Samsung komt in april met een waterdichte Galaxy S5 met een vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Een grote stap in de goede richting?

NUtech.nl kon op Mobile World Congress alvast een eerste ervaring opdoen met de Galaxy S5.

Sinds de lancering van de S4 gaan er al berichten dat de smartphonemarkt verzadigd raakt en dus ligt er voor de S5 nogal een uitdaging. Samsung moet zich onderscheiden van de rest en beter zijn dan zichzelf een jaar geleden.

De hands-on video:

Behuizing

Aan de buitenkant lijkt er op het eerste gezicht weinig veranderd. De telefoon ziet er van de voorkant bijna precies hetzelfde uit als de S4. De Galaxy S5 is alleen iets groter vanwege het 5,1 inch-scherm.

De verandering zit hem vooral aan de achterkant. Naast zwart en wit komt de S5 ook in het blauw en lichtbruin. De achterzijde is gemaakt van een glimmend plastic, en niet van aluminium zoals eerder door anonieme bronnen werd gesuggereerd. In combinatie met een patroon met kleine putjes (zoals een golfbal) komt de achterkant vrij goedkoop over.

Wel is het materiaal extra stroef en voelt het bijna zacht aan waardoor het lekker in de hand ligt. Het algehele gevoel van de smartphone is sowieso degelijk waarmee Samsung laat zien dat aluminium niet een must is, maar het blijft wel zorgen voor net dat beetje extra.

De S5 is iets dikker dan zijn voorganger en heeft een glimmende zilveren rand met daarin een gleuf die op de een of andere manier de dikte van de telefoon benadrukt. De rand had ik liever wat minder opvallend gezien. Een groot pluspunt is dat de S5 water- en stofdicht is. Daardoor zitten de ingangen voor bijvoorbeeld de lader wel achter een klepje.

Scherm

De kwaliteit van het scherm is licht vooruit gegaan. In een directe vergelijking met de S4 is te zien dat witte delen wat minder blauw zijn. Bij de S4 lag er snel een blauwe of grijze gloed over de witte vlakken, dat is nu weg. Ook zijn de kleuren iets natuurgetrouwer.

De resolutie blijft gelijk op 1920 x 1080 pixels (full hd). Er gingen geruchten over een zogeheten qHD-scherm met een nog hogere resolutie. De scherpte van het scherm blijft dus gelijk en die is dan ook ruim voldoende.

Over de helderheid is nog weinig te zeggen, maar die doet in ieder geval niet onder voor die van de S4.

Software

De grootste stap maakt Samsung met de software. De icoontjes van apps, maar vooral de menu’s zijn veel rustiger geworden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kiest voor een meer grafische benadering en de icoontjes voor de camera en galerij komen bijna als een tekening over.

Het ziet er een stuk minder kitscherig uit dan we gewend zijn van Touchwiz, de eigen softwarelaag van Samsung die over Android 4.4 (Kitkat) is heengeplaatst.

De camera heeft ook een nieuwe interface gekregen, maar de wijzigingen zijn hier beperkt. De instellingen zijn iets visueler weergegeven waardoor ze beter opvallen en snel aan of uit gezet kunnen worden.

Camera

De camera zelf beschikt over 16 megapixels tegenover 13 megapixels voor de S4. Er zouden op foto’s dus meer details zichtbaar moeten zijn. Ook belooft Samsung andere verbeteringen aan de cameralens die bij de eerste test moeilijk meetbaar waren.

Foto gemaakt met de S5

Wel konden we kennismaken met de snellere autofocus. Volgens Samsung met een reactietijd van 0,3 seconden de snelste autofocus in een smartphone. In de praktijk reageert de camera inderdaad erg vlug. Wel had ik een aantal keer bij tegenlicht dat de camera enkele seconden de tijd nam om een foto te nemen en zelfs een waarschuwing gaf dat ik de telefoon stil moest houden om geen bewegingen op de foto te krijgen. Ik hoop dat dit in de buitenlucht niet voorkomt.

De gemaakte foto’s lijken een goede kleurweergave te hebben en tonen genoeg scherpte en contrast. Een uitgebreide test zal later moeten uitwijzen hoe de camera presteert bij dagelijks gebruik. Ingezoomde foto’s hebben zoals vaker bij smartphones snel last van bewegingen.

Snelheid, accu en geluid

Bij een hands-on kan je weinig zeggen over de accu en snelheid. Samsung gebruikt een quad core 2,5 GHz Snapdragon 801-processor van Qualcomm die voldoende rekenkracht zou moeten leveren voor alle taken. Opvallend is dat er 2 GB aan werkgeheugen verwerkt zit in de S5 waar veel nieuwe toestellen over 3 GB beschikken, zo ook de Note 3.

Ook had Samsung kunnen kiezen voor een octa core-processor met acht kernen om de taken beter te verdelen. Deze extra’s zijn nu nog niet nodig, maar kunnen in de toekomst van pas komen en hadden de telefoon wellicht wat meer ‘toekomstproof’  gemaakt.

De accuduur is volgens Samsung omhoog gegaan. Het bedrijf belooft tien uur video’s te kunnen afspelen op één lading, maar onder welke omstandigheden is onbekend. De accu is met 2800 mAh iets krachtiger dan het 2600 mAh-model uit de S4.

SPECIFICATIES

Scherm 5,1 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels (full hd)
Afmetingen 142 x 72,5 mm
Dikte 8,1 mm
Camera 16 en 2 megapixel
Opslag 16 of 32 GB (+ MicroSD)
Accu 2800 mAh
Processor 2,5 GHz Snapdragon 801
Werkgeheugen 2 GB RAM
Software Android 4.4
Extra Vingerafdrukscanner, waterdicht, hartslagmeter
Beschikbaar vanaf April
Prijs vanaf 699 euro

Het geluid leek op de vrij rumoerige stand niet indrukwekkend. Diverse video’s lieten een vrij blikkerig geluid horen. Niet slechter dan in de S4, maar wel minder goed dan in de HTC One en LG G2. Ook de nieuwe Xperia Z2 lijkt daar een streepje voor te hebben.

Vingerafdruk en hartslag

Samsung voegt ook een aantal nieuwe onderdelen toe aan de smartphone. Zo zit er in de thuisknop een vingerafdrukscanner verwerkt om de telefoon te ontgrendelen. Ook is het mogelijk foto’s en bestanden te beveiligen met een vingerafdruk.

Om de scanner te gebruiken moet een vinger van boven naar beneden over de thuisknop worden gesleept. Dat moet wel helemaal plat en werkt niet met bijvoorbeeld het vingertopje. Ook moet de beweging vloeiend en recht zijn. Je moet dus goed op de handeling letten, dat had gebruiksvriendelijke gekund. Als je het eenmaal onder de knie heb, herkent de scanner de vingerafdruk wel feilloos.

Samsung had in de S4 al onder meer een stappenteller om de activiteit van de gebruiker te volgen via de S Health-app. Deze applicatie heeft nu een flinke update gehad en houdt veel meer verschillende soorten activiteiten bij zoals traplopen, snel lopen of langzaam wandelen.

Ook is het mogelijk een hartslag te meten met een hartslagsensor in de flitser onder de camera. Ik zie geen situatie voor me waarin het tijdens het sporten handig is om met een wijsvinger op de achterkant van een telefoon de hartslag te meten. Dat kan eventueel één keer, maar constant of zelfs meerdere keren is niet ideaal.

Voorlopige conclusie

Samsung zet met de S5 een kleine stap met het scherm en is erin geslaagd de software flink te verbeteren. Op de achterkant na is de behuizing qua originaliteit en afwerking een tegenvaller. Een aluminium behuizing was voor Samsung een mooie stap geweest.

Het gaat, eigenlijk net als bij de S4, om kleine verbeteringen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Galaxy S4 een van de best verkochte smartphones van vorig jaar was en de S5 op veel vlakken iets beter is.

Innovatie laat Samsung echter niet zien.  De vingerafdrukscanner en waterdichte behuizing zagen we al bij concurrenten, maar zijn mooie toevoegingen. Wellicht weet het nog te verrassen met de prestaties, camera en accuduur.

Bekijk onze video en hands-on van de Gear Fit