Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Silent Circle

Review: Beveiligd mobiel verkeer met Silent Text en Phone

De vraag naar een veilige berichtendienst groeit, Silent Circle zegt één van de veiligste oplossingen ter wereld te hebben. Maar werken Silent Phone en Silent Text fijn?
Door NU.nl/Floris Poort

Dat er vraag is naar een veiligere en vooral betrouwbaardere manier van bellen, berichten en bestanden sturen is duidelijk. Mensen worden zich steeds meer bewust van de gevaren die er schuilen in het gebruiken van een gratis berichtendienst. Dat konden we zien toen Facebook liet weten dat het Whatsapp overneemt: een derde van de Nederlanders zegt over te stappen naar een andere dienst.

Wanneer we die mensen echter vroegen waar ze naar overstapten, werden vooral andere gratis apps genoemd: Facebook Messenger, Telegram, Google Hangouts, Viber. Maar gegarandeerde veiligheid op internet wil, zal daar voor moeten betalen, anders ben je zelf het product. Dat zegt het bedrijf Silent Circle, dat binnenkort de Blackphone op de markt brengt, een smartphone waarbij privacy voorop staat.

Silent Circle

Silent Circle heeft daarnaast al twee apps: Silent Phone en Silent Text. De apps zijn er voor Android en iOS en gebruikers hebben een abonnement van 10 dollar per maand nodig om de apps te gebruiken. In ruil voor dat abonnementsgeld belooft Silent Circle een paar dingen: de veiligste encryptie tussen gebruikers, waarbij steeds weer nieuwe sleutels worden gegenereerd die alleen voor zender en ontvanger zichtbaar zijn.

Silent Circle belooft de sleutels nooit op hun servers op te slaan, en acht het onmogelijk dat zij of een kwaadwillende die een gesprek, bericht of bestand weet te onderscheppen, die sleutel kan kraken. Dat merk je iedere keer dat je in Silent Text een nieuw gesprek begint. Het duurt even totdat het op gang komt, jouw app en die van je gesprekspartner zijn dan bezig een veilige verbinding te garanderen. Bij ieder nieuw gesprek worden nieuwe sleutels gegenereerd.

Veilige verbinding

Ook belooft Silent Circle geen log bij te houden van de metadata van jouw gesprekken. Het bedrijf verzamelt je data niet en belooft geen achterdeuren in te bouwen. Silent Circle slaat zo weinig mogelijk op en faciliteert eigenlijk alleen het hoognodige voor een veilige verbinding.

Silent Circle

Dat merkt je vooral in kleine dingen: de app geeft steeds netjes aan dat er inderdaad een veilige verbinding is. Vrienden zoek je niet op basis van telefoonnummer, dat is immers al op te veel plekken bekend. Bij Silent Circle kies je je eigen gebruikersnaam en alleen zo ben je voor vrienden te vinden.

Verbranden

Het gros van de tijd ogen en werken de apps van Silent Circle echter als iedere andere chat- of bel-app. Je kiest een vriend uit, stuurt een bericht of belt, en het werkt gewoon. Behalve dat je wéét dat je verbinding veilig is, dat je zeker na de onthullingen van Edward Snowden niet meer bij andere diensten kan zeggen. De vanzelfsprekendheid van een veilig telefoon- of chatgesprek is verdwenen, met Silent Circle koop je die als het ware terug.

Silent Circle

Daarnaast zijn er ook wat functies die eigenlijk in alle chat-apps zouden moeten zitten. Zo is het in Silent Text mogelijk een bericht dat je al aan iemand hebt verstuurd weer van hun toestel te verwijderen, verbranden noemt Silent Circle dat. Ontraceerbaar, onomkeerbaar, alsof je het nooit hebt gestuurd. Niet alleen fijn wanneer je iets hebt gezegd waar je later spijt van hebt, maar bijvoorbeeld ook wanneer de telefoon van een van je vrienden is gestolen. Want soms vergeten we dat onze vrienden steeds meer gevoelige informatie over ons in hun broekzak meedragen.

Je kunt berichten en bestanden ook zo instellen dat ze bijvoorbeeld een minuut na openen automatisch vernietigen. En natuurlijk kun je zowel Silent Phone als Silent Text achter een pincode zetten. Net als met andere chat-apps kan je met Silent Text ook je gps-locatie delen, maar uiteraard is ook die versleuteld.

Duur

De apps van Silent Circle doen wat ze beloven: versleutelde gesprekken, bestanden en berichten versturen tussen zijn eigen apps. Alleen betaal je daar ook wel flink voor: 9,95 dollar per maand of 99,95 dollar per jaar. En dan kun je dus alleen bellen en chatten met vrienden die ook voor Silent Circle betalen.

Voor Amerikanen heeft Silent Circle een tussenoplossing, maar ook dat is niet goedkoop. Voor 23,95 dollar per maand kunnen Amerikanen met Silent Phone en Silent Text hun vrienden zonder abonnement toch bereiken. Jouw deel van het gesprek is dan versleuteld, hun deel niet. Silent Circle zegt de mogelijkheid binnenkort ook voor Europa uit te rollen. KPN heeft al laten weten de apps van Silent Circle te gaan aanbieden.

Conclusie

We zijn op een omslagpunt aangekomen, steeds meer mensen begrijpen dat een veilige verbinding niet zomaar gratis is, maar een tientje per maand betalen gaat de meesten waarschijnlijk te ver. Silent Circle richt zich in eerste instantie op mensen voor wie privacy het belangrijkst is: zakenlui die bedrijfsgeheimen veilig willen bespreken, gezinnen met familie in oorlogsgebieden, beroemdheden.

Het belangrijkste is waarschijnlijk de standaard die Silent Circle met zijn apps neerzet. De boodschap is duidelijk: dit is wat het nu kost om veilig te communiceren.Die prijs kan eigenlijk alleen maar verder omlaag naarmate er meer gebruikers komen.

Ook al zal lang niet iedereen overstappen naar een dienst als Silent Circle, vanwege de kosten of omdat je al je vrienden moet overhalen, het laat zien hoe het moet en dat legt de lat voor al die gratis alternatieven alsmaar hoger.

Download Silent Phone voor Android of voor iOS 

Download Silent Text voor Android of voor iOS


Lees meer over:

Privacy

Aanbevolen artikelen