Het nieuwe vlaggenschip van Sony kenmerkt zich net als zijn voorganger door kleine, maar belangrijke updates. Onze eerste ervaring met de Xperia Z2.

Vorig jaar ontbrak een nieuwe high-end smartphone van Sony op Mobile World Congress. De Xperia Z werd daarvoor al aangekondigd en in september volgde een Xperia Z1.

Toch weet Sony nu, nog geen half jaar na de Z1, alweer een opvolger te laten zien. Het Japanse bedrijf laat zien dat het snel kan reageren op trends in de markt en dat is onder de samenwerking Sony-Ericsson wel eens anders geweest.

De vraag is echter of het zinvol is om in dertien maanden drie high-end telefoons in dezelfde lijn te lanceren. Worden de updates niet te klein? NUtech.nl ging op Mobile World Congress 2014 alvast aan de slag met de Xperia Z2.

Hands-on video

Behuizing

Het ontwerp van de Xperia Z2 is jammer genoeg bijna gelijk aan alle Xperia-toestellen van de afgelopen tijd. Hoewel de bouwkwaliteit dik in orde is, had ik inmiddels graag een iets grotere verandering gezien. Sony houdt het bij een kleine update.

De knoppen zijn beter afgewerkt en voelen verfijnder aan. De aluminium rand tussen de glazen voor- en achterkant is bovendien netter weggewerkt. De kleur en dus ook de rand vallen wat minder op. Nadeel blijft dat de glazen platen die Sony gebruikt erg krasgevoelig zijn.

Ook de klepjes om de telefoon water- en stofdicht te houden zijn nog aanwezig. Wel heeft Sony er in de Z2 voor gekozen om de twee klepjes aan de linkerzijde van de telefoon te vervangen voor één klep waar de ingang voor de simkaart en oplader achter zitten. Voor het ontwerp is dat een positieve vooruitgang. Wel is het simkaartslot nu altijd open bij het opladen en kan er eventueel stof in terecht komen.

De randen rond het scherm zijn bij Sony doorgaans erg fors in vergelijking met de concurrentie. Bij de Z2 is dat ook het geval, maar er zit vooruitgang in. De Z2 is 0,7 millimeter slanker dan zijn voorganger en slechts 2,8 millimeter hoger. Toch zit er een 5,2 inch-scherm in waar de Z1 over een 5 inch-display beschikte.

Ondanks de iets dunnere randen rond het scherm blijft de Xperia Z2 een forse telefoon. Groter dan de LG G2 met eenzelfde formaat scherm. Dat komt vooral door de dikke rand aan de onderkant waar helemaal niets in of op zit.

Scherm en geluid

De kwaliteit van het scherm konden we tijdens de hands-on uiteraard niet meten zoals we normaal bij een review doen. Uit een directe vergelijking met de Xperia Z1 blijkt echter dat de kleurweergave vooruit is gegaan. Kleuren zijn merkbaar levendiger op het scherm van de Z2.

Ook zwarte vlakken in foto’s zijn donkerder en wit is minder blauw. Daardoor kunnen grote witte vlakken wel wat dof overkomen. In de instellingen kan de gebruiker zelf de witbalans instellen. De helderheid lijkt nagenoeg gelijk te zijn.

Sony belooft beter geluid. Hoewel dat op de drukke stand niet ideaal te testen is, kan het geluid in ieder geval hard genoeg en leek het iets voller dan op de Z1. De speaker zit bovendien niet meer aan de onderkant, maar aan de onderzijde van de voorkant. Hij is erg mooi weggewerkt en de nieuwe positie zorgt ervoor dat je bij het bekijken van een video in landscape niet met je hand voor de speaker zit.

Het bedrijf levert ook een speciale headset mee met digitale noise cancelling. Omgevingsgeluid wordt dan onderdrukt. Dat werkt in de praktijk erg goed, maar is wel alleen te gebruiken als muziek of een film aan staat. Dus niet bijvoorbeeld tijdens het slapen in een vliegtuig zonder muziek aan.

Camera en software

De camera is gelijk gebleven aan de variant uit de Z1. Het gaat om een 20,7 megapixel-camera met een 1/2.3 Exmor RS CMOS-sensor. De foto’s zijn van prima kwaliteit en lijken weinig last te hebben van het gelige kunstlicht op de beurs. Wel hebben donkere vlakken in de foto’s snel last van ruis.

Een uitgebreide test tijdens onze review later dit jaar zal meer moeten uitwijzen over de camerakwaliteit. Zo kan de fotokwaliteit verbeteren door softwareaanpassingen terwijl de sensor hetzelfde blijft.

Het uiterlijk van de software is grotendeels gelijk gebleven. De telefoon draait op Android 4.4 (Kitkat) met een door Sony aangepast uiterlijk. Een subtiele wijziging is doorgevoerd in de notificatiebalk waar een aparte omgeving voor meldingen en één voor snelle instellingen te vinden is.

De instellingen-icoontjes zijn iets ‘platter’ weergegeven zonder al te veel poespas. Dat komt niet overeen met de normale icoontjes van Sony. De gebruiker kan eenvoudig instellen welke snelkoppelingen zichtbaar moeten zijn, zoals Wifi, Bluetooth of het draaien van het scherm.

Prestaties

Over de prestaties kunnen we nog weinig zeggen. Sony gebruikt de nieuwe Snapdragon 801-processor van Qualcomm. De chip is nagenoeg gelijk aan de populaire Snapdragon 800, maar heeft iets hogere kloksnelheden. De prestaties beloven zoals bij alle recente high-end modellen dik in orde te zijn.

Ook de accuduur blijft nog even een verrassing. De batterij heeft iets meer capaciteit, maar de Xperia Z2 heeft ook een iets groter scherm dat meer energie zal verbruiken.

Voorlopige conclusie

Met een aantal kleine updates weet Sony een goed toestel neer zetten. Het geluid en scherm zijn verbeterd en de behuizing (een klepje minder en iets mooiere afwerking) heeft een kleine update gekregen. Het gevoel van een echt nieuwe smartphone ontbreekt helaas. Het is de tweede kleine update in de Xperia Z-lijn.

Bij de Z1 gingen de accuduur en de cameraprestaties nog fors vooruit. Dat is nog maar de vraag bij de Z2. Het is zonde dat een uitstekende smartphone daardoor minder indrukwekkend overkomt. Ik ben vol verwachting over de volgende, hopelijk grote, update.