Bij de lancering van de eerste Surface van Microsoft waren de meningen verdeeld. Het bedrijf had een mooie tablet gemaakt, maar met name aan het besturingssysteem Windows RT kleefden nog problemen. Is de tweede versie een stap vooruit?

Wie de Surface 2 naast de eerste Surface RT legt, ziet misschien niet direct veel verschil. Maar toch is er veel veranderd aan de tablet van Microsoft. Kleine wijzigingen aan de binnen- en buitenkant van de Surface maken het apparaat als geheel een flink stuk beter dan zijn voorganger.

Misschien wel de meest opvallende verandering zit aan de achterkant van de tablet. Die ziet er op de lichtgrijze kleur na identiek uit, maar de uitklapbare standaard heeft een mooie upgrade gekregen.

Het is namelijk mogelijk geworden om deze in twee verschillende standen te zetten. Daarmee is het apparaat een stuk stabieler bij gebruik op schoot en is een van de grotere ergernissen aan de eerste versie verholpen. 

Ondanks de verandering is de kickstand nog even dun en stevig als voorheen. Hij verandert nooit van positie als je dat niet wilt. Enige kleine ergernis voor mij als rechtshandige was dat de inkeping om de standaard te openen alleen aan de linkerkant zit.

Behuizing

De behuizing van de Surface ziet er hetzelfde uit als bij de eerste versie, al heeft Microsoft dit maal gekozen voor een lichtgrijze kleur. De afwerking van de magnesium behuizing is nog even degelijk en stijlvol, en onderscheidt zich duidelijk van het kunststof dat de meeste tablets gebruiken.

Ook het scherm van de Surface is veranderd, en ook in dit geval is dat een forse verbetering. Het display van 10,6 inch heeft nu een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Met 208 pixels per inch zorgt dat voor scherpe beelden die de tablet beter geschikt maken om op te lezen.

Ook qua kleurweergave, helderheid en witwaardes is het scherm uitstekend. Wel is de rand rond het scherm nog vrij groot, waardoor de tablet fors is om mee te nemen. De kickstand en het toetsenbord dat bij de Surface verkrijgbaar is zorgen voor meer veelzijdigheid, maar op compactheid wordt ingeleverd.

Prestaties

Wel zijn de prestaties van de tablet uitstekend. Gebruik van de Surface 2 voelt eigenlijk altijd snel en ook het draaien van meerdere apps tegelijk levert geen problemen op. Ik ben in anderhalve week één keer geconfronteerd met een blue screen of death (nadat er updates waren gedownload), maar verder waren er nooit problemen.

Benchmarktests tonen dat de Surface 2 qua prestaties meekan met de beste tablets op de markt. De score in de grafische test GFXBench is zelfs hoger dan die van alle tablets die we eerder testten.

Beweeg de cursor over het diagram om de scores te zien. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De accuduur is bovendien uitstekend. Het afspelen van een video met de helderheid op 65 procent, met geluid en met de wifi aan hield de Surface 2 bijna 13 uur vol. Dat is zeer indrukwekkend voor een apparaat met een full hd-scherm van dit formaat.

Naast het scherm zijn ook kleinere elementen van de Surface op de schop gegaan. De camera aan de achterkant is van 1 naar 5 megapixels gegaan, al lijkt dat enkel te hebben geleid tot beperkte verbeteringen in fotokwaliteit.

Er treedt nog steeds te veel ruis op en bij slecht licht zijn foto's al helemaal waardeloos.

De camera aan de voorkant van de tablet is voorzien van technologie die videobellen beter mogelijk moet maken in donkere ruimtes. Dat is een handige toevoeging, die zorgt voor net wat betere resultaten bij gebruik van de meegeleverde app Skype.

Wel noemenswaardig zijn de nieuwe speakers aan de zijkanten, die een prima geluid weten te produceren en bovendien zo zijn gepositioneerd dat je ze nooit met je handen bedekt. Daar kunnen veel andere tabletfabrikanten nog wat van leren.

Ook andere kleine onderdelen zijn veranderd. Zo is er een USB 3.0-poort toegevoegd en is de magnetische oplader verbeterd, waardoor deze makkelijker kan worden aangesloten. Al met al maken alle kleine en grote verbeteringen de Surface 2 qua hardware uitstekend.

Windows RT

Eigenlijk is er met de Surface 2 nog maar één wezenlijk probleem: Windows RT. Ondanks een storm van kritiek ploegt Microsoft door met zijn tabletbesturingssysteem, dat het installeren van desktopapps niet toestaat.

Dat is een gemengde zegen. Het besturingssysteem is licht, waardoor een langere accuduur en kleiner formaat mogelijk zijn. Ook de mogelijkheid om te multitasken met twee apps naast elkaar is een functie die systemen als Android en iOS nog missen.

Maar het merkwaardige aan Windows 8, de onwennige combinatie tussen nieuw tegeluiterlijk en traditionele desktop, is bij Windows RT nog vreemder. Op de raarste momenten word je ineens weer naar de - verder totaal niet bruikbare - desktop gestuurd.

Waarom documenten nog moeten worden beheerd in een ouderwetse Windows-map, in plaats van in het nieuwe uiterlijk van Windows, is mij totaal niet duidelijk. En hoewel in Windows RT 8.1 meer instellingen zijn verhuisd naar het moderne uiterlijk, moet je voor sommige instellingen toch nog naar het ouderwetse configuratiescherm.

En dan is er nog het gebrek aan apps. Hoewel er steeds meer apps verschijnen in de Windows Store, blijven er grote gaten in het aanbod. De apps die worden aangeboden zijn bovendien vaak afgezwakte versies van Android- en iOS-apps. Het aantal Windows-apps dat ik echt met liefde gebruik is op één hand te tellen.

Om dat een beetje goed te maken levert Microsoft gratis Office RT bij de Surface 2. Hoewel die naam misschien klinkt alsof Office draait in de nieuwe modus van Windows 8, zijn dit gewoon de desktopapps die je gewend bent.

Voor het eerst is nu ook Outlook inbegrepen in dit pakket. Wie graat een uitgebreid e-mailprogramma gebruikt heeft daar nu dus toegang toe, al is Outlook, net als Word en met name Excel, zeer moeilijk bruikbaar met het touchscreen.

Specificaties

Schermgrootte 10,6 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels (206 ppi)
Processor Nvidia Tegra 4 (quadcore, 1,7 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 32 GB
Besturingssysteem Windows RT 8.1
Afmetingen 275 x 172 x 9 mm
Gewicht 676 gram
Camera's 5 en 3,5 megapixels
MicroSD Ja
USB 3.0 1x
Bluetooth Ja, 4.0

Toetsenborden

Om daar iets aan te doen zijn er weer twee verschillende toetsenborden verkrijgbaar bij de Surface. De nieuwe Touch Cover, van 119 euro, is zeer dun en bevat aanraakgevoelige toetsen. De Type Cover 2 bevat toetsen die echt indrukbaar zijn, maar is iets minder compact en 10 euro duurder.

De Touch Cover 2 is ten opzichte van zijn voorganger verbeterd met veel extra sensoren, die het toetsenbord nauwkeuriger aanslagen moet laten herkennen. 

Ook nieuw is een backlight en de mogelijkheid om met twee vingers over de toetsen te vegen om door teksten te bewegen en om tekst te selecteren. Dat werkt echter slecht en resulteert vaak in onbedoelde toetsaanslagen. Dit levert meer werk op dan het bespaart.

Typen op de Touch Cover werkt over het algemeen wel aardig, al is een 'echt' toetsenbord met name voor langere stukken veel fijner. Aangezien de Type Cover maar 10 euro duurder is, snap ik niet waarom je ooit zou kiezen voor de Touch Cover.

De Type Cover 2 konden we alleen kort uitproberen. Ook dit toetsenbord heeft een backlight gekregen, en de onderkant is steviger. Dat bevordert gebruik op schoot. Ook zijn de toetsen iets stiller geworden. Daarmee blijft de Type Cover de betere keus.

Conclusie

Net als bij de originele Surface is de Surface 2 op hardwaregebied prima, maar maakt Windows RT het apparaat minder bruikbaar dan andere systemen. 

Daarbij moet worden aangemerkt dat Windows RT met update 8.1 wel iets is verbeterd, en dat het aantal apps voor de tabletversie aardig is gegroeid. Toch blijft de Surface 2 een prachtige tablet, met uitstekende prestaties, die tekort wordt gedaan door zijn software.

Mensen die het belangrijk vinden om te kunnen multitasken en om Office te kunnen gebruiken op hun tablet, kunnen met de Surface 2 prima uit de voeten. Zij leveren dan wel in op het gebied van consumptie. Dat blijft met Android of iOS, of met de volledige versie van Windows 8, vele malen gemakkelijker.

  • Mooie behuizing
  • Verbeterde kickstand
  • Snel
  • Geweldige accuduur
  • Windows RT
  • Groot

BEOORDELING