HTC had vorig jaar de beste Android-smartphone in handen. Toch verloor het de concurrentie van onder meer Samsung en Apple. De HTC One M8 moet daar verandering in brengen. 

NUtech.nl kon de nieuwe smartphone van HTC al kort aan een test onderwerpen voor hij begin april in de Nederlandse winkels ligt.

De HTC One werd vorig jaar geprezen om zijn aluminium behuizing, goede accuduur en uitmuntende scherm. Wij zelf hadden nog wat moeite met de prestaties van de ultrapixel-camera en de soms vreemde keuzes in de software Sense. Desnondanks riepen we de HTC One uit tot beste smartphone van het jaar.

HTC belooft dit jaar 'de beste telefoon nog beter te hebben gemaakt' en is ook nodig. Het Taiwanese bedrijf zit in financiële problemen en stelt dat dat door slechte marketing komt. Opnieuw een uitmuntende smartphone en nu wél goede marketing zouden voor HTC een keerpunt kunnen betekenen.

Behuizing

HTC heeft bij de HTC One M8 opnieuw gekozen voor een aluminium behuizing. De smartphone voelt daardoor erg stevig aan en ligt lekker in de hand. Hoewel veel fabrikanten kiezen voor het goedkopere plastic, heeft aluminium mijn voorkeur. Nadeel is dat de accu niet zelf vervangen kan worden en het dus duurder is om iets onder de motorkap te repareren.

De behuizing is niet helemaal gelijk aan die van de originele One. Vorig jaar stopte de aluminium achterkant bij de rand en ging daar via een geslepen randje over in een plastic gedeelte tot het glas aan de voorkant begon. Nu loopt het aluminium helemaal door tot aan het scherm. Het is om de randen gebogen en de gehele telefoon bestaat dus uit één stuk aluminium.

Dat geeft de M8 een nog beter afgewerkt uiterlijk en het zorgt voor net iets dunnere en minder scherpe randen die lekkerder in de hand liggen. Bovendien is het nieuwe uiterlijk strakker en in mijn ogen mooier. De telefoon blijft met 9,4 millimeter vrij dik, maar door de gebolde achterkant merk je daar niet direct iets van.

HTC One M8

De One M8 heeft een 5 inch scherm met full hd-resolutie. © NU.nl/Colin van Hoek
De dunnere randen maken dat de One M8 nog lekkerder in de hand ligt dan zijn voorganger. © NU.nl/Colin van Hoek
Met twee klopjes op het scherm ontgrendelt het nieuwe vlaggenschip van HTC. © NU.nl/Colin van Hoek
HTC heeft dinsdag de HTC One M8 aangekondigd. Een metalen Android-smartphone met een speciale camera die achteraf kan scherpstellen. De HTC One M8 volgt HTC One op. Uiteindelijk moet de M8 ook de HTC One gaan heten, maar zolang beide toestellen nog worden verkocht wordt de code M8 en M7 toegevoegd. © HTC
De nieuwe HTC One ligt vanaf 4 april in de Nederlandse winkels met een adviesprijs van 699 euro. Net als bij de voorganger is de One M8 gemaakt van een stevige aluminium behuizing. De M8 is verkrijgbaar in Gunmetal Gray (metaal), Glacial Silver (lichtgrijs) en Amber Gold (lichtgoud). De gouden variant komt pas later naar Nederland. © HTC
Het scherm is iets groter geworden; 5 in plaats van 4,7 inch. Ook is er nu ruimte voor een MicroSD-kaart van maximaal 128 GB. Zelf beschikt de One M8 over 16 of 32 GB opslag. De smartphone werkt met een nano-simkaart, net als de iPhone. Veel andere telefoons gebruiken een micro-sim. © HTC
De camera is het echt onderscheidende onderdeel van de HTC One M8. HTC omschrijft het als een Duo Camera. Door het gebruik van twee lenzen wordt naast het beeld ook informatie over diepte opgeslagen. Daardoor kunnen gebruikers achteraf op andere punten scherpstellen. © HTC
HTC brengt ook een speciale cover uit waarop al bepaalde informatie over notificaties te zien is. Ook kan de gebruiker zonder de cover open te klappen telefoongesprekken aannemen of weigeren. © HTC

De ingang voor de koptelefoon is naar de onderkant verplaatst en er is gekozen voor een nano-simkaart in plaats van de gebruikelijke micro sim-kaart. Ook Apple gebruikt de kleinere nano-variant.

Groot pluspunt is de toevoeging van een ingang voor een MicroSD-kaart aan de rechterkant van de telefoon. De capaciteit is 128 GB en die toevoeging is zeer welkom. De originele HTC One ondersteunde geen MicroSD-kaart.

De One M8 komt uit in drie kleuren: grijs, een lichte gouden kleur en metaal. Zwart is door HTC geschrapt. De grijze kleur is dezelfde matte kleur als bij de vorige One, de gouden variant is net als de metalen versie nieuw. De metalen versie glimt iets meer een heeft horizontale geborstelde strepen.

HTC heeft bij de One M8 gekozen voor iets meer afgeronde hoeken. Verder is het ontwerp aan de voorkant en achterkant, afgezien van de mooiere afwerking, vrijwel gelijk aan zijn voorganger.

De kenmerkende speakers boven en onder het scherm zijn gebleven en zorgen voor nog beter geluid. Onder het scherm zijn geen hardwareknoppen meer te vinden. De knoppen voor vorige en thuis zijn nu verwerkt in de software en worden dus op het 5 inch-scherm weergegeven.

Desondanks is er nog steeds een forse rand tussen de onderkant van het scherm en de speaker te zien. Daarop prijkt het logo van HTC, maar de balk is verder nutteloos vanwege het verdwijnen van de knoppen. Volgens HTC is de ruimte echter nodig om intern alle onderdelen kwijt te kunnen.

Daardoor wordt de One M8 wel een stuk groter. In plaats van 137,4 millimeter is de nieuwe One nu 146,4 millimeter hoog: bijna een centimeter verschil. Dat komt voornamelijk door het iets grotere scherm. In vergelijking met de Nexus 5 en Galaxy S4, die ook een 5 inch-scherm hebben, is de One M8 echter ook groot. Het toestel is zelfs groter dan de LG G2 met een 5,2 inch-scherm.

Scherm

Het schermformaat komt uit op 5 in plaats van 4,7 inch. De full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels) blijft gelijk en HTC kiest er dus net als Samsung en Sony niet voor een quad hd-resolutie (2560 x 1440 pixels) te gebruiken.

Met een pixeldichtheid van 441 pixels per inch doet HTC met de One M8 niet onder voor de concurrenten. In de praktijk is de scherpte van de full hd-schermen op dit formaat ook ruim voldoende en een hogere resolutie zou vooral een aanslag zijn op de accuduur.

Het scherm in de originele One bleek vorig jaar erg goed. De witweergave, kleurweergave en helderheid waren uitstekend. Samen met de iPhone 5S stond de HTC One vorig jaar aan de top. Op basis van mijn eerste indruk, maar zonder een schermmeting te kunnen doen, leek het scherm van de One M8 minstens zo goed.

De kleuren oogden hier en daar iets feller, maar het is nog niet te zeggen of ze ook natuurgetrouwer waren of gewoon softwarematig wat meer opgepoetst zijn. Ook als het scherm exact gelijk gebleven zou zijn, is de kwaliteit overigens dik in orde.

Bijzondere camera

De HTC One M8 beschikt net als het model van vorig jaar over de gemengd ontvangen ultrapixel-camera. De camera beschikt over slechts 4,1 megapixels, maar de pixels zelf zijn wel groter. Dat betekent dat er per pixel meer licht wordt opgevangen en dat moet zorgen voor betere prestaties bij slecht licht.

HTC blijft dus bij de ultrapixel-filosofie, maar andere fabrikanten zetten tegelijkertijd stappen om hun camera's ook beter geschikt te maken in donkere situaties. Bovendien zijn er tal van megapixelmonsters uitgekomen die ook over goede sensors en uitstekende prestaties beschikken.

HTC stelt aan de algemene prestaties van de camera te hebben gewerkt waardoor de camera sneller moet reageren en bij daglicht beter moet presteren. Dat kon ik tijdens de eerste test helaas nog niet controleren. Feit blijft dat de 4,1 megapixels voldoende zijn voor foto's op Facebook of Instagram, maar het verlies in details op groter formaat of bij inzoomen wel opvalt.

De camera is in nog een ander opzicht heel bijzonder; er kan achteraf worden scherpgesteld. HTC heeft de M8 eigenlijk uitgerust met twee camera's op de achterkant. Eén legt het beeld vast zoals we dat van een camera gewend zijn en één slaat de diepte-informatie op. Daardoor kan de gebruiker achteraf zelf aangeven op welk deel van de foto moet worden scherpgesteld. De telefoon weet immers van alle onderdelen op welke afstand ze zich bevinden.

Dat scherpstellen gaat dus verder dan sommige andere smartphones die via de software kunnen scherpstellen en het werkt in de praktijk ook een stuk beter. Hoewel het bereik van het scherpstellen niet eindeloos is, is het verschil goed te zien en worden de aangeklikte onderdelen net zo scherp als met een normale focus.

HTC maakt het ook mogelijk een aantal effecten toe te passen dankzij de diepte-informatie. Zo kan de achtergrond van een foto zwart-wit worden gemaakt of voorzien worden van een ander effect. Ook kan een persoon op een foto worden uitgeknipt en in een andere foto of op een andere achtergrond worden geplakt.

Door de diepte-informatie werkt het selecteren en uitknippen van onderdelen eenvoudig. De gebruiker hoeft vrijwel niets te doen. Helaas gaat het bij bijvoorbeeld tegenlicht niet altijd goed. Als bijvoorbeeld het hoofd van een persoon een witte vlek heeft door licht dat erop schijnt, wordt de diepte niet helemaal goed gemeten en wordt soms een extra stuk wit mee uitgesneden of mist er juist een stukje van het hoofd.

De toevoeging van Duo Camera is leuk en het scherpstellen werkt prima, maar vooralsnog is geen van de functionaliteit een echt belangrijke toevoeging.

De camera aan de voorkant is een 'normale' variant maar dan met 5 megapixels. Bij het nemen van een foto treedt standaard een vertraging van 3 seconde op. Op het beeldscherm wordt afgeteld zodat de gebruiker nog net iets beter kan richten of een glimlach op kan zetten. De eerste foto's lijken dik in orde, hoewel de kleuren hier en daar wat lijken af te wijken. Dat zullen we echter ook later moeten testen.

SPECIFICATIES

Schermformaat 5 inch
Resolutie Full hd (1920 x 1080 pixels)
Schermtype Super LCD3 (Gorilla Glass 3)
Afmetingen 146,36 x 70,6 millimeter
Dikte 9,35 millimeter
Gewicht 160 gram
Processor 2,3 GHz quad core Snapdragon 801
Werkgeheugen 2 GB
Opslagcapaciteit 16 GB
MicroSD Ja, tot 128 GB
Software Android 4.4.2 (Kitkat)
Camera 4,1 en 5 megapixel + achteraf scherpstellen
Accu 2600 mAh
Kleuren Grijs, metaalkleurig, licht goud
Prijs 699 euro

Software

Zoals verwacht draait de nieuwe HTC One op Android 4.4 met een nieuwe versie van Sense, de eigen softwarelaag van HTC. De icoontjes en grafische onderdelen in Sense 6 zijn consistent. Over het algemeen zijn de menu's en bijvoorbeeld het notificatiecentrum in de nieuwe versie versimpeld. Een dergelijke stap zagen we eerder bij Samsung.

Het lettertype is wat dunner en strakker, er zijn minder kleuren en juist meer wit. De software oogt daardoor wat rustiger.

Ook zijn een aantal opvallende keuzes uit de vorige versie van Sense teruggedraaid. Zo zijn in het app-overzicht meer applicaties op één scherm te zien; de onnodige ruimte tussen de icoontjes is weggelaten. Wel moet de gebruiker nog steeds horizontaal navigeren in het app-overzicht terwijl horizontaal gebruikelijk is en ook wordt toegepast in de rest van de telefoon.

Blinkfeed, een visuele weergave van Twitter, Facebook en bijvoorbeeld nieuwsmedia en tijdschriften, heeft ook een kleine update gekregen. Ook hier is het ontwerp iets rustiger terwijl er wel gebruik wordt gemaakt van meer kleur. Het aanbod is in het afgelopen jaar verbeterd.

Ik ben zelf geen fan van Blinkfeed en gebruik liever de apps van Twitter en Facebook zelf. Dat geldt ook voor mijn nieuws-apps. Volgens HTC zijn er wereldwijd 5,7 miljoen gebruikers waarvan 78 procent Blinkfeed dagelijks gebruikt en voor die mensen is de kleine uiterlijke update een vooruitgang.

Blinkfeed kan worden ingesteld als thuisscherm, maar ook als tweede scherm waardoor het bereikt wordt door vanaf het thuisscherm naar rechts te slepen.

HTC heeft tot slot een aantal handige nieuwe besturingen toegevoegd aan de One M8. Twee keer op het scherm kloppen activeert het scherm, net als bij de LG G2 en Oppo N1. Dat is een handige toevoeging waardoor zoeken naar de aan/uit-knop overbodig wordt. Ook is het mogelijk vanaf een uitgeschakeld scherm omhoog te slepen om de laatst gebruikte app te tonen. Door naar rechts te slepen wordt Blinkfeed getoond.

De volumeknop kan bovendien ook als cameraknop worden gebruikt. Wanneer de telefoon is vergrendeld en horizontaal wordt gehouden kan automatisch de camera-app worden opgestart door op de volumeknop te drukken. Nogmaals drukken zorgt ervoor dat er een foto gemaakt wordt. Een handige toevoeging waardoor een foto een stuk sneller genomen kan worden.

Geluid en accu

Dankzij de goede speakers en de technologie Boomsound was het geluid in de HTC One van vorig jaar al uitstekend. Het was zelfs het beste geluid dat we tot dat moment hadden gehoord in een smartphone. Ook hieraan heeft HTC gesleuteld en op het eerste gehoor zijn de prestaties nog beter.

De speakerkamer is opnieuw ontworpen en er wordt een nieuwe operationele versterker gebruikt. HTC belooft 25 procent luider geluid en dat is ook direct duidelijk. Ook lijkt de kwaliteit van het geluid iets beter bij een directe vergelijking van hetzelfde nummer. De verschillende toonhoogten en geluiden zijn beter van elkaar te onderscheiden.

De accu heeft 2600 mAh in plaats van 2300 mAh. Android 4.4 en de Snapdragon 801-chip zijn energiezuiniger dan de eerdere versies en met een gelijke schermresolutie zou de accuduur dus vooruit moeten gaan. Dat zullen we in onze review volgende maand uitgebreid testen.

Voorlopige conclusie

HTC doet wat het heeft beloofd. Het heeft de al uitstekende HTC One als basis genomen en hem verbeterd. Vooral de behuizing is verfijnd en de speakers presteren weer uitstekend. Ik heb geen reden om te twijfelen aan de schermkwaliteit, snelheid en accuduur, maar dat moeten we later uitgebreid testen.

De Duo Camera en uitstekende bouwkwaliteit zijn de twee onderscheidende factoren van de One M8. Als HTC dit toestel goed in de markt weet te zetten, mogen Samsung, Sony en Apple zich zorgen gaan maken.