De tablet heeft in 2013 een enorme opmars gemaakt. Met name Android-tablets zijn in het afgelopen jaar écht volwassen geworden, met als gevolg dat de beste tablet van het jaar op Android draait.

1) Nexus 7

De Nexus 7 van Asus en Google is mooi, compact, en bovenal ontzettend goedkoop voor zo'n goede tablet. Het full hd-scherm is helder, geeft kleuren zeer nauwkeurig weer en maakt lezen zeer prettig.

Het stroeve materiaal aan de achterkant biedt genoeg grip om de tablet met één hand vast te houden. De snelle processor laat het apparaat zeer snel draaien en net als andere Nexus-toestellen is de tablet voorzien van de laatste versie van Android. Eigenlijk viel alleen de accuduur een klein beetje tegen.

De adviesprijs van 269 euro is enorm aantrekkelijk voor zo'n goede tablet. Enkele maanden na de verschijning is de tablet zelfs voor een paar tientjes minder te vinden, waarmee het apparaat een bijna overslaanbare prijs-kwaliteit-verhouding heeft.

Review: goedkope Nexus 7 van uitstekende kwaliteit

2) iPad Mini 2

Toen Apple zijn iPad in een kleiner formaat ging aanbieden, koos het ervoor om de tablet ook bescheidenere specificaties mee te geven. In 2013 werd die keuze ongedaan gemaakt met een uitstekende nieuwe versie, die eigenlijk gewoon een kleinere variant van de iPad Air is.

De nieuwe iPad Mini heeft precies dezelfde processor en resolutie als de Air. De prestaties zijn dan ook uitstekend. Met name de scherpte van het scherm is een vooruitgang ten opzichte van de vorige variant. Qua uiterlijk is aan de Mini niets veranderd; het toestel is nog altijd even licht en fijn om vast te houden. De accuduur is bovendien zeer indrukwekkend.

Met een prijs van 389 euro is de iPad Mini echter wel relatief duur. Wie diepe zakken heeft maakt met de iPad Mini een prima keus, maar er zijn verschillende vergelijkbare Android-alternatieven die voor veel minder over de toonbank gaan.

Review: iPad Mini 2 duurder, sneller en beter

3) Sony Xperia Tablet Z

Het aantal verkrijgbare Android-tablets is dit jaar explosief gegroeid. Die apparaten zijn vaak goedkoop en soms uitstekend, maar erg stijlvol zijn ze meestal niet.

De Xperia Tablet Z brengt daar verandering in met een ontzettend dun ontwerp dat niet zou misstaan in een luxevilla of op een jacht. In die laatste situatie is ook de waterdichtheid een pluspunt.

Het apparaat is zeer licht en heeft een full hd-scherm. Wel waren er kleine softwareproblemen is is de prijs van 449 euro nog vrij heftig.

Review: Xperia Tablet Z is mooi en verderlicht

4) LG G Pad 8.3

Ook de G Pad van LG viel op als een mooie tablet. Het toestel zocht met een schermgrootte van 8,3 inch een tussenvorm tussen kleine 7 inch- en 10 inch-tablets. Dat beviel prima, met een aluminium achterkant die lekker in de hand ligt.

Net als de andere tablets in deze lijst heeft de G Pad een full hd-scherm en prima prestaties met de Snapdragon 600. De camera van de G Pad is bovendien verrassend goed. 

De accuduur van de G Pad viel tegen, evenals de software die ten tijde van de review nog wat bugs bevatte. Toch is het toestel met een adviesprijs van 299 euro zeker geen slechte keus voor mensen die hun scherm nét wat kleiner hebben dan 10 inch.

Review: LG G Pad 8.3 brengt luxe naar Android-tablets

5) Surface 2

Windows-tablets zijn over het algemeen niet perfect. Ook de Surface 2 is dat zeker niet. Toch is de tablet het vermelden waard in deze lijst omdat er op allerlei vlakken kleine verbeteringen werden doorgevoerd, waardoor het apparaat momenteel de fijnste Windows-tablet is.

De Surface is dun, heeft een mooi scherm en de standaard aan de achterkant is aangepast zodat deze veelzijdiger kan worden gebruikt. De grafische prestaties zijn ongeëvenaard en de accu gaat bijzonder lang mee.

Al die verbeteringen zijn prachtig, maar het fundamentele probleem dat ook de Surface RT trof is onveranderd gebleven: Windows RT is een veel minder fijn besturingssysteem voor tablets dan iOS of Android. Het app-aanbod is dusdanig beperkt dat met de Surface 2 simpelweg minder mogelijk is dan met een iPad of Android-tablet. De volledige versie van Windows 8 is aantrekkelijker, maar daarvoor moet je upgraden naar de zwaardere en stukken duurdere Surface Pro 2.

Review: Surface 2 boekt beperkte vooruitgang