Draag je Mario Kart ook maar enigszins een warm hart toe en heb je nog geen Wii U, dan is dit het moment om Nintendo's nieuwste spelcomputer in huis te halen. De game is een lust voor het oog en is dankzij een hoge mate van verfijning ongelofelijk leuk om te spelen. 

Samen met de eind dit jaar geplande nieuwe versie van Super Smash Bros. is Mario Kart 8 dé game die het tij voor Nintendo's armlastige console moet keren. Hele volksstammen schaften immers de Nintendo 64, Nintendo DS en Wii aan om een eigentijdse versie van Mario's racefeestje te kunnen spelen. 

Het echte geheim van Mario Karts megasucces zit hem in de pure lol. Liefst met vrienden op de bank, met vier spelers tegelijk op hetzelfde scherm. 

De gameplay staat al sinds het allereerste deel op de SNES als een huis en is door de jaren heen alleen maar geëvolueerd. Mario Kart 8 zet deze traditie met verve voort.

Prachtig

Het voelt ietwat onwennig om te stellen dat het grootste en meest opvallende punt in Mario Kart 8 gevormd wordt door de graphics. Super Mario 3D World legde de lat voor Wii U-begrippen al hoog, maar Mario Kart 8 gaat daar lachend overheen. 

Strak ontworpen voertuigen, zeer kleurrijke landschappen en uiterst gelikte details zorgen ervoor dat zelfs menig PlayStation 4- en Xbox One-spel het hier wat betreft de algemene visuele indruk tegen af moet leggen.

Bovendien spreken ook de cijfers in het voordeel van Mario Kart 8: met een resolutie van 1080p en een rotsvaste framerate van zestig beelden per seconde zet de game ook nog eens op papier een groot deel van de concurrentie te kakken. 

Bij splitscreen met drie of vier spelers daalt de beeldverversing weliswaar tot dertig frames, maar details blijven onaangetast. Wel jammer is dat het niet mogelijk is om het scherm van de Wii U GamePad te gebruiken als scherm voor alleen een enkele speler, terwijl de rest op de televisie kijkt – een functie die concurrent Sonic & All-Stars Racing Transformed nota bene wél bevat.

Het plezier van spelen met vrienden op de bank is echter even aanwezig als altijd.  Nieuw in het nieuwste Mario Kart-deel is bovendien dat je ook met drie of vier spelers tegelijk kan deelnemen aan een Grand Prix (vier races in toernooivorm) en strijden om bokalen. Voorheen was dit beperkt tot twee spelers. 

Voorwerpen

Tijdens races komen, zoals iedereen inmiddels verwacht van Mario Kart, de meest knotsgekke voorwerpen voorbij. Nieuw is onder meer een draagbare Piranha Plant om items en tegenstanders op te happen, naast de gebruikelijke keur aan voorwerpen. 

Denk hierbij aan de beroemde rode schildjes die tegenstanders opzoeken, bananenschillen of de ster-power-up waardoor je tijdelijk onaantastbaar wordt. 

Ondersteboven

Op de Nintendo 3DS introduceerde Mario Kart 7 races die onderwater en per parachute in de lucht plaatsvonden. Het 'Te land, ter zee en in de lucht'-principe keert terug in de Wii U-versie, maar met nog een aanvulling: zwaartekrachtloos racen. 

Op gezette momenten veranderen de wielen van je voertuig in een soort magneten, waarna doldwaze bochtencombinaties volgen. Lange tijd zijwaarts, ondersteboven en in schroefachtige bochten racen went echter al snel, doordat de camera over het algemeen meedraait met je personage.

Deze futuristische aandrijving stelt het spel echter wel in staat met nog gekker ontworpen circuits te komen dan voorheen. Bijna alle nieuwe zestien banen hebben iets leuks, ondanks de veelal overbekende thema's. Zo kun je vliegtuigen opjagen en loodrecht omhoog en omlaag racen over een waterval. 

Nog leuker is het feit dat de zestien terugkerende circuits uit het rijke verleden van Mario Kart allemaal zijn aangepakt: soms alleen visueel, soms ook qua elementen op de baan.

Tegen de wereld

De online speelstand is ongeveer gelijk gebleven aan die van Mario Kart Wii. Je kunt op wereldwijd of regionaal niveau tegen vreemden spelen, of tegen je vrienden. Daarbij is voice chat mogelijk in de lobby via de microfoon in de Wii U GamePad. 

Ook kun je toernooitjes opzetten om te ontdekken wie de beste is in een reeks races met specifieke regels. Aan speciale uitdagingen voor trouw terugkerende spelers ontbreekt het echter in Mario Kart 8.

Ondanks de genoemde omissies is het een genot om deze funracer op de Wii U te spelen. Elke seconde is te voelen hoeveel tijd, energie en liefde in de ontwikkeling is gestoken, wat zich vertaalt in uitgebalanceerde gameplay, veel spelplezier en een hoge mate van verfijning. Of de Wii U de komende tijd nou beter verkocht zal worden of niet, aan Mario Kart 8 kan het niet liggen. 

  • Pure lol
  • Grafisch indrukwekkend
  • Racen zonder zwaartekracht
  • Niet te spelen op scherm van Gamepad

BEOORDELING

Lees de volledige review op Gamer.nl

De tien beste Mario Kart-circuits uit het verleden