Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Lumia 1520

Review: Lumia 1520 is prima eerste Windows Phone-phablet

De Lumia 1520 is de eerste phablet van Nokia en de eerste Windows Phone met een full hd-scherm. Dat scherm is dan wel 6 inch. Is de 1520 een toevoeging aan de Lumia-lijn?
Door NU.nl/Colin van Hoek

Nokia is druk bezig met het uitbreiden van het aantal Lumia's. Naast nieuwe betaalbare modellen en de Lumia 1020 met een 41 megapixel-camera is er nu de eerste phablet.

De 1520 is niet alleen uniek vanwege het formaat, het is de eerste Lumia met een full hd-scherm en de eerste met een quad core-processor. Met het 6 inch-scherm moet de phablet gaan concurreren met de Galaxy Note 3, HTC One Max en Sony Xperia Z Ultra.

Ik was vooral benieuwd naar hoe Windows Phone werkt op zo'n groot scherm en naar de kleine maar belangrijke veranderingen in Windows Phone die Nokia heeft doorgevoerd.

Bovendien is het interessant om te zien dat Nokia zich wat meer op de bovenkant van de markt gaat richten. De afgelopen maanden boekt het bedrijf vooral succes met goedkopere Lumia-toestellen zoals de 520 en 720. De Lumia 1520 moet 679 euro gaan kosten. Ongeveer evenveel als de Lumia 1020.

Windows Phone

Steevast klaag ik in reviews van Windows Phone-toestellen over de software. Met de basis van het besturingssysteem is niet veel mis. De tegelindeling is onderscheidend en dat je direct op je thuisscherm kan zien wat er in bijvoorbeeld de Facebook-app is gebeurd door het weergeven van live-updates is erg handig. Toch blijf ik een notificatiecentrum missen en is de lijst met alle geïnstalleerde apps onoverzichtelijk.

Nokia heeft inmiddels echter de Black-update uitgerold en die is standaard te vinden op de 1520. De update brengt een paar kleine, maar belangrijke wijzigingen met zich mee.

Zo beschikt het systeem nu over een functie die op het vergrendelscherm automatisch de tijd en notificaties laat zien als de telefoon uit een broekzak wordt gehaald. Het scherm wordt dan op een heel lage helderheid aangezet en alleen de tijd en meldingen zijn te zien. Op die manier verbruikt het scherm weinig energie. Het is ook mogelijk twee keer op het scherm te tikken om het zo echt te activeren.

Na de Black-update zijn de twee camera-apps uit Windows Phone samengevoegd in de Nokia Pro Cam. Een welkome wijziging, want het gebruiken van twee camera-apps voelde onlogisch en onhandig aan. In de ene app kon een gebruiker normale foto's nemen en in de ander bijvoorbeeld de burst-modus gebruiken.

Ook de mogelijkheid apps te kunnen sluiten vanuit het overzicht met actieve applicaties was een broodnodige aanpassing.

Tot slot zijn er wat nieuwe standaard-apps toegevoegd. Zo is er de app Mappen waarmee gebruikers verschillende apps in één map kunnen opslaan zoals in Android en iOS al kan. Het is omslachtig dat dit via een losse app moet, maar de mappen zijn eenvoudig te maken en op het thuisscherm te plaatsen. Daarnaast zijn er Storyteller, om foto's op chronologische volgorde visueel weer te geven, en Beamer, om beelden naar een tv te zenden.

Nadeel is dat niet alle apps direct bij de installatie worden gedownload, maar de gebruiker dit zelf naderhand moet doen. De kleine wijzigingen zorgen er wel voor dat Windows Phone beter bruikbaar is op Lumia-toestellen.

xx

Toch laat de Lumia 1520 ook een gebrek van het besturingssysteem zien. Op het grote scherm heb je de mappen namelijk helemaal niet nodig. Op één scherm passen vijf middelgrote tegels onder elkaar en drie naast elkaar, meer dan op de huidige Lumia's. Dat zijn vijftien apps in één oogopslag en nog veel meer als je kleinere icoontjes gebruikt.

Het was daarom logischer geweest als Microsoft een nieuw tegelformaat had toegevoegd of andere elementen voor op het thuisscherm had geïntroduceerd. Nu is alles een vergrote versie van het systeem op kleinere telefoons.

Windows Phone maakt veel van gebruik iconen en tekst die er op het 6 inch-scherm net iets te groot uit zien. Bovendien zijn de open ruimtes in tegels en tussen tegels ook onnodig groot geworden.

Behuizing

De 1520 is zoals we inmiddels gewend zijn van Nokia een zeer degelijk toestel. De behuizing is uitmuntend afgewerkt, het toestel voelt stevig aan en het heeft de karakteristieke vierkante vormgeving.

De phablet komt in Nederland alleen in zwart en rood uit, waarbij de rode behuizing een glimmende afwerking heeft terwijl de zwarte mat is. Voor deze review hebben wij het zwarte model gebruikt en die vind ik er een stuk mooier uitzien.

Lumia 1520

Naast de vierkante vorm en de gebruikelijke knoppen zit er op de achterkant een lichte uitstulping voor de 20 megapixel-camera. Ook het vermelden waard is het feit dat er in de 1520 een macro-simkaart moet worden geplaatst. Deze simkaart is iets kleiner dan de normale micro-sim en wordt ook gebruikt door Apple.

De telefoon is voor een 6 inch-toestel bescheiden van formaat en bijvoorbeeld kleine dan de 5,9 inch One Max en 5,9 inch Oppo N1. Wel is de 1520 iets groter dan de 5,7 inch Galaxy Note 3.

Scherm

De voorkant wordt gedomineerd door het ips lcd-scherm. Dit type schermen staat bekend om de goede kleurweergave, ruime kijkhoeken, hoge helderheid en snelle reactietijd. Het nadeel is dat de ips-schermen relatief veel energie verbruiken en ze voor Nokia vrij duur zijn om te maken.

De helderheid van het 6 inch-scherm is dik in orde en het scherm laat wat dat betreft alle concurrenten achter zich. De helderheid is helaas alleen op laag, normaal en hoog in te stellen. De hoge helderheid geeft echter niet de maximale helderheid, dat gebeurt alleen automatisch bij fel (zon)licht.

De kleurweergave is in orde, maar het scherm is iets te blauw. Dat gebeurt vaker bij smartphones. De weergave van groen en rood is wel uitmuntend. Een gemiddelde gebruiker zal de  extra blauwe gloed overigens met het blote oog niet direct opmerken. In combinatie met het gekleurde uiterlijk van Windows Phone is het scherm al snel indrukwekkend.

De Lumia 1520 is bovendien de eerste Windows Phone met een full hd-scherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels. Daarmee kan het Nokia-toestel zich meten met de concurrentie. De beelden zijn dan ook scherp en teksten fijn om te lezen. Een hd-resolutie had op dit schermformaat niet volstaan.

Prestaties en accu

Windows Phones moesten het tot nu toe doen met dual core-processors. Soortgelijke chips worden in de goedkopere Android-telefoons verwerkt. Toch is er over de prestaties van de toestellen weinig te klagen. Windows Phone gaat anders met de rekenkracht om als bijvoorbeeld Android en vraagt dus ook een minder krachtige chip.

De Lumia 1520 heeft voor het eerst een quad-core processor. Het gaat om de bekende Snapdragon 800-chip die we kennen uit onder meer de Nexus 5, Galaxy Note 3 en Xperia Z1. De prestaties zijn prima en merkbaar sneller dan in voorgaande Lumia's. Daar draaide Windows Phone ook soepel, maar het starten van apps en games gaat nu allemaal net iets vlugger. Ook het spelen van zware games als Asphalt 8 gaat een stuk soepeler.

Door het gebruik van de energiezuinige Snapdragon 800-chip is de accuduur ook vooruit gegaan. Bovendien zit er een forse 3400 mAh-accu in het toestel. Bij gemiddeld tot zwaar gebruik waarbij het scherm vaak aan is en meldingen van Facebook, Twitter en mail regelmatig binnenkomen en worden gelezen gaat de 1520 gerust een dag mee. Dat is vergelijkbaar met andere phablets met grote accu's.

Camera

Met een 20 megapixel-camera en vrij grote 1/2.5 sensor belooft de Lumia 1520 goede foto's te maken. De sensor is niet zo groot als die van de Lumia 1020 en de Xperia Z1, maar wel groter dan bijvoorbeeld die in de iPhone 5S.

Verder heeft de lens een apertuur (diafragmaopening) van f/2.4 en geen Xeno-flitser zoals de 1020. Daardoor zijn de prestaties in slecht belichte situaties niet top. Er treedt snel ruis op en er is sprake van detailverlies en minder accurate kleuren. Wat dat betreft legt de Lumia 1520 het af tegen de 1020 en iPhone 5S.

Bij goed licht zorgen de 20 megapixels echter voor veel details. Bovendien is de kleurweergave prima, maar kan wit af en toe een gele gloed hebben. Het dynamisch bereik is dik in orde waardoor ook het lichte en donkere delen van foto's nog details hebben.

Foto's gemaakt met 1520

Wel is de snelheid een probleem. Het opslaan van een foto duurt lang, maar ook het openen van de camera-app kost zo'n twee seconden.

In de camera-app kan de gebruiker overigens zelf veel instellingen aanpassen door de virtuele fotoknop te verslepen. Er openen zich dan verschillende ringen waarmee het focuspunt en de belichting of witbalans kunnen worden aangepast. Dat werkt veel handiger dan in veel andere telefoons en bovendien zijn de instellingen uitgebreider.

De 1520 maakt automatisch een 16 of 19 megapixel-foto en een 5 megapixel-variant die meer geschikt is voor delen. Bovendien zorgt het hoge aantal megapixels ervoor dat digitaal zoomen, net als op de Lumia 1020, voor relatief weinig kwaliteitsverlies zorgt.

Ingezoomd is de resolutie alsnog 5 megapixels en dus voldoende voor het bekijken op een telefoon of posten op Facebook.

Conclusie

De Lumia 1520 is op diverse vlakken een schot in de roos. Over de prestaties valt niets te klagen, de behuizing is stevig en mooi afgewerkt en het scherm uitmuntend.  De camera had nog iets beter gekund, maar presteert bovengemiddeld.

Ook Windows Phone wordt steeds meer een serieuze optie voor de gemiddelde gebruiker, zeker met de aanpassingen van Nokia. Toch mist het nog steeds een aantal functionaliteiten en het is jammer dat het besturingssysteem geen gebruikmaakt van het 6 inch-scherm. Dat formaat zelf is ook een minpunt. De telefoon past nauwelijks in een broekzak en heeft scherpe hoeken.

Vergeleken met andere phablets kan de Lumia 1520 overigens prima mee komen. Het scherm is beter dan dat van Xperia Z Ultra en de camera beter dan bij de HTC One Max. De Galaxy Note 3 levert echter stevige concurrentie en is een stuk handzamer.

De Lumia 1520 is een mooie toevoeging aan het Windows Phone-portfolio, maar met een prijs van 679 euro en een extreem groot formaat blijft het een niche-product. 

Aanbevolen artikelen