De eerste Galaxy Note 10.1 van Samsung was de snelste Android-tablet van 2012. Het nieuwe model is wederom voorzien van uitstekende specificaties, maar hoe is de tablet in het dagelijks gebruik?

Onlangs presenteerde Samsung nog zijn nieuwe Galaxy Tabs, in formaten van 7, 8 en 10 inch (review). Die tablets bevinden zich qua specificaties in de middenklasse.

De Note 10.1 moet juist het laatste en beste van Samsung tonen. De tablet is voorzien van een octacore Exynos-processor van 1,9 GHz. Ook het scherm is met een zeer hoge resolutie van 2560 bij 1600 pixels en pixeldichtheid van 299 ppi scherper dan ooit tevoren.

Met die specificaties en een adviesprijs van 599 euro gaat de Galaxy Note 10.1 rechtstreeks de concurrentie aan met de iPad Air, die voor 120 euro minder wordt verkocht.

Behuizing

Qua uiterlijk lijkt de Note 10.1 erg op de Galaxy Note 3 (review), de phablet die Samsung onlangs op de markt bracht. Aan de achterkant zit hetzelfde plastic met neplederen reliëf, aan de rand voorzien van nepstiksel.

Dat klinkt kitscherig - en dat is het ook wel een beetje - maar vergeleken met eerdere tabletbehuizingen van Samsung is het een grote vooruitgang. Het plastic voelt veel beter aan dan de gladde achterkant die eerdere Samsung-tablets hadden.

Bovendien is de Note 10.1 voor een 10 inch-tablet redelijk compact. De rand om het scherm is niet te dik en het apparaat is met 7,9 millimeter behoorlijk dun. 

Het toestel is een fractie groter dan de iPad Air en bijna 100 gram zwaarder, al is het verschil in de praktijk nauwelijks te merken.

Scherm en prestaties

Het scherm is misschien wel het opvallendste onderdeel van de Note 10.1. Simpel gezegd is het een prachtig display, met een ongekende scherpte en prima helderheid. Uit onze schermmetingen blijkt dat felle kleuren als geel, groen en cyaan iets doffer dan bedoeld worden weergegeven, maar in de praktijk is daar weinig van te merken.

Met een octacore-processor zou de Note 10.1 ook de snelst verkrijgbare tablet moeten zijn. Helaas maakt het apparaat dat niet altijd waar.

Hoewel benchmarks als Geekbench aantonen dat de chip inderdaad zeer snel is, valt in de praktijk nog wel eens wat aan te merken op de daadwerkelijk gehaalde snelheid.

Apps starten normaal gesproken snel op, maar er treden soms haperingen op. Ook het ontgrendelen van de tablet zou een stuk sneller kunnen. Na het drukken op een knop duurt het soms net te lang voordat het scherm aangaat.

De hoge resolutie van het scherm lijkt als nadeel met zich mee te brengen dat de prestaties niet altijd optimaal zijn. Dat wordt ook bevestigd door een test met GFXBench, dat de grafische prestaties van apparaten meet.

In een animatie die op het scherm wordt getoond haalt de Note 10.1 een score van 14 frames per seconde, ruim lager dan de score van de iPad Air en ongeveer gelijk aan de veel goedkopere G Pad en nieuwe Nexus 7.

Worden de prestaties 'offscreen' gemeten, waarbij de berekeningen op alle apparaten gelijk worden uitgevoerd, dus zonder dat de resolutie van het scherm een rol speelt, dan presteert de Note 10.1 relatief beter, met 22 fps tegen de 27 van de iPad Air, 16 van de Nexus 7 en 12 van de G Pad.

Benchmarktests kunnen prestaties op abstracte wijze weergeven, maar in dit geval is ook in de praktijk goed te merken dat de tablet soms stoeit met de hoge resolutie. Grafisch intensieve games als Asphalt 8 draaien goed, maar de hoogste grafische kwaliteitsopties zijn niet beschikbaar (terwijl ze dat op Snapdragon 800-toestellen wel zijn).

In browsertests scoort de Note 10.1 een stuk beter, met de hoogste score van alle Android-tablets, op de G pad 8.3 na.

De batterijduur van de Note 10.1 is gemiddeld. Het afspelen van een full hd-video op een normale helderheid van 250 cd/m2 en met wifi en geluid aan wist het apparaat 7 uur en 45 minuten uit te houden. Qua absolute duur is dat niet bijzonder lang, maar gezien de hoge resolutie van het scherm is het toch nog een behoorlijke prestatie.

Software

De meegeleverde software zit zoals bij alle Samsung-toestellen weer boordevol toegevoegde functies, van een aangepaste versie van tijdschrift-app Flipboard tot de 'slim schuiven'-techniek die het mogelijk maakt om door webpagina's te scrollen met hoofdbewegingen.

De tablet is ook voorzien van een exclusieve versie van de Twitter-app met tabletmodus, de app van de New York Times, en een jaarabonnement op de digitale editie van het zakenblad Bloomberg Businessweek.

Een handige toevoeging is de mogelijkheid om te multitasken door twee appvensters naast elkaar te openen. Dit werkt met een behoorlijk aantal standaardapps, van Gmail en Chrome tot de videospeler en contactenlijst. Apps uit de Play Store ondersteunen deze mogelijkheid echter niet. Het is dus niet mogelijk om een e-mail te schrijven en daarnaast door NU.nl te bladeren of een game te spelen.

Stylus

Ook bevat de software een aantal functies om de meegeleverde stylus mee te gebruiken. Wie de stylus uit zijn schuifvak haalt, krijgt een menu te zien waar onder meer een 'actie memo' kan worden gemaakt.

Daarmee is het mogelijk om een tekst op te schrijven en deze op te slaan als taak of te gebruiken als zoekopdracht. Ook kan een e-mailadres of telefoonnummer worden opgeschreven en gemaild of gebeld. 

Dat werkt in de praktijk totaal niet sneller dan het intypen van de tekst, vooral aangezien het handschrift - zeker in mijn geval - nogal eens verkeerd werd herkend.

Ook kan een 'venster' op het scherm worden getekend waarin vervolgens een kleine app, zoals een browser of rekenmachine, kan worden geopend. Dat voelt als een omslachtige manier om zo'n app te openen.

Uiteraard kan de stylus ook gewoon worden gebruikt om tekeningen te maken. Dan blijkt duidelijk dat hij zeer nauwkeurig is. Het is bovendien makkelijk om lijnen in verschillende diktes aan te brengen door harder of zachter op het scherm te drukken.

Het meeleveren van een stylus zal voor veel mensen uiteindelijk geen groot pluspunt zijn. Zelf gebruikte ik hem vooral om het scherm te ontgrendelen; als je de stylus uit zijn houder trekt ontgrendelt het scherm namelijk sneller dan als je op een knop drukt en vervolgens over het scherm veegt.

Camera en geluid

Voor een tablet is de camera van de Note 10.1 ongelofelijk goed. Deze is hetzelfde als de camera van onder meer de Galaxy S4 Mini en Active, met een sensor van 8 megapixels.

Het is natuurlijk mooi dat de camera zo goed presteert, maar omdat tabletcamera's over het algemeen een stuk minder worden gebruikt dan smartphonecamera's vraag ik me wel af of de toevoeging nuttig is. Zelf had ik liever een slechtere camera en een lagere prijs gezien.

Aan weerszijden van de tablet zitten stereo-speakers die prima geluid geven. De luidsprekers zitten bovendien ver uit elkaar, wat het stereo-effect ten goede komt.

Specificaties

Schermgrootte 10,1 inch
Resolutie 2560 x 1600 pixels (299 ppi)
Besturingssysteem Android 4.3
Processor 1,9 GHz octacore Exynos
Werkgeheugen 3GB
Batterij 8220 mAh
Opslag 32 GB
MicroSD Ja, tot 64 Gbps
Camera's 8 en 2 Mbps
Gewicht 540 gram
Afmetingen 243.1 x 171.4 x 7.9 mm
4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0

Conclusie

Op papier is de Note 10.1 een geweldige tablet. Deels is dat ook merkbaar: het scherm is prachtig, de camera is beter dan alle andere tabletcamera's die ik ooit heb getest en het apparaat voelt stevig, licht en degelijk.

Toch valt op de prestaties van de tablet af en toe nog wel iets aan te merken. Soms gaat het een tijd goed, maar haperingen treden toch iets te vaak op. Grafisch zware applicaties hebben bovendien moeite met het enorme aantal pixels dat aangestuurd moet worden.

De prijs van 599 euro is er bovendien één om U tegen te zeggen. Een iPad Air met evenveel opslag kost 30 euro minder en levert betere prestaties. Ook aantrekkelijke Android-concurrenten als de Transformer Pad TF701 van Asus of de oudere Nexus 10 van Samsung zelf gaan voor een stuk minder over de toonbank.

Daarom kunnen we de Note 10.1 niet helemaal van harte aanbevelen. De vorige Galaxy Note 10.1 was een uitstekende tablet met een tegenvallende schermresolutie. Dit exemplaar heeft een geweldig scherm maar schiet op een ander gebied tekort. We hopen dat Samsung de volgende keer een combinatie van de twee weet te maken voor een topmodel dat echt op alle punten uitblinkt.

  • Mooi apparaat
  • Uitstekend scherm
  • Goede camera
  • Soms mindere prestaties
  • Duur

BEOORDELING