Review: LG G Flex met gebogen scherm en zelfhelende achterkant
Het Zuid-Koreaanse bedrijf LG kondigde net een paar weken na Samsung zijn eerste gebogen smartphone aan. LG ligt met de productie en verspreiding echter ver voor.
De G Flex ligt nu ook in de Nederlandse winkels. Het grote verschil tussen de G Flex en Galaxy Round is overigens dat de G Flex horizontaal gebogen is en de Round verticaal. Bovendien heeft de G Flex ook een gebogen accu.
Naast de kromming is de zelfhelende achterkant een bijzondere toevoeging aan de LG G Flex. Zijn het twee zinloze gimmicks of echte toevoegingen aan een smartphone?
Gebogen behuizing
De bijzondere behuizing springt direct in het oog. Nog nooit werd ik tijdens een testperiode zo vaak aangesproken op een smartphone als bij de G Flex. Het gebogen ontwerp valt direct op en omdat het scherm 6 inch is, kan je moeilijk om de grote telefoon heen. Het geeft de telefoon een vernieuwend en aantrekkelijk uiterlijk.
De gebogen vorm past volgens LG beter bij het hoofd van de gebruiker, net als de telefoonhoorns van vroeger, en de smartphone zou beter in een broekzak passen. Deze beide theoretische voordelen werden voor mij in de praktijk niet bewezen. De geluidskwaliteit van een telefoongesprek was prima, maar niet opvallend. Bovendien is het toestel net zo vervelend in een broekzak als andere 6 inch smartphones.
De G Flex is echter niet alleen gebogen, maar ook enigszins flexibel. Als je de telefoon op een tafel legt, kan je hem plat drukken door erop te leunen. Daarvoor is veel kracht nodig. De flexibiliteit heeft volgens LG als voordeel dat de telefoon minder snel beschadigt bij een val.
De klap die ontstaat als de G Flex op de grond valt zou deels worden opgevangen door de flexibele behuizing. Dat klinkt plausibel, maar hebben we in de praktijk helaas niet kunnen/mogen testen.
Zelfhelend
De echte vooruitgang voor de behuizing zit hem in de zelfhelende achterkant. De achterzijde is voorzien van een speciale coating. Als je heel goed kijkt kan je het randje zelfs zien zitten. Het ziet eruit alsof het plastic beschermlaagje er nog op zit, maar dan minder dik.

De coating kan lichte krasjes vanzelf laten verdwijnen. De coating is vergelijkbaar met enigszins vloeibare wax die de krassen dus weer opvult. Diepe krassen die je met bijvoorbeeld een mes maakt, verdwijnen niet meer.
Beschadigingen door dagelijks gebruik of bijvoorbeeld van sleutels in een tas gaan wel weer weg. Je kan vrij hard op de behuizing krassen zonder blijvende beschadigingen achter te laten. Een heel belangrijke toevoeging die wat mij betreft in elke smartphone verwerkt mag worden.
Verder heeft de G Flex net als de LG G2 knoppen aan de achterkant in plaats van de zijkant. Het gebruik van deze knoppen went, maar het gaat te ver om het een echte toevoeging te noemen. Het gebruiksgemak is gelijk aan de standaardpositie van de volumeknoppen en aan/uit-knop.
De afwerking van de telefoon is in orde, maar niet bijzonder. Behalve de gebogen vorm is de G Flex een saai toestel dat niet bijzonder stevig aanvoelt terwijl het dat wel is.
Scherm
Ook voor het scherm heeft de gebogen behuizing volgens LG een voordeel. Het scherm bevindt zich - net als bij de gebogen tv's - overal op dezelfde afstand van het oog en dat moet zorgen voor minder vervorming in het beeld.
Dit theoretische voordeel zou alleen werken als je recht voor het beeld zit en de telefoon in landscapemodus houdt. In de praktijk heb ik geen verschil kunnen merken. De gebogen vorm lijkt voor nu dus vooral een toevoeging van LG om te laten zien hoe ver ze zijn bij het ontwikkelen van gebogen en in de toekomst echt flexibele schermen.
Daar komt bij dat de kwaliteit van het scherm belabberd is. De resolutie van 1280 x 720 pixels op een 6 inch-scherm zorgt voor 245 pixels per inch, lager dan bij veel middenklassetelefoons. Teksten zijn merkbaar minder scherp dan op de full hd-schermen die we van high-end smartphones gewend zijn.
Het scherm zelf heeft bovendien een zeer lage helderheid en heel slechte kijkhoeken. Als je niet recht voor het scherm zit, verschijnt er direct een blauwe gloed. Het scherm is van zichzelf sowieso al wat blauw.
De weergave van kleuren is wat beter dan die van witte en grijze vlakken, hoewel groen en geel flink afwijken. De gemiddelde kleurafwijking blijft daardoor fors. Bij donkere kleuren, of een te lage helderheid, zijn op het scherm bovendien heel snel puntjes te zien.
Ook heeft het scherm last van een milde vorm van inbranden. Daarbij blijft een logo of tekst die altijd op dezelfde plek te zien is ook op het scherm zichtbaar als het apparaat uitstaat. Plasma-schermen hadden daar last van. Bij de G Flex ging het tijdens de testweek niet om permanent zichtbare inbrandingen, maar was bij het afsluiten van een app soms nog een logo of letter te zien.
Prestaties en software
In onze benchmarkstest komt de LG G Flex met een Snapdragon 800-processor goed uit de bus. Deze chip levert al in tal van andere high-end smartphones prima werk. De G Flex draait dan ook soepel en hapert niet. De prestaties komen overeen met bijvoorbeeld de LG G2, Galaxy Note 3 en Xperia Z1.
De software ziet er anders uit dan bij andere LG-toestellen. Het bedrijf heeft een aparte softwarelaag gemaakt voor de G Flex. Deze is wat simpeler dan de standaardversie. Icoontjes zijn wat minder overdadig vormgegeven. Het is nog wel mogelijk de originele LG-skin in te stellen.
De grootste delen van de menu's en het notificatiecentrum zijn sowieso nog hetzelfde. De instellingen hebben bijvoorbeeld een onlogische indeling van netwerken, geluid, weergave en algemeen.
Het notificatiecentrum neemt zonder notificaties al ruim de helft van het scherm in. Dat komt onder meer door een balk met Qslide Apps, applicaties die als een kleine popup getoond kunnen worden. Die techniek is overigens wel handig.
Ook is de handige Knock On-functie nog steeds te gebruiken. Twee keer op het scherm tikken activeert de telefoon, nogmaals twee keer tikken zorgt dat het scherm weer uit gaat.
Accuduur
Net als bij andere phablets van 6 inch is er in de G Flex ruimte voor een forse 3500 mAh-accu in. Die zorgt voor een uitstekende accuduur. Zeker in combinatie met de lage resolutie, waardoor het scherm minder energie verbruikt, gaat de telefoon met gemak een dag mee.
Bij gemiddeld gebruik van af en toe browsen, sociale media en bellen is het zelfs mogelijk op één acculading de telefoon twee dagen te gebruiken.
Camera
De LG G Flex beschikt over een 13 megapixel-camera die dus genoeg details kan leveren in foto's. Toch valt de fotokwaliteit soms tegen. Bij daglicht presteert de camera naar behoren. Kleuren zijn natuurgetrouw en de camera reageert erg snel.
Scherpstellen is soms wel een probleem. De autofocus hapert soms en dat verergert bij slechter licht. In donkere situaties presteert de G Flex sowieso minder goed dan de meest recente topmodellen. Er treedt sneller ruis op, er zijn minder details in donkere vlakken te zien en beelden hebben soms last van een blauwe gloed.
Tot slot is de optische beeldstabilisatie uit de LG G2 geschrapt en daardoor zijn foto's zonder flits sneller bewogen.
Conclusie
De LG G Flex is een erg gemiddelde telefoon. Zonder het gebogen scherm en de zelfhelende achterkant blijft er een smartphone over met een uitstekende accuduur, goede prestaties, belabberd scherm en gemiddelde camera.
De zelfhelende achterkant is een heel mooie en belangrijke toevoeging. Het is jammer dat ik dat niet van het gebogen scherm kan zeggen. Het zorgt alleen voor een afwijkend uiterlijk dat opvalt. 749 euro is te veel voor een bijzondere maar gemiddelde telefoon.