Hearthstone: Heroes of Warcraft voor iPad biedt dezelfde solide ervaring als op pc. Bereid je dus voor op lege batterijen, gemiste treinen – of haltes – en urenlang sleutelen om je deck met kaarten zo perfect mogelijk te maken.

Kaartgame Hearthstone: Heroes of Warcraft, gebaseerd op Blizzards World of Warcraft-universum, voelt ook op iPad als aanschuiven bij een gezellige haard voor een spelletje.

Omdat de game zo verslavend is staan zowel een klok als de resterende batterijstroom altijd onderin het scherm aangegeven. Het blijkt noodzakelijk, want Hearthstone doet je alles om je heen vergeten.

De fijne sfeergeluiden en prachtige illustraties trekken je het spel in en nodigen zelfs mensen zonder online ervaring uit om eens tegen een onbekende te spelen. 

Jouw stijl

Hearthstone is, heel simpel uitgelegd, een kaartgame waarbij je met behulp van monsters en spreuken je tegenstander moet verslaan. Iedere speler heeft ook een held met een speciale kracht. In totaal zijn er tien helden (of klassen).

Veel spelen leidt tot specialisatie in één of meerdere van de vrij te spelen klassen. Beschouw dat vrijspelen gerust als een eerste missie, want hoewel er (nog) geen singleplayermodus is, blijkt het vrijspelen en verbeteren van de klassen ontzettend bevredigend.

Daarna begint de pret van het maken van je deck, oftewel het selecteren van de dertig kaarten die je in ieder potje kunt gebruiken. Een gebalanceerd deck staat garant voor goede tactische mogelijkheden. Uiteraard krijg je wel nog te maken met een dosis geluk, want je weet nooit wat de volgende kaart is die je trekt.

Nieuwe kaarten speel je geregeld vrij, maar je kunt ze ook kopen met echt geld of in-game valuta. Bij het kopen van een expert pack (à 100 goudstukken) komt dat heerlijke gevoel van zakjes openscheuren naar boven, wat op je iPad mogelijk nóg leuker is. Je sleept een pakje naar een centrale plek in het scherm om vervolgens met een vingerbeweging de kaarten te tonen.

Graphics

Het valt continu op hoe goed de graphics zijn voor een tabletgame. Kaartjes verschijnen bij het vrijspelen in 3D en bevatten verschillende lagen die de prachtige illustraties naar voren brengen. Met de honderden beschikbare kaarten wordt de verzameldrang groot, maar in-game aankopen zijn nergens prominent aanwezig en nieuwe packs verdien je net zo gemakkelijk door opdrachten in het spel te voltooien.

En hoewel het ruilen van kaarten met andere spelers niet mogelijk is, kun je expertkaarten omzetten in Arcane Dust. Daarmee maak je in de Crafting Mode weer nieuwe expert cards, die vaak het verschil uitmaken tussen winnen en verliezen tijdens online potjes.

Het maken van decks is niet alleen leuk, het is noodzakelijk om te winnen. De potjes in Hearthstone vragen om een fijne balans tussen lokken (taunten), aanvallen (chargen) en het spelen van ondersteunende kaarten met spreuken en bonussen.

Met de juiste balans tussen die kaarten zijn je decks sterk genoeg om menig tegenstander te verslaan. Aan favoriete decks raak je zodoende snel gehecht. 

Dankzij de keuze tussen casual en ranked games (competitieve potjes die bijdragen aan je online rang) is er voor elk type speler plezier te beleven in Hearthstone. Zelfs het spelen in Practice Mode voelt niet zinloos aan, want je verdient nieuwe kaarten met de opgedane ervaring en wordt dus goed beloond. Ook het verliezen van een potje is geen ramp: elke oefening is heilzaam voor je klassen.

Uitkijken naar meer

Niet alleen in het huidige spel is er veel om naar uit te kijken. Blizzard kondigde onlangs een singleplayermodus aan (de Adventure Mode), terwijl het spel nu al uren plezier oplevert.

Nergens voelt Hearthstone als hard werken en nooit moet je mechanisch (en volstrekt onnodig) op muntjes of houtblokjes tikken. Een gewonnen potje is bij Hearthstone altijd echt verdiend en daarmee een beloning voor goede voorbereiding en tactisch vernuft. Dit is free-to-play op z’n best.

Hearthstone is nu gratis beschikbaar voor iPad in de App Store, een versie voor Android en Windows Phone volgt.

  • Prachtig beeld en geluid
  • Eindeloze variatie
  • Verslavend en uitdagend
  • Kleine bugs

BEOORDELING

Lees de recensie van de pc-versie op Gamer.nl