"Als je nu dat ding niet van je kop haalt, trek ik 'm ervan af", was één van de reacties op NUtech-redacteur Daniël Verlaan, die drie maanden een Google Glass op z'n hoofd had. Toch is hij positief.

Enkele duizenden mensen, vooral Amerikanen, hebben op dit moment een Glass. Het gaat hoofdzakelijk om ontwikkelaars die aan applicaties voor de bril kunnen werken. Ergens dit jaar komt Glass op de markt. Wanneer is niet bekend en Europa volgt mogelijk pas volgend jaar. Ik kocht mijn Glass op Ebay en liet hem naar Nederland komen.

De mogelijkheden van de bril zijn al veel besproken. Je kan er mee navigeren, foto's maken en apps – die veelal nog ontwikkeld moeten worden – gebruiken. Maar kan je zo'n bril nu echt in het dagelijks leven gebruiken zoals je smartphone? Kan ik met Glass wel gezellig uit eten gaan of ergens gaan borrelen? En leidt de projectie niet enorm af?

Reacties

De opmerking dat ik Glass 'van m'n kop' moest halen, kreeg ik in de trein te horen. De man was ervan overtuigd dat ik foto's van hem maakte. Dat was alleen niet het geval: ik was Twitter-berichten aan het bekijken.

Als Google Glass aan staat laat het een projectie zien, in het prisma aan de zijkant van de bril kan je een kleine versie van de projectie zien. De man was overtuigd dat hij zag dat ik foto's aan het maken was. "Als je nu niet dat ding van je kop haalt, trek ik 'm ervan af", schreeuwde hij in een overvolle coupé. De trein stopte op dat moment precies op Utrecht Centraal, het station waar ik uit moest stappen.

Gelukkig waren de meeste reacties positief. M'n vriendin, familie en vrienden waren over het algemeen na één dag al grotendeels gewend aan Glass. Ze begrijpen wat de bril kan, waar het apparaat voor dient en waarom ik hem draag.

Opvallend is hoeveel mensen Glass, terwijl het nog niet verkrijgbaar is en vooralsnog een niche-gadget is, al bij naam kennen.

Er kwamen ook grappige reacties waaruit blijkt dat niet iedereen Google Glass kent. Een student vroeg of ze me kon helpen om de trein uit te stappen. Ze dacht dat ik slechtziend was, en dat Glass mij hielp nog enigszins te kunnen zien. Ook was er een meisje dat dacht dat ik aan een erge ziekte leed en een infuus aan mijn hoofd had.

Mijn kapster vroeg of ik een "wifi-bril" had waarmee ik Facebook kon bekijken, mijn opa vond het maar "een gek ding".

Projectie

In het montuur zit een projector verwerkt die beelden in het prisma schijnt. Een spiegelfolie aan de zijkant weerkaatst de beelden, waardoor het lijkt alsof je een zwevende doorzichtige projectie ziet. De projectie, die een resolutie van 640 bij 360 pixels heeft, is alleen te zien als je ook daadwerkelijk naar het prisma kijkt. Het prisma hangt net boven het rechter oog. Je kunt als drager daarom gewoon iemand recht in zijn ogen aankijken zonder dat het prisma in de weg zit.

Door de projectie is Glass de ideale gadget voor onderweg. Net als een smartwatch zorgt de slimme bril ervoor dat je niet bij elke notificatie je smartphone pakt. Hoewel dit niet zo belangrijk lijkt, ontwikkel je door het dragen van Glass een compleet nieuw informatiegaringspatroon.

In tegenstelling tot direct reageren op een melding omdat je toch al je smartphone hebt gepakt, beoordeel je notificaties - na even kort in het prisma te kijken - op hun urgentie. Dit gaf mij de afgelopen maanden meer rust, omdat je voor jezelf beter kan bepalen waarop je snel wil of moet reageren en vooral waarop niet.

Besturing

De gebruiker bepaalt wanneer Glass wordt geactiveerd. Je kunt op het touchpad tikken of omhoog kijken om de projectie te tonen. Die laatste handeling is een beetje vreemd, want je kijkt vaak genoeg per ongeluk omhoog. Zo stond ik in de rij bij in een Utrechtse koffiezaak om wat te bestellen, maar bij het kijken naar het menu dat boven de bar hing werd Glass elke keer opnieuw geactiveerd. Door zulke situaties heb ik de functie uitgeschakeld, waardoor Glass alleen nog met een tik op het touchpad te ontwaken is.

Bij het ontvangen van een notificatie blijft het wel mogelijk om naar boven te kijken om het prisma te activeren. Glass geeft met een geluidje aan dat je een notificatie ontvangt. Tijdens het fietsen, autorijden en veel andere bezigheden is het heel handig om even naar boven te kijken en de melding te openen.

Het touchpad aan de zijkant van de bril wordt verder gebruikt om door menu's van Glass te bladeren, functies te selecteren en de bril in standby-modus te zetten.

Glass kan bovendien met spraakcommando's worden bestuurd. Na het activeren van Glass kun je met het commando 'OK Glass' en een vervolgcommando de bril besturen, zoals 'OK Glass, take a picture'.

De spraakherkenning werkt alleen in het Engels. Hierdoor herkent Glass een straatnaam als Amsterdamsestraatweg in Utrecht niet. Veel namen van contactpersonen worden ook niet herkend. De Engelse spraakherkenning werkt overigens wel subliem en snel.

Navigeren en apps

Hoewel Glass als veredelde bluetooth-headset kan worden gezien, laten de camera en navigatie zien dat Googles bril veel meer potentie biedt. Bij navigatie kan een adres via Google Maps worden ingeladen. De route wordt vervolgens met een blauwe lijn over de huidige straat geplaatst, en het beeld van Glass draait als een kompas met je bewegingen mee.

Deze manier van navigeren is met name handig voor fietsen en lopen, waarbij je echt het gevoel hebt dat de navigatie als het ware over de 'echte wereld' wordt geprojecteerd.

De belangrijkste toevoeging die Glass momenteel biedt zijn de notificaties. In de toekomst moeten veel meer apps beschikbaar komen. Die apps worden geïnstalleerd via de MyGlass-app op een smartphone.

Hier vind je een selectie met beschikbare Glass-apps, ook wel Glassware genoemd, die je kunt inschakelen. Alle apps bevinden zich vervolgens in de cloud, alleen foto's en video's worden lokaal op de bril opgeslagen. Koppeling met een smartphone is dus noodzakelijk voor het gros van de functionaliteiten van Glass. De bril werkt met Android en iOS.

Veel apps geven vooral meldingen van nieuwe berichten, zoals the New York Times bij belangrijk nieuws. Een app als Kitchme laat bijvoorbeeld met behulp van tekst, foto's en video's stapsgewijs zien hoe je een gerecht bereidt.

Een belangrijke app voor Glass is Google Now,  de slimme digitale assistent. Now bestaat al op telefoons, maar is nog handiger op Glass. Denk aan: aanbevelingen voor cafés op basis van locatie en een routebeschrijving of meldingen dat je eerder van huis moet naar je afspraak omdat er een file staat.

Lees meer over hoe Google Now werkt

Voor de bril op de markt komt zullen er nog heel veel apps worden ontwikkeld die nu nog niet beschikbaar zijn.

Controversiële camera

Het maken van een foto kan op drie manieren: met een spraakcommando, met de knop aan de bovenkant van Glass of door te knipogen. Na het maken van de foto, krijg je de afbeelding automatisch te zien. Uiteraard kun je die delen via Twitter, Facebook, Google+ of Hangouts.

In de praktijk is een camera op ooghoogte enorm handig, want je kunt foto's maken vanuit point-of-view-perspectief. Hierdoor zijn foto's eigenlijk momentopnames van wat je ziet, meestal met je handen op de foto of waar je mee bezig bent.

Video's gemaakt met Glass lijken logischerwijs veel op video's die met de actiecamera GoPro geschoten zijn. De 5 megapixel-camera is uitstekend geschikt voor alledaagse en snelle kiekjes, en de kwaliteit van zowel foto's als video's is prima als er genoeg licht is.

De camera van Glass roept ook de meeste discussie op. Een camera die constant kan fotograferen wat de drager ziet, is natuurlijk een privacygevoelige kwestie. Hoewel je met een smartphone eigenlijk nog onopvallender een foto kunt schieten, is het voornamelijk de altijd aanwezige lens die anderen afschrikt.

Daar komt nog eens bij dat velen niet precies weten hoe Glass werkt en het idee hebben dat de bril altijd aan staat, waardoor sommigen daadwerkelijk denken dat je iemands gezicht kunt scannen en Facebookprofiel kunt opzoeken. Dit is niet mogelijk en Google zal een dergelijke gezichtsherkenningstechnologie ook niet aan Glass toevoegen.

Op Utrecht Centraal ben ik ook één keer door een beveiliger aangehouden toen ik naar het perron liep. De man wilde weten wat Glass precies was en of ik niet aan het filmen was. Dat is namelijk ten strengste verboden op Utrecht Centraal, zo vertelde hij mij. Ik verzekerde hem dat ik niet filmde en als iemand dat wil, hij of zij ook gemakkelijk zijn telefoon kan pakken.

"Ja, maar dat is een ander verhaal. Het ziet er met die bril gewoon uit of je alles filmt waar je naar kijkt", antwoordde hij. De man eiste dat ik Glass uitschakelde en in mijn tas stopte. In de trein mocht ik 'm weer op.

Eigenaren van restaurants en cafés zijn een stuk gemoedelijker als het om Glass gaat. De afgelopen drie maanden ben ik geen één keer geweigerd bij een restaurant of café. In de Verenigde Staten zijn daarover al verschillende verhalen bekend.

Ook was Glass niet storend tijdens een avondje uit: net als bij je smartphone kies je er zelf voor of je een notificatie wilt bekijken. Daarbij vind ik dat het bekijken van een notificatie via het prisma van Glass, dat ongeveer een seconde duurt, iets netter is dan je smartphone uit je broekzak halen en daarmee aan tafel gaan zitten.

Bezwaren

Glass is een vrij licht apparaat, maar het dragen van de bril vergt enige gewenning. Het gewicht (zo'n 40 gram) bevindt zich aan de rechterkant, waardoor de bril vrijwel alleen op je rechteroor leunt. Dit kan de eerste dagen voor een pijnlijk oor zorgen. Wie voor het eerst een bril draagt heeft vaak dezelfde klachten.

De pijn gaat veelal na een week over. Ook buigt het titanium montuur steeds gemakkelijker mee en weet je als drager sneller wat de beste positie voor de neussteuntjes is.

De eerste dag dat ik Glass droeg, ben ik direct naar de kapper gegaan. Mijn halflange haar hing vaak voor of over het prisma, en mijn haar aan de zijkant bedekte de touchpad. Hierdoor was ik eerst bezig om mijn haar weg te halen voor ik iets kon zien of Glass kon besturen. Dit kan voor vrouwen of mannen met langer haar daadwerkelijk een probleem worden, want het is vervelend om het touchpad eerst haarvrij te maken voor je Glass activeert.

Ook is de bril fragiel. Glass kost voor een Nederlander, inclusief btw en verzendkosten en invoerrechten al snel 1700 euro. Daar zit geen degelijke opbergmogelijkheid bij. Je krijgt alleen een soort microfiber hoes.

Het apparaat is daardoor moeilijk mee te nemen als je hem niet op je hoofd hebt. De bril wordt slecht beschermd en je bent vaak te druk om constant rekening te houden met dat Glass in je tas zit.

Mijn exemplaar kwam daar dus een keer verbogen uit, zonder dat ik wist hoe dit gekomen was. Gelukkig was het montuur wel weer recht te buigen. Voordat Glass definitief op de markt verschijnt en voor consumenten te koop is, zou de bril opvouwbaar moeten zijn en in een stevig hoesje moeten passen.

De fragiliteit van Glass is niet het enige probleem van de bril. Ook de accu is niet goed genoeg voor dagelijks gebruik. Sommige apps kunnen een negatieve invloed hebben op de accuduur, maar de accu biedt in het algemeen al niet genoeg energie om de dag mee door te komen - vooral als je navigeert of video's schiet.

Het is op dit moment nog noodzakelijk om een externe batterij bij je te hebben om Glass van extra stroom te voorzien. Het apparaat laadt wel snel op, waardoor het minder erg is als de accustatus weer eens rode cijfers geeft.

Tot slot wordt de bril snel warm. Bij simpele taken, zoals een video opnemen en naar Youtube uploaden of bij navigeren, schiet de temperatuur van Glass omhoog. Omdat het montuur tegen je hoofd zit, voel je dat ook direct. Daarnaast is Glass niet waterbestendig. De bril van Google kan een heel lichte regenbui aan, maar als de regen met bakken uit de lucht valt schakelt Glass zichzelf uit nadat de bril heel veel nep-aanrakingen registreert.

Kansen

Toch zijn de mogelijkheden van Glass eindeloos, vooral als er straks meer applicaties zijn. Glass heeft mij nog iets anders laten zien: hoe anderen op een compleet nieuwe vorm van technologie reageren, en wat voor vragen en reacties dat oproept.

De afgelopen maanden hebben de reacties van mensen - van enthousiast tot agressief en alles daartussen - de meeste indruk op mij gemaakt, en ik had het voor geen goud willen missen.

Glass laat zien hoe smartphones ons hebben afgezonderd van de wereld om ons heen. Met Glass voelde ik mij meer aanwezig, was er meer orde in mijn notificaties en voelde het niet alsof ik constant naar een scherm in mijn handen keek.

Als Glass-drager kun je de omgeving namelijk nog steeds goed zien, ook als je korte berichten aan het lezen bent. Ik wil daarmee niet beweren dat Glass ons weer socialer maakt, maar het was heel fijn om niet constant naar een scherm in m'n hand te staren.

SPECIFICATIES

Gewicht 40 gram
Camera 5 megapixel
Video 720p
Opslagcapaciteit 16 GB
Werkgeheugen 1 GB
Accu 600 mAh
Wifi en Bluetooth Ja
Resolutie 640 x 360 pixels

Het hoge prijskaartje is Glass als apparaat nog niet waard. Er zijn nog te weinig belangrijke Glass-apps, de functionaliteit is te beperkt en voor je het weet is Glass door zijn fragiele montuur kapot. Glass is voorlopig dan ook nog geen consumentenproduct.

Ook zal het nog jaren gaan duren voordat Glass of soortgelijke gadgets écht populair worden: dergelijke wearables hebben concurrentie van smartphones, die vooralsnog veel meer functionaliteiten bieden.

Toch geloof ik in Glass. In de potentie, de mogelijkheden en ook in het ontwerp met een prisma (of scherm) boven je oog.

"Wie gaat er nu zo'n gekke bril dragen?" of "je wilt toch niet de hele tijd een scherm bij je ogen?" zijn de meest gehoorde kritieken. Maar bij de eerste mobiele telefoon werd ook het nut niet gezien. Je kon toch gewoon een brief sturen of was weer bereikbaar als je thuis was.

Het zal nog een lange tijd gaan duren voordat Glass officieel in Nederland wordt verkocht en ondersteund. Tot die tijd kunnen ontwikkelaars de meest gave en innovatieve ideeën voor Glass gaan uitwerken. Het zijn uiteindelijk zij die gaan bepalen of Glass gaat slagen.

Bekijk vijf alternatieven voor Google Glass