De G Flex van LG is een van de eerste telefoons met een gebogen scherm. Het product is nog niet uit in Nederland, maar NUtech kon de kromme smartphone met zelfhelende behuizing alvast kort testen.

De G Flex werd in oktober onthuld en was toen alleen in Zuid-Korea verkrijgbaar. Inmiddels hebben een aantal andere Aziatische landen en Frankrijk ook de beschikking over de nieuwste telefoon van LG.

De G Flex heeft van onder naar boven een lichte kromming. Dat zorgt er volgens LG voor dat de telefoon, net als oude vaste toestellen, beter bij het gezicht past. Tijdens het bellen zit de onderkant dichterbij de mond zodat de geluidskwaliteit moet verbeteren.

Naast de gebogen vorm is het toestel bijzonder omdat er een zelfhelende coating overheen zit. Krasjes in de behuizing zouden automatisch moeten verdwijnen. NUtech kon op het hoofdkantoor van LG Nederland alvast kort aan de slag met de bijzondere G Flex. Mijn eerste bevindingen.

Buigende behuizing

Naast de kromming valt direct ook het formaat op. Met een 6 inch-scherm is de G Flex een van de grootste telefoons die momenteel verkrijgbaar is. Dat het scherm zo groot is, is geen bewuste keuze van LG, maar komt omdat de productiemogelijkheden van het kromme plastic oled-scherm nog beperkt zijn.

Met afmetingen van 160,5 bij 81,6 millimeter is de telefoon fors groter dan bijvoorbeeld de 5,2 inch LG G2 en de Galaxy S4 van 4,99 inch.

De G Flex is van zowel de voor- als achterkant van plastic gemaakt. Het scherm is niet meer van glas, maar daar merk je niet direct iets van. De achterkant voelt opvallend glad aan. Wellicht omdat het een bijzonder materiaal is. Daarover later meer.

Verder zijn de normale speakers en camera’s aanwezig en heeft LG ervoor gekozen om net als bij de G2 de knoppen op de achterkant te plaatsen. Zowel de bediening voor het volume als de aan/uit-knop zitten op de achterkant rond de cameralens.

Volgens LG biedt dat betere bediening omdat je vinger zich daar toch al bevindt. Tijdens mijn review van de G2 kwam ik al tot de conclusie dat de nieuwe plek voor de knoppen geen vooruitgang is. De bediening went echter wel en het is niet onhandig. Tijdens het bellen kunnen de volumeknoppen bovendien wel beter van pas komen dan normaal.

Flexibel

Juist het telefoneren is iets waar LG met de gebogen behuizing op in zet. Het bedrijf verwijst daarbij naar de oude vast telefoons en de inklapbare eerste mobiele telefoons. Die modellen bogen ook iets zodat de microfoon dichterbij de mond van de spreker zou zitten voor een betere geluidskwaliteit van het telefoongesprek.

In mijn eerste test heb ik helaas de telefoonfunctie niet kunnen uitproberen. Door het forse formaat zou de microfoon ook zonder buiging overigens al dicht bij de mond zitten.

Hoewel de G Flex officieel niet flexibel is, kan het toestel wel licht worden gebogen. Als je het apparaat op een tafel legt en er druk op uitoefent, zal het meegeven. Je krijgt niet het gevoel dat je de telefoon aan het slopen bent, maar het voelt vrij natuurlijk aan. De behuizing buigt niet te makkelijk mee, maar geeft ook niet te veel weerstand.

Naast de behuizing en het scherm buigt op dat moment ook de batterij mee. Onderdelen als de printplaat zijn veel kleiner en zijn zo gepositioneerd dat ze bij het platdrukken speling hebben en dus niet mee hoeven te buigen.

De buiging maakt in mijn ervaring weinig uit voor wanneer de telefoon in je zak zit. Hij zit niet lekkerder of minder lekker om de kromming beter of juist slechter bij je bovenbeen past.

Kijkervaring

LG heeft met diverse softwaretoepassingen geprobeerd het nut van het kromme scherm te benadrukken, helaas lukt dat nog niet echt. Zo kan je op het vergrendelscherm twee vingers vanuit het midden uit elkaar bewegen en het scherm als een gordijn opentrekken. Je krijgt dan toegang tot video’s, foto’s of Youtube. Een leuke gimmick, maar daar blijft het bij.

Het gebogen scherm, zoals we dat ook in de nieuwe oled-tv’s van LG en Samsung zien en zoals wordt gebruikt in Imax-bioscopen, moet zorgen voor een betere kijkervaring bij video’s.

De bolling is gelijk aan die van het menselijk oog waardoor het gehele scherm zich op dezelfde afstand bevindt. De hoeken van het scherm zouden daardoor minder vervormen. Bij de tv van LG, die NUtech onlangs testte, viel het ons al niet direct op. Bij de G Flex is dit hetzelfde geval. Wellicht doet het onbewust iets, maar het zal je bij het bekijken van een video niet meteen opvallen.

LG benadrukt in een korte demo ook dat de speakers nu meer naar de gebruiker toestaan en dus voor beter geluid zorgen. Met de positionering aan de onderkant en bovenkant van het toestel vraag ik me dat af. Het volume viel dan ook niet meteen op. Wel zou LG in de toekomst de speakers aan de voorkant kunnen verwerken, zoals bij de HTC One.

Zelfhelend

De interessantste functie is de zelfhelende behuizing. In een video werd de werking al door een gebruiker getoond en ook LG zelf demonstreert de zelfhelende coating graag. Terecht, want wie wil er niet van die kleine krasjes af?

Volgens het Zuid-Koreaanse hoofdkantoor bevindt het gebruikte materiaal op de achterkant van de telefoon zich tussen hard en vloeibaar in. Het zou rubberachtig zijn waardoor de krassen weer opgevuld worden als het materiaal zich als het ware uitzet. De achterkant voelt overigens niet rubberachtig aan, maar is wel opvallend glad in vergelijking met andere telefoons.

Of de behuizing ook echt zo werkt als LG zegt was voor mij nog niet te controleren. Dat het werkt, is wel duidelijk. Nadat ik stiekem met een muntje een kleine kras had gemaakt was die duidelijk zichtbaar. Toen ik het toestel zo’n twintig minuten later weer even snel bekeek was de kras bijna helemaal verdwenen.

De G Flex kan volgens LG helpen bij lichte krassen. Wat de eisen daarvan zijn is helaas niet duidelijk, maar de telefoon kan met een iets geruster hart los in een broekzak of tas worden gestopt.

SPECIFICATIES

Schermformaat 6 inch
Schermtypte plastic oled
Resolutie 1280 x 720 pixels (245 ppi)
Afmetingen 160,5 x 81,6 x 8,7 mm
Gewicht 177 gram
Processor 2,26 GHz Snapdragon 800
Werkgeheugen 2 GB RAM
Accu 3500 mAh
Camera's 13 en 2,1 megapixel
Software Android 4.2.2
Opslag 32 GB
Prijs Omgerekend 700 euro

Scherm

Een groot nadeel van de G Flex is het scherm. Hoewel het toestel volgens LG de ideale kijkervaring geeft, moet de gebruiker het doen met een hd-resolutie van 1280 x 720 pixels. De meeste nieuwe toestellen hebben een full hd-resolutie en volgend jaar gaat dat waarschijnlijk nog verder omhoog. Bij het nieuwe gebogen oled-scherm van LG kan de resolutie echter nog niet hoger zijn dan dit.

Op het 6 inch-scherm zorgt hd voor ongeveer 245 pixels per inch. Veel lager dan de G2, S4, HTC One of iPhone 5S. Dat verschil zie je dan ook direct. Beelden zijn minder scherp en vooral teksten zijn duidelijk van mindere kwaliteit.

Een schermmeting was tijdens de eerste ervaring niet mogelijk. Door andere toestellen naast de G Flex te houden kan ik wel al zeggen dat de kleuren niet zo verzadigd zijn als op de Galaxy S4, maar wel redelijk fel overkomen. Bovendien lijkt de witweergave in orde hoewel er af en toe een blauwe waas optreedt.

Wat ook opviel was dat bij effen vlakken kleine puntjes te zien waren. LG kon niet aangeven of dit alleen in het prototype zat dat wij in handen hadden, of ook in de consumentenversie. Van die variant is het overigens nog niet duidelijk of hij ook naar Nederland komt. LG is er hard mee bezig, aldus een woordvoerder. Voorlopig is de bijzondere telefoon niet verkrijgbaar.

Snelheid en accu

De prestaties zijn bij een hands-on moeilijk te testen. Bij het openen van diverse apps, afspelen van video’s en heen en weer scrollen door menu’s en websites viel in ieder geval niets negatiefs op.

De G Flex beschikt dan ook over een Snapdragon 800-processor. De chip doet prima werk in de Nexus 5, G2, Galaxy Note 3 en nieuwste Sony-smartphones.

Ook de accuduur blijft vooralsnog onduidelijk. 3500 mah is in ieder geval meer dan de 3000 mah van de accu in de G2 en met een lagere resolutie zou het scherm minder energie moeten gebruiken.

Software en camera

De G Flex draait nu op Android 4.2.2. Of er gewerkt wordt aan 4.3 of zelfs 4.4, is niet bekend. Verder verwerkt LG als altijd een eigen skin over Android. Daarbij is duidelijk dat LG een Zuid-Koreaans bedrijf is met hier en daar kinderachtige icoontjes en wat kitscherige afwerkingen die populair zijn in Azië. Over smaak valt echter niet te twisten.

Voor de G Flex is een aparte optie ingebouwd die standaard aan staat en iets andere icoontjes toont. De ontwerpen zijn speels, rond en consistent doorgevoerd, maar kunnen ook worden vervangen door het standaard uiterlijk van LG. Het bedrijf laat weten dat deze versie speciaal voor de G Flex gemaakt is en niet bedoeld is als nieuw ontwerp voor een toekomstige versie van de LG-software.

Met de 13 megapixel-camera heb ik een paar foto’s kunnen maken. Door het hd-scherm is de kwaliteit moeilijk te beoordelen. Dat kan beter op een pc-scherm en in directe vergelijking met andere foto’s. Voor nu kan ik zeggen dat de G Flex goed scherpstelt en qua kleur natuurgetrouw lijkt. Een uitgebreide test moet meer over de camera duidelijk maken.

Voorlopige conclusie

De G Flex, die omgerekend 700 euro kost, is een moeilijk te beoordelen product. Het is duidelijk een smartphone waarmee LG wil laten zien wat het technisch kan wat betreft het scherm en de accu, die ook gebogen is. Een echt massaproduct zal het nooit worden met de lagere resolutie en het forse formaat.

De echte fanatiekelingen die alle ontwikkelingen op smartphonegebied volgen, zullen de G Flex direct in huis willen halen, want zo’n kromme behuizing heeft iets nieuws en spannends. Een direct positief effect lijkt in de praktijk echter te ontbreken, hoewel ik het bellen nog niet kon testen.

De zelfhelende behuizing die tot nu toe prima lijkt te functioneren, is het grootste voordeel. De snelheid en camera vallen op het eerste gezicht ook niet tegen. Daar kan een goede accuduur nog bijkomen.

De G Flex blijft echter vooral een productsoort voor later. LG gelooft in de kromming en zal die de komende jaren vaker doorvoeren. De productie van het scherm zal dan geoptimaliseerd zijn waardoor hogere resoluties mogelijk zijn en de kinderziektes niet meer bestaan. LG laat met de kromme telefoon in ieder gezien dat het nadenkt over de toekomst, het is alleen jammer dat de bijzondere vorm in functionaliteit nog niet tot zijn recht komt.

  • Zelfhelende coating
  • Snelle processor
  • Prima accu
  • Hd-scherm
  • Buiging voegt nog weinig toe