Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jawbone Up24

Jawbone Up24: Hippe fitnesstracker met kleurrijke app

De komende vijf jaar zullen later misschien wel gezien worden als de jaren waarin 'wearables' populair werden. De fitnesstracker van Jawbone was een van de eerste populaire draagbare gadgets, en is onlangs vernieuwd.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

De Jawbone Up24 is een activiteitstracker die onder meer je stappen telt en slaapmetingen verricht. Qua functionaliteit heeft het apparaatje veel weg van zijn concurrenten Fitbit en Nike+ Fuelband.

De Up24 ziet er echter een stuk mooier uit. Het polsbandje heeft een geribbeld design zonder echte sluiting. In plaats daarvan heeft de armband een vaste vorm die zich automatisch om je pols heen sluit.

Het ontwerp van de Jawbone Up24 - beschikbaar in zwart en rood - is dusdanig strak en onopvallend dat ik er nauwelijks op werd aangesproken tijdens de testperiode. Bij stappentellers als de Fitbit Flex zien mensen direct dat je een gadget om je pols hebt zitten, maar de Up24 zou ook gewoon een hip armbandje kunnen zijn.

Jawbone Up24

Omdat de Up24 geen verstelbare sluiting heeft, moet je wel de juiste maat kiezen. Het apparaat is beschikbaar in S, M en L. Ik zou persoonlijk aanraden om je maat hoog in te schatten, want mijn testexemplaar in M zat af en toe net iets te strak. Het is onhandig dat je hem dan niet een tandje losser kan zetten.

Pluspunt is dat de Jawbone Up24 spatwaterdicht is. Je kan er dus mee door de regen rennen of onder de douche staan. In het zwembad moet het armbandje wel af, want hij mag niet helemaal ondergedompeld worden.

Stappenteller

De Jawbone meet de hele dag het aantal stappen dat je zet en verstuurt gegevens draadloos via Bluetooth 4.0. De vorige generatie moest nog handmatig in de koptelefooningang van telefoons worden gestoken om die data te synchroniseren, maar met een Bluetooth-verbinding kan de Jawbone weer op tegen de concurrentie.

Het tellen van stappen gaat redelijk nauwkeurig. Tijdens een test liep ik 400 stappen, waarvan de Jawbone er 379 registreerde. Aan het eind van de dag is overzichtelijk te zien in welke periodes je het actiefst bent geweest.

Als je gaat slapen, druk je op het enige knopje dat de Up24 rijk is. Een trilling geeft aan dat de armband dan naar de nachtmodus schakelt. Vervolgens worden je bewegingen gemeten, om bij te houden of je diep of licht slaapt. 's Ochtends schakel je met een druk op de knop weer naar de dagmodus. 

Gegevens over je activiteit zijn terug te vinden in de app voor Android en iOS. In één oogopslag zie je daar of je je doel (standaard 10.000 stappen en 8 uur slaap per dag) haalt. Ook kun je vrienden toevoegen en zien hoe actief zij zijn.

App

De app heeft een strak, kleurrijk design met veel duidelijke grafieken. Helaas crashte de Android-app wel met enige regelmaat op mijn Nexus 5. Eén keer zorgde een bug ervoor dat er een constante Bluetooth-verbinding met de armband actief bleef, waardoor de accu van mijn telefoon in korte tijd leeg werd gezogen.

Jawboneupscreens

Aan de hand van je activiteit schat de Jawbone in hoeveel calorieën je hebt verbrand. Wie wil afvallen, kan ook handmatig al zijn voedselinnames invoeren, zodat je kunt zien hoeveel calorieën je netto verbrandt of binnenkrijgt.

De app toont ook persoonlijke tips en daagt je uit om meer te bewegen. Loop je bijvoorbeeld gemiddeld 6.000 stappen per dag, dan spoort de app je aan om vandaag eens een keer 7.500 stappen te halen.

Je kunt de Jawbone bovendien koppelen aan verschillende populaire apps, zoals Runkeeper en Myfitnesspal, zodat gegevens uit die apps ook in de Jawbone-app binnenstromen.

Jawboneupscreens

Een slimme functie van de Up24 is de 'Idle Alert', een waarschuwing als je te lang stilzit. Standaard trilt het bandje als je een uur lang niet hebt bewogen. 

Dat is een handige manier om je aan te sporen meer te bewegen. Het grootste voordeel van activiteitstrackers als Fitbit en Jawbone is dat ze je gemakkelijk inzicht geven in je gedragen, en het zo makkelijker maken om nog eens een extra rondje te lopen als je op een dag nog niet veel hebt bewogen. De 'idle alert' zorgt ervoor dat je nog een extra motivatie krijgt om dit te doen.

Dutjes

Wie graag overdag een uiltje knapt kan zijn Jawbone gebruiken voor een 'Power Nap'. Het bandje houdt aan je bewegingen bij wanneer je in slaap valt en wekt je weer op een optimaal moment. Het is mogelijk om een maximale slaaptijd in te stellen, zodat je bijvoorbeeld sowieso binnen drie kwartier wakker wordt gemaakt door de trillingen van de Up24.

Als je gaat sporten, kun je de armband in stopwatchmodus zetten. Na je workout kun je invullen wat je precies hebt gedaan, zodat het aantal verbrande calorieën juist kan worden berekend.

Jawbone Up24

De batterij van de Up24 gaat ongeveer een week mee. Dat betekent dat je je over het algemeen niet al te veel zorgen hoeft te maken over de accu van de armband. Als deze bijna leeg is, krijg je een notificatie op je smartphone. Opladen gebeurt met een oplader die de koptelefoonuitgang van de Jawbone omzet in een usb-plug.

Conclusie

De Jawbone Up24 valt vooral op qua design. Wat functionaliteit betreft voegt het armbandje niet veel toe aan een landschap vol concurrenten die precies hetzelfde doen.

Dat maakt de prijs - van 149 euro - des te problematischer. De Fitbit Flex is maar liefst 50 euro goedkoper en doet exact hetzelfde. De hogere prijs van de Jawbone Up24 kan eigenlijk alleen worden gerechtvaardigd door zijn hippere uiterlijk.

Wie een spijkerbroek van 149 euro koopt, verwacht niet een model dat meer kan dan de spijkerbroek van 99 euro. Als je de Jawbone Up24 dus ziet als mode-accessoire, dan is de prijs misschien wel gerechtvaardigd. Zie je hem als functionele gadget, dan kun je beter voor de goedkopere concurrentie kiezen.


Lees meer over:

jawbone

Aanbevolen artikelen