OS X Mavericks is de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Macs. De gratis update levert een langere batterijduur, snellere Mac en een aantal nieuwe functies op.

Apple heeft zich met het uitkomen van de versie 10.8 Mountain Lion van OS X vorig jaar voorgenomen ieder jaar een nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor laptops en dekstops uit te brengen. OS X 10.9 Mavericks kwam deze week uit en is gratis te downloaden voor elke Mac-gebruiker met OS X 10.6 en hoger.

Sneller en langere accuduur

OS X Mavericks bevat een aantal technologieën die het systeem zowel sneller als batterijvriendelijker maken. Zo heeft Mavericks 'timer coalescing', een techniek die ervoor zorgt dat korte processoracties allemaal samen in één keer worden afgehandeld. Zo hoeft de processor zich minder vaak in te spannen voor hetzelfde resultaat met tot 72 procent minder energieverbruik door de processor als gevolg. Windows heeft eenzelfde functie overigens sinds Windows 7.

Daarnaast is het afspelen van video's en het tonen van graphics in Mavericks efficiënter geworden. Geïntegreerde videokaarten krijgen intelligenter werkgeheugen toebedeeld, waar voorheen altijd dezelfde hoeveelheid werd aangesproken.

Een website met een paar bewegende onderdelen gebruikt nu veel minder geheugen dan het afspelen van full hd-video. Bij het afspelen van video wordt daarnaast ook de harde schijf minder vaak aangesproken, wat er alles bij elkaar voor zorgt dat je videokaart tot 35 procent minder energie gebruikt.

In de praktijk resulteert dit inderdaad in een langere accuduur. Bij een Macbook Air uit 2012 kon ik met Mountain Lion ongeveer 250 minuten aan video kijken. Met Mavericks is dat bijna 320 minuten, een verbetering van ongeveer 30 procent.

Ook comprimeert Mavericks het werkgeheugen in Macs. Door geheugen te comprimeren zorgt Mavericks ervoor dat Macs steeds snel blijven reageren. Zowel met software die al geopend is, als met software die net wordt gestart. Dan hoeft er minder vaak geheugen weggeschreven te worden naar de harde schijf, wat het systeem ook weer zowel sneller als batterijvriendelijker maakt.

Als laatste zorgt de functie 'App Nap' voor nog wat extra batterijbesparing. App Nap zet vensters die voor de gebruiker niet te zien zijn op een veel lager pitje. Wanneer het ene venster het andere bijvoorbeeld bedekt, of een venster op een andere space staat, belast de betreffende app de processor veel minder. 

In mijn ervaring is het systeem inderdaad sneller: ook met veel apps open reageert Mavericks steeds snel en zonder haperingen. Scrollen voelt daarnaast soepeler aan. Maar vooral de energiebesparende functies zijn goed te merken. Zonder iets aan mijn werkgewoontes te veranderen ging mijn batterijduur met gemiddeld anderhalf tot twee uur omhoog. Daarbij toont de batterijstatus van Macbooks nu ook wanneer een bepaalde app veel energie gebruikt, zodat je daar eventueel wat aan kunt doen.

iBooks en Maps

Twee apps die er voor iOS al een tijdje waren, zijn nu ook voor OS X verkrijgbaar: iBooks en Maps. iBooks haalt automatisch de boeken binnen die al op je iPhone of iPad staan, daarna kun je ze op je Mac lezen. Er zijn verschillende lettertypen en zeker in de beeldvullende weergave leest iBooks prettiger dan het doorbladeren van een PDF. Vooral handig is het synchroniseren van gemarkeerde tekstpassages tussen iOS en OS X.

Ook Maps is nu beschikbaar op de Mac en ook geïntegreerd in de Kalender, waarover later meer. Maps werkt net als op iOS en toont een geïllustreerde- of satellietkaart. Met de app kun je routes plannen en die vervolgens via e-mail, iMessage, Twitter of Facebook delen. Ook kun je een geplande route doorsturen naar iPhone of iPad. Die komt als push-bericht binnen en toont eenmaal geopend de route die je op je Mac plande. Apple heeft wat vertrouwen betreft nog een slag te maken ten opzichte van Google Maps, maar de manier waarop Apple Maps in andere Mac-apps geïntegreerd kan worden is absoluut een pré.

Kalender

De kalender in Mavericks is voornamelijk uiterlijk vernieuwd. De elementen als gescheurd papier en gestikt leer uit de vorige versie hebben plaats gemaakt voor alleen maar strakke lijnen en effen kleurvlakken. Je kunt nu rap door het maandoverzicht scrollen en ook bladeren door het weekoverzicht gaat sneller.

Het informatievenster dat met een klik op een afspraak verschijnt heeft in Mavericks meer opties. Als je een locatie hebt ingevuld, wordt getoond hoe ver het rijden is. Een routebeschrijving stuurt je vervolgens via Maps snel door naar iOS. Ook kun je een bericht krijgen wanneer je moet vertrekken en toont het infovenster de weersverwachting op de dag van je afspraak.

Zowel de veranderingen in uiterlijk als de verbeteringen qua snelheid maken de kalender in Mavericks een stuk bruikbaarder dan de kalender van Mountain Lion. Die versie wilde te veel op een papieren kalender lijken, en nam zelfs de nadelen als het langzaam omslaan van bladzijden over. Kalender in Mavericks voelt fris, toegankelijk en vooral snel aan.

Safari

Browser Safari heeft zowel zichtbare als onzichtbare vernieuwingen gekregen. Zo is het nu mogelijk push-berichten bij breaking news te ontvangen, van sites die dat ondersteunen. Safari hoeft daarvoor niet geopend te zijn. Ook nieuw is de zijbalk met bladwijzers, leeslijst en links die gedeeld zijn door vrienden op Twitter en Linkedin.

Maar vooral intern is Safari verbeterd. De browser laadt pagina's merkbaar sneller en vooral scrollen gaat veel soepeler. Een site met veel media, zoals bijvoorbeeld Facebook, scrolde in voorgaande versies van de browser nog weleens met haperingen. Om energie te besparen blokkeert Safari nu bovendien Flash-elementen. Zo worden bijvoorbeeld battijvretende bewegende Flash-reclames wel getoond, maar pas nadat de gebruiker erop klikt gaan ze daadwerkelijk bewegen.

Safari maakt ook gebruik van App Nap door pagina's in niet-zichtbare tabs nagenoeg stil te zetten. Zo kan veel energie worden bespaard, zeker bij gebruikers die vaak veel tabs tegelijk open hebben staan.

iCloud Keychain

iCloud Keychain helpt bij het onthouden van wachtwoorden door bij ieder nieuw wachtwoord dat je aanmaakt een moeilijk te kraken variant voor te stellen. Die wordt vervolgens opgeslagen, daarvoor moet je je Mac wel met een wachtwoord hebben beveiligd.

Accounts die in iCloud Keychain staan kunnen gesynchroniseerd worden met iOS-apparaten. Om het veilig te houden moet ook het iOS-apparaat doorvoor van een pincode worden voorzien. Ook moet je gebruik van je wachtwoorden door iOS op je Mac met een wachtwoord goedkeuren.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je vrijwel alleen maar inlogt met je eigen Apple-producten, het opzoeken van ieder aangemaakt wachtwoord is ingewikkeld. En in sommige gevallen stelt iCloud Keychain helemaal niet voor een wachtwoord in te vullen of aan te maken. Vervelend, maar gelukkig geen veiligheidsrisico.

Finder

De Finder heeft twee vernieuwingen in Mavericks: tabs en tags. Tabs werken net zoals tabs in een browser: je kunt meerdere vensters in één venster open hebben staan. Zeker voor Macbooks met kleine schermen is dat handig, aangezien bestanden makkelijk van het ene naar het andere tab zijn te slepen.

Tags maken het ordenen van documenten een stuk overzichtelijker. Tags kunnen bij het opslaan aan bestanden worden toegevoegd, maar ook oude bestanden kunnen alsnog een oormerk krijgen. Het handigste is dat ook bestanden die op iCloud staan getagd kunnen worden. Alle bestanden met een tag zijn via de zijbalk in de Finder makkelijk allemaal in één oogopslag te zien.

Ook die bestanden op iCloud staan zijn in dat overzicht te zien. Handig, want voorheen kon je die bestanden alleen vinden door de betreffende app te openen. Tabs en tags zijn geen wereldschokkende toevoegingen, maar maken het ordenen en terugvinden van bestanden wel een stuk gemakkelijker.

Meerdere schermen

De ondersteuning voor meerdere beeldschermen is flink verbeterd in Mavericks. Waar de menubalk en het dock eerst maar op één scherm beschikbaar waren, staat de menubalk nu op alle aangesloten schermen. Het dock verspringt automatisch naar het scherm waarop je aan het werk bent, wat overigens niet werkt als het dock aan de linker- of rechterkant van het scherm staat ingesteld.

Je kunt ook hele spaces van het ene naar het andere scherm verslepen, om meerdere vensters in één keer op een ander scherm te krijgen. Ook kun je op meerdere schermen apps afzonderlijk van elkaar in beeldvullende modus zetten.

Voorheen leverde dat problemen op, nu kun je bijvoorbeeld op één scherm Mail beeldvullend hebben openstaan en op een ander scherm met meerdere vensters werken. Externe schermen doen onder Mavericks een stuk beter wat je als gebruiker zou verwachten, wat beduidend minder gehannes oplevert.

Conclusie

OS X Mavericks is gezien de verbeteringen in snelheid voor vrijwel iedere gebruiker met een geschikte Mac een stap vooruit. Maar zeker gebruikers met een Macbook profiteren van de verbeteringen in Mavericks. De batterijbesparende maatregelen leveren een merkbaar langere batterijduur op. 

Andere toevoegingen als tabs en tags in de Finder, en apps als iBooks en Maps kunnen voor sommige gebruikers handig zijn, en zitten voor anderen vooral niet in de weg.

Mavericks brengt voordelen zonder nadelen, al zitten de grootste vorderingen onder de motorkap. Daardoor is Mavericks een evolutie en geen revolutie. Een groot voordeel is dat Mavericks gratis te downloaden is. Overigens is het wel aan te raden te kijken of al je software al geschikt is voor Mavericks. 

  • Sneller en soepeler
  • Langere batterijduur
  • Gratis
  • iCloud Keychain maakt wachtwoorden veiliger
  • iCloud Keychain werkt nog niet vlekkeloos
  • Mavericks voelt niet volledig nieuw aan

BEOORDELING

Mavericks is getest op een 13 inch Macbook Pro retina i5 2.5 GHz uit 2012 en een 27 inch iMac i7 3.4 GHz uit 2012