Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Moto G

Review: Moto G tilt goedkope smartphones naar hoger niveau

Motorola brengt na jaren van afwezigheid weer een smartphone uit in Nederland. De Moto G heeft een bescheiden prijskaartje en op papier aardige specificaties. Voegt Motorola iets toe aan het smartphonelandschap?
Door NU.nl/Colin van Hoek

Motorola is lang afwezig geweest op de Nederlandse markt. Zo nu en dan verscheen er, al dan niet via grijze import, een telefoon bij een aantal webwinkels. Grote lanceringen waren er echter niet en dat geldt voor meer Europese landen.

Ook de Moto X die eerder dit jaar uitkwam, werd gericht op de Verenigde Staten. Bij de goedkope Moto G pakken Motorola en Google, dat sinds dit jaar eigenaar is van de smartphonefabrikant, het anders aan.

Direct bij de lancering is de Moto G beschikbaar in Nederland en dat voor slechts 219 euro. Met een 4,5 inch-scherm, 326 pixels per inch, een quad-core processor en 2070 mAh-accu lijkt het toestel veelbelovend, maar wat voegt de Moto G toe op de al zo drukke smartphonemarkt?

Behuizing

Goedkopere toestellen zijn niet bekend om hun bouwkwaliteit of unieke ontwerp. Bij de Moto G is dat laatste ook niet echt het geval. Het toestel is vrij saai, maar wel degelijk. Bovendien beschikt de telefoon over verwisselbare achterkantjes. Wij hadden de saaie zwarte variant, maar er zijn tal van kleuren te kiezen die de Moto G iets unieker maken.

Moto G

De afwerking is bovendien prima, de randen zijn rond en nergens scherp en de smartphone ligt lekker in de hand. De achterkant is overduidelijk van plastic gemaakt, maar voelt niet breekbaar aan. Wel is de behuizing erg vingerafdrukgevoelig en de Moto G ziet er dus snel vies uit.

De enige onderdelen aan de telefoon die echt niet stevig aanvoelen, zijn de knoppen aan de rechterzijde van het toestel. Een kleine opoffering voor de lage prijs. Het gewicht is met 143 gram aan de hoge kant voor een relatief kleine telefoon.

De speaker is op de achterkant verwerkt en geeft matig geluid, bovendien is het volume vrij beperkt. Verder is de behuizing strak en leeg op de gebruikelijke speakers en camera's na.

Scherm

Veel goedkope concurrenten moeten inleveren op de schermkwaliteit of in ieder geval de resolutie. Dat is bij de Moto G niet het geval. De resolutie is met 720 x 1280 pixels geen full hd, maar omdat het scherm 4,5 inch meet, komt het aantal pixels per inch uit op 326, vergelijkbaar met de iPhone 5S.

Uit onze metingen blijkt bovendien dat het scherm met 444 cd/m2 behoorlijk helder is en het kleuren realistisch weergeeft. De kleuren zijn fel en natuurgetrouw. De witweergave is niet optimaal. Er zit een beperkte blauwe gloed overheen die niet direct opvalt.

Sommige fabrikanten maken schermen iets blauwer om het wit feller te laten lijken. Hoewel het verschil klein is, valt het in een directe vergelijking met de goede schermen van bijvoorbeeld de iPhone 5S en HTC One wel op.

Het scherm is echter een grote vooruitgang in vergelijk met andere goedkope toestellen. Daar zijn de resolutie en helderheid vaak veel lager.

Snelheid

Motorola maakt gebruik van een Snapdragon 400-processor van Qualcomm. Dit quad-core model is ook te vinden in de Galaxy S4 Mini van Samsung en net als dat toestel draait de Moto G heel soepel. Bovendien is de Androidvariant op de Moto G bijna niet aangepast waardoor het lichte software blijft wat de prestaties in het dagelijk gebruik bevordert.

Zelfs bij het laden van zware apps haperde de telefoon zelden. Grafisch zware games als Asphalt 8 draaien bovendien soepel. Wel kan je in een directe vergelijking zien dat dergelijk zware apps langzamer opstarten, maar eenmaal geopend gaat alles prima.

In de benchmarktests komt wel naar voren dat de Moto G het flink slechter doet dan de wat duurdere toestellen. Voor de gemiddelde gebruiker zijn de prestaties echter ruim voldoende.

Accu en camera

De Moto G ging bij dagelijks gebruik, waarbij ik veel gebruikmaakte van browsen, e-mail en sociale netwerken, makkelijk tot ver in de avond mee. In onze accutest, waarbij video op een helderheid van 250 cd/m2 wordt afgespeeld met wifi en geluid ingeschakeld zijn, ging de telefoon 502 minuten of ruim acht uur mee.

Dat is bijvoorbeeld langer dan de Nexus 5, nieuwste Xperia-telefoons en de G2 van LG. Deze telefoons hebben dan ook allemaal een full hd-resolutie die meer batterij verbruikt.

De foto's gemaakt met de 5 megapixel-camera vielen enigszins tegen. In niet ideaal belichte situaties zijn beelden vaak onscherp en heel snel korrelig. Details gaan dus snel verloren. De camera reageerde wel snel en kan bij goed licht aardige foto's schieten die prima zijn om te delen, maar verwacht geen echt mooie foto's.

Foto gemaakt met Moto G

Een handige toevoeging is dat je door het focuspunt te verslepen de belichting kan aanpassen waardoor de foto bijvoorbeeld lichter of donkerder wordt. Dat komt de kwaliteit overigens vaak niet ten goede.

Software

We zijn bij smartphones van bijvoorbeeld Samsung, HTC en Sony gewend dat er over het besturingssysteem Android een eigen softwarelaag wordt geplaatst. Dit zorgt voor een ander uiterlijk en extra apps en functionaliteiten. Over het nut van deze extra software zijn de meningen verdeeld. Het kan de telefoon langzaam en vol maken.

De Moto G beschikt over een bijna kale versie van Android. Er zijn hier en daar kleine aanpassingen, maar het uiterlijk en hoe alles werkt is erg dicht bij het origineel. Dit betekent een simpel en snel besturingssysteem. Wie gewend is aan bijvoorbeeld Touchwiz van Samsung zal echter bepaalde controles missen of sommige dingen wat onduidelijk vinden. Over het algemeen zit veel op dezelfde plek en zullen de meeste gebruikers snel wennen.

Motorola levert Android 4.3 mee op de Moto G. Of en wanneer er een update naar Android 4.4 verwacht kan worden, is niet bekend. Android 4.3 is qua uiterlijk nog erg zwart, terwijl in 4.4 veel meer wit is gemaakt.

Concurrentie

De Moto G krijgt vooral concurrentie van oudere toestellen die inmiddels in prijs zijn verlaagd. Bijvoorbeeld de Nexus 4, Galaxy S II en Galaxy S III Mini zijn allemaal voor minder dan 300 euro verkrijgbaar. Bovendien is er nog de nieuwere Galaxy Ace 3.

De Nexus 4 is vergelijkbaar in schermresolutie en prestaties, maar met 300 euro nog wel een stuk duurder. De overige toestellen hebben allemaal een veel minder hoge resolutie, een minder goed scherm wat betreft kleur en helderheid en zijn langzamer.

Een groot nadeel van de Moto G is dat hij in Nederland alleen geleverd wordt met 8 GB aan opslagcapaciteit en geen mogelijkheid dit uit te breiden met een micro sd-kaart. Er blijft nog slechts 5,5 GB over voor foto's, video's, downloads en apps. Hoewel dingen steeds vaker in de cloud worden opgeslagen zal de 5,5 GB voor niet iedereen genoeg zijn.

Conclusie

De Moto G voegt een nieuw segment toe aan de smartphonemarkt, of haalt de kwaliteit het goedkopere segment omhoog. Het is voor het eerst dat ik een Android-toestel van onder de 300 euro echt durf aan te raden. Als je kan leven met de beperkte opslagcapaciteit van 8 GB en de iets minder indrukwekkende camera heb je met de Moto G een snel en degelijk toestel met een mooi scherm.

Een nadeel is wel dat de Moto G niet over 4G-ondersteuning beschikt waardoor je geen gebruik kan maken van het snellere mobiele internet dat sinds dit jaar wordt uitgerold in Nederland.

Aanbevolen artikelen