Op het Mobile World Congress in Barcelona presenteerde Sony de dunste en lichtste 10 inch-tablet ooit. NUtech ging aan de slag met het vedergewicht uit Japan.

Met een dikte van 6,9 millimeter wist de eerste Android-tablet van Sony al hoge ogen te gooien. Het was misschien wel de eerste high-end Android-tablet die qua design echt opviel.

De Xperia Z2 Tablet is met een dikte van 6,4 millimeter nog iets slanker en met 439 gram ook nog ruim 10 procent lichter dan zijn voorganger. Het apparaat is bovendien 30 gram lichter dan de iPad Air, momenteel de gouden standaard op het gebied van compacte 10 inch-tablets.

Het apparaat mag dun zijn, maar dat kleine formaat wordt deels gecompenseerd door grote randen rond het scherm. Sony lijkt met extra oppervlak te compenseren voor het gebrek aan diepte. Door zijn gewicht is de Z2 Tablet nog steeds zeer compact en draagbaar, maar tablets van andere fabrikanten hebben een veel kleinere bezel.

Steviger

Het materiaal van de Z2 Tablet lijkt iets te zijn verstevigd. Waar de vorige Sony-tablet nog makkelijk kon worden gebogen, komt de nieuwe variant een stuk steviger over. Als je kracht zet kun je het scherm nog steeds laten buigen, maar het voelt niet meer alsof je het apparaat per ongeluk in tweeën kan breken.

Ook aan de achterkant heeft een verandering plaatsgevonden. Daar is nu een stuk mat plastic te vinden dat stroever en prettige aanvoelt dan de behuizing van de Tablet Z. Wel valt op dat er snel vingerafdrukken zichtbaar zijn op de achterkant van de zwarte Z2 Tablet, al heeft de witte variant daar minder last van.

Het design van de tablet is over het algemeen niet veranderd. De Z2 Tablet is nog steeds hoekig en strak. Sony zou Sony niet zijn als ze de Z2 Tablet niet waterdicht hadden gemaakt. In de glimmende rand zitten wederom klepjes, waarachter de micro usb-aansluiting en sd-kaarthouder zich bevinden. 

Deze klepjes lijken iets verbeterd ten opzichte van die in de Tablet Z. Ze zijn wat netter verwerkt in de rand van het toestel, waardoor ze helemaal niet opvallen. Eenmaal geopend lijken ze ook iets minder slap en breekbaar.

Scherm en specificaties

Het scherm heeft dezelfde resolutie van 1920 bij 1200 pixels gehouden. Of er qua kleurweergave nog vooruitgang is geboekt, zal moeten blijken uit een uitgebreidere test.

De interne specificaties van het apparaat hebben in een jaar tijd slechts een kleine update gekregen. De Z2 Tablet wordt uitgerust met een quadcore Snapdragon 801-chip van 2,3 GHz, en het werkgeheugen is met één gigabyte uitgebreid naar 3 GB.

Wel is de accu met 6000 mAh even groot gebleven en hebben de camera's nog steeds sensors van 8,1 en 2 megapixels. Sony belooft dat de camera aan de achterkant nu beter presteert, een bewering die op de beursvloer lastig te testen was. Testfoto's van de Sony-stand waren goed van kleur, maar wel een beetje korrelig.

Aan de zijkanten van het apparaat zitten kleine speakers, die bijna niet zichtbaar zijn. Toch komt er een heel behoorlijk geluid uit. Omdat hij zo dun is, trilt de hele tablet wel mee als het geluid hard staat.

Software

Het apparaat draait op Android 4.4, met eigen aanpassingen van Sony eroverheen. Zo worden eigen apps meegeleverd waarin films en muziek beschikbaar zijn, evenals de officiële Playstation-app.

Qua uiterlijk lijkt de software weinig veranderd ten opzichte van een jaar geleden. De aanpassingen die Sony heeft gedaan aan Android zijn sowieso relatief licht vergeleken met die van bijvoorbeeld Samsung. 

Specificaties

Schermgrootte 10,1 inch
Resolutie 1920 x 1200 pixels
Processor Snapdragon 801 (quadcore, 2,3 GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Afmetingen 172 x 266 x 6,4 mm
Gewicht 439 gram
Camera's 8,1 en 2,2 megapixel
Opslagruimte 16 GB
MicroSD Ja, tot 64 GB
Waterdicht Ja
Draadloos opladen Ja
Bluetooth 4.0
NFC/Infrarood Ja
Prijs Vanaf 500 euro

Voorlopige conclusie

In de meeste aspecten is de Xperia Z2 Tablet dus een kleine upgrade. Eigenaars van de Xperia Tablet Z hoeven de opvolger bepaald niet aan te schaffen.

Wel blijft het apparaat de stijlvolste Android-tablet die verkrijgbaar is. Met zijn dunne, strakke uiterlijk misstaat de Xperia Z2 Tablet in ieder geval niet op de salontafel.

De tablet is vanaf eind maart in Nederland verkrijgbaar. Prijzen beginnen bij 500 euro voor de versie met 16 GB en alleen wifi.