Toen de Samsung Gear Fit in februari werd aangekondigd, leidde dat direct tot positieve reacties. Samsung presenteerde een apparaat in een nieuwe categorie, een mix van smartwatch en fitnesstracker met een opvallend langwerpig scherm.

Ook ik was meteen positief verrast. Maar na twee weken met de Gear Fit om mijn pols blijkt dat het apparaat nog wordt geplaagd door problemen. Het idee blijft interessant en op sommige momenten is de Gear Fit echt een gaaf apparaat, maar er zijn nu nog te veel euvels.

De Gear Fit is een licht apparaatje van 27 gram met een klein scherm dat 1,33 bij 4,5 centimeter meet. Het amoled-touchscreen heeft zeer felle kleuren en een resolutie van 432 bij 128 pixels, genoeg voor het kleine formaat.

De armband wordt via Bluetooth verbonden aan je smartphone, waarna notificaties binnenkomen op de Gear Fit en bewegingsinformatie terug wordt gestuurd naar je telefoon. Helaas werkt dit alleen nog met Galaxy-smartphones, dus eigenaren van een ander merk telefoon kunnen de Gear Fit nog niet gebruiken.

Uiterlijk

Als je je pols met de Gear Fit erom richting je gezicht beweegt, dan gaat het scherm aan en krijg je dus direct de tijd te zien. Als het scherm aan staat, met zijn felle kleuren en simpele layout, is de Gear Fit een mooi apparaat. Maar als het scherm uit staat, heb je toch een beetje een raar glimmend toestel om je pols. 

Het ontwerp is weliswaar simpel en vrij neutraal, maar ook mannelijk en meer dan een beetje nerdy. Het bandje van de Gear Fit is wel stevig en zit bovendien lekker. Hij is makkelijk verstelbaar, zodat de armband nooit te strak of te los hoeft te zitten.

De Gear Fit kan door de gebruiker op allerlei manieren worden aangepast, bijvoorbeeld met andere klokken en achtergronden. Dit kan op de Gear Fit zelf, of via de Gear Fit Manager op de smartphone. 

Stappenteller

De Gear Fit heeft twee functies die centraal staan: bewegingen meten en notificaties tonen. Net als de concurrerende fitnesstrackers van Jawbone en Fitbit houdt de Gear Fit de hele dag je armbewegingen bij om te zien hoeveel stappen je zet.

Tijdens een test waarin ik 400 stappen liep, meette de Gear Fit er 361. Daarmee is het apparaat iets minder nauwkeurig dan de Jawbone Up24. 

Het aantal stappen dat door de Gear Fit niet wordt gemeten, wordt echter ruimschoots goedgemaakt door andere bewegingen die het apparaat juist wel aanziet voor stappen. Zo had ik een keer al 65 geregistreerde stappen in mijn Gear Fit staan voordat ik überhaupt uit bed was gekomen. Het totale aantal stappen dat de Gear Fit meette kwam dan ook altijd hoger uit dan het totaalaantal van de Jawbone op dagen dat ik beide armbanden tegelijk droeg.

De Gear Fit meet ook je bewegingen tijdens het slapen. Hiervoor moet 's avonds de slaapstand worden aangezet in het menu. Los daarvan kan ook een blokkeerstand worden aangezet, die ervoor zorgt dat er geen notificaties meer binnenkomen op de armband. Waarom dat apart moet gebeuren is mij niet duidelijk; ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die midden in de nacht nog wel een trilling willen voelen als ze een notificatie krijgen, maar Samsung houdt met die mensen toch rekening.

's Ochtends kun je inzien hoe lang je hebt geslapen en hoeveel procent daarvan bewegingsloos was. Op de Gear Fit is ook een overzicht te zien van balkjes die je stappen en slaap per dag in kaart brengen.

App

Wil je meer details zien, dan moet je je wenden tot de 'Fitness with Gear'-app die voor Samsung-telefoons beschikbaar is. Gebruik van die app is echter in bijna alle gevallen frustrerend, te beginnen met het feit dat altijd een internetverbinding nodig is om je uitgebreide bewegingsstatistieken in te zien.

De Gear Fit gebruikt Bluetooth om die gegevens direct naar je toestel over te brengen, dus het is onduidelijk waarom gegevens moeten worden opgehaald van internet. Bovendien is niets in te zien voordat je je Samsung-account synchroniseert. Hoewel ik dit herhaaldelijk deed, kreeg ik lange tijd geen inzicht in mijn uitgebreide stappenstatistieken. Ik bleef ongeveer een week lang een melding krijgen dat mijn account gesynchroniseerd moest worden, waarna de sectie ineens wel beschikbaar werd.

Dat is niet de enige bug. Slaapgrafieken per dag bekijken werkt bij mij helemaal niet. Als ik bijvoorbeeld de periode 13 tot 19 april selecteer, krijg ik een lege grafiek te zien. Bovendien worden om mysterieuze redenen tegelijkertijd ook de dagen 12 en 13 mei vermeld in de app.

Tel daarbij op dat het design van de app vrij lelijk is en een stuk minder functies bevat dan die van zijn concurrenten, en je kan enkel concluderen dat Samsungs software-ontwikkelaars ondermaats werk hebben geleverd.

Hartslagmeting

Daar staat echter tegenover dat de Gear Fit op hardwareniveau wel degelijk weet te innoveren. De Gear Fit valt niet alleen in een compleet nieuwe categorie, maar voegt daar ook een hartslagmeter aan toe. Een hartslagmeting kan los worden gedaan, of tijdens het sporten.

De metingen werken alleen goed als je je pols vrij stil houdt. Tijdens het sporten is dat natuurlijk vaak niet het geval, dus dan is de hartslagmeter minder nuttig. Toch is het leuk dat je bijvoorbeeld tijdens het fietsen even je arm kan optillen om te kijken hoe hard je je ongeveer inspant. Tijdens een fitnessmeting vraagt de Gear Fit ook gps-gegevens van je telefoon op, zodat je achteraf kunt zien hoe ver je hebt hardgelopen of gefietst.

Ook kun je op een kaart zien welke route je hebt afgelegd, en zou er een grafiek moeten verschijnen die een overzicht van je training geeft. Na een fietstocht werd de route bij mij echter verkeerd weergegeven op de kaart en bleef de grafiek helemaal leeg.

Handig is dat de Gear Fit waterdicht is, dus je kunt ook in de regen sporten met het apparaat om de pols. Ook onder de douche of in bad hoeft hij niet af.

Notificaties

De handigste functie van de Gear Fit is de mogelijkheid om notificaties van je smartphone te ontvangen. Als je een e-mail, Whatsapp-bericht of tweet krijgt, dan trilt de armband kort en krijg je op het scherm te zien van wie het bericht afkomstig is. Door erop te klikken kun je meer informatie over de inhoud van het bericht te zien krijgen.

Dit werkt niet altijd perfect (sommige Twitter-meldingen kreeg ik dubbel en van de New York Times kreeg ik pushberichten met de tekst 'New content successfully delivered'), maar in de kern is het een zeer handige functie. Je hoeft niet meer elke keer je telefoon te pakken als je een melding krijgt, iets dat in mijn geval vele tientallen keren per dag gebeurt.

Je kan instellen of de Gear Fit in horizontale of verticale modus tekst weergeeft. In horizontale modus krijgen meldingen wat meer de ruimte en worden woorden niet op rare manieren afgebroken, maar is het scherm minder makkelijk te lezen als hij om je pols zit. Je moet je arm dan recht voor je uit houden.

De verticale modus vond ik daarom handiger. Je houdt je arm dan voor je zoals je met een normaal horloge ook zou doen, maar teksten kunnen er hierdoor wel raar uitzien.

Er zitten nog een aantal nuttige functies in de Gear Fit, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een timer te zetten of muziek af te spelen via je telefoon. Natuurlijk is het daarnaast ook nog een klok en kun je het actuele weer zien onder de tijd. Het touchscreen van de Gear Fit reageert snel en het apparaat zelf - afgezien van de app - presteert prima.

Ook de accuduur is met vier à vijf dagen indrukwekkend te noemen. Nadeel is wel dat je de Gear Fit moet opladen met een klein opzetstukje die een micro-usb-poort bevat. Omdat dit zo'n klein onderdeel is, kun je deze snel kwijtraken.

SPECIFICATIES

Schermgrootte 1,84 inch
Resolutie 432 x 128 pixels
Afmetingen 23.4 x 57.4 x 11.95 mm
Gewicht 27 gram
Accuduur 4 à 5 dagen
Bluetooth 4.0
Waterdicht Ja
Prijs 199 euro

Conclusie

De Gear Fit toont dat Samsung op hardwaregebied interessante dingen probeert en zelfs kan innoveren. Het apparaat is echter duidelijk ook een eerste poging vol onvolmaaktheden. 

Met name op softwaregebied slaat Samsung de plank mis. Het bedrijf heeft weliswaar beloofd hier meer in te zullen investeren, maar de fitness-app die bij de Gear Fit hoort lijkt door een stel matige hobbyisten in elkaar te zijn gedraaid.

Ik hoop dat Samsung bij een volgende poging meer werk steekt in zijn software. Het idee van de Gear Fit is namelijk uitstekend en origineel. Het is dan ook bijzonder jammer dat het apparaat nu niet aan te raden valt. 

  • Origineel idee
  • Notificaties op je pols
  • Slechte app
  • Vrij lelijk
  • Onnauwkeurige stappenmeting

BEOORDELING

Lees ook onze review van de smartwatch Gear 2

Met welke toestellen werken de Gear 2 en Gear Fit?