De markt voor Android-tablets wordt steeds drukker. Met de G Pad 8.3 probeert ook LG een puntje van de taart af te snoepen.

Android-tablets zijn doorgaans niet erg mooi. Stevig, met prima specificaties, dat soms wel. Maar een apparaat waar je graag naar kijkt, dat elegantie uitstraalt, kan ik me sinds de uitstekende Sony Xperia Tablet Z (review) niet meer herinneren.

LG doet een gooi naar deze positie en beconcurreert en passant de iPad Mini. Die missie slaagt deels.

De G Pad is in ieder geval mooi om naar te kijken. LG heeft gekozen voor een simpel, dun ontwerp met afgeronde hoeken. De tablet is met 338 gram relatief licht en kan makkelijk worden vastgehouden met één hand, mede door de zeer dunne rand aan weerszijden van het scherm.

Behuizing

De achterkant is grotendeels gemaakt van aluminium, een mooier materiaal dan het plastic waar veel andere Android-tablets van zijn gemaakt. 

Jammer genoeg bedekt het aluminium niet de hele achterkant: aan de boven- en onderkant zitten nog twee stukken plastic. Dat ziet er net iets minder mooi uit dan een achterkant die geheel uit één stuk is gemaakt, zoals bijvoorbeeld de aluminium achterkant van de iPad Mini.

Dat is echter een kleine grief. Over het algemeen is de G Pad een stuk mooier dan het gros van de Android-tablets dat je in de winkels zult vinden.

Ook qua specificaties kan de G Pad mee met de besten. Het scherm van 8,3 inch heeft een full hd-resolutie. Dat zorgt voor haarscherpe beelden met 273 pixels per inch.

Ook de kleuren zijn mooi, al zijn witte vlakken een beetje grijs. Met een helderheid van 293 cd/m2 is het scherm wel wat minder fel dan sommige concurrenten.

Software

De G Pad draait op een aangepaste versie van Android 4.2.2. Zoals veel Android-skins brengt de software van LG enkele nuttige functies met zich mee, maar er zijn ook bugs en lelijke elementen.

Net als op zijn telefoons kiest LG voor een speels uiterlijk, met vrolijk rondstuiterende icoontjes en notificatiegeluiden die zich prima op hun plaats zouden voelen in een kerstfilm uit de jaren 80. Als je graag een jongenskoor of stevig pianogepingel als wekker gebruikt, dan is dit de tablet voor jou.

Enkele andere functies zijn handiger. LG heeft net als fabrikanten als Asus en Sony de mogelijkheid toegevoegd om kleine apps als pop-up boven full-screen-apps te tonen. Zo is het mogelijk om snel je e-mail te checken of op je kalender te kijken, zonder de geopende app af te sluiten.

Met de Qpair-functie kunnen alle Android-smartphones worden gekoppeld aan de G Pad. Als sms'jes of telefoontjes binnenkomen, krijg je vervolgens ook een melding op de tablet (wederom verzorgd door een uitbundig jongenskoor).

Ook is het bij eerste gebruik van de tablet mogelijk om in te stellen in welke volgorde je de drie standaardknoppen van Android (terug, thuis en opties) wilt zien. Dat is een simpele maar zeer welkome toevoeging.

Wel moet worden gezegd dat veel eigen apps van LG er vrij lelijk uitzien. De kalender is erg rommelig en de e-mail-app heeft een gedateerd grijs uiterlijk.

Grootste nadeel aan de software van LG is echter dat er momenteel nog te veel bugs in zitten. De prestaties zijn over het algemeen dik in orde, maar van tijd tot tijd treden haperingen op. Het draaien van de tablet tussen portret- en landschapmodus zorgt vaak voor vertraging.

Deze problemen zijn nooit ernstig - na hooguit een paar seconden reageert de tablet weer naar behoren - maar ze kunnen wel storend zijn.

Prestaties

Normaal gesproken presteert de G Pad echter uitstekend. Dat blijkt ook uit benchmarktests. In een grafische test met GFXBench en een browsertest met Vellamo scoort de tablet ongeveer gelijk met de Nexus 7, de uitstekende tablet van Asus en Google.

In Geekbench, een test die de processor en het werkgeheugen van het apparaat test, scoort de G Pad wel een stuk lager dan de Nexus 7. De 8 inch-versie van de Samsung Galaxy Tab 3, die dezelfde adviesprijs van 299 euro heeft, wordt echter op alle fronten ruim overtroffen.

Beweeg de cursor over het diagram om de scores te zien. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Grootste nadeel aan de G Pad is de accuduur. Het spelen van een full hd-video, met wifi en geluid aan en helderheid op 65 procent, hield de tablet iets minder dan 7 uur vol. Dat is niet bar slecht, maar valt wel tegen, zeker voor een scherm dat niet heel helder is.

Camera

Voor een tablet heeft de G Pad een verrassend goede camera. Opvallend is ook dat veel softwarefuncties uit smartphonecamera's hun weg naar de tabletsoftware van LG hebben weten te vinden.

Foto's die worden gemaakt met de 5 megapixelcamera zijn over het algemeen redelijk scherp, al is de kleurreproductie bij mindere lichtomstandigheden niet geweldig. 

Wel leuk is dat het ook mogelijk is om foto's te maken in burst- of panoramamodus. Zelfs handmatige focus en iso-instellingen zijn beschikbaar, al zijn dat soort mogelijkheden eigenlijk wat overbodig bij een camera van deze kwaliteit.

Het geluid van de G Pad is prima. Net als verschillende andere fabrikanten kiest LG ervoor om de speakers aan de achterkant van de tablet te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat ze redelijk ver uit elkaar zitten en dus verder uit elkaar zitten in landschapsmodus. Zo is een beter stereo-effect mogelijk.

Het nadeel is echter dat de speakers eigenlijk precies de verkeerde kant op zijn gericht. Degene die tegenover je zit krijgt het geluid dus eigenlijk het best te horen.

SPECIFICATIES

Schermgrootte 8,3 inch
Resolutie 1920 x 1200 pixels
Besturingssysteem Android 4.2.2
Processor Snapdragon 600 (quadcore, 1,7 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Batterij 4600 mAh
Opslagruimte 16 GB
Afmetingen 216.8 x 126.5 x 8.3 mm
Gewicht 338 gram
Camera's 5 en 1,3 megapixel
MicroSD Ja, tot 64 GB

Conclusie

Al met al is de G Pad 8.3 een van de beste Android-tablets tot nu toe. Het apparaat is zeker niet perfect; met name qua accuduur en op softwaregebied valt nog wel wat te wensen. 

Voor een eerste poging in jaren van LG is de G Pad echter een zeer aantrekkelijk apparaat. In tegenstelling tot de meeste Android-tablets is de bouwkwaliteit en uitstraling mooi. Het compacte formaat maakt gebruik met één hand mogelijk, maar het scherm van 8,3 inch biedt films en apps net iets meer ruimte dan 7 inch-tablets.

  • Mooi ontwerp
  • Full hd-scherm
  • Prima prestaties
  • Bugs in software
  • Tegenvallende accuduur

BEOORDELING