Naast zijn nieuwe Galaxy S5 had Samsung maandagavond op het Mobile World Congress in Barcelona nog een kleine verrassing in petto. De Gear Fit is de eerste fitness-armband van Samsung en direct een van de interessantste 'wearables' die we hebben gezien.

De Gear Fit heeft een gebogen amoled-scherm van 1,84 inch, met een resolutie van 432 bij 128 pixels. In tegenstelling tot andere activiteitstrackers, zoals LG's Lifeband of de Jawbone Up, valt de armband daarmee enorm op.

De kleuren spatten van het scherm en in combinatie met een kleurrijk bandje is het apparaat echt een aandachtstrekker. Waar de meeste fitness-armbanden een beetje in de achtergrond hun werk doen, is de Gear Fit duidelijk op de voorgrond aanwezig.

De bandjes lijken op die van de Galaxy Gear. Ze zijn gemaakt van plastic en zijn in eerste instantie beschikbaar in zwart, grijs en oranje. De hele Gear Fit weegt slechts 27 gram en is daarme lichter dan veel horloges.

Bij het aanzetten van de Gear Fit toont het apparaat de tijd en datum. Door te swipen kan door de menupagina's worden gebladerd. Hier zijn functies beschikbaar die we kennen van andere activiteitstrackers - zoals een stappenteller en slaapmeting - maar treffen we ook nieuwe mogelijkheden aan.

Notificaties

Zo onderscheidt de Gear Fit zich door de mogelijkheid om notificaties van een smartphone te tonen. De testmodellen toonden enkele updates uit chatapp Chaton, die door hun lengte slechts deels leesbaar waren. Ook telefoontjes, e-mails, sms'jes en notificaties uit de S Agenda worden hier getoond. 

App-ontwikkelaars kunnen hun eigen notificaties geschikt maken voor het apparaat, maar deze worden niet standaard getoond. Het valt te hopen dat veel apps de Gear Fit gaan ondersteunen, anders gaat een nuttige functie deels verloren.

Als je een stuk gaat rennen of fietsen, kan je in een aparte Gear Fit-app op een startknop drukken. Het apparaat houdt dan bij hoe ver je gaat, hoe snel en hoeveel calorieën je verbrandt. Al deze gegevens worden in de S Health-app voor Samsung-smartphones verzameld. De Gear Fit is waterdicht, dus ook als het regent kun je ermee gaan rennen.

Hartslag

De armband bevat ook een hartslagmeter. In een aparte app kan een eenmalige meting worden verricht, maar het is ook mogelijk om constant de hartslag te meten tijdens het wandelen, fietsen of joggen. Zo is direct te zien hoezeer je je inspant en kan je hier achteraf een overzicht van zien. Een eenmalige hartslagmeting duurt ongeveer 10 à 15 seconden en lijkt vrij nauwkeurig te zijn, zeker als je nog iets langer blijft meten.

Het is met de Gear Fit ook mogelijk om media op een Samsung-smartphone te besturen. Zo kun je snel op je pols de muziek pauzeren, het volume aanpassen, of een volgend nummer afspelen. Het apparaat is verbonden aan smartphones met Bluetooth 4.0, dat normaal gesproken weinig energie verbruikt.

Behalve activiteitsmetingen bevat de Gear Fit ook een timer en stopwatch. Verder kan het uiterlijk van het apparaat worden aangepast aan de eigen smaak. Er zijn verschillende klokken beschikbaar en ook de achtergrond is aanpasbaar, bijvoorbeeld met een eigen foto.

Deze instellingen zijn te vinden op de armband zelf, maar ze kunnen ook vanuit een speciale Gear Fit-app worden aangepast.

Het is mogelijk om het scherm van de Gear Fit automatisch te activeren als je je arm optilt en richting het scherm kijkt. Dit leek in eerste instantie goed te werken. Als het scherm aanstaat, gaat deze automatisch na één of vijf minuten weer uit.

Een andere handige optie is het gebruik van de Gear Fit als een smartphoneslot. Daarmee wordt de smartphone automatisch vergrendeld als de armband buiten bereik is. Deze optie is in te schakelen via de Gear Fit-app.

Veelzijdig

Met al deze functies is de Gear Fit een stuk veelzijdiger dan de meeste 'wearables' die nu verkrijgbaar zijn. Eigenlijk is de Gear Fit wat de smartwatch Galaxy Gear direct had moeten zijn: simpel, doelgericht en opvallend.

Wel blijft de vraag hoe lang de batterij van het apparaat meegaat. Fitness-armbanden van bedrijven als Fitbit gaan al gauw een week mee op één acculading, een prestatie die door het kleurenscherm bij de Gear Fit onwaarschijnlijk lijkt. Samsung belooft een accuduur van drie à vier dagen, maar uit een uitgebreide review zal nog moeten blijken hoe vaak het toestel daadwerkelijk in de draadloze oplader moet worden gehangen.

Bij voorbaat is het al jammer dat de Gear Fit alleen werkt met Samsung-smartphones. Alle nieuwe smartphones worden voorzien van Bluetooth 4.0 en zouden technisch overweg kunnen met de armband. Samsung wil de Gear Fit vermoedelijk gebruiken om meer eigen toestellen te verkopen. Dat is logisch, maar ook erg jammer voor de mensen die een smartphone van een ander merk hebben.

De Gear Fit is vanaf april verkrijgbaar voor 199 euro.