High-end smartphones zoals de Galaxy S5 en Xperia Z2 krijgen vaak de meeste aandacht. Tijdens Mobile World Congress ontstond echter ook een strijd om de betaalbare smartphone. NUtech.nl probeerde er vier.

Al jaren zijn de goedkopere telefoons populair in Europese landen als Spanje en Italië. In Nederland worden vooral duurdere smartphones verkocht vanwege de hoge subsidies.

Die subsidies worden echter steeds wat lager en er worden meer losse telefoons in combinatie met een sim only-abonnement gekocht. De prijs wordt dus ook in Nederland en andere West-Europese landen belangrijker.

De meeste fabrikanten springen daar nu gretig op in. De betaalbare smartphone bestaat al langer, maar de uitdaging is om ze ook uit te rusten met een degelijke behuizing en behoorlijke prestaties.

Huawei G6

De Chinese fabrikant Huawei is bij uitstek het bedrijf voor goedkope telefoons. Zelfs de high-end modellen hebben een redelijk lage prijs en in China maakt het al langer furore met de goedkopere modellen.

De Westerse eisen zijn echter iets anders en het verschil tussen de Aziatische en Europese cultuur wordt in de 4,5 inch Huawei G6 duidelijk. De software is enorm kitscherig met overdreven vormgegeven icoontjes en widgets. De software staat bol van de poespas die doorgaans in Nederland niet enorm wordt gewaardeerd.

De bouwkwaliteit van de G6 is wel in orde. Het toestel is zoals alle apparaten in deze prijsklasse gemaakt van plastic, maar de afwerking voelt degelijk aan. De volumeknop is wel erg diep verzonken in de behuizing waardoor hij op gevoel wat lastig te vinden is en indrukken iets meer concentratie vereist.

De vormgeving is wel typisch Huawei met de afgeronde onderkant. De randen rond het scherm zijn redelijk dun alleen de onderkant is vrij fors. De speaker op de achterkant is op een onhandige plek gepositioneerd. Mijn hand zat er bij het bekijken van een video in landscapemodus automatisch voor. De geluidskwaliteit is overigens wel voldoende.

Het grote nadeel zijn de prestaties van het toestel. Zelfs tijdens de eerste oppervlakkige test vielen die al tegen. De telefoon kan het snel typen van woorden en zinnen niet bijhouden waardoor de invoer via het toetsenbord achter gaat lopen. Een erg hinderlijke vertraging.

Ook bij het afsluiten en opstarten van sommige apps blijft de smartphone af en toe kort even hangen. De ervaring is dus niet soepel. Daar komt bij dat er ook nog wat fouten in de software zitten. Zo hebben sommige app-icoontjes een zwarte achtergrond met een lelijke pixelige rand.

De 8 megapixel-camera aan de voorkant is voldoende, maar blinkt niet uit. Bij het licht op de beursvloer ontstond snel ruis en het dynamisch bereik lijkt niet enorm hoog. Een uitgebreide test, zal dat later moeten bevestigen. De camera aan de voorkant beschikt over 5 megapixel en levert voor selfies voldoende kwaliteit.

SPECIFICATIES

Scherm 4,5 inch
Resolutie 960 x 540 pixels
Afmetingen 130 x 65 mm
Dikte 7,5 mm
Gewicht 115 gram
Werkgeheugen 1 GB RAM
Processor 1,2 GHz quad core
Accu 2000 mAh
Camera's 8 en 5 megapixel
Opslagcapaciteit 8 GB (en MicroSD tot 32 GB)
Software Android 4.3
Prijs 249 euro (mei)

LG G2 Mini

De G2 Mini is zoals de naam doet vermoeden het kleine broertje van de G2. Dat heeft als voordeel dat de telefoon een prima ontwerp en degelijke behuizing heeft. Vooral het feit dat er een 4,7 inch-scherm in een kleine behuizing past is een groot pluspunt.

Ook de update aan de achterkant is een positieve geweest. De G2 heeft een gladde achterzijde waar de Mini dankzij een fijn raster iets stroever is. Wel is de behuizing met 9,8 millimeter vrij dik en zijn de knoppen aan de achterkant in plaats van de zijkant even wennen.

Onder de motorkap heeft LG bovendien een stap terug moeten doen om de prijs laag te houden. Die prijs is nog niet bekendgemaakt, maar zal naar verwachting onder de 300 euro liggen.

De schermresolutie is omlaag geschroefd naar 960 x 540 pixels. Geen schande voor middenklassetelefoons, maar met het grote scherm zijn teksten merkbaar minder scherp dan bij andere kleinere toestellen.

De kwaliteit van het scherm is prima. De helderheid en kleurweergave lijken op het eerste gezicht dik in orde, en dat is wel eens anders bij betaalbare smartphones. De witte vlakken hebben een lichte blauwe gloed, maar dat valt zonder directe vergelijking niet op.

De Mini haperde tijdens de hands-on niet één keer en heeft dat te danken aan de quad core Snapdragon 400-processor. De Mini is wel wat minder snel dan zijn grote broer, maar draait desalniettemin erg soepel.

Ook de camera van 8 megapixel lijkt dik in orde te zijn. De autofocus reageert snel en zowel bij kunst- als bij daglicht lijken de kleuren accuraat.

SPECIFICATIES

Scherm 4,7 inch
Resolutie 960 x 540 pixels
Afmetingen 129,6 x 66 mm
Dikte 9,8 mm
Gewicht 121 gram
Werkgeheugen 1 GB RAM
Processor 1,2 GHz Snapdragon 400 quad core
Accu 2440 mAh
Camera's 8 en 1,3 megapixel
Opslagcapaciteit 8 GB (en MicroSD tot 64 GB)
Software Android 4.4
Prijs Onbekend (april)

HTC Desire 816

HTC is het portfolio flink aan het vernieuwen. Daarbij denkt de Taiwanese fabrikant ook aan goedkopere toestellen. Op MWC toonde het de Desire 816 en 610. Ze worden door HTC nog angstvallig achtergehouden omdat de software nog niet klaar is, maar NUtech.nl kon de 816 alvast even testen.

Dat toestel is met 399 euro meteen de duurste van deze vier. De Desire 610 zal 299 euro gaan kosten. Beide toestellen zijn vanaf mei verkrijgbaar. De smartphones hebben een soortgelijk ontwerp en vergelijkbare afwerking.

De 816 beschikt over een gladde glimmende achterkant, maar de grip verbetert door de stroeve rubberachtige rand tussen de voor- en achterkant. Van de voorkant lijkt de 816 veel op de HTC One met mooi vormgegeven opvallende speakers. Het geluid uit de speakers lijkt van goede kwaliteit, maar het volume is vrij beperkt.

Met het ontwerp springt de 816 direct in het oog en is het geen saai toestel zoals in het verleden vaker het geval was in de middenklasse. Opmerkelijk is dat de volumeknoppen en aan/uit-knop aan de linker- in plaats van rechterkant zitten.

Opmerkelijk is dat er een vreemde sleuf aan de rechterkant van het toestel zit waarvan de functie onbekend is. Wellicht wordt die voor de lancering nog uit de behuizing geschrapt. De afwerking van de behuizing is dik in orde.

Het scherm is met 5,5 inch erg groot en een toevoeging op de andere toestellen. Met de hogere resolutie van 1280 x 720 komt HTC uit op de meeste pixels per inch. Het verschil met de G2 Mini zou zichtbaar moeten zijn bij bijvoorbeeld teksten, maar het gaat niet om enorme verschillen.

De kwaliteit van het Desire-scherm valt enigszins tegen. De helderheid lijkt beperkt en vooral de witweergave oogt erg grauw. Er lijkt een soort doffe gloed over het scherm te liggen die alles wat fletser maakt. De kleuren zijn een stuk beter.

Tijdens de test kon ik maar heel snel en kort foto’s maken die bovendien alleen op het toestel te bekijken waren. Er doken in ieder geval niet direct grote problemen op. De snelheid is prima en foto’s van de 8 megapixel-camera ogen op het eerste gezicht prima.

SPECIFICATIES

Scherm 5,5 inch
Resolutie 1280 x 720 pixels
Afmetingen 156,6 x 78,7 mm
Dikte 7,99 mm
Gewicht 165 gram
Werkgeheugen 1.5 GB RAM
Processor Snapdragon 800 quad core
Accu 2600 mAh
Camera's 13 en 5 megapixel
Opslag 8 GB (en MicroSD tot 128 GB)
Software Android 4.4
Prijs 399 euro (mei)

Xperia M2

Sony introduceert naast de Xperia Z2 ook een M2-toestel. Het ontwerp is vergelijkbaar en dat is een pluspunt. De rand is wel gemaakt van plastic in plaats van aluminium en ook de glazen achterkant is geschrapt. Verder is de M2 helaas niet waterdicht. Desondanks komt de telefoon degelijk over en is de behuizing goed afgewerkt.

Ook de rest van het toestel is logischerwijs een stapje terug. De prijs komt uit op 299 euro en daarvoor krijgt de klant naast een iets andere behuizing ook een minder goed scherm en minder goede camera.

Het scherm oogt naast andere smartphones flets. Hoewel de witweergave in orde lijkt, komen kleuren dof over. De camera van 8 megapixel reageert soms wat langzaam, maar de gemaakte foto’s zien er ruim voldoende uit met goede kleurweergave en een aardig dynamisch bereik. De details vallen wel wat tegen, maar het is onduidelijk of dat aan de slechte belichting op de stand ligt.

De achterkant van de M2 wordt erg snel vies door vingerafdrukken. Bovendien staat de behuizing van de Xperia-lijn erom bekend snel te krassen.

Met de prestaties lijkt na de eerste test niets mis. De telefoon draait soepel en hapert niet. De speaker zit aan de onderkant van het toestel en is van mindere kwaliteit dan bij de Z2, maar vergelijkbaar met andere telefoons in deze prijsklasse.

SPECIFICATIES

Scherm 4,7 inch
Resolutie 960 x 540 pixels
Afmetingen 139,7 x 71,1 mm
Dikte 8,6 mm
Gewicht 148 gram
Werkgeheugen 1 GB RAM
Processor 1,2 GHz Snapdragon 400 quad core
Accu 2300 mAh
Camera's 8 megapixel en onbekend
Opslagcapaciteit 8 GB (en MicroSD tot 32 GB)
Software Android 4.3
Prijs 299 euro (april)

Voorlo​pige conclusie

Er is niet één telefoon als winnaar aan te wijzen. De Huawei G6 is wel de echte verliezer omdat de matige prestaties en de brakke software de gebruiksvriendelijkheid ernstig omlaag haalt. De HTC Desire 618 heeft niet het beste scherm, maar is wel groot voor een aantrekkelijk bedrag. De behuizing is bovendien opvallend en onderscheidend en de speaker levert een goede geluidskwaliteit.

De LG G2 Mini en Xperia M2 hebben dan weer een uitstekende afwerking en mooi design van hun high-end voorgangers.

Duidelijk is dat de kwaliteit van de wat goedkopere telefoons flink vooruitgaat. De camera’s, schermen en vooral bouwkwaliteit worden steeds beter en de prestaties zijn een stuk soepeler dankzij goedkopere chips en verbeterde software.