De G2 Mini is eigenlijk geen echte mini. Het toestel heeft een groot 4,7 inch-scherm, maar LG heeft dat in een kleine behuizing weten te proppen. NUtech.nl kon de telefoon alvast kort uitproberen.

De G2 Mini is niet alleen een kleinere versie van de originele G2 met zijn 5,2 inch-scherm, ook de specificaties zijn aangepast. Het wordt daardoor een middenklassetoestel, maar een prijs heeft LG nog niet bekendgemaakt.

Behuizing

LG is erin geslaagd het 4,7 inch-scherm in een behuizing te stoppen die maar net iets groter is dan van de iPhone 5S (4 inch) en S4 Mini en One Mini (4,3 inch). Dat komt door de bijzonder dunne randen die we ook bij de G2 al zagen.

Het ontwerp van de smartphone is dan ook dik in orde. De afwerking is degelijk en de achterkant zelfs prettiger dan bij de originele G2. In plaats van glimmend materiaal is nu gekozen voor een matte achterzijde met een heel klein raster erin. Dat ligt lekker in de hand en geeft een minder glibberig gevoel. Wel is het toestel met 9,8 millimeter opvallend dik.

Knock Code

Net als de G2 beschikt de Mini over de 'Knock on'-functie. Het is mogelijk de telefoon te activeren met twee tikken op het scherm. Na het activeren moest de G2 echter nog wel met een eventueel ingestelde code worden ontgrendeld. Dat heeft LG nu geprobeerd aan te pakken.

Bij de G2 Mini, en diverse andere nieuwe toestellen, kan je een kloppatroon instellen. Het scherm wordt dan opgedeeld in vier denkbeeldige vakken zodat de gebruiker bijvoorbeeld twee keer linksboven, twee keer rechtsboven, twee keer linksonder en twee keer rechtsonder kan tikken.

De telefoon pakt de tikken relatief goed op. Met een kleine foutmarge ontgrendelde de telefoon zonder problemen. Handig is dat als het scherm helemaal is uitgeschakeld, je direct kan beginnen met ontgrendelen door op het scherm te tikken. Er komt geen knop meer bij kijken.

De knoppen voor volume en de aan/uit-knop zitten net als bij de G2 op de achterkant. Hoewel de bediening went, is het geen toevoeging en zouden knoppen aan de zijkant wellicht een betere keuze zijn.

Scherm

Het scherm van de mini-variant heeft een flink lagere resolutie dan zijn grote broer. De meeste nieuwe telefoons beschikken over 1920 x 1080 pixels (full hd). Dat is zelfs al zo bij de wat oudere 4,8 inch HTC One en 4,99 inch Galaxy S4.

De smartphones die dit jaar worden verwacht krijgen zelfs een nog hogere resolutie. De G2 Mini moet het echter doen met 960 x 540 pixels. Niet schandelijk voor een mini, maar door het 4,7 inch-scherm komt het aantal pixels per inch op 234 uit en dat is een stuk lager dan bij de HTC One Mini en iets lager dan de S4 Mini. Het lagere aantal pixels per inch is vooral zichtbaar bij het lezen van teksten op websites waar het beeld wat minder scherp is.

Verder oogt het scherm prima. De helderheid en kleurweergave waren tijdens onze hands-on niet te testen, maar het scherm kwam behoorlijk fel over. Witte vlakken en websites hebben een lichte blauwe gloed die in vergelijking met toestellen met een betere weergave te zien is, maar zonder directe vergelijking niet opvalt. Fabrikanten maken hun schermen vaker iets blauwer om hem feller te laten lijken.

De kleurweergave lijkt prima, hoewel de kleuren iets minder fel zijn dan op een iPhone 5S. Het verschil is klein.

Camera en prestaties

De camera heeft 8 megapixels in vergelijking met de 13 megapixels uit de G2. Tijdens mijn korte test heb ik wat foto's in daglicht en kunstlicht kunnen maken. De prestaties vielen niet direct positief of negatief op. De kleurweergave lijkt redelijk accuraat en het scherpstellen gaat snel en naar behoren.

Bijzonderheden en een exacte analyse van gemaakte foto's zal later tijdens onze review van het toestel volgen. De camera aan de voorkant beschikt over 1,3 megapixel. Ook een kleine stap terug van het 2,1 megapixel-model in de LG G2.

Ook over de prestaties valt nog weinig te zeggen. Er zit een 1,2 GHz quad core Snapdragon 400 in. De G2 heeft een 2,26 GHz Snapdragon 800.

Ondanks de verminderde kracht van de processor draait Android gewoon soepel op de G2 Mini, maar laat wel al enige vertraging zien bij het openen van games en het wegschrijven van foto's en deze vanuit de camera-app openen. De gebruikservaring blijft soepel en snel hoewel echt zware taken tijdens onze hands-on nog niet aan bod kwamen.

Accu

De accuduur zou dik in orde moeten zijn. LG gebruikt dezelfde trapsgewijs opgebouwde accu als in de G2. Deze batterij zal in veel andere toestellen dit jaar ook worden gebruikt en zorgt ervoor dat er in een kleine behuizing een grotere accu past. Bij de G2 Mini resulteert dat in 2440 mAh tegenover de 3000 mAh uit de G2.

Dat verschil is relatief beperkt en het kleinere scherm zal minder energie verbruiken vooral door de lagere resolutie. De vraag is nog wel of de processor net zo energiezuinig zal zijn. De G2 hield het in onze accutest waarbij een video wordt afgespeeld op een helderheid van 250 cd/m2 en wifi en geluid ingeschakeld z'n 500 minuten uit. Dat is netjes. Of de G2 Mini beter zal presteren, zal blijken uit de test die we zullen doen als er een reviewexemplaar beschikbaar is.

Voorlopige conclusie

De G2 Mini zal in april in de Nederlandse winkels liggen. Of het een aanrader is, is deels afhankelijk van de prijs. LG staat bekend om de scherpe verkoopprijzen. De G2 had een adviesprijs van 549 euro en de Mini moet eigenlijk niet meer dan 349 euro kosten.

Voor die prijs krijgt de klant een goede smartphone en een degelijke en compacte behuizing waar toch een groot scherm in past. Het eindoordeel is afhankelijk van de nog niet  gemeten prestaties zoals de accuduur, camera en snelheid. Als LG minimaal twee van die drie onderdelen met een voldoende weet af te sluiten is het een mooie toevoeging aan het portfolio.