werkelijkheid.

De speciale ultrapixels van HTC zijn wel groter dan normaal waardoor het toestel betere foto’s maakt in het donker, met meer details.

De Duo Camera maakt bovendien achteraf scherpstellen mogelijk. In de praktijk werkt dat helaas niet vlekkeloos en blijkt het vooral een gimmick die je aan het begin een paar keer gebruikt.

Hoewel goede foto’s maken met de M8 mogelijk is, kan het toestel niet tippen aan de s5 en Z2. Deze toestellen met respectievelijke een 16 en 20,7 megapixel-camera ontlopen elkaar niet veel. De S5 maakt foto's met zeer goede kleuren en de camera reageert snel. De Z2 legt heel veel details vast, die op een smartphonescherm overigens niet per se nodig zijn, en maakt in het donker betere foto's dan de Galaxy S5. Bij kunstlicht ontstaat er soms echter een te warme gloed over de beelden.

Conclusie: Als je fotokwaliteit belangrijk vindt, kies je niet voor de HTC One M8. De Z2 en S5 zijn beiden goede opties, maar in het donker loopt de Z2 voorop. De Galaxy S5 heeft alleen bij kunstlicht iets betere kleuren.

Winnaar: Sony Xperia Z2

Extra's

De toestellen kunnen zich misschien nog wel het best onderscheiden met extra's. Zoals gezegd kan je met de HTC One M8 en de Duo Camera foto's maken en achteraf scherpstellen door het gebruik van twee lenzen die alles vastleggen zodat het later kan worden aangepast. In de praktijk werkt dit niet helemaal goed en is het een gimmick die je vooral aan het begin even gebruikt. HTC heeft aan de voorkant overigens ook een bijzondere camera. De sensor heeft 5 megapixels en een groothoeklens waardoor meer in een betere kwaliteit wordt vastgelegd.

Samsung biedt op de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter. De laatste is echt een gimmick die ik in de praktijk niets vind toevoegen. Je vinger op de achterkant van je telefoon houden is niet logisch en bovendien werkt de meter alleen als je stilstaat dus tijdens het hardlopen is hij onbruikbaar.

De vingerafdrukscanner is een leuke toevoeging waarbij Samsung de technologie bovendien openstelt voor ontwikkelaars. Binnenkort komen er dus mogelijk meer apps die van de extra beveiliging gebruikmaken. Voor nu blijft het vooral bij het ontgrendelen van de S5. Bovendien werkt de vingerafdruksensor vaak niet goed.

De Z2 biedt eigenlijk geen extra's. Sony houdt het bij een degelijk toestel gebouwd op de fundamenten van de Xperia-lijn. Wel is het toestel zoals zijn voorgangers waterdicht. Dat is echter geen écht onderscheidend element meer nu ook de Galaxy S5 waterdicht is.

Conclusie: Eén toestel heeft geen echte extra’s en bij de twee andere voegen ze weinig toe. Misschien heeft Sony dan nog wel de beste keuze gemaakt. Het verschil is echter niet groot genoeg om een winnaar uit te kunnen roepen.

Winnaar: Geen

Conclusie

De telefoons ontlopen elkaar qua adviesprijs en daadwerkelijke verkoopprijs niet veel. Bovendien zullen de meeste mensen ze bij een abonnement krijgen. De verschillen moeten dus echt bij de smartphones zelf worden gezocht.

Qua uiterlijk, scherm en software is de HTC One M8 voor mij de winnaar. De camera in de Xperia Z2 is echter het beste, hoewel de Galaxy S5 daar direct achter volgt. Het Samsung-toestel heeft bovendien de beste accuduur, maar de One M8 en Z2 liggen niet ver achter. De prestaties van alle toestellen zijn nagenoeg gelijk.

Verschillen zijn er dus wel, het is de vraag welke onderdelen het belangrijkst zijn voor jou. Voor mij zijn dat het ontwerp en bouwkwaliteit gevolgd door het scherm. De HTC One M8 is mijn winnaar, gevolgd door de Xperia Z2 en op de derde plaats de Galaxy S5. Welke volgorde kies jij?