Samsung heeft een tablet uitgebracht met een formaat dat we voorheen nog niet zagen. Met 12,2 inch is de Galaxy Note Pro een stuk groter dan de tablets die we tot nu toe zagen, maar is hij ook beter?

Tablets zijn in de winkels te vinden in grofweg twee segmenten: grotere modellen van rond de 10 inch, zoals de iPad Air en Galaxy Note 10.1, en modellen van 7 tot 8 inch, waaronder de iPad Mini en de Nexus 7.

Met de Galaxy Note Pro probeert Samsung een nieuw segment te creëren en zo een nieuwe markt aan te boren. Met de slogan 'voor het serieuze werk' probeert het bedrijf zich bovendien te richten op zowel consumenten als zakelijke gebruikers.

Uiterlijk

Qua uiterlijk ziet de Note Pro eruit als een grote variant van de Note 10.1-tablet of Note 3-smartphone. Aan de achterkant zit dezelfde cover van nepleer met een stiksel aan de rand. De tablet voelt daarom stroef aan en ligt lekker in de hand.

Net als de Note 10.1 is de Note Pro voorzien van een stylus, die rechtsboven in een speciale sleuf kan worden geschoven.

Ondanks zijn formaat is de Note Pro met 750 gram niet onevenredig zwaar. Het is niet ongemakkelijk om het toestel lange tijd met twee handen vast te houden.

Sowieso komt de Note Pro niet overdreven groot over. Op het eerste oog lijkt de tablet wel fors, maar het formaat went snel en heeft ook zijn voordelen. Eigenlijk kun je de Note Pro zien als een los laptopscherm zonder toetsenbord. Net als een ultrabook is de Note Pro ook nog makkelijk in een rugzak of schoudertas mee te nemen.

Scherm

Door het formaat is de Note Pro een prima apparaat om video's op te kijken. Het scherm van 2560 bij 1600 pixels geeft alles haarscherp weer en maakt het kijken van een film of serie net iets indrukwekkender dan dezelfde video op een kleiner scherm.

Hoewel het verschil tussen 12,2 inch en 10,1 inch niet heel groot klinkt, heeft het grotere formaat een schermoppervlak dat bijna 50 procent groter is dan dat van het 10 inch-model. Dat zorgt dus toch voor een heel andere ervaring.

Het scherm heeft beduidend minder last van kleurafwijking dan die van eerdere Samsung-tablets en veel toestellen van andere merken. Alleen de Nexus 7 en iPad Air geven kleuren waarheidsgetrouwer weer dan de Note Pro.

Bij typen komt het grotere formaat van het scherm goed van pas. Twee handen passen gemakkelijk op het display, waardoor tienvingerig typen op de tablet mogelijk wordt. Samsung heeft het virtuele toetsenbord hier ook op aangepast, met een extra toetsenrij waar de cijfers op worden weergegeven. Ook pijltoetsen zijn aanwezig, waardoor het typen grotendeels werkt als op een laptop.

Daarnaast wordt de Office-suite van het Koreaanse Hancom meegeleverd. Dit is een vrij directe kopie van Microsoft Office, met veelal dezelfde functies. Erg netjes is het niet om de interface zo direct van Microsoft te kopiëren, maar je weet in ieder geval direct waar alle instellingen te vinden zijn.

Software

Samsung heeft zijn tabletsoftware ook op andere manieren aangepast. De Note Pro is voorzien van het nieuwe Magazine UX, dat op tijdschriftachtige wijze met grote foto's nieuws en andere widgets toont. In totaal kunnen drie pagina's worden ingericht met actualiteiten, je agenda, e-mail en sociale media.

Dat is in principe handig, maar in de praktijk valt er nog wel at op aan te merken. De nieuwswidgets - gebaseerd op de tijdschrift-app Flipboard - verversen zichzelf niet, waardoor je zelf handmatig bij alle verschillende nieuwscategorieën op het ververs-icoontje moet drukken.

Het aanbod aan widgets is nog vrij beperkt, met acht verschillende nieuwscategorieën (die niet handmatig aan te passen zijn), zes verschillende sociale media (waaronder Twitter en Linkedin, maar niet Facebook) en enkele andere apps.

Vooral e-mail en kalender zien er mooi uit in de Magazine UX, en zijn bovendien goed te gebruiken. Toch lijkt het voordeel van het magazine-uiterlijk boven een 'normaal' Android-scherm met goede widgets miniem.

Er zitten bovendien nog wat bugs in de software. De Samsung-app Watchon, die hoort aan te geven wat er op televisie is en ook dient als afstandsbediening voor de tv of settopbox, geeft bij mij 24 uur per dag aan dat er 'geen uitzending' is op de widget. Bovendien liep de app meermaals vast.

Het is mogelijk geworden om maximaal vier apps naast elkaar te laten draaien. Apps die hiervoor geschikt zijn - bijna alle meegeleverde apps, maar niet de apps die uit Google Play zijn gedownload - kunnen worden geselecteerd uit een menu dat aan de rechterkant van het scherm kan worden opgeroepen. Door app-iconen te slepen kan vervolgens bijvoorbeeld een browservenster worden geopend naast de e-mailapp.

Op het grote scherm is dat zeker geen overbodige luxe, al zijn de apps nauwelijks meer bruikbaar als er daadwerkelijk vier naast elkaar draaien. Dan krijgen de apps simpelweg niet genoeg ruimte. Ook is er geen handige manier om een van de apps te sluiten (terwijl de ander open blijft).

Ten slotte zijn het notificatiescherm en de instellingenmenu's verbeterd met lichtere kleuren en een strakker uiterlijk vergeleken met eerdere Samsung-tablets. Wel houdt de software zijn grote overdaad aan functies, die soms moeilijk te vinden zijn.

Stylus

De Note Pro heeft net als eerdere Note-smartphones en -tablets ook een stylus, die onder meer kan worden gebruikt om op het scherm te tekenen en om notities op het scherm te 'schrijven'. 

De stylus werkt goed en zal voor sommige mensen toegevoegde waarde bieden. De Galaxy Note Pro kost echter wel 100 euro meer dan de Galaxy Tab Pro 12.2, die binnenkort in Nederland verschijnt. Die tablet is op de stylus na exact hetzelfde, dus moet je bij aanschaf van de Note Pro wel bereid zijn om extra in de buidel te grijpen voor het pennetje.

De stylus is ook een van de manieren waarop Samsung zakelijke gebruikers naar de tablet probeert te lokken. Voor deze gebruikers zijn ook apps voorgeïnstalleerd die videoconferenties en internettoegang tot pc's mogelijk maken. De gemiddelde consument zal deze apps vermoedelijk links laten liggen.

Prestaties

Op kleine bugs na is de Note Pro een zeer snelle tablet, met een rappe octacore Exynos-processor en voldoende werkgeheugen om veel tegelijk te doen. De software draait over het algemeen zeer snel en alle games die we op de tablet speelden liepen soepel.

De Note Pro scoort in benchmarktests ongeveer gelijk aan toestellen met de Snapdragon 800-chip. Alleen de iPad Air en Mini doet het op pure grafische snelheid beter dan de nieuwste Samsung-telg.

Het grotere scherm eist wel zijn tol op de accu van de Note Pro. Die is met 9500 mAh behoorlijk groot, maar tijdens het afspelen van een full hd-video hield de tablet het tot tweemaal toe slechts 7 uur vol.

Ander nadeel is dat het bijna even lang duurt om de accu weer op te laden, zelfs als hij in het stopcontact wordt ingeplugd. De Note Pro aan de usb-poort van een pc opladen is al helemaal monnikenwerk.

Net als de Note 10.1 heeft de Note Pro camera's van 8 en 2 megapixels. De camera aan de achterkant is van uitstekende kwaliteit, met name voor een tablet. Foto's maken met een apparaat van 12,2 inch ziet er uiteraard wel potsierlijk uit.

Aan weerszijden van het apparaat zitten stereo-speakers, die een behoorlijk geluid produceren. De plaatsing zorgt ervoor dat je ze nooit met je handen voor de luidsprekers zit, een fout die veel andere tablets jammerlijk genoeg wel maken.

Specificaties

Schermgrootte 12,2 inch
Resolutie 2560 x 1600 pixels
Gewicht 750 gram
Afmetingen 295.6 x 203.9 x 8 mm
Werkgeheugen 3 GB
Accu 9500 mAh
Opslag 32 of 64 GB
MicroSD Ja, tot 64 GB
Camera's 8 en 2 megapixel
Besturingssysteem Android 4.4
Bluetooth Ja, 4.0
Infrarood Ja
Prijs 749 euro

Conclusie

De Note Pro is op kleine foutjes na een prima tablet. Grootste probleem is de accuduur, al zullen veel kopers het toestel vanwege de grootte mogelijk toch vooral thuis of op het werk gebruiken, waar opladers beschikbaar zijn.

De software is in het algemeen verbeterd, al zit er nog veel meer potentie in het magazine-uiterlijk dan Samsung er nu uithaalt. Belangrijkst is dat de Note Pro een mooi scherm heeft en door de goede hardware zeer snel is.

Met de 749 euro is de Galaxy Note Pro de duurste tablet die momenteel verkrijgbaar is. Hij is dan ook zeker niet voor iedereen. Wel is de nieuwste tablet van Samsung een prima eerste toestel in een nieuw segment. De Note Pro bewijst dat tablets van meer dan 10 inch nuttig kunnen zijn en dus bestaansrecht hebben.

  • Mooi scherm
  • Groot formaat, maar toch compact
  • Goede camera's
  • Software beter dan eerdere Samsung-tablets
  • Accuduur en oplaadtijd
  • Softwarefoutjes
  • Prijs

BEOORDELING