Smart tv's zijn doorgaans niet de meest gebruiksvriendelijke apparaten. Vergeleken met smartphones en tablets is de besturing vaak traag en onduidelijk. LG probeert daar met WebOS verandering in te brengen.

LG kocht WebOS vorig jaar van HP, dat smartphones en een tablet met het systeem maakte. Toen die niet aansloegen werd de ontwikkeling van het systeem stopgezet.

De Zuid-Koreaanse tv-fabrikant ziet echter nog brood in het systeem en paste het uitgebreid aan voor gebruik op smart tv's. NUtech probeerde het besturingssysteem, dat op 70 procent van de nieuwe smart tv's van LG komt te staan, alvast uit op de stands van LG en Netflix op de gadgetbeurs CES.

Vergeleken met eerdere smart tv-systemen valt meteen op dat de nadruk veel meer ligt op het gebruik van apps en internetfuncties, terwijl traditionele tv eigenlijk wordt gezien als een van de vele apps.

Dat blijkt ook wel uit het installatieproces van de tv, waarin een animatievogeltje direct vraagt om het apparaat op internet aan te sluiten en uitlegt hoe WebOS werkt.

Afstandsbediening

LG levert bij zijn tv's een 'magic remote'. Op die afstandsbediening kan met één druk op de knop een menu tevoorschijn worden getoverd waarin de apps verschijnen als diagonale tegels. Vervolgens kan de afstandsbediening op de tv worden gericht en met een cursor de juiste app worden gekozen. 

Dat werkt hetzelfde als de Wiimote van de Wii. Hoewel het richten en selecteren van apps over het algemeen vrij nauwkeurig gaat, klikte ik af en toe wel mis. Zelfs medewerkers van LG leken het af en toe moeilijk te hebben met de afstandsbediening.

Daarom is het ook mogelijk om door apps te scrollen met pijltoetsen. Dat werkt een stuk fijner en is eigenlijk net zo snel. Over het algemeen is de navigatie zeer simpel en intuïtief.

Apps

Wisselen tussen live tv en verschillende apps gaat zeer snel, iets dat bij eerdere smart tv's nog wel eens anders was. Wie wisselt van een afspelende Netflix-video naar tv en weer terug krijgt bovendien direct weer dezelfde video op hetzelfde punt te zien. De app hoeft dus niet helemaal opnieuw op te starten en je hoeft niet weer door een menu te navigeren.

Er zijn al verschillende apps beschikbaar voor WebOS, waaronder Netflix, Skype en Youtube. Het aanbod zal echter nog flink moeten groeien. Apps die zijn ontwikkeld voor het eerdere smart tv-platform van LG zijn nog niet op WebOS bruikbaar.

Mogelijk zet LG apps als Uitzending Gemist en RTL XL zelf om naar WebOS. Een vertegenwoordiger van het bedrijf zei op de beursvloer van CES echter dat LG dit beperkt doet en liever ziet dat ontwikkelaars zelf hun app aanpassen.

Een standaard meegeleverde functie is Today, een overzicht van films die populair zijn op verschillende videodiensten. Als je een film selecteert, krijg je direct alle diensten te zien waar de titel beschikbaar is, samen met de prijs.

Die vergelijkingsfunctie is erg handig. Het valt te hopen dat het in de toekomst ook mogelijk wordt om zo in één keer alle verschillende videodiensten te doorzoeken.

Voorlopige conclusie

Hoewel WebOS nog niet perfect is - en de magic remote van LG ook te wensen overlaat - is het besturingssysteem wel een stuk beter dan de huidige software op smart tv's. Het is met name bewonderenswaardig dat LG met WebOS live televisie niet meer centraal zet, maar zich in plaats daarvan lijkt te realiseren dat het internet ook op tv's steeds belangrijker wordt.

Dat zal in de toekomst ongetwijfeld steeds vaker waar blijken te zijn. Op een moment dat ons kijkgedrag zich steeds meer verschuift van live televisie naar on-demand, speelt LG hier alvast vaardig op in.