Goedkoop, snel en veilig. Daar moet je aan denken bij een Chromebook, een laptop met Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Wij kijken naar een exemplaar van Toshiba, dat 299 euro kost.

Met een Chromebook haal je een lichtgewicht computer in huis, waar je veel, maar niet alles mee kunt. Je kunt er geen programma's als Office, Photoshop en dergelijke op installeren. Wel kun je online alles doen wat je wilt en je kunt ook zonder Office prima documenten opstellen en excell-sheets of powerpoint-presentaties maken.

Uiterlijk

Toshiba's Chromebook is een 13 inch-laptop die wat weg heeft van de Macbook Pro van dat formaat. Zo zijn de laptops beide ongeveer even dik en zwaar en is de Chromebook duidelijk gemodelleerd naar Apples laptop. Daar houdt de vergelijking overigens ook per direct op. De Chromebook kost bijvoorbeeld slechts 300 euro en kan alleen maar dromen van de afwerking van de Macbook Pro.

De laptop is gemaakt van plastic, dat op metaal moet lijken. Dat lukt niet helemaal, maar de laptop ziet er desondanks prima uit, zonder onnodige liflaf. Op het deksel prijkt alleen de naam Toshiba en het Chrome-logo. Met een gewicht van 1,5 kilogram is de laptop niet zwaar en een dikte van 2 centimeter is ook prima te noemen.

Het toetsenbord is fijn. De toetsen geven niet bijzonder veel feedback maar erg veel tikfouten maakten we niet. Het trackpad is van een redelijk groot formaat en werkt goed. Het enige dat ontbreekt is de rechtermuisknop. Er moet dan moet twee vingers tegelijk op het touchpad getikt worden.

Het scherm

Het 13,3 inch-scherm is niet om over naar huis te schrijven. De Chromebook mag dan wel een goedkope laptop zijn, maar de verticale kijkhoek is zo slecht dat er maar onder één hoek naar het scherm gekeken kan worden. Met name zwart ziet er grijs uit als je onder een niet-perfecte hoek naar het scherm kijkt. Lezen is daardoor niet erg prettig, maar ook bij films verlies je snel veel detail bij alles wat ook maar een beetje donker is. Kleuren zien er ook verwassen uit. Foto's komen daardoor op dit scherm niet goed uit de verf.

De resolutie van 1366x768 pixels is prima voor een 13 inch-scherm. Hoger is natuurlijk beter, maar een prijs van 300 euro biedt weinig speelruimte. Er ligt verder een glasplaat over het scherm heen die niet heel erg spiegelt. De laptop is dus ook bij veel invallend licht goed te gebruiken, ook omdat de helderheid hoog genoeg gezet kan worden.

Hardware

De Chromebook beschikt over een goedkope Intel-processor, die zuinig met de accu omgaat. De specificaties zijn weinig boeiend, want de processor biedt altijd ruimschoots voldoende rekenkracht. Ongeacht hoeveel tabjes er openstaan en hoeveel youtube-filmpjes er tegelijk afgespeeld worden, haperde de laptop nooit. Dat is bij sommige Chromebooks, die soms een tablet- of smartphoneprocessor aan boord hebben, wel anders.

Met 2GB werkgeheugen is de laptop niet erg rijkelijk bedeeld. Desondanks heeft er zich geen situatie voorgedaan waarin we meer dan 2GB werkgeheugen nodig hadden. De Chromebook beschikt verder over 16GB opslaggeheugen, waarvan er ongeveer 15GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat lijkt heel weinig, maar de laptop is dan ook niet bedoeld om grote hoeveelheden muziek of video op te slaan. Voor gewone bestanden en wat foto’s is het voldoende.Films afspelen van een usb-stick gaat overigens prima.

Toshiba Chromebook

Besturingssysteem Chrome OS
Processor Intel Celeron 2955U
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 16 GB SSD
Online opslag 100GB Google Drive
Scherm 13,3 inch / 1366x768 pixels
Afmetingen 20,2x227x328,6mm
Gewicht 1,5 kg
Poorten 2x usb 3.0, hdmi, vga en kaartlezer
Prijs 299 euro

Daar bovenop krijg je bij de aanschaf van een Chromebook 100GB aan opslagruimte in Google Drive. Daar kunnen dan bestanden bewaard worden, die vervolgens op elke pc toegankelijk zijn. Je kunt er voor kiezen om een deel offline beschikbaar te maken. Op die manier kun je documenten alsnog bewerken, ook al heb je even geen internet. De laptop heeft verder een kaartlezer, twee usb 3.0-poorten en zowel een hdmi- als vga-uitgang.

Prestaties

Omdat de laptop geen Windows draait, is het moeilijk om de prestaties te meten. Er zijn wel enkele browserbenchmarks, maar die worden vooral voor smartphones en tablets gebruikt. Uit Octane 2.0, een van de zwaardere benchmarks, nota bene van Google zelf, blijkt dat de Chromebook goed mee kan komen met veel duurdere laptops. Zoals gezegd draaide de laptop ten allen tijde erg vlot en hebben we geen gestotter meegemaakt. 

De laptop start ook binnen enkele seconden op en is dan meteen klaar voor gebruik. De accuduur van de laptop is uitstekend te noemen. De laptop hield het 465 minuten lang vol tijdens het afspelen van een videobestand.

Conclusie

De Chromebook van Toshiba stelt ons voor een moeilijke keuze. We deinzen niet langer terug voor Chrome OS, dat wat ons betreft volwassen genoeg is voor veel mensen. Je kunt in de browser tegenwoordig bijna alles doen, zoals naar Spotify luisteren, je bestanden in Google Drive of Dropbox beheren, tot het bewerken van foto's met Pixlr. Enkele apps in Chrome OS draaien ook buiten de browser en hopelijk worden dat er steeds meer. Ook is offline werken geen enkel probleem.

De laptop zelf is voor 300 euro ook lang niet slecht. We hebben duurdere laptops in onze handen gehad die minder stevig aanvoelden en lang niet zo snel waren. Het scherm speelt de laptop echter parten. Je moet onder een perfecte hoek naar het scherm kijken of kleuren vervagen en details verdwijnen. We verwachten geen topscherm, maar de kijkhoeken zijn echt dramatisch, zoals de foto's aantonen.

Wie graag een Chromebook wil aanschaffen, doet zich er verstandig aan om ook de 14 inch Chromebook van HP te bekijken. Daarnaast komt Samsung binnenkort met de Chromebook 2, met een 11,6 of 13 inch-scherm.

  • Goedkoop
  • Snel
  • Redelijk licht & dun
  • Lange accuduur
  • Zeer slecht scherm

BEOORDELING