
HTC One M8: Uitblinker met slechts één misser
HTC was de eerste die met Windows voor telefoons aan de slag ging, kwam als eerste met een Android-telefoon en was de eerste fabrikant die een Nexus-toestel maakte in samenwerking met Google. HTC is daar trots op, maar de eerste zijn is niet genoeg.
De Taiwanese fabrikant is er de afgelopen jaren niet in geslaagd een vuist te maken tegen Samsung en Apple. Het marktaandeel van HTC blijft wereldwijd marginaal ondanks diverse goede toestellen.
NUtech.nl riep de HTC One vorig jaar uit tot beste Android-smartphone van het jaar. HTC belooft dat de One M8 een verbetering is en dat zou goed nieuws zijn. We nemen het toestel uitgebreid onder de loep.
Behuizing
De HTC One M8 is mooi. Normaal zou ik dat niet zo stellig opschrijven, maar ik sta er zelf voor 100 procent achter en heb tijdens de reviewperiode niemand gesproken die het met de stelling oneens is. De nieuwe One is zo'n toestel dat je in het echt moet zien omdat geen enkele foto recht doet aan het ontwerp.
Bijna het volledige toestel is gemaakt van aluminium en daardoor voelt het stevig aan en ziet het er ook nog eens mooi afgewerkt uit. De achterkant heeft een lichte bolling. In het midden is de One M8 met 9,4 millimeter vrij dik, maar naar de randen toe is de behuizing veel dunner waardoor hij lekker in de hand ligt. Wel is de telefoon vrij zwaar, maar hij voelt daardoor ook robuust aan.
De afwerking is net wat verfijnder dan bij de originele One. De rand tussen het scherm en de achterkant bestaat niet meer uit plastic, het aluminium loopt helemaal door tot aan het scherm. De randen zijn minder scherp en de hoeken wat meer afgerond.
Ook over de fysieke knoppen is iets beter nagedacht. De aan/uit-knop zit rechtsboven op de telefoon in plaats van links en de volumeknop is beter op de tast te vinden dan de verzonken variant uit de HTC One M7 van vorig jaar.
De grote speakers aan de voorkant geven de HTC One M8 hetzelfde unieke uiterlijk als zijn voorganger. Wel is het toestel door de speakers en door de rand onder het scherm vrij groot in vergelijking met de concurrentie. Ook is hij iets groter dan de originele One omdat het scherm van 4,7 naar 5 inch is gegaan.
De telefoon komt uit in Arctic Silver (lichtgrijs), Gunmetal Gray (aluminium) en Amber Gold (licht goud).
Teleurstellende camera
De HTC One M8 heeft één nadeel; de camera. Vorig jaar rustte HTC de smartphone voor het eerst uit met een ultrapixel-camera. Dat is een camera met grotere pixels die meer licht opvangen. Wel beschikt de camera over slechts 4,1 megapixels.
De grote pixels zorgen in de praktijk ook echt voor betere prestaties in het donker. De HTC One M8 verslaat in donkere ruimtes de Galaxy S4 en iPhone 5S. Ook met veel licht van één kant weet de One M8 meer details vast te leggen in donkere delen van de foto's. De kleuren zijn in het donker ook veel accurater.
Vorig jaar waren de foto's in daglicht echter een probleem voor de One. Dat euvel zou volgens HTC verholpen zijn, maar in de praktijk leveren de One en de One M8 nagenoeg dezelfde foto's af. De kleurweergave is nog steeds niet optimaal.
Daarnaast wordt wit al snel blauw en zijn de 4,1 megapixels gewoon niet altijd voldoende, bijvoorbeeld als je wilt inzoomen. Kunstlicht zorgt bovendien sneller voor een gekleurde gloed en er treedt op vrijwel alle foto's eerder ruis op dan bij de Galaxy S4 en iPhone 5S.

De kleuren op de foto genomen met de HTC One M8 wijken af.

De kleurafwijking is ook hier goed te zien, bovendien is het plafond veel te blauw.
Uiteindelijk is het met de camera best mogelijk goede foto's te maken en is het heus niet zo dat elke foto een straf voor de ogen is, maar HTC had de One M8 eenvoudig veel beter kunnen maken door de ultrapixel-camera te vervangen.
De camera aan de voorkant heeft opvallend genoeg 5 megapixels, meer dan de camera aan de achterzijde. De prestaties van beide camera's ontlopen elkaar bovendien niet veel. Dat is zowel een negatief punt voor de normale camera als een compliment voor de camera aan de voorkant.
De groothoeklens zorgt er bovendien voor dat er meer op een foto wordt vastgelegd, wat handig kan zijn bij het maken van groepsselfies.
Achteraf scherpstellen
De camera van de HTC One M8 is in meer opzichten bijzonder. Het model beschikt over twee sensoren die ook diepte-informatie vastleggen. Op die manier wordt het mogelijk achteraf scherp te stellen op andere delen van de foto.
In sommige situaties werkt dit zeer nauwkeurig, maar regelmatig werden delen die zich op een andere afstand bevonden ook scherp terwijl dat niet de bedoeling was. Bovendien is de functie niet meer dan een gimmick die een paar keer leuk is, maar je daarna snel vergeet.
Ook de effecten, bijvoorbeeld de mogelijkheid om scherp te stellenop één persoon en de rest zwart-wit of cartoonachtig te maken, voegen weinig toe. Bovendien wordt daar nog eens duidelijk dat het scherpstellen op basis van de diepte-informatie niet altijd goed lukt.
Scherm en speakers
Gelukkig hebben we met de camera direct alle negatieve punten van de HTC One M8 gehad. Het scherm weet net als vorig jaar diepe indruk te maken. De helderheid, kleurweergave en het contrast zijn uitmuntend. De witweergave is iets minder nauwkeurig dan vorig jaar, maar dat is met het blote oog niet te zien.
Al met al is het momenteel één van de beste schermen in een smartphone. De kleuren spatten van het scherm en ook in zonlicht is tekst nog prima te lezen. De resolutie blijft gelijk op 1920 x 1080 pixels (full hd) en dat is ruim voldoende op een 5 inch-scherm.
In de grafiek is te zien dat de kleurafwijking bij de One M7, iPhone 5S en Nexus 5 lager is, maar dat verschil is in de praktijk niet te zien. Het verschil met bijvoorbeeld de Galaxy Note 3 en Galaxy S4 valt dan wel weer op.
Vorig jaar wist HTC ook al te verbazen met de uitmuntende speakers in de originele One. De HTC One M8 heeft een nieuw ontworpen speakerkamer en een nieuwe operationele versterker. Dat zorgt voor een veel luider geluid. Bovendien zijn diverse toonhoogtes beter te onderscheiden en valt achtergrondgeluid in een nummer of film minder weg.
In vergelijking met de originele One zijn de speakers al een merkbare vooruitgang, maar vergeleken met de concurrenten is het verschil helemaal groot. De speakers leveren het beste geluid in een smartphone tot nu toe af.
Prestaties en software
HTC rust zijn nieuwe vlaggenschip uit met de quadcore Snapdragon 801-processor. Die chip is later dit jaar ook te vinden in de Galaxy S5 en Xperia Z2. Het is de opvolger van de populaire Snapdragon 800 die vorig jaar in tal van high-end smartphones goed werk leverde.
De nieuwe generatie stelt dan ook niet teleur. In combinatie met de software van HTC zijn de prestaties uitstekend. Tijdens de restperiode van een week haperde het toestel niet één keer en komen alle handelingen vliegensvlug over. Hoewel de snelheid bij alle high-end toestellen tegenwoordig dik in orde is, weet ook HTC hier toch weer positief op te vallen.
Een mooie toevoeging van de HTC One M8 is bovendien de ondersteuning van een MicroSD-kaart met een maximumcapaciteit van 128 GB. De opslag in de originele One kon niet worden uitgebreid.
HTC heeft standaard een speciale modus aan staan die de prestaties in benchmarktests bevorderd. Die modus hebben wij tijdens onze tests uitgezet. Geekbench meet de snelheid van de processor waarbij single core de lichte prestaties meet en multi core de zwaardere taken. GFXbench geeft de grafische prestaties weer.
De software is een lichte, maar belangrijke wijziging. Naast de update naar Android 4.4 (Kitkat) gebruikt de One M8 de softwarelaag Sense 6 van HTC zelf. Het gaat om een nieuwe versie met een rustiger uiterlijk. Er zijn minder kleuren en er wordt een dunner lettertype gebruikt. De menu's zijn overzichtelijker en witter en de complete telefoon komt dan ook 'clean' en overzichtelijk over.
Verder is er aan de icoontjes en grafische onderdelen van de software weinig veranderd. Wat mij betreft hadden het app-overzicht en notificatiemenu wat minder zwart gemogen, maar dat is eigenlijk het enige kritiekpunt.
Zelfs Blinkfeed, waar ik persoonlijk geen fan van ben, ziet er goed uit. Het visuele overzicht van bijvoorbeeld sociale media, nieuwssites, tijdschriften en andere bronnen, heeft een kleurrijker uiterlijk dat beter gebruikmaakt van beeld. Het werkt prima, maar niet beter dan bekende alternatieven als Flipboard.
Daarnaast zijn er een aantal handige besturingen te vinden op de HTC One M8. Twee keer tikken zorgt ervoor dat het scherm aan gaat, net als bij bijvoorbeeld de LG G2. Een handige toevoeging die de aan/uit-knop veel minder nodig maakt. Ook is het mogelijk de telefoon horizontaal te houden en dan met de volumeknop snel en zonder wachtwoord de camera-app op te starten.
Accuduur
Tot slot weet HTC met de One M8 te imponeren met de accuduur. De accuduur van de HTC One M7 was in orde, maar werd al snel overtroffen door concurrenten. Het Taiwanese bedrijf is erin geslaagd de accuduur bijna te verdubbelen. Tijdens normaal tot zwaar gebruik met veel sociale media, browsen en mailen houdt de nieuwe One het met gemak een dag uit.
In onze accutest, waarbij het scherm ingesteld staat op een helderheid van 250 cd/m2 met geluid en wifi aan, kan de HTC One M8 bijna veertien uur non-stop video's afspelen. Dat is veel langer dan zelfs phablets met een grotere accu.
Conclusie
De HTC One M8 is wat HTC belooft; een verbetering van de beste Android-smartphone van 2013. Het bedrijf is erin geslaagd de nieuwe One een verfijnder uiterlijk, nog beter geluid en veel betere accuduur te geven. Het scherm blijft bovendien uitmuntend en de prestaties zijn indrukwekkend. De camera is het enige nadeel, maar de foto's zijn voldoende voor op bijvoorbeeld sociale media.
HTC laat wederom zien dat het weet hoe het een goede telefoon moet maken en slaagt erin onder druk het beste beter te maken.
De HTC One M8 ligt vanaf 4 april in de Nederlandse winkels met een adviesprijs van 699 euro.