Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Oppo N1

Review: Chinese hoogvlieger Oppo N1 is ultieme selfiesmartphone

Oppo is een nieuwe speler op de smartphonemarkt. Het Chinese bedrijf brengt de N1 nu ook internationaal uit. NUtech nam het toestel met een draaibare camera, lage prijs en high-end specificaties onder de loep.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Oppo werd in 2004 opgericht en is als bedrijf dus relatief jong. Op de smartphonemarkt is het zelfs pas sinds 2012 actief en richtte zich tot nu toe vooral op Azië. Naast telefoons maakt Oppo bijvoorbeeld mp3-spelers, tv's en dvd-spelers.

De Oppo N1 wordt nu internationaal uitgebracht en is sinds kort voor 449 euro verkrijgbaar. Een opvallend lage prijs voor de specificaties van het toestel. De meeste high-end telefoons kosten in Nederland al gauw 600 tot 800 euro.

Maakt Oppo met de N1 de beloftes waar, of klopt het vooroordeel dat een toestel van Chinese makelij weinig kwaliteit kan brengen?

Behuizing

De N1 heeft een opmerkelijk uiterlijk. Ten eerste gaat het om een telefoon met een 6 inch-scherm en valt dus het formaat op. Daarnaast springt de draaibare camera bovenop de telefoon direct in het oog en de rand rondom de telefoon heeft ook een unieke afwerking.

Die afwerking voelt overigens degelijk aan. De witte telefoon heeft dunne zilverkleurige randen die niet snel lijken te beschadigen. Het toestel is volledig gemaakt van kunststof en zal dus niet zo stevig aanvoelen als aluminium smartphones, maar heeft ook geen goedkoop gevoel. De telefoon komt degelijk over.

Oppo N1

De ingang voor de koptelefoon zit onderaan het toestel. Dat vind ik persoonlijk onhandig, maar er valt mee te leven. De draaibare module bovenop zorgt ervoor dat de 13 megapixel-camera ook aan de voorkant gebruikt kan worden. Het draaimechanisme zou volgens Oppo stevig genoeg zijn om minstens honderdduizend keer te draaien. Hoewel ik dat aantal in een week niet haalde, komt het mechanisme degelijk en stevig over.

Door de camera aan de bovenkant is de N1 wel iets langer dan vergelijkbare toestellen. De breedte, dikte en het gewicht van het toestel komen overeen met bijvoorbeeld de Galaxy Note 3 met ook een 5,9 inch-scherm.

Het formaat van de N1 blijft net als bij de Note 3, Xperia Z Ultra en HTC One Max in mijn ogen een groot nadeel. De Oppo-phablet ligt niet lekker in de hand en is moeilijk met één hand te besturen. In een broekzak past hij staand net, maar als je gaat lopen of zitten steekt hij uit of prikt hij in je been.

Camera

De draaibare camera is het paradepaardje en meest opvallende onderdeel van de N1. De Chinese fabrikant wil het maken van selfies stimuleren en de kwaliteit van deze foto's verbeteren. Selfie werd dit jaar nog tot woord van het jaar gekozen in Nederland en het fenomeen was al mateloos populair in Azië.

Zo'n selfiecamera klinkt al snel als een gimmick, maar niets blijkt minder waar. Het mechanisme werkt prima en is in het gebruik handig. De camera start automatisch op als je de camera draait. De kwaliteit van de gemaakte foto's zijn logischerwijs veel beter dan bij andere telefoons die aan de voorkant een camera van lage kwaliteit hebben.

Bovendien zijn de foto's over het algemeen ook prima. De kleurweergave is accuraat, het scherpstellen gaat snel en er zijn geen problemen met donkere situaties zoals ruis of groot detailverlies. Wel kunnen de donkere gedeeltes op foto's bij goede belichting snel iets te donker zijn. Dat zorgt niet direct voor detailverlies, maar bijvoorbeeld de iPhone 5S en Galaxy S4 leveren natuurgetrouwere foto's af. Op dat kleine punt na zijn er geen grote minpunten aan de camera.

Software en besturing

Oppo levert net als andere fabrikanten een eigen softwarelaag over besturingssysteem Android mee. Het staat bol van de vrolijke en kitscherige logootjes. Dat past ook uitstekend bij een Aziatische fabrikant waar dit soort, in westerse ogen overdreven, icoontjes populair zijn. Dat zie je ook bij andere Chinese fabrikanten en bijvoorbeeld bij het Koreaanse LG.

Bij de N1 is het echter ook mogelijk om voor het Android-thema te kiezen. Het thuisscherm en de app-icoontjes zijn dan gelijk aan het ontwerp van de kale versie van Android die door Google gemaakt is. De menu's houden het uiterlijk van Color OS, de software van Oppo.

Color OS draait prima op de N1 en het algehele gevoel van de telefoon is erg soepel. Wel is het toetsenbord voor verbetering vatbaar. Een leesteken komt automatisch direct achter de laatst getikte letter te staan terwijl je dat soms niet wil. Het toetsenbord schakelt soms ook automatisch terug van de cijferweergave naar de letterweergave als er één cijfer of leesteken is getikt. Een getal als 328 achter elkaar tikken kost dan dus veel moeite.

Het systeem heeft echter ook grote voordelen. Oppo heeft goed nagedacht over de besturing. Twee keer op het scherm tikken als de telefoon in slaapstand staat, activeert het scherm. Net als bij de LG G2. Bovendien is het mogelijk in slaapstand een rondje op het scherm te tekenen. De camera-app start dan direct op en omzeilt het wachtwoord. De rest van het systeem is dan uiteraard niet bereikbaar.

Daarnaast is het mogelijk met twee vingers over het scherm te slepen om het volume eenvoudig aan te passen en kan door te slepen met drie vingers direct een screenshot worden gemaakt. Op de achterkant van de telefoon zit nog een touchvlak. Na dubbel tikken kan een gekozen app worden opgestart.

Behalve de besturing aan de achterkant, gebruikte ik de overige mogelijkheden regelmatig. De besturing werkt sneller dan met de knoppen en went bovendien snel. 

Scherm

Het grote 5,9 inch-scherm heeft een full hd-resolutie (1080 x 1920 pixels) en dat levert een pixeldichtheid van 373 ppi op. Daarmee doet de N1 mee in de top.

Ook de overige prestaties van het lcd-scherm zijn dik in orde. Zo is de zwartwaarde opmerkelijk laag waardoor zwart dus echt zwart lijkt en primaire kleuren worden natuurgetrouw weergegeven. Wit is wel al snel iets te blauw en zodra kleuren worden gecombineerd tot bijvoorbeeld grijs wijkt de realiteit wel iets af. Die afwijking is met het blote oog zonder direct vergelijkingsmateriaal overigens moeilijk te zien. Alleen de schermen van de HTC One, iPhone 5S en Nexus 5 zijn echt merkbaar beter.

Wat betreft de helderheid hoeft de N1 zelfs alleen de nieuwste iPhone voor zich te dulden.

Accu en prestaties

De accuduur van de Oppo N1 is een groot pluspunt. Dankzij het formaat kan er een forse 3610 mAh-batterij in. Eveneens grote toestellen als de Note 3 en HTC One Max hebben respectievelijke 3200 en 3300 mAh.

Nu zegt de kracht van de accu niet alles. Ook het scherm, de software en processor hebben invloed op hoe lang de batterij mee gaat. Bij de N1 zit dat goed. Bij zwaar gebruik waarbij het scherm veel ingeschakeld is en er regelmatig apps worden gebruikt houdt de telefoon het met gemak een dag vol.

In onze videotest met geluid en wifi aan en een helderheid van 250 cd/m2 gaat de Oppo-smartphones zelfs ruim twaalf uur mee. Veel langer dan de meeste concurrenten. Daarvoor moet je wel een fors formaat op de koop toe nemen.

De prestaties vallen in de praktijk niet tegen, maar kunnen niet tippen aan die van de beste smartphones van dit moment. De software draait soepel en voor dagelijkse handelingen is de N1 ruimschoots geschikt. Bij zwaardere taken en games merk je dat het toestel iets langzamer is dan bijvoorbeeld de iPhone 5S, en nieuwste Android-telefoons.

Conclusie

Ik werd verrast door de N1. Niet alleen heersen er vooroordelen over Chinese merken, Oppo doet ook pas zo kort mee dat het moeilijk is een echt goede smartphone af te leveren. Toch is het bedrijf daarin geslaagd.

De telefoon onderscheidt zich met het ontwerp, voelt stevig aan en heeft een indrukwekkend scherm. Ook de accuduur is uitmuntend en er is goed nagedacht over de camera en handige besturingen in de software.

Voor zware taken is de N1 niet de snelste optie en de camera is bovengemiddeld, maar niet de beste. Die kleine nadelen worden echter ruimschoots gecompenseerd door de lage prijs. Ik blijf nog maar met één wens over: een kleiner formaat.


Lees meer over:

OPPO

Aanbevolen artikelen