Ook in 2013 was het een drukte van jewelste op de smartphonemarkt. Android domineert met 80 procent martkaandeel, maar wat waren nu de beste Android-smartphones van het afgelopen jaar?

1.) HTC One

Het gaat niet goed met HTC. In het derde kwartaal werd het eerste verlies ooit geleden en ook het marktaandeel groeit niet. In Europa is de positie volgens HTC stabiel, maar in de Verenigde Staten en Azië gaat het minder goed.

Toch heeft HTC de beste Android-telefoon van 2013 gemaakt. De behuizing van aluminium voelt stevig aan, het scherm is van uitstekende kwaliteit, de accuduur is goed, het geluid voortreffelijk en de prestaties meer dan goed. Het enige minpunt is de matige camera.

Review: HTC One beste smartphone van het moment

2.) Nexus 5

Google maakte ook in 2013 weer een smartphone samen met een Android-fabrikant. Het koos wederom voor LG. De Nexus 5 combineert high-end specificaties met een lage prijs van 399 euro.

De Nexus-toestellen zijn een initiatief van Google. Bij elke nieuwe Android-versie maakt het samen met een fabrikant een product (smartphone of tablet) met een kale versie van het besturingssysteem. Normaal gooien Samsung, LG en Sony hun eigen softwarelaag over Android heen.

De Nexus 5 heeft dus weinig poespas, maar wel een uitmuntend scherm, de nieuwste versie van Android (4.4) en een uitstekende behuizing. Helaas presteert de camera iets minder dan bij andere high-end modellen en is de accuduur gemiddeld. De prijs compenseert dat echter ruimschoots.

Review: Nexus 5 combineert lage prijs met kwaliteit

3.) Galaxy Note 3

Samsung is er tot nu toe als enige in geslaagd een echt populaire phablet te maken. Binnen drie maanden zijn er tien miljoen exemplaren van de Galaxy Note 3 verkocht, veel meer dan van de voorgaande varianten in dezelfde periode.

De Note 3 heeft vooral een veel mooiere behuizing gekregen. De hoeken zijn iets vierkanter, maar de achterkant oogt veel minder goedkoop en ligt lekkerder in de hand dan bij de Note 2. Daar komt een mooi 5,5 inch-scherm bij en de Note 3 heeft uitstekende accuduur. In tegenstelling tot bij de S4 is de Note 3 op alle vlakken (licht) verbeterd wat onder de streep een grote vooruitgang betekent.

Review: Galaxy Note 3 maakt grote stappen

4.) Galaxy S4

Het nieuwe vlaggenschip van Samsung dit jaar is zoals verwacht ook de best verkochte Android-smartphone. Dat levert het toestel toch geen notering in de top drie op.

Hoewel met het full hd-scherm en de camera niets mis is, is het niet het snelste toestel van het jaar en blijft de software van Samsung een doorn in het oog. Ook de kunststof behuizing behoort qua uiterlijk en degelijkheid niet tot de top en de stap van de S III naar de S4 was beperkt.

Review: Galaxy S4 kleine stap vooruit

5.) Moto G

Motorola is een vreemde eend in deze lijst. De fabrikant was jarenlang afwezig op de Nederlandse markt en het nieuwste toestel kost slechts 219 euro. Moeilijk te vergelijken met de high-end topper in de rest van de lijst dus.

Toch is de Moto G het vermelden waard. De beperkte opslag van 8 GB is een minpunt en ook wordt er geen 4G ondersteund. Dat wordt echter goed gemaakt met een mooi scherm, uitstekende accuduur en verrassende prestaties. Dat in combinatie met de prijs zal voor veel mensen erg aantrekkelijk zijn.

Review: Moto G tilt goedkope smartphones naar hoger niveau