Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
LG Curved Oled

Review: Gebogen oled-tv LG heeft superieure beeldkwaliteit

De eerste oled-tv's verschijnen ten tonele en LG heeft net als Samsung een gebogen variant gemaakt. Dat in combinatie met betere beeldkwaliteit moet zorgen voor een heel goede tv. NUtech probeerde de bijzondere televisie uit.
Door NU.nl/Marc Rademaker

LG toonde de Curved Oled (LG55EA9800) al in januari 2013, maar het duurde even voordat de televisie zijn weg vond van Zuid-Korea naar Nederland. We mochten de tv met een adviesprijs van 8999 euro een week uitproberen. Is oled echt zoveel beter en wat heb je aan een gebogen scherm?

Oled

Oled is een nieuwe techniek ten opzichte van lcd-televisies en plasma-tv’s. Oled staat voor organic light emitting diode. Met name het organische gedeelte is interessant. Waar lcd-tv’s nog een backlight hebben, tegenwoordig meestal led-lampjes, heeft een oled-tv dit niet. De oleds zenden hun eigen licht uit. Omdat er geen backlight nodig is, kan een oled-tv dunner zijn. 

Daarnaast kan een oled ook helemaal uit, waardoor deze geen licht uitzendt. Als een oled uitgaat, is het scherm dus volledig zwart. Bij lcd-tv’s is dat niet het geval, omdat de backlight altijd aanstaat om andere pixels van licht te voorzien.

Plasma-tv’s zijn ook erg goed in het weergeven van zwart, maar hebben als nadeel dat pixels voor moeten gloeien om snel aan te kunnen gaan als dat nodig is.

LG gaf nog wel een twist aan de oled-technologie. Zo bestaat elke pixel uit een rode, blauwe, groene maar ook witte subpixel. Die witte subpixel zorgt voor een betere beeldkwaliteit, omdat wit nu niet meer hoeft te bestaan uit een combinatie van rood, groen en blauw. Maar de witte subpixel maakt ook een hogere helderheid mogelijk en zou de levensduur van de oleds verlengen.

Volgens LG zou de Curved Oled een levensduur hebben van 30.000 uur. Er kan dus tien jaar lang dagelijks 8 uur tv gekeken worden, voordat de tv mogelijk kapot gaat.

Uiterlijk

De Curved Oled van LG is ten eerste een opvallende verschijning. Met een diagonaal van 55 inch gaat het om een vrij grote tv, die er strak uit ziet, met erg dunne randen rondom het beeldscherm. Wie vervolgens omlaag kijkt, ziet een doorzichtige golvende voet met daarin de speakers. Die voet had wat ons betreft niet gehoeven.

Toon alleen het PlaatjeToon alleen het Plaatje
LG Curved Oled
LG Curved Oled

Vanaf de zijkant wordt echt duidelijk wat voor een unieke verschijning de Curved Oled is. Dan pas zie je duidelijk de kromming en hoe dun het toestel is. LG is van mening dat gebogen tv’s voorlopig geen gemeengoed gaan worden en de voordelen mogen dan klein zijn, het ziet er onwijs cool uit.

Op de dunste punten is de tv ongeveer 4 tot 5 mm dik. In de diepte neemt de tv wel aanzienlijk meer ruimte in, vanwege zijn kromming. Het toestel kan dan ook niet opgehangen worden en dat is wel jammer. De kromming is overigens van beperkt nut. Het vermindert onder andere reflecties, dat hard nodig is, want het scherm is net een spiegel.

Daarnaast zou de kromming vergelijkbaar zijn met die van je oogbol, waardoor beelden in de hoeken van de televisie niet uitgerekt lijken. In de praktijk merk je daar weinig van. 90 procent van de tijd kijk je niet naar de hoeken van het scherm. Tegelijkertijd stoorde de kromming ook niet.

Beeldkwaliteit

Oled wordt gezien als de toekomst wat betreft beeldtechniek. Op dit moment overheerst lcd, terwijl plasma al bijna out of the picture is. Dat is overigens vreemd, omdat plasma vaak betere beeldkwaliteit levert dan lcd-tv’s. Oled is in theorie dus nog beter dan plasma.

De Curved Oled levert bewijs voor de theorie. Het scherm schotelt verbluffend mooie beelden voor. Zelfs plasma-tv’s leggen het af bij de beelden die de Curved Oled produceert. Met name zwartpartijen spatten van het scherm af.

Een film, zoals The Dark Knight, is een compleet andere ervaring dan op menig lcd-televisie of plasma-scherm. Maar behalve een perfecte zwartweergave en dus een oneindig hoog contrast, is ook de kleurweergave nagenoeg perfect. Sterker nog, het scherm kan kleuren weergeven die buiten het gebruikelijke kleurenbereik liggen. Wie dat mooi vindt, kan kleuren er extreem verzadigd uit laten zien.

Om dat alles te bereiken, moet het toestel op de THX Cinema-modus gezet worden. Die modus werd door LG gekalibreerd, om kleuren natuurgetrouw weer te geven. Wel staat de helderheid vrij laag, waardoor er het beste gekeken kan worden met weinig omgevingslicht.

Behalve films ziet digitale televisie er ook erg mooi uit op het toestel. Dat komt niet alleen door de goede zwart- en kleurweergave, maar ook omdat snelle beelden erg vloeiend worden weergegeven. De televisie kan overigens prima in een goed verlichte huiskamer gebruikt worden, want de helderheid kan handmatig flink hoger worden ingesteld zonder dat de beeldkwaliteit daar slechter van wordt.

3d-beeld

De Curved Oled kan uiteraard ook 3d-beelden weergeven, met behulp van meegeleverde passieve brillen. We bekeken een aantal scenes van 3d-blu-rays en we waren daar niet lyrisch over. Dat komt omdat de televisie 'slechts' full hd is, maar met passieve 3d-brillen blijft nog maar de helft van die resolutie over. Vanwege het 55 inch-scherm neemt de beeldkwaliteit zichtbaar af op een kijkafstand van ruim 2,5 meter.

Dat is overigens geen mankement dat alleen voor deze tv geldt. Bovendien zijn de brilletjes erg licht en ze zitten lekker. Ook de afname in helderheid is zeer gering. De 3d-fans onder ons, kunnen hun lol dus op met de nieuwe LG-tv.

Apps

Bij een televisie van dit kaliber mag de term smart tv niet ontbreken. Lange tijd waren smart tv’s weinig bijzonder, de interface was onhandig en langzaam en het app-aanbod liet te wensen over. Tegenwoordig is dat wel anders en de Curved Oled is geen uitzondering.

Toon alleen het PlaatjeToon alleen het Plaatje
LG Curved Oled (2)
LG Curved Oled (2)

Standaard installeert LG een aantal apps, zoals Uitzending Gemist, RTL XL, Youtube, Skype maar ook NU.nl. De gebruiker hoeft dus geen account aan te maken en deze handmatig te downloaden. Die apps werken overigens vaak prima, maar de besturing laat ondanks de magic remote te wensen over en veel apps halen het niet bij de smartphonevarianten.

Daarnaast kan de gebruiker een groot aantal apps zelf downloaden, maar die moeten dan wel gratis zijn. Het is voor Nederlanders namelijk nog niet mogelijk om bijvoorbeeld een creditcard te gebruiken om apps aan te schaffen in de app-store van LG.

Netflix, voor mij een enorme pre, ontbrak overigens nog in het app-aanbod, maar daar zou volgens LG binnenkort verandering inkomen.

Afstandsbediening

De televisie wordt geleverd met de LG Magic Remote, een afstandsbediening die als muisaanwijzer dienst doet. Dat werkt verrassend genoeg best goed. Wel ontbreken er enkele knoppen, waaronder cijfers, en ook kost het relatief veel handelingen om bijvoorbeeld een andere hdmi-input te selecteren.

De interface werkt goed samen met de afstandsbediening en is overzichtelijk. LG werkt aan software waardoor de Magic Remote ook aparte tuners aan kan sturen, zodat je slechts één afstandsbediening nodig hebt.

De televisie kan via wifi verbinding maken met het internet en beschikt over zowel de nodige hdmi- als usb-poorten. Een losse mediaspeler heb je eigenlijk niet nodig. Erg handig vonden wij de mogelijk om bijvoorbeeld Youtube-filmpjes die je op een smartphone of tablet bekijkt, met een druk op de knop op de televisie te bekijken.

Geluid

De televisie beschikt in totaal over acht speakers, waarvan er zes in de tv zitten en twee in de voet. Het geluid is acceptabel, maar hoogstens om het nieuws te kijken. Dat is natuurlijk het nadeel van een dunne televisie, daar past geen fatsoenlijke speaker in. Dat zie je ook bij modellen van concurrenten.

Wie echter een dergelijk dure tv aanschaft, heeft hoogstwaarschijnlijk ook een mooi setje speakers in zijn huiskamer of thuisbioscoop staan.

Conclusie

De Curved Oled van LG is wat mij betreft een van de beste, zo niet de beste televisie die je momenteel kunt kopen. Oled levert met afstand de beste beeldkwaliteit en de resolutie mag dan 'slechts' full hd zijn, daar merk je amper iets van als je een blu-ray film kijkt. Aan die uitstekende beeldkwaliteit hangt echter ook een aardig prijskaartje, van maar liefst 8999 euro.

Randzaken, zoals de afstandsbediening, de apps en de mogelijkheid om 3d-content te bekijken zijn allemaal prima in orde. LG heeft de televisie helemaal volgestopt met de allernieuwste snufjes en software.

De voet is het enige punt waar we het niet eens zijn met LG, ook omdat het onmogelijk is de voet te verwijderen en de televisie op te hangen.


Lees meer over:

LG

Aanbevolen artikelen