In de tabletmarkt is een grote race tot de absolute bodemprijs bezig. Acer draagt met de Iconia A1-830 zijn steentje bij, maar behoudt het design van duurdere modellen.

Tablets zijn basisgoederen geworden. Android-tablets liggen in de supermarkt, bij de Blokker en worden gratis weggegeven bij kranten- of televisie-abonnementen. 

De prijs van de Iconia A1-830, 169 euro, is ook weinig afschrikwekkend. Het apparaat is met 7,9 inch wel een tikkeltje groter dan veel budgettablets en toevallig genoeg precies even groot als de iPad Mini. 

Die gelijkenis gaat verder dan alleen de grootte. De behuizing van de Iconia A1 lijkt rechtstreeks uit de Apple-fabriek te zijn gekomen. Op de voor- en achterkant staat weliswaar de merknaam Acer, maar het aluminium ontwerp is verder regelrecht jatwerk.

Zoek de verschillen

Bovenaan de metalen achterkant zit een plastic strip waar ook de camera in verwerkt zit. De 4G-versie van de iPad Mini heeft precies zo'n zelfde stuk plastic, al zit de camera op dat toestel ernaast.

Ook anders zijn de toevoeging van een gapend gat aan de rechterkant voor een MicroSD-kaart en twee speakers aan de onderkant van de tablet. De randen rond het scherm van de Acer zijn nét iets groter, maar als je de tablet op een iPad Mini legt zie je bijna het verschil niet.

Over het uiterlijk ben ik in dubio; aan de ene kant is het vrij schandalig dat Acer zo letterlijk kopieert van de concurrent, maar aan de andere kant hoeft dat als consument niet veel uit te maken. De iPad Mini is een zeer stijlvolle en robuuste tablet. Wie de Iconia A1-830 koopt, krijgt nagenoeg hetzelfde voor veel minder geld.

Scherm

Het scherm van de Iconia heeft 1024 bij 768 pixels en maakt dus gebruik van dezelfde beeldverhouding 4:3 die ook de iPad gebruikt. Het scherm is niet spectaculair, maar voor deze prijs kun je niet meer verwachten. 

De maximale helderheid en het contrast vallen ietwat tegen en ook de kleurweergave is niet geweldig. Toch hebben we duurdere tablets getest die dezelfde of grotere schermproblemen hebben.

Een belangrijk nadeel is dat het scherm van de Iconia-tablet vrij snel vingerafdrukken en andere viezigheid aantrekt. In tegenstelling tot sommige concurrenten lijkt het scherm van de tablet geen vuilafstotende laag te hebben.

De Iconia bevat een Intel Atom-processor en 1 GB werkgeheugen. Het apparaat draait op Android 4.2.2, dus je krijgt helaas niet de nieuwste versie (4.4) van het systeem.

Prestaties

De prestaties zijn over het algemeen acceptabel, al zijn er soms haperingen. Het laden van zwaardere apps, zoals games, kan lang duren en gebruik van games op de hoogste kwaliteitsinstellingen is onmogelijk.

Uit de benchmarktest Geekbench blijkt dat de Iconia A1-830 qua pure hardware net iets minder goed scoort dan de eerste Nexus 7 (uit 2012) en de Samsung Galaxy Tab 3 van vorig jaar. De Nexus 7 en Galaxy Tab 3 van 7 inch zijn beiden verkrijgbaar voor ongeveer dezelfde prijs als de Acer-tablet, terwijl de 8 inch-variant van de Tab 3 een paar tientjes duurder is.

In de test Vellamo, een HTML5-test die de snelheid van het webbrowsen test, is de Iconia-tablet net iets beter dan zijn concurrenten.

De Iconia-tablet doet dus niet veel onder voor modellen die in dezelfde prijsklasse zitten, maar presteert ook niet beter dan oudere tablets. In een reviewperiode van twee weken is niet te meten hoe de prestaties zich op de lange termijn zullen ontwikkelen, maar de prestatieproblemen die de Iconia af en toe heeft baren tot zorgen dat het apparaat over een jaar nog veel trager zal zijn.

De accuduur is direct al een probleem. Het afspelen van een video op een helderheid van 250 cd/m2 met wifi en geluid aan houdt de tablet 6 uur en 23 minuten vol. Veel concurrenten gaan tijdens diezelfde test zo'n anderhalf à twee uur langer mee.

Software

Acer heeft ervoor gekozen om Android min of meer te houden zoals het is. Je krijgt geen eigen uiterlijk, zoals bijvoorbeeld bij Samsung- en LG-apparaten het geval is. In plaats daarvan krijg je de 'kale' versie van Google.

Dat is wat mij betreft prima. De poespas van andere fabrikanten voegt over het algemeen weinig toe en hindert soms de prestaties. 

Acer levert wel enkele apps mee, waaronder een zeer irritante antivirusapp van McAfee die direct via notificaties probeert je te laten betalen voor de volledige versie. Ook is er een gamescentrum, een eigen clouddienst en zijn de e-bookdienst Kobo en audiobookdienst Audible standaard geïnstalleerd.

Via de instellingen zijn deze apps gelukkig uit te schakelen of te verwijderen, maar het is duidelijk dat Acer is geworteld in de pc-markt: de bloatware is net zo goed aanwezig op de tablet.

Camera & geluid

De Iconia A1-830 heeft camera's van 5 en 3 megapixel. Met name de 5 megapixel-camera aan de achterkant valt erg tegen. De kwaliteit van foto's is op zich acceptabel en de kleuren nauwkeurig, maar bij de kleinste beweging (van fotograaf of onderwerp) worden foto's wazig. 

Daardoor is de camera niet erg geschikt voor het fotograferen van mensen en andere bewegende dingen. Foto's van landschappen of andere stillevens kunnen er aardig uitzien. De frontcamera is prima voor videobellen en snelle selfies.

De stereo-speakers van de tablet zitten aan de achterkant. Dat zorgt er vaak voor dat je handen bij het gebruik net over de speakers heen zitten en dat het volume tegenvalt. Dat is bij de Acer-tablet niet het geval, maar de kwaliteit van de speakers is wel ondermaats. Achter elk geluid zit een soort krakerige ruis, die doet denken aan een grijsgedraaide lp. 

Specificaties

Schermgrootte 7,9 inch
Resolutie 1024 x 768 pixels
Processor Dualcore Intel Atom (1,6 Ghz)
Camera's 5 en 3 megapixel
Werkgeheugen 1 GB
Opslagruimte 16 GB
MicroSD Ja
Bluetooth 3.0
Besturingssysteem Android 4.2.2
Prijs 169 euro

Conclusie

De Acer Iconia A1-830 is geen spectaculaire tablet, maar dat kun je voor 169 euro ook niet verwachten. Eigenlijk voegt de tablet maar één ding toe aan zijn prijsklasse: design.

Dat het design in kwestie schaamteloos is gejat van de iPad Mini zal de meeste consumenten weinig uitmaken. Wie minder dan 200 euro wil uitgeven aan een tablet, krijgt met de Iconia A1-830 inhoudelijk niet meer dan bij de concurrentie, maar wel een mooi jasje eromheen.

  • Design
  • Prijs
  • Redelijk 'kale' Android
  • Kleine prestatieproblemen
  • Accuduur
  • Scherm trekt viezigheid aan

BEOORDELING