Samsung kondigde op de CES in Las Vegas vier nieuwe high-end tablets aan in formaten van 8,4, 10,1 en 12,2 inch. NUtech nam de apparaten alvast kort onder de loep.

Opvallendst onder de nieuwe modellen zijn de Tab Pro en Note Pro van 12,2 inch. De tablets zijn een stuk groter dan de meeste apparaten die nu verkrijgbaar zijn, die vaak eindigen bij 10,1 inch.

De Note Pro en Tab Pro van 12,2 inch zijn aan elkaar gelijk, met uitzondering van de stylus die bij de Note wordt geleverd.

Het grotere formaat van de tablets is duidelijk geschikt voor het bekijken van video's of het gebruik van de tablet als pc-vervanger. Maar ondanks de grootte zijn de Note Pro en Tab Pro niet onredelijk zwaar geworden. Met 750 gram zijn ze nog een stuk lichter dan een gemiddelde ultrabook. Met een dikte van 7,9 millimter zijn ze bovendien ook behoorlijk dun.

Qua uiterlijk lijken de apparaten op de Galaxy Note 10.1 (review), met zijn achterkant van nepleer. Daarbij valt op dat de witte variant veel gladder is, waardoor het duidelijker is dat het 'leer' gewoon plastic is. De zwarte variant voelt stroever aan en weet het gevoel van leer beter te imiteren.

Scherm

Beide tablets hebben een scherm van 2560 bij 1600 pixels. Die hoge resolutie zorgt ervoor dat teksten en afbeeldingen zelfs op het grote formaat scherp blijven. Ondanks de hoge resolutie lijken de prestaties van de tablets prima, al zullen uitgebreidere tests daar nog meer duidelijkheid over moeten scheppen.

De specificaties zijn in ieder geval niet mis: er zijn snelle Exynos-processors en 3 GB werkgeheugen aan boord. De batterij is een forse 9.500 mAh groot.

Magazine

Het grotere schermformaat biedt ruimte voor een ander uiterlijk, dat Samsung Magazine UX noemt. Eigenlijk is dat een verzameling widgets, die op verschillende manieren de thuisschermen kunnen vullen.

Sommige widgets zijn interactief, zoals e-mail of de kalender. Veel andere apps, zoals Flipboard, tonen een afbeelding of tekst, waarop kan worden gedrukt om de app te openen.

Het tijdschriftuiterlijk ziet er mooi uit en maakt de thuisschermen wat interactiever. Wel passen er minder apps op dan op een traditioneel thuisscherm. Daarom heeft Samsung het ook nog mogelijk gemaakt om 'normale' thuisschermen aan te maken, die kunnen worden gevuld met kleine app-iconen.

Ook op andere punten is de software van Samsung vernieuwd. Zo is er een nieuw virtueel toestenbord, dat door de grootte van het scherm vrij makkelijk met twee handen te gebruiken is. Wel ziet deze er vrij lelijk uit, met 3d-effectien die een fysiek toetsenbord moeten nabootsen.

Het uiterlijk van de instellingenmenu's en het notificatiecentrum zijn juist strakker gemaakt. Waar eerder veel donkerblauw en groen werd gebruikt, zijn delen van de menu's nu wit met felle kleuren en is het design 'platter'.

Dat ziet er een stuk beter uit en maakt het menu direct iets overzichtelijker. Wel houden de tablets hun overdaad aan functies en zijn de menustructuren zelf nog vaak nog onduidelijk.

Multitasken

Het is op de tablets ook mogelijk om maximaal vier verschillende apps naast elkaar te draaien. Hoewel dat op zo'n groot scherm handig is, wordt het besturen van de apps snel moeilijk als er meer dan twee open staan. De apps schalen over het algemeen niet mee met de venstergrootte en dus vallen veel details buiten de randen. Het is handig dat je even snel een browservenster kan openen naast een andere app, maar bij meer dan twee vensters verdwijnt al gauw het nut van de functie.

Wel handig is een nieuwe manier om van apps te wisselen. Het is mogelijk om onderin beeld een balk met recent geopende apps te zien. Zo kun je snel van app wisselen zonder dat het hele scherm wordt overgenomen door een lijst met apps.

Stylus

De Galaxy Note Pro heeft als enige van de vier nieuwe tablets een stylus. Die kan net als bij de Note 10.1 worden gebruikt om een speciaal menu op te roepen, dat het mogelijk maakt om bijvoorbeeld op het scherm te tekenen of een notitie op te schrijven.

De Note Pro van 12,2 inch zal voor 749 euro in de winkel komen te liggen, terwijl de Tab Pro van hetzelfde formaat een adviesprijs van 649 euro krijgt. De stylus kost dus 100 euro extra, een prijs die niet wordt gerechtvaardigd door de beperkte extra functionaliteit.

Kleiner

Naast de grote tablets lanceerde Samsung op CES ook Tab Pro's van 10,1 inch en 8,4 inch. Waar de Galaxy Tab-serie normaal gesproken tablets uit de middenklasse bevat, zijn de specificaties van de Pro-varianten nagenoeg gelijk aan die van de Note Pro en Tab Pro van 12,2 inch. De kleine modellen wijken alleen af met 2 in plaats van 3 GB werkgeheugen.

Ook de hoge resolutie van de 12,2 inch-tablets is in de kleinere modellen bewaard gebleven. De pixeldichtheid ligt bij die apparaten dus nog hoger. Dat zorgt in de variant van 8,4 inch voor het grootste aantal pixels per inch dat we tot nog toe in een tablet zagen.

Het uiterlijk van de Tab Pro 10.1 is precies gelijk aan dat van de Note 10.1. De 8.4 inch-variant is simpelweg een compactere versie daarvan. Beide tablets zijn licht en liggen lekker in de hand. 

Prijs

De kleinere tablets hebben dezelfde software met tijdschrift-uiterlijk. Dat is duidelijk gemaakt voor grotere schermen en ziet er op de kleinere tablets iets minder natuurlijk uit. Desalniettemin is het goed om te zien dat Samsung werkt aan zijn software en probeert nieuwe functies toe te voegen aan Android.

De prijs van 479 euro die de Tab Pro van 10,1 inch krijgt is een stuk aantrekkelijker dan de 599 euro van de prijzige Note 10.1, die alleen qua stylus en werkgeheugen afwijkt. De Galaxy Tab Pro van 8,4 inch krijgt een prijs van 389 euro. Daarmee hebben de tablets precies dezelfde prijzen als de iPad Air (review) en iPad Mini (review).

Voorlopige conclusie

Samsung richtte zich in het verleden vooral op relatief goedkope tablets met gemiddelde specificaties. Met de Note Pro en verschillende Tab Pro's zet Samsung in op het duurdere segment van de markt. 

Qua hardware maakt Samsung een goede eerste indruk. De Note Pro en Tab Pro bevatten het nieuwste van het nieuwste en het is met name indrukwekkend dat de 8,4 inch-variant qua specificaties niet hoeft in te leveren.

De tablets onderscheiden zich ook met hun software. Hoewel dat in het verleden vaak een zwak punt van Samsung was, zijn er in het nieuwe tijdschriftuiterlijk goede ideeën verwerkt. Sommige functies, zoals het openen van meerdere apps tegelijk, zijn minder geslaagd.

Uit een uitgebreidere test zal nog moeten blijken hoe de nieuwe tablets in het dagelijks leven zullen presteren. Met name of het handig is om in het dagelijks leven een tablet van 12,2 inch mee te slepen is nog niet duidelijk.

De beste tablets van 2013

Al het laatste nieuws van gadgetbeurs CES