De Lenovo Yoga Tablet was een grote aanfluiting. Het apparaat had een waardeloos scherm, zat vol bugs en wist zijn beloftes niet waar te maken. Gelukkig is de opvolger een stuk beter, zo blijkt uit een eerste testsessie van NUtech op het Mobile World Congress in Barcelona.

Hoewel de Yoga Tablet 10 HD+ er precies hetzelfde uitziet als de originele Yoga Tablet, is het onder de motorkap een heel ander apparaat.

Belangrijkste verandering is het scherm, dat een upgrade heeft gekregen naar een full hd-resolutie. Waar de vorige versie wazige, bleke kleuren vertoonde, heeft de nieuwe variant op het eerste oog een prima scherm. Kleuren lijken natuurgetrouwer en het hogere aantal pixels per inch zorgt voor scherpere teksten.

Ook de processor is verbeterd, naar een quadcore Snapdragon 400 van 1,6 GHz. Het werkgeheugen is verdubbeld naar 2 GB. Daarmee zijn de specificaties meer van deze tijd, en dat is ook te merken. Apps starten snel op en animaties lopen vloeiend.

Standaard

Het uiterlijk van de nieuwe Yoga Tablet is gelijk gebleven. Er zit onder het scherm nog steeds een ronde balk die kan worden uitgeklapt om een stand te onthullen. Zo kan de tablet worden neergezet en kan hij in een 'tilt'-modus worden gebruikt, waarbij het scherm schuin op een oppervlak komt te liggen.

Toen Lenovo de eerste Yoga Tablet presenteerde, was dat een prima idee dat slecht was uitgevoerd. Het scharnier was stroef en daardoor moeilijk te openen. Nog erger was het feit dat de tablet snel omkieperde als het scharnier niet volledig rond was gedraaid.

Ook dat euvel is verholpen. De hoek van het scharnier kan veel ruimer worden aangepast, zonder dat de tablet omvalt. Het is überhaupt makkelijker om het scharnier te draaien, waardoor het hele concept van de multimodus-tablet beter slaagt.

Mede door het betere scherm promoot Lenovo de nieuwe Yoga Tablet daarom nu als leestablet. Teksten worden helder weergegeven en de balk maakt het mogelijk om de tablet relatief comfortabel met één hand vast te houden. Hij is met 615 gram nog steeds niet écht licht, maar de standaard zorgt wel voor meer grip dan je normaal bij een tablet hebt.

Nieuw is een gouden uitvoering van de tablet. Wie een extra protserige uitvoering van het apparaat wil zal daar zeer tevreden mee zijn.

Accu

De accu van de Yoga Tablet 10 HD+ zit wederom in de stand verwerkt. Daar is vrij veel ruimte, waardoor de capaciteit for is met 9000 mAh. Volgens Lenovo zorgt dat voor een accuduur van 18 uur. Uit uitgebreidere tests zal nog moeten blijken wat daar van klopt.

Ook de prestaties van de camera, die nu is voorzien van een sensor met 8 in plaats van 5 megapixels, zullen nog onder de loep moeten worden genomen. Op de Lenovo-stand leken foto's redelijk scherp en kleurgetrouw te zijn, al is de plaatsing van de lens in de standaard nog steeds een beetje onhandig, omdat je handen er snel voor zitten.

Software

Naast alle grote verbeteringen op hardwaregebied is ook de software bijna niet meer te herkennen. Waar de originele Yoga Tablet vol bugs zat en enorm verouderd overkwam, heeft de 10 HD+ een overzichtelijk, haast strak, uiterlijk.

Veel overbodige functies en meegeleverde onzin-apps zijn aan de kant gezet. De slordige instellingenschermen zijn opgeschoond en de iconen op het thuisscherm zijn teruggebracht tot een redelijke grootte. Lange appnamen worden niet meer afgekapt.

Wel is het nog steeds onmogelijk om een overzicht van alle apps te krijgen. De knop die hiertoe leidt is uit Android gesloopt. Alle apps moeten op een thuisscherm worden gezet. Waarom hiervoor is gekozen is mij nog volstrekt onduidelijk. 

Nieuw is de 'smart side bar', een menu dat kan worden opgeroepen door van de rechterrand van het scherm naar links te swipen. In het menu kunnen favoriete apps worden geplaatst en is gemakkelijke toegang tot foto's en boeken mogelijk. 

Ook kun je hier selecteren of je de tablet staand, liggend of in de hand gebruikt. Afhankelijk hiervan worden beeldscherm- en geluidsopties aangepast. Je kan instellen dat dit automatisch gebeurt als je de tablet draait naar een andere modus.

Hoewel dit een aardig idee is, wilde de zijbalk in handmatige modus nog wel eens verschijnen terwijl ik probeerde naar het volgende thuisscherm te swipen. Wie hier ook last van heeft, kan de side bar helemaal uitschakelen in het instellingenmenu.

Specificaties

Schermgrootte 10,1 inch
Resolutie 1920 x 1200 pixels
Besturingssysteem Android 4.3
Processor Snapdragon 400 (quadcore 1,3 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Camera's 8 en 1,6 megapixel
Afmetingen 216 x 180 x 8.1 (3 mm op dunste punt)
Gewicht 615 gram
Batterij 9000 mAh

Voorlopige conclusie

De Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ is de tablet die de Yoga Tablet in eerste instantie had moeten zijn. Dat het bedrijf zo'n ondermaats product op de markt bracht blijft schandalig, maar het is in ieder geval goed om te zien dat Lenovo heeft geleerd van zijn fouten.

In Amerika komt de nieuwe Yoga Tablet op de markt voor 349 dollar, 50 dollar meer dan zijn voorganger. Voor de hand ligt dat de Nederlandse prijs op 349 euro komt te liggen, slechts een klein beetje meer dan de 299 van de originele Yoga Tablet.

De grote verbeteringen zijn die extra 50 euro meer dan waard. Hopelijk schiet Lenovo in de toekomst in één keer raak.