De lijn tussen tablets en smartphones lijkt steeds verder te vervagen. Op het Mobile World Congress in Barcelona presenteerde Huawei een 7 inch-tablet die ook als telefoon kan worden gebruikt. NUtech testte het apparaat alvast.

Huawei zet met de Mediapad X1 7.0 vol in op mobiel internet. Het apparaat wordt standaard geleverd met de mogelijkheid om via 4G te internetten.

Omdat duidelijk wordt ingezet op gebruik buitenshuis, is het toestel ook zeer compact. De X1 heeft wel wat weg van de LG G Pad 8.3, met een metalen achterkant en twee plastic strips aan de onder- en bovenkant van de behuizing.

Met een dikte van 7,2 millimeter en zeer dunne randen om het scherm is het toestel erg klein. De tablet weegt ook niet veel, en is makkelijk met één hand vast te houden. Het is dus ook mogelijk om het apparaat met één hand tegen je oor te houden om mee te bellen, maar de X1 lijkt simpelweg te groot te zijn om een smartphone te vervangen.

De behuizing, die beschikbaar is in wit en grijs, is erg stevig. Zelfs als je flink wat kracht zet op het apparaat, buigt hij niet.

Scherm

Het scherm van de Mediapad X1 heeft een full hd-resolutie, wat op het kleine scherm zorgt voor 323 pixels per inch. Dat wordt slechts door een klein aantal tablets, zoals de Nexus 7, geëvenaard.

Opvallend is dat onder het scherm geen fysieke knoppen zitten. De Android-knoppen worden altijd op het touchscreen weergegeven. Hoewel dit het apparaat compacter maakt, zorgt het er wel voor dat er altijd een balk onderin beeld staat, waardoor minder bruikbare schermruimte overblijft.

De softwareknoppen zorgden op de testtablets sowieso voor wat problemen. Op meerdere modellen verdwenen ze tijdens het gebruik ineens, waardoor het onmogelijk werd om nog naar het thuisscherm te gaan of van app te wisselen. Dat is een onacceptabele fout die voor de verschijning van het toestel zal moeten worden opgelost.

Software

De software lijkt oop meerdere vlakken het grootste probleem van de Mediapad X1 te zijn. De laag die Huawei over Android 4.2 heeft gegoten is in verschillende thema's beschikbaar, maar die zijn allemaal simpelweg lelijk.

De app-iconen komen over het algemeen kinderlijk en kitscherig over. De menu's en het aangepaste toetsenbord zijn juist vrij strak en overzichtelijk. Het lijkt alsof verschillende elementen van het besturingssysteem in elkaar zijn gedraaid door compleet verschillende ontwerpers.

Over het algemeen reageert de tablet snel, zoals valt te verwachten van de quadcore-processor van 1,6 GHz en 2 GB werkgeheugen. Wel valt op dat de animatie bij het openen van een map met apps wat hapert. Vermoedelijk is dat een bug in de animatie, want het laden van apps zelf gaat gewoon snel. De slordigheid is wel een teken dat de software zeker nog niet perfect is.

Camera

Tablets hebben doorgaans minder goede camera's dan smartphones, omdat ze ook minder worden gebruikt voor fotografie. Maar omdat de X1 een soort hybride vorm is, zijn er camera's van maar liefst 13 en 5 megapixels aan boord.

Het is altijd lastig om zulke camera's op de beursvloer te testen, maar de 13 megapixel-camera lijkt aardig zijn mannetje te staan. Hij heeft een HDR-modus en flitser, dus het moet mogelijk worden om er onder verschillende lichtomstandigheden foto's mee te maken.

De accu van de X1 is 5000 mAh groot, een behoorlijke capaciteit voor een inch-tablet. Volgens Huawei moet de batterij dan ook 15 uur meegaan tijdens het bekijken van video, al moet nog blijken wat daar van klopt.

Een leuke toevoeging is in ieder geval dat de tablet kan worden gebruikt als laadstation voor apparaten. Als je smartphone bijna leeg is, kun je dus een deel van de acculading van de tablet overdragen op je telefoon.

Specificaties

Schermgrootte 7 inch
Resolutie 1920 x 1200 pixels
Processor Kirin 910 (quadcore, 1,6 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Afmetingen 183,5 x 103,9 x 7,18 mm
Gewicht 239 gram
Opslagruimte 16 GB
MicroSD Ja, tot 32 GB
Camera's 13 en 5 megapixel
Accu 5000 mAh
4G/Bellen Ja
Bluetooth 4.0
Besturingssysteem Android 4.2
Prijs 399 euro

Prijs

De prijs van de Mediapad X1 wordt met 399 euro fors. Dat is goedkoop voor een goede (en enorme) smartphone, maar voor een tablet van 7 inch is de prijs aan de hoge kant. Hij is nog iets duurder dan de 4G versie van de Nexus 7, die ook nog eens twee keer zo veel opslagruimte heeft. Die tablet heeft bovendien de 'kale' versie van Android, die er een stuk mooier uitziet.

Mogelijk is de Mediapad X1 zijn hogere prijs waard door een betere camera en langere accuduur. Dat zal moeten blijken bij de verschijning in maart.

Lees meer hands-ons van het Mobile World Congress